AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

24.09.2018

Ο καιρός μας

829MPERDELIS

Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν τα ερωτήματα που έθεσε προ ημερησίας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου 2018 ο Γ. Μπερδελής.
Αρχικά μένοντας στις κατηγορίες του δημάρχου προς τα στελέχη της αντιπολίτευσης, ζήτησε από τον κ. Σταμούλη να αναφέρει και τα πρόσωπα τα οποία κατά τον δήμαρχο λαϊκίζουν. Η αναφορά του κ. Μπερδελή απέφερε την άμεση αντίδραση του δημάρχου ο οποίος απάντησε ότι το είπε με αυτόν τον τρόπο για να μαθευτεί και να γνωρίσει ο κόσμος τι σημαίνει κανονισμός κοιμητηρίου, πως έχει ψηφιστεί και τι προβλέπει. «Οπότε (επειδή ο κόσμος δεν είναι χαζός), αυτός που διαδίδει κάποια πράγματα, θα υποστεί και τις συνέπειες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμούλης, ενώ συνεχίζοντας τόνισε: «Δεν πρέπει λοιπόν να φοβάται όποιος δεν μεταχειρίζεται τέτοιες μεθόδους. Ο κόσμος ξέρει και κρίνει, ακούει αυτούς που τα λένε, οπότε τώρα θα μάθει τι λέει ο κανονισμός και θα κρίνει κατάλληλα αυτούς που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις».
Ακολούθως ο κ. Μπερδελής ζήτησε να μάθει εάν επιβλήθηκε στο δήμο πρόστιμο ύψους 13.500 ευρώ για παράνομη χωματερή, στηριζόμενος όπως είπε σε δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Ενημέρωση». Και σε αυτή την περίπτωση η απάντηση του κ. Σταμούλη ήταν άμεση. Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε πως δεν έχει επιβληθεί κανένα πρόστιμο στο δήμο, επισημαίνοντας πως το μοναδικό πρόστιμο που έχει επιβληθεί είναι ένα επί των πεπραγμένων της διοίκησης Μαρινάκη.
Το επόμενο θέμα που έθεσε ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης αφορούσε ένταλμα που κατατέθηκε στην Διαύγεια, σύμφωνα με το οποίο ο δήμος Μεγάρων στις 18/4/2017 πλήρωσε 56.000 ευρώ για το ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης του δημοτικού χώρου στάθμευσης.
Ο κ. Μπερδελής ζήτησε να γίνει γνωστό γιατί εφόσον πληρώθηκαν τα χρήματα, μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο.
Το τρίτο θέμα που έθεσε αφορά τα πεζοδρόμια της Γ. Μενιδιάτη.
Ο Γ. Μπερδελής ανέφερε σχετικά: «Σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος απαντώντας σε επισημάνσεις του κ. Μαρινάκη είπε να περιμένουμε να δούμε το έργο και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Πράγματι, αν και είμαι τεχνικός και μπορώ να καταλάβω αμέσως ένα τεχνικό έργο, πέρασα πάρα πολλές φορές από τον δρόμο όπου κατασκευάζονται τα περιβόητα πεζοδρόμια. Δεν νομίζω ότι πρέπει να είσαι τεχνικός, για να ανατρέξεις στον κτηριοδομικό κανονισμό για να διαπιστώσεις αν μια κατασκευή είναι πράγματι πεζοδρόμιο ή όχι. Το πλάτος τους σε όλο το μήκος της ιδιοκτησίας Μενιδιάτη και απέναντι από αυτή που είναι της τάξεως των 20 – 30 πόντων, αντιλαμβάνεται ο καθένας πως αυτό δεν είναι πεζοδρόμιο. Δεν μπορεί κανένας να περπατήσει και πόσο μάλλον ηλικιωμένοι, ή μητέρες με καρότσι και μικρά παιδιά. Το χειρότερο αυτού είναι, ότι μειώνοντας ή μη χρησιμοποιώντας το πεζοδρόμιο, αυξάνεται ο κίνδυνος του πεζού. Και αυτό επειδή στενεύει ο χώρος του οδοστρώματος, ο πεζός κινδυνεύει περισσότερο απ’ ότι πριν που δεν υπήρχε πεζοδρόμιο. Λυπάμαι αλλά νομίζω πως αυτά μόνο πεζοδρόμια δεν είναι και ειλικρινά σας λέω πως το συγκεκριμένο έργο είναι έργο καθαρά διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Είναι ένα έργο ντροπή».
Το επόμενο θέμα που έθεσε ο Γ. Μπερδελής αφορούσε τις πλημμύρες στη Νέα Πέραμο.
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Τώρα» ζήτησε να γίνει γνωστό από τη διοίκηση εάν ο δήμος τρεις μήνες μετά τη θεομηνία που έπληξε τη περιοχή, έχει μέσω των υπηρεσιών του ολοκληρώσει τα συμπεράσματα (για θέματα τεχνικής φύσεως και άλλα) σε σχέση με τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες που έπληξαν την πόλη της Νέας Περάμου.
Τέλος ο Γ. Μπερδελής αναφέρθηκε προσωπικά στην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Βαν. Μαυροειδή, ερωτώντας να μάθει ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους οι δημοτικοί σύμβουλοι μετά από 3,5 χρόνια διοίκησης του κ. Σταμούλη δεν έχουν λάβει ακόμη τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά των συνεδριάσεων.

Το οικόπεδο για την δεξαμενή ύδρευσης στην Κινέττα

Το πρόβλημα που έχει προκύψει με το οικόπεδο στην Κινέττα στο οποίο θα τοποθετηθεί η δεξαμενή για την υδροδότηση της περιοχής ήταν το θέμα που έθεσε προ ημερησίας στο δημοτικό συμβούλιο ο Γιαν. Μαρινάκης.
Ο πρώην δήμαρχος στάθηκε σε αναφορά του δημάρχου Γρ. Σταμούλη ο οποίος κατά την διάρκεια της κοπής της πίτας της ομοσπονδίας συλλόγων Κινέττας είχε ανακοινώσει ότι σύντομα θα υπογραφεί το συμβόλαιο για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας του οικοπέδου με τον ιδιώτη, τονίζοντας ότι η αγοραπωλησία δεν είχε προχωρήσει επειδή υπήρχαν κάποια προβλήματα με την φορολογική ενημερότητα.
Ο κ. Μαρινάκης ζήτησε από τον δήμαρχο να γνωστοποιήσει εάν τα προβλήματα που είχαν προκύψει ξεπεράστηκαν και εάν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχαρακτηρισμού του οικοπέδου από το δασαρχείο.

Οι δασικοί χάρτες και οι αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών

Το θέμα των δασικών χαρτών έθεσε ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου ο Αντ. Χοροζάνης.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τόνισε πως επειδή θα υπάρχουν προβλήματα με πολλούς κατοίκους πυκνοδομημένων περιοχών οι οποίες θα εξαιρούνται από τους δασικούς χάρτες, η δημοτική αρχή θα πρέπει να δει μέσω της τεχνικής υπηρεσίας πως θα λύνει τα προβλήματα των κατοίκων που δεν θα έχουν την δυνατότητα να απευθυνθούν σε δικηγόρους ή ειδικά γραφεία.
Το δεύτερο θέμα που έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης αφορούσε τους πλημμυροπαθείς. Ο κ. Χοροζάνης ανέφερε πως η διοίκηση του δήμου θα πρέπει να γνωρίζει ότι αρκετοί συνδημότες που επλήγησαν αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα αφού δεν μπορούν να πάρουν ούτε τις 5.000 ευρώ της αποζημίωσης. «Θα πρέπει πραγματικά να διεκδικήσουμε την αποζημίωση στο 100% αυτών των ανθρώπων αφού οι περισσότεροι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κινδυνεύουν να μην πάρουν ούτε 1 ευρώ» ανέφερε ο Αντ. Χοροζάνης.
Με αφορμή την αναφορά που έκανε ο κ. Χοροζάνης ρώτησε, εάν η δημοτική αρχή έχει ασχοληθεί με αυτό το θέμα, προτείνοντας στην διοίκηση να ζητήσει τη συνδρομή του υπουργείου ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα και τελικά να αποζημιωθούν οι πληγέντες.

