AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

24.09.2018

Ο καιρός μας

ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ

836meg02

 

Περιοχή («Αετοφωλιά») του όρους «Πατέρας», επάνω, και μέλη του Ε.Ο.Σ. ΑΧΑΡΝΩΝ (Νοέμβριος 2017) σε μια από τις κορφές του ιδίου όρους, κάτω. (Και οι δύο φωτογραφίες από το περιοδικό «ΚΟΡΦΕΣ»). Ας ελπίσουμε πως και οι Μεγαρείς θα μεταβαίνουν συχνά στο βουνό αυτό των Μεγάρων, που είναι πανέμορφο. Και «αδικημένο», αφού δεν εξυμνούνται και δεν προβάλλονται οι τόσες ομορφιές του, όπως η Κορώνα, η Αετοφωλιά, οι Κρύφτες, το Κορομήλι, οι Πύργοι, οι Καρατζάδες, ο Βράχος Ντόσκουρι (από το: Διόσκουροι), το Καντήλι, κ.α.

836meg01

«ΕΚ ΤΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΚΑΤΑΦΥΤΩΝ ΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΡΙΚΗΣ...».

ΤΟ 1894 ο δημοσιογράφος της «ΕΣΤΙΑΣ» Δημήτριος Καραχάλιος έγραψε ένα κείμενο, το οποίο ανακάλυψε και αναδημοσίευσε προσφάτως ο Ελευθέριος Σκιαδάς, νυν δημοσιογράφος της ιδίας εφημερίδος. Το κείμενο αναφερόταν σε επίσκεψη του δημοσιογράφου αυτού στην Σαλαμίνα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μονής Φανερωμένης. Και γράφει, εκτός των άλλων (κάνω πιο «ήπια» την υπέροχη καθαρεύουσα του κειμένου, γιατί, με τις καταστροφικές για την γλώσσα μας πρακτικές των πολιτικών και των μανδαρίνων των υπουργείων, οι νέοι της Πατρίδος μας δεν μπορούν να καταλάβουν ούτε την απλή καθαρεύουσα, την γλώσσα δηλαδή την καθαρισμένη από ξένες προσμίξεις από τον καιρό της δουλείας: Ενετικές, φράγκικες, αλβανικές, τούρκικες κ.λ.π.):
«Από το παράθυρόν μου ανέπνεον την δροσερωτέραν και καθαρωτέραν αύραν, κατερχομένην εκ των απέναντι καταφύτων ορέων της Μεγαρικής, αποκομίζουσαν όλην την δροσιάν των απέναντι δασών, και φθάνουσαν μέχρις εμού, αφού διήρχετο την μεταξύ θαλασσίαν έκτασιν, από την οποίαν αντλεί, νομίζεις, νέαν ζωήν, νέαν δροσιάν και την φέρνει προς εσέ. Πληροί τους πνεύμονάς σου και την ρουφάς απλήστως, και αναγκάζεσαι να απογυμνώσης το στήθος διά να σε περιλούση όλον, να σε ποτίση, να την χορτάσης...».
Από τότε δηλαδή, (και από πιο παλιά, και μέχρι σήμερα), η ζωογόνος δροσιά από τα κατάφυτα όρη (Σ.Σ.: Γεράνεια και Πατέρας) και τα δάση της Μεγαρικής γης, προσπερνούσα την θάλασσα και φθάνουσα μέχρι την Σαλαμίνα, ευεργετούσε τους κατοίκους των Μεγάρων και των γύρω περιοχών. (Οι παλαιότεροι θα θυμούνται, πως οι γιατροί έστελναν ασθενείς να διαμένουν στα Γεράνεια, σε αγροτικά σπιτάκια στα μεγαρίτικα αμπέλια, για να βελτιώσουν την υγεία τους).
Να, από τι πάνε να στερήσουν τα Μέγαρα, με τα καταστροφικά για το περιβάλλον σχέδιά τους (λ.χ. για τα Γεράνεια). Γι’ αυτό και ο αγώνας όλων μας για την υπόθεση αυτή πρέπει να είναι διαρκής, ασταμάτητος.

ΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

ΣΤΟ προηγούμενο δημοσίευμά μου σ’ αυτή τη στήλη, εγράφη στον τίτλο: του αείμνηστου.
Εγώ τον είχα γράψει τον τίτλο με κεφαλαία στοιχεία. Αν το έγραφα εγώ με κοινά, προσηγορικά, θα έγραφα: του αειμνήστου, αντίθετα με ό,τι επιτάσσει η βία των φωτοσβεστών του υπουργείου (Α)παιδείας. Και τούτο γιατί για μένα ισχύει αυτό που μαθαίναμε τότε στο σχολείο, το ότι όταν η λήγουσα είναι μακρά, η προπαραλήγουσα δεν τονίζεται. Και έτσι, εδώ, ο τόνος «κατεβαίνει» στην παραλήγουσα. Το τι σημασία έχει αυτό το έχω εξηγήσει σε παλαιότερο δημοσίευμά μου.
Ας κάνει ο καθένας μας από κάτι, για να σώσουμε την γλώσσα μας.

ΕΤΕΡΟΚΛΗΤΟΣ ΟΧΛΟΣ ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ κ. ΤΣΙΠΡΑ...

«ΕΤΕΡΟΚΛΗΤΟΥΣ όχλους των συλλαλητηρίων» απεκάλεσε ανερυθρίαστα ο κακή τη τύχη πρωθυπουργός κ. Τσίπρας τον στην συντριπτική πλειονότητά του αγνό κόσμο των μεγαλειωδών συλλαλητηρίων για την Μακεδονία, στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Τέτοιος ξεπεσμός!
Είπε ακόμη ο ίδιος, κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του Σύ.ριζ.α, ότι το να μη δίνουμε το όνομα Μακεδονία «είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητος».
Περιεφρόνησε έτσι την βούληση του Ελληνικού λαού, του κυριάρχου, κατά το άρθρο 1 (παράγρ. 2 και 3) του Συντάγματος, (όπως η βούληση αυτή εξεφράσθη στια συλλαλητήρια και τις δημοσκοπήσεις, γι’ αυτό και η κυβέρνηση Τσίπρα δεν κάνει δημοψήφισμα για το μεγάλο αυτό εθνικό θέμα...).
Όλα δείχνουν, πως οι σημερινοί Έλληνες δεν έχουν να παλέψουν μόνο με τους εκτός της χώρας εχθρούς, αλλά κυρίως με τους εντός. Με τους πολιτικούς των κομμάτων που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια, και κατέστρεψαν την χώρα μας και του κόμματος που κυβερνά τώρα, που τα έκανε αφάνταστα χειρότερα...
Ο εχθρός είναι εντός των τειχών!