AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

10.12.2018

Ο καιρός μας

833kep01

Στο χάρτη όπου συμπεριλαμβάνονται οι δήμοι που έχουν προχωρήσει στην ίδρυση ΚΕΠ υγείας μπήκε από την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου και ο δήμος Μεγάρων. Με βάση την 1183/8-3-2013 απόφασης ένταξης της πράξης για την δημιουργία και δικτύωση δημοτικών κέντρων πρόληψης υγείας ξεκίνησε ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας εξαρχής σε 14 δήμους στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ). Από το 2013 έως σήμερα ο αριθμός των δήμων που συμμετέχουν στα συγκεκριμένα προγράμματα ανέρχεται στους 202, ενώ στο επόμενο διάστημα αναμένεται να λειτουργήσουν ΚΕΠ Υγείας σε 17 ακόμη δήμους.
Το ΚΕΠ Υγείας του δήμου Μεγάρων το οποίος εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου αποτελεί επίτευγμα του πρώην αντιδημάρχου ιατρού Κ. Καράμπελα ο οποίος κατά την διάρκεια της τελετής των εγκαινίων έδειχνε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την εξέλιξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Ικανοποιημένη ήταν και η αρμόδια αντιδήμαρχος Ελ. Ρήγα που ολοκλήρωσε την ιδέα και το όραμα του κ. Καράμπελα.
Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου όπου έγιναν τα επίσημα εγκαίνια, εκτός του δημάρχου Γρ. Σταμούλη, αντιδημάρχων αλλά και στελεχών της διοίκησης μετείχε και ο διευθυντής του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων Σωτ. Παπασπυρόπουλος.

Εμπνευστής της δημιουργίας του ΚΕΠ Υγείας ο Κ. Καράμπελας

Λαμβάνοντας το λόγο ο εμπνευστής της δημιουργίας του ΚΕΠ Υγείας, ιατρός Κ. Καράμπελας αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις υγείας που πραγματοποιούνται από τον δήμο Μεγάρων περιγράφοντας με απλά και κατανοητά λόγια τον ρόλο του ΚΕΠ Υγείας. Όπως είπε, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής των πολιτών με το σύστημα υγείας και συνιστά βασική προϋπόθεση για μια συνεχιζόμενη και ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας. Ο κ. Καράμπελας ανέφερε πως το σύστημα παροχής υγείας στην χώρα μας εμφανίζει αδυναμίες τόσο σε οργανωτικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο, κυρίως και όσον αφορά την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας μέσω της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης του πληθυσμού σε όλα τα επίπεδα αλλά κυρίως στο επίπεδο της προληπτικής ιατρικής. Ο κ. Καράμπελας εξήγησε πως το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας που είναι ο φορέας λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας σχεδίασε μια τεκμηριωμένη παρέμβαση σε επίπεδο δήμου για την κάλυψη των αναγκών των δημοτών, επισημαίνοντας πως πλέον και έπειτα από 4 χρόνια λειτουργίας το ΚΕΠ υγείας αποτελεί έναν ολοκληρωμένο δημοτικό φορέα για την προληπτική ιατρική και την προαγωγή της υγείας σε τοπικό επίπεδο.

833kep02

Σ. Παπασπυρόπουλος: Το ΚΕΠ Υγείας Μεγάρων ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις

Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από το Γενικό Δ/ντή του ΕΔΔΥΠΠΥ Σωτ. Παπασπυρόπουλο ο οποίος αναφέρθηκε στο σκοπό και τα προγράμματα προαγωγής υγείας του ΕΔΔΥΠΠΥ που βασίζονται στην πρόληψη αλλά και στους Δήμους- μέλη που απαρτίζουν το δίκτυο και που μέχρι σήμερα φθάνουν τους 202. Ακόμη συνεχάρη τις υπηρεσίες του δήμου για την ποιότητα της δουλειάς που μέχρι σήμερα έχουν κάνει, ώστε το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Μεγαρέων να ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

833kep03

Γρ. Σταμούλης: Το προλαμβάνειν, κάλλιον του θεραπεύειν

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γρ. Σταμούλης λαμβάνοντας το λόγο ανέφερε σχετικά: «Το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο είναι αναμφισβήτητα η υγεία.
Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος διατήρησης αυτού του αγαθού. Το προλαμβάνειν, κάλλιον του θεραπεύειν. Ό, τι λοιπόν συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση είναι χρήσιμο και πολύτιμο. Επομένως η λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας, που ο ρόλος τους είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και παραπομπών σε δομές υγείας, θα ωφελήσει αφάνταστα δεδομένου, ότι απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας. Οφείλουμε λοιπόν όλοι να στηρίξουμε αυτόν τον θεσμό και να τον καταστήσουμε γνωστό σε όλους τους πολίτες, προκειμένου να κάνουν χρήση αυτού του ευεργετήματος».
Οι προληπτικές εξετάσεις αφορούν τον καρκίνο του παχέως εντέρου, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του μαστού, τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, το ανεύρυσμα αορτής, τον καρκίνο του προστάτη και το μελάνωμα.
Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι η εκδήλωση «ντύθηκε» μουσικά από τη παιδική χορωδία του δήμου Μεγαρέων υπό την διεύθυνση της Μαριλίας Ηλία και με τη συνοδεία στο πιάνο της Ρένας Χατζοπούλου.