AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

21.10.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

833mpaza01

Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε μερίδα του τοπικού Τύπου, ο δήμος Μεγαρέων θα υποχρεωθεί να πληρώσει πρόστιμο 13.400 ευρώ το οποίο επιβλήθηκε από το υπουργείο περιβάλλοντος για την ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων στην «σφραγισμένη» χωματερή του δήμου στη θέση Καμπία.
Βάσει των σχετικών οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο δήμος όχι μόνο υποχρεούται να πληρώσει το συγκεκριμένο ποσό το οποίο δεσμεύθηκε στο προϋπολογισμό του για το νέο έτος, αλλά μένει εκτός και από την 1η φάση χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ σχετικά με τις μελέτες διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Σε γενικές γραμμές φαίνεται πως το πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική χωλαίνει, παρά τις δεσμεύσεις της Περιφερειάρχου Ρ. Δούρου κατά την διάρκεια των εργασιών του αναπτυξιακού συνεδρίου στην δυτική Αττική, την στιγμή που από τις 10 περιοχές της χώρας που έχει δρομολογηθεί άμεση ένταξη στο ΕΣΠΑ για μελέτες διαχείρισης αστικών αποβλήτων απουσιάζει η Αττική στην οποία κατοικοεδρεύει το 1/3 του πληθυσμού της Ελλάδας.
Τα τελευταία 2 χρόνια η μείωση του όγκου των απορριμμάτων προβληματίζει ιδιαίτερα τόσο το πρώτο όσο και τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης. Παλαιότερα σε δηλώσεις τους ο αντιπεριφερειάρχης δυτικής Αττικής Γιαν. Βασιλείου αλλά και ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης είχαν κάνει λόγο για ευαισθητοποίηση και προώθηση στη δράση της ανακύκλωσης, με μοναδικό σκοπό να μειωθούν επιτέλους τα απορρίμματα.
Το τελευταίο όμως πρόστιμο των 13.400 ευρώ που επιβλήθηκε στο δήμο για ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων στην παλιά χωματερή ανοίγει έναν κύκλο συζητήσεων σχετικά με την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η διοίκηση του δήμου το θέμα της ανακύκλωσης. Οι πληροφορίες μας λένε ότι με πρωτοβουλία της Ρ. Δούρου αλλά και του ΕΔΣΝΑ, καλέστηκαν όλοι οι δήμαρχοι της Αττικής για να υπογράψουν συμβάσεις με συστήματα ανακύκλωσης. Στη συνάντηση τότε τον δήμο είχε εκπροσωπήσει ο αντιδήμαρχος Στ. Φωτίου ο οποίος με εντολή του δημάρχου δεσμεύθηκε ότι ο δήμος θα προχωρήσει σε συμβάσεις με συστήματα ανακύκλωσης.

833mpaza02

Ανακύκλωση ακούμε και ανακύκλωση δε γίνεται…

Φαίνεται όμως πως δεσμεύσεις τέτοιου τύπου για συμβάσεις με συστήματα ανακύκλωσης, γίνονται έτσι απλά για να ακούγονται και να ηχούν καλαίσθητα στα αυτιά των δημοτών. Μια απλή βόλτα στο κάμπο των Μεγάρων διαψεύδει οικτρά όλους όσους από την δημοτική αρχή ισχυρίζονται πως ο δήμος προωθεί την ανακύκλωση, αφού η ανεξέλεγκτη ρίψη μπαζοσκούπιδων δεν έχει σταματημό.
Ο φωτογραφικός φακός της ΑΙΧΜΗΣ αποθανάτισε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην «Κοκκινογή» πίσω ακριβώς από το 5ο δημοτικό σχολείο Μεγάρων. Πολλοί λένε πως σε κάποιες περιπτώσεις οι φωτογραφίες αξίζουν όσο χίλιες λέξεις. Εμείς θα πούμε πως το φωτογραφικό υλικό που παραθέτουμε εκθέτει τους πάντες. Εκθέτει πρωτίστως τον αντιπεριφερειάρχη Γιαν. Βασιλείου, και τον ελεγκτικό μηχανισμό της Π.Ε. Δυτ. Αττικής, τον δήμαρχο Γρ. Σταμούλη, αλλά και όσους αιρετούς δίνουν εντολή στους πολίτες να ρίχνουν μπάζα και άλλα υλικά στο συγκεκριμένο χώρο. Θεωρούμε επίσης τραγικό να εκτίθεται με αυτές τις εικόνες η γενικότερη πολιτική του κυβερνώντος κόμματος για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η Περιφερειάρχης Ρ. Δούρου που δίνει μάχες για να περάσει η πολιτική της ανακύκλωσης στην Αττική.

833mpaza03

Το φωτογραφικό υλικό που παραθέτουμε, γεννά πολλά ερωτήματα. Ερωτήματα που αφορούν κυρίως την κάλυψη των αιρετών μας, την στιγμή που παρά τις συνεχείς καταγγελίες που έχουν γίνει, παρά τα γραφόμενα στον Τύπο, δυστυχώς δεν έχει παρέμβει ο ελεγκτικός μηχανισμός της Περιφέρειας.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν: Πού μεταφέρονται τα μπάζα από τα ρυμοτομούμενα που γκρεμίζει ο δήμος; Μήπως στη συγκεκριμένη περιοχή; Πού μεταφέρονται τα υλικά από τα έργα της ύδρευσης και της αποχέτευσης; Μήπως και αυτά στην περιοχή της Κοκκινογής; Γιατί γνωρίζουμε πως σύμφωνα με εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ τα υλικά που προκύπτουν από ρυμοτομήσεις (παραθέτουμε το συγκεκριμένο έγγραφο) πρέπει να μεταφέρονται σε ειδικά κέντρα ανακύκλωσης. Τα ερωτήματα που απευθύνουμε παραπάνω (και γνωρίζουμε πως δεν πρόκειται να πάρουμε απαντήσεις), μας προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Βλέπουμε όμως πως «δεν ιδρώνει το αυτί» κανενός και κυρίως του αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος απορούμε γιατί δεν αντιδρά τη στιγμή μάλιστα που σε αρκετές περιπτώσεις έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι αδιανόητο να αντικρίζουμε αυτή την εικόνα μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης των Μεγάρων με τον όγκο των μπαζών από τα έργα ή τα ρυμοτομούμενα να έχει κατακλείσει το ρέμα της Κοκκινογής.
Με βάση τα παραπάνω, τολμούμε να πούμε πως η διοίκηση του δήμου Μεγάρων με την ανοχή και την κάλυψη της Π.Ε. Δυτικής Αττικής έχει εγκαινιάσει έναν πρωτοποριακό τρόπο για την ανακύκλωση των μπαζών και των κλαδιών. Κάνοντας παραπάνω λόγο για ανοχή από την πλευρά της Π.Ε. Δυτικής Αττικής οφείλουμε να το αιτιολογήσουμε. Η ανοχή όλων τελικά φαίνεται σε μία φωτογραφία που απεικονίζει φορτηγό ανατρεπόμενο του στρατού (το οποίο «συλλάβαμε» να ξεφορτώνει στην Κοκκινογή), να αδειάζει έχοντας λάβει εντολές. Και κάνουμε λόγο για εντολές. Γιατί απλά κανείς φαντάρος δεν έρχεται μόνος του να ρίξει μπάζα μέσα σε μια περιοχή που βρίσκεται εντός του οικιστικού ιστού της πόλης χωρίς να έχει εξασφαλίσει σχετική άδεια από τους ανωτέρους του και αυτοί από κάποιους άλλους! Εκτός μάλιστα από την ανοχή, δεν θα διστάσουμε να πούμε πως η κατάσταση αυτή ελλοχεύει μεγάλο κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων που μεταφέρουν μπάζα ή κλαδιά στο χώρο καθώς (όπως φαίνεται σε άλλη φωτογραφία) ο όγκος των μπαζών τείνει να σκεπάσει ακόμη και το καλώδιο της ΔΕΗ.
Καταστάσεις τραγελαφικές και άκρως επικίνδυνες δίχως όμως να ιδρώνει το αυτί κανενός. Εμείς όμως δεν διστάζουμε να τα καταγράψουμε, γιατί απλά δεν έχουμε τίποτα και κανέναν να φοβηθούμε.
Κλείνοντας θα ζητήσουμε την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα περιβάλλοντος ώστε να αποδοθούν ευθύνες στους παραβάτες και επιτέλους η ανακύκλωση μπαζών, σκουπιδιών και κλαριών να γίνεται όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.