Γιατί πλάκες και όχι κυβόλιθος στα πεζοδρόμια της Γ. Μενιδιάτη;

Όμως και όπως θα διαπιστώσουν οι αναγνώστες μας διαβάζοντας το ρεπορτάζ, το έργο των πεζοδρομίων στην οδό Γ. Μενιδιάτη ήταν αυτό που είχε την τιμητική του στα προ ημερησίας θέματα, αφού μετά τον Γ. Μπερδελή στα πεζοδρόμια (αλλά για άλλο λόγο), αναφέρθηκε και ο Γιαν. Μιχάλαρος.
Ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» είπε ότι στην οδό Χρ. Μωραΐτη στα πεζοδρόμια έχει τοποθετηθεί κυβόλιθος.
Ο κ. Μιχάλαρος πρότεινε και στην οδό Γ. Μενιδιάτη να τοποθετηθεί κυβόλιθος στα πεζοδρόμια, ούτως ώστε η εικόνα αισθητικά να είναι όμορφη. «Κάνουμε μία προσπάθεια όλοι να αναβαθμίσουμε την πόλη. Δεν επιτρέπεται οι τεχνικές υπηρεσίες να μην βάζουν το κατάλληλο υλικό γιατί δεν νομίζω πως η διαφορά σε χρήματα μεταξύ των πλακιδίων που τοποθετήθηκαν στα πεζοδρόμια της Γ. Μενιδιάτη από τον κυβόλιθο που έχει τοποθετηθεί στα πεζοδρόμια της Χρ. Μωραΐτη να είναι τεράστια. Πρόκειται για διαφορά 200 ευρώ παραπάνω. Για αυτή τη πόλη υπεύθυνοι είμαστε όλοι. Θέλω να στηλιτεύσω την στάση της τεχνικής υπηρεσίας η οποία έπρεπε να επιμείνει, αφού ορισμένα πράγματα πρέπει να γίνονται όπως πρέπει για την πόλη».

Οι απαντήσεις του δήμαρχου

Αρχικά ο κ. Σταμούλης αναφέρθηκε στο έργο των πεζοδρομίων της οδού Γ. Μενιδιάτη, απαντώντας ολοκληρωτικά τόσο στην ερώτηση του κ. Μπερδελή όσο και σε αυτήν του κ. Μιχάλαρου ο δήμαρχος ανέφερε πως η μελέτη για τα πεζοδρόμια της Γ. Μενιδιάτη πέρασε από δημοτικό συμβούλιο και μάλιστα ομόφωνα. «Τότε δεν είπε κανείς από την αντιπολίτευση γιατί βάζουμε πλάκες και όχι κυβόλιθους, αλλά ούτε κατέθεσε ένσταση για το πλάτος των πεζοδρομίων. Γιατί τότε δεν σηκωθήκατε να πείτε ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι απαράδεκτη;», ανέφερε ο κ. Σταμούλης.

Γ. Μπερδελής: Δεν έχει εφαρμοστεί η συγκεκριμένη μελέτη

Τα λεγόμενα του δημάρχου απέφεραν εκ νέου την αντίδραση του κ. Μπερδελή ο οποίος επεσήμανε πως σε καμία περίπτωση δεν έχει εφαρμοστεί η συγκεκριμένη μελέτη προτείνοντας στον δήμαρχο να κάνουν άμεσα και μαζί αυτοψία, με τον κ. Σταμούλη να επιμένει πως η μελέτη εφαρμόστηκε μέχρι εκεί που πήγαν τα πεζοδρόμια. «Έχετε δίκιο κ. Μπερδελή, είναι στενά τα πεζοδρόμια. Αλλά δεν μπορούμε να διαστείλουμε ούτε τον δρόμο ούτε και να σπρώξουμε τις μάνδρες και τα σπίτια. Δηλαδή είναι χειρότερο να υπάρχει έστω και ένα μικρό πεζοδρόμιο από το να μην υπάρχει καθόλου;» απάντησε ο δήμαρχος.

Γιαν. Μαρινάκης: Ανύπαρκτη η μελέτη

Για ανύπαρκτη μελέτη έκανε λόγο με παρέμβαση του και ο Γιαν. Μαρινάκης, ζητώντας να γραφτεί στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου ότι για το συγκεκριμένο έργο δεν υπήρχε μελέτη. «Κάνετε μεγάλο λάθος, δεν υπήρχε μελέτη και αν θέλατε να την δείτε θα την ζητούσατε. Η μελέτη δεν είναι ανύπαρκτη. Ανύπαρκτο ήταν το ενδιαφέρον σας να πάτε να δείτε την μελέτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος απαντώντας στην παρέμβαση του κ. Μαρινάκη.

Οι διευκρινήσεις για το οικόπεδο στην Κινέττα

Όσον αφορά το ερώτημα του πρώην δημάρχου για το οικόπεδο της Κινέττας, ο κ. Σταμούλης παραδέχθηκε πως υπάρχει όντως ένα πρόβλημα με τον ιδιοκτήτη.
Ο άνθρωπος έχει προβλήματα με την εφορία τα οποία προσπαθούμε από κοινού και σε σύσκεψη που κάναμε με τους κ.κ. Δημ. Παπαλευθέρη και Ιερ. Πολυχρόνη να επιλύσουμε για να υπογράψουμε το τελικό συμβόλαιο και να αγοράσουμε το οικόπεδο, ξεκαθαρίζοντας πως με το δασαρχείο δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα.

Οι πλημμύρες, η βοήθεια στους πληγέντες και οι δασικοί χάρτες

Σχετικά με τα συμπεράσματα για τις πλημμύρες, ο κ. Σταμούλης είπε ότι αυτά θα βγουν από τους ειδικούς. Μάλιστα υποστήριξε πως ειδικοί επιστήμονες επεξεργάζονται τα συμπεράσματα, τα οποία μόλις βγουν θα δοθούν στην διάθεση των δημοτικών συμβούλων.
Για το θέμα των πλημμυροπαθών της Νέας Περάμου το οποίο έθεσε ο Αντ. Χοροζάνης, ο δήμαρχος εξήγησε και αυτό το βοήθημα όπως και όλα τα βοηθήματα δίνονται με κάποιες διαδικασίες. Υπάρχουν νόμοι όπου δεν μπορεί ο δήμος να παρέμβει ιδιαίτερα στις περιπτώσεις ζημιών που σχετίζονται με την δεύτερη κατοικία.
Η προσπάθεια του δήμου είναι να πάρουν βοήθεια όλοι όσοι δικαιούνται. Και νομίζω ότι έχουν πάρει όλοι, αφού δεν πιστεύω να υπήρχε άνθρωπος που έπαθε ζημιά, ζήτησε βοήθεια και δεν την πήρε. Εάν υπάρχει κάποιο μεμονωμένο περιστατικό που δεν γνωρίζω, να το δούμε και να βοηθήσουμε.
Για το θέμα των δασικών χαρτών που έθεσε ο κ. Χοροζάνης, ο δήμαρχος έκανε γνωστό πως αυτοί δεν έχουν αναρτηθεί ακόμα, ξεκαθαρίζοντας ότι από την πλευρά του δήμου έγινε ότι ήταν δυνατόν για να βοηθηθούν οι άνθρωποι που είχαν πρόβλημα, βάζοντας στις εξαιρέσεις ακόμη και όπου υπήρχε μικρός οικισμός και αυτό κατά παρέκκλιση των νόμων.
Κλείνοντας, να σημειώσουμε πως ο κ. Σταμούλης δεν απάντησε στην ερώτηση του κ. Μπερδελή που αφορούσε έργο αξίας 56.000 ευρώ το οποίο ενώ πληρώθηκε, εντούτοις δεν έχει υλοποιηθεί.