AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

22.10.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

832nikolizas2

Την άποψή του για το πώς μπορούν να αναπτυχθούν τα Μέγαρα και η ευρύτερη περιοχή, καταθέτει σήμερα μέσω της «ΑΙΧΜΗΣ» ο δημοσιογράφος Ν. Νικόλιζας. Από την χρόνια ενασχόληση του με τον τοπικό Τύπο, και με την εμπειρία που διαθέτει, ο Νίκος μιλάει για όλους και για όλα. Κρίνει, συγκρίνει δημοτικές αρχές και δημάρχους, δίχως να διστάζει να αναφέρει πως θέλει να είναι ο νέος δήμαρχος, σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί.

Αγαπητέ φίλε Νίκο. Είσαι ένας άνθρωπος που από τα γραφόμενα σου δείχνεις πως αγαπάς τον τόπο σου τα Μέγαρα. Ολοκληρώνοντας την εκδοτική σου διαδρομή με τη «Νέα Πνοή» και με βάση τις εμπειρίες που αποκόμισες πιστεύεις πως υπάρχει προοπτική ανάπτυξης για την πόλη μας;

Η πόλη έχει όλα τα εχέγγυα να πάει μπροστά και να αναπτυχθεί. Ωστόσο χρειάζεται ένας νέος σε ηλικία υποψήφιος δήμαρχος, με γνώσεις ξένων γλωσσών, επιστημονικά καταρτισμένος σε τομείς κυρίως τεχνολογίας και ισχυρές γνωριμίες ανά τον κόσμο για να βγάλει τον δήμο από το τέλμα.
Η πολιτική χρειάζεται τρέλα, φαντασία, μεράκι και να μην έχεις ανάγκη να περιμένεις να πάρεις τον μισθό του δημάρχου ή του αντιδημάρχου.
Είναι αυτό που έλεγε και ο Στρατουδάκης: «αν ήμουν δήμαρχος θα ζητούσα να μην παίρνει κανείς μισθό ώστε με τα χρήματα αυτά να φτιάξουμε μια νέα πόλη των Μεγάρων».
Τότε τον χλεύασαν μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Τώρα πιστεύω ότι αυτό που έλεγε τότε ο κ. Στρατουδάκης είναι πιο αναγκαίο από ποτέ. Η πόλη των Μεγάρων ακροβατεί από τότε που δημιουργήθηκε, μεταξύ μύθου και πραγματικής ιστορίας.
Η Κρήτη, τα Μέγαρα και η Σπάρτη είναι οι κυριότερες πόλεις που έχουν τέτοια ιστορία στην Ελλάδα.
Δυστυχώς όμως, όσοι διοίκησαν τον δήμο μέχρι και τις μέρες μας, είχαν στο μυαλό τους την διοίκηση ως πολιτικό σκαλοπάτι και όχι για να γίνει η πόλη κόσμημα και παράδειγμα μίμησης.
Δεν διάβασαν ποτέ Μεγαρική ιστορία. Αν μελετήσεις τον Παυσανία, τον Θουκιδίδη, ακόμα και τον Όμηρο θα σε παραπέμψει στους αρχαίους Μεγαρείς.
Λυπάμαι, αλλά είμαστε αμαθείς και ως πολίτες σε σχέση με την ιστορία μας. Και γι’ αυτό βλέπετε την κατάντια μας σε τέτοιο βαθμό.
Συνοψίζοντας λοιπόν, πιστεύω πως αν η πόλη των Μεγάρων στηριχθεί στους Μεγαρικούς μύθους και την ιστορία της, θα βγει από το τέλμα.
Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ένας νέος σε ηλικία υποψήφιος δήμαρχος.
Οι «κουρασμένοι» να μείνουν σπίτι τους!

