AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

24.09.2018

Ο καιρός μας

835peramos01

Το απόγευμα της Τετάρτης 8 Φλεβάρη 2018, πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Περάμου «Πέραμος», ενημέρωση από στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων – Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ). Η ενημέρωση έγινε ύστερα από αίτημα που της εστάλη από το Δήμο Μεγάρων, σχετικά με το ΦΕΚ, που αφορά στην στεγαστική συνδρομή του κράτους, μετά τις καταστροφές που δημιουργήθηκαν από τη φονική πλημύρα της 15ης Νοέμβρη 2017 που έπληξε τη Νέα Πέραμο αλλά και την Μάνδρα. Ήταν μια πρωτοβουλία του Δήμου Μεγάρων, με κύριο υποστηρικτή τον τοπικό Αντιδήμαρχο Λευτ. Κοσμόπουλο, που στόχο είχε να ενημερώσει τους κατοίκους της Νέας Περάμου, που υπέστησαν καταστροφές οι περιουσίες, σχετικά με τις αποζημιώσεις για τις επισκευές των κτηρίων τους.
Οι εκπρόσωποι της ΔΑΕΦΚ, υπό την παρουσία της γενικής διευθύντριας της υπηρεσίας κ. Ηλιάδη, παρουσίασαν τις αποφάσεις σχετικά με το ποιες περιοχές έχουν κριθεί πλημμυροπαθείς και το πώς θα αποδοθούν οι αποζημιώσεις μέσω διαφόρων βεβαίως κριτηρίων. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε διάφορες περιπτώσεις κριτηρίων επισκευής ή ολικής ανακατασκευής, τονίζοντας συγχρόνως, πως θα πρέπει, πέραν της αίτησης στην υπηρεσία και κάποιων άλλων δικαιολογητικών που αναφέρθηκαν, να κατατεθεί και υπόμνημα πολιτικού μηχανικού. Στη συνέχεια η συζήτηση προχώρησε στο ποιοι δικαιούνται αυτή τη στεγαστική συνδρομή, αλλά και τους τρόπους που θα αποδοθούν τα χρήματα αυτής της συνδρομής, και πως υπολογίζονται οι αποζημιώσεις βάση τετραγωνικών μέτρων, με όριο τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Αξίζει να αναφέρουμε, πως αυτή η μορφή βοήθειας, (που στην ουσία είναι σαν αποζημίωση), μπορεί να δοθεί και σε κάποιο δικαιούχο, που επιθυμεί και τηρεί τα κριτήρια, να χτίσει σε άλλο οικόπεδο από το προϋπάρχον, αρκεί να ανήκει το οικόπεδο στην ίδια δημοτική περιφέρεια που ανήκε και το προηγούμενο.

835peramos02

Το θερμόμετρο ανέβηκε…

Το θερμόμετρο ανέβηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Περάμου, όταν η συζήτηση προχώρησε στις προθεσμίες που είχαν οι κάτοικοι της Νέας Περάμου για να καταθέσουν τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά τους, αφού οι υπεύθυνοι της ΔΑΕΦΚ δήλωσαν, πως η απόφαση για τη στεγαστική συνδρομή για τις πλημμυροπαθείς περιοχές εκδόθηκε στις 11 Δεκέμβρη 2017 και λήγει σε τρεις μήνες, δηλαδή στις 11 Μάρτη 2018. Το θερμόμετρο ανέβηκε όμως ακόμη περισσότερο, όταν η υπηρεσία γνωστοποίησε στους παρευρισκόμενους στην αίθουσα, πως θα αποζημιωθούν και αυτοί που επισκεύασαν τα κτίρια τους, αφού όμως θα πρέπει να έχουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Πολλοί όμως από αυτούς δεν είχαν το υπόμνημα οικοδομικής άδειας από πολιτικό μηχανικό και βασίστηκαν μόνο στις αυτοψίες που είχαν προηγηθεί, πριν την ανοιχτή αυτή ομιλία των υπευθύνων της αρμόδιας υπηρεσίας για τέτοιου είδους θέματα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον αέρα!
Από την πλευρά του ο κ. Κοσμόπουλος σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο προθάλαμο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Περάμου, τόνισε πως ο Δήμος Μεγάρων απευθύνθηκε στην ΔΑΕΦΚ, έτσι ώστε το κλιμάκιο της να κάνει την ενημέρωση ώστε να γίνουν γνωστά όλα όσα θα πρέπει να τηρούνται από τους δικαιούχους, έτσι ώστε να πάρουν την στεγαστική βοήθεια. Ο αντιδήμαρχος συμφώνησε βέβαια, πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος, αφού μεσολάβησαν, πέραν της καθυστερημένης ενημέρωσης του Δήμου Μεγάρων από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, και ακόμη μία εβδομάδα για να απαντήσει η ΔΑΕΦΚ. Ο Λευτ. Κοσμόπουλος αφουγκράζεται την αγωνία και την λογική αντίδραση του κόσμου και δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά πως «ο κόσμος αντιδρά για όλη αυτή την καθυστέρηση διότι οι καταστροφές δημιουργήθηκαν τον προηγούμενο Νοέμβρη, τώρα έχουμε Φλεβάρη και πολλοί ήδη έχουν φτιάξει τα σπίτια τους». Όμως, όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Μεγάρων, η δημοτική αρχή προσπαθεί να βρει τρόπους σε συνεργασία με τους υπεύθυνους της ΔΑΕΦΚ έτσι ώστε να αποζημιωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Νεοπεραμιώτες. Στην ερώτηση για το ποια είναι η γενική κατάσταση της Νέας Περάμου, σήμερα ο κ. Κοσμόπουλος δήλωσε πως η γενική εικόνα της περιοχής είναι σε καλό επίπεδο, εκτός βέβαια κάποιων περιπτώσεων, όπου κάποια σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και οι κάτοικοι τους φιλοξενούνται είτε σε φιλικά και οικεία πρόσωπά τους είτε έχουν φτιάξει πρόχειρα τα σπίτια τους έως ότου λάβουν την στεγαστική συνδρομή. Διευκρίνισε μάλιστα πως ο Δήμος Μεγάρων τους είχε προτείνει χώρο φιλοξενίας στον οποίο όμως αρνήθηκαν να μεταβούν. Με βάση το ρεπορτάζ, βλέπουμε, πως για άλλη μία φορά οι τοπικοί μας άρχοντες προσπαθούν για το καλύτερο αλλά οι πολίτες δυστυχώς προσπαθούν να ξεπεράσουν και το σκόπελο των προβλημάτων της γραφειοκρατίας που χαρακτηρίζει το ελληνικό σύστημα.