Αν υπάρχει προοπτική σε ποιους τομείς κατά την άποψή σου θα μπορούσε να στηριχθεί η ανάπτυξη της πόλης και σε ποιο χρονικό ορίζοντα;

Τα τελευταία 8 χρόνια έχω γυρίσει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και τώρα αρχίζω να επισκέπτομαι αραβικές χώρες. Αυτό που διαπιστώνω εγώ είναι ένα: όταν πας σε μια χώρα το πρώτο πράγμα που πας να δεις είναι το εκάστοτε σήμα κατατεθέν της χώρας. Ας πούμε στην Ιορδανία που πήγα, πήγα να βγάλω selfie και να υποκλιθώ στο Μνημείο της Πέτρας. Το ίδιο κάνουν και οι ξένοι όταν έρχονται στην Ελλάδα. Υποκλίνονται στην Ακρόπολη. Πείτε μου σας παρακαλώ, όταν έρθουν στα Μέγαρα που θα τους πας, τι θα δουν; Τίποτα. Ξέρετε γιατί; Γιατί αν ο δήμος όλες αυτές τις δεκαετίες μέχρι και σήμερα είχε φροντίσει να πεζοδρομήσει τον λόφο Αγ. Γεωργίου στην Πάχη, αν είχε κάνει ενεργά αξιοθέατα τους λόφους Αλκάθους και Καρία και τόσα άλλα μνημεία θα μπορούσαμε ως πόλη να έχουμε «ταξιδέψει» μέχρι τα πέρατα της γης. Όλες οι διοικήσεις μάλιστα ήταν τόσο ανίδεες με την ιστορία μας, που το άγαλμα του βασιλέως Βύζαντα αντί να είναι σε περίοπτη θέση και οι επισκέπτες να μπορούν να βγάλουν μια φωτογραφία, τον έχουν καταχωνιασμένο στο αλσάκι στο Κουρκούρι.
Τέτοια ντροπή, τέτοια κατάντια! Εδώ σκεφτείτε ότι ψηφίζουμε ακόμα ανάλογα με το σόι του καθενός και όχι με την αξία του.

Πως κρίνεις την σημερινή δημοτική αρχή και πως την συγκρίνεις σε σχέση με τις δημοτικές αρχές που πέρασαν και ιδιαίτερα με αυτές των κ.κ. Χρ. Σύρκου, Δημ. Στρατιώτη και Γιαν. Μαρινάκη που εσύ δημοσιογραφικά έζησες;

Αν είχαν αφήσει τον Χρ. Σύρκο να εκλεγεί ακόμα μια τετραετία, τα Μέγαρα θα ζούσαν από τον τουρισμό και την ανάπτυξη.
Ο Σύρκος περπατούσε στα σοκάκια με τα πόδια από άκρη σ’ άκρη της πόλεως και οι προγενέστεροι και μεταγενέστεροι έκαναν τα δημόσια αυτοκίνητα ιδιωτικά τους.
Ο Στρατιώτης αν και τότε ήμουν απέναντί του, του αναγνωρίζω ως σπουδαίο έργο την 28η Οκτωβρίου. Αλλά του καταλογίζω το γεγονός ότι αν και του δόθηκε επι ημερών του η ευκαιρία να βρεθεί ο μεγαλοπρεπές ναός του Προστατηρίου Απόλλωνος κάτω από την Κεντρική Πλατεία Μεγάρων, εκείνος την τσιμεντόστρωσε.
Ήταν μέγα λάθος το οποίο θα το πληρώσουν οι επόμενες γενιές.
Ο Παυσανίας στα Αττικά μιλάει για έναν ναό ισάξιο με την Ακρόπολη των Αθηνών με έργα του Φειδία και του Πραξιτέλη.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν την είσοδο. Όμως επικράτησε η πολιτική σκέψη αντί η συναισθηματική και ιστορική. Τότε έγραψα, ξαναέγραψα για το μέγα λάθος της διοίκησης, ήμουν όμως μόνος. Εγώ και ο Αλκιβιάδης Μπεναρδής.
Τώρα για τον Μαρινάκη. Αν δείτε την μακέτα για το αρχαίο θέατρο που είχε φτιάξει ο Γιώργος Κουμπέτσος και η Πόπη Νικολάου στα Λατομεία Καστάνη-Ρούσση θα διαπιστώνατε πως επρόκειτο για ένα έργο ανώτερο από το θέατρο Πέτρας, αλλά και όλα τα άλλα της Αθήνας. Τέτοια έργα φέρνουν τουρισμό. Και δεν σας κρύβω ότι ο Μαρινάκης άκουγε και κάποιους ανθρώπους απ’ έξω από το συνδυασμό του για έργα που θα μπορούσαν να φέρουν την ανάπτυξη. Εγώ του πρότεινα να κάνει αλσύλλιο απέναντι από το 5ο δημοτικό σχολείο, και το έπραξε και τώρα χαιρόμαστε το πράσινο.

Ήσουν υπέρμαχος του κ. Μαρινάκη και προς τιμήν σου δεν το έκρυβες. Τι πιστεύεις ότι έφταιξε και ένας δήμαρχος που το 2010 πήρε 63% δεν επανεξελέγη;

Τον Μαρινάκη τον έφαγαν οι κόλακες, κάποιοι διπρόσωποι συνεργάτες που είχε και που του ροκάνιζαν την καρέκλα. Μαζί του είχα έρθει σε αντιπαράθεση πάμπολλες φορές για πολλά θέματα. Δεν ήμουν κόλακας, έλεγα τα πράγματα όπως ήταν και έφευγα. Ωστόσο άκουγε. Είναι προσόν να μην το παίζεις ξερόλας και να ακούς. Επίσης ο Μαρινάκης έπεσε από το γεγονός ότι έχασε από δίπλα του τον καρδιολόγο Αντώνη Ρήγα και τον Χρήστο Λαγό. Τα δύο αυτά πολιτικοποιημένα άτομα τα οποία χαίρουν τον απόλυτο σεβασμό όλης της Μεγαρικής κοινωνίας, έβγαζαν και βγάζουν δήμαρχο. Ξέρετε γιατί; Τους εμπιστεύεται ο κόσμος γιατί δεν είπαν ποτέ ψέματα στον κόσμο. Αν ο Αντώνης έβαζε για δήμαρχος, τα Μέγαρα θα ήταν Παρίσι. Εν κατακλείδι ο Μαρινάκης είχε δίπλα του ανθρώπους που δεν έπρεπε να τους βγάλει από το «χρονοντούλαπο».

Ευεργέτης Ν. Στρατουδάκης. Κατά γενική ομολογία ένας άνθρωπος φιλεύσπλαχνος που πρόσφερε πολλά στον τόπο μας, δίχως όμως να εισπράξει αυτό που έπρεπε ιδιαίτερα από την σημερινή διοίκηση του Δήμου. Έχουμε διαβάσει μάλιστα κατά καιρούς συνεντεύξεις του, όπου με πικρία αναφέρει πως τον έδιωξαν από τα Μέγαρα. Εσύ που έζησες από κοντά τον ΑΝΘΡΩΠΟ Ν. Στρατουδάκη, τι έχεις να πεις για όλα αυτά;

Η συνεισφορά του μεγάλου αυτού ευεργέτη θα αναγνωριστεί μετά θάνατον και θυμηθείτε, στις επόμενες γενιές το όνομά του θα πλανάται σαν μυθικό. Ο Στρατουδάκης κατηγορήθηκε και χλευάστηκε μόλις ξεκίνησε η κρίση επειδή έδινε συσσίτια. Και τα έδινε από την τσέπη του. Χωρίς ανταλλάγματα. Επειδή το έλεγε η καρδιά του. Τώρα το ίδιο δεν κάνει η νυν διοίκηση; Ο Στρατουδάκης προίκισε κοπέλες. Πλήρωνε το ρεύμα σε φτωχούς ανθρώπους, πλήρωνε τα νοσήλια αρρώστων. Χωρίς κανένα ίδιον όφελος. Χιλιάδες ευρώ έπεφταν σε Μεγαρίτικα καταστήματα για τρόφιμα που πήγαιναν σε άπορες οικογένειες. Και όμως τον κατηγορήσαμε. Και έφυγε και το Χαϊδάρι απολαμβάνει τις αγαθοεργίες αυτού του σπουδαίου ανθρώπου. Κάποια στιγμή μου έφερε ένα τετράδιο με ημερομηνίες και χρήματα που είχε δώσει για τα Μέγαρα. Το ποσό είναι τέτοιο, που θα τρομάξετε. Είμαι υπέρμαχος του σπουδαίου αυτού ανθρώπου και μέχρι να πεθάνω θα λέω ότι ένας Στρατουδάκης πέρασε, το καλούπι έσπασε και δεν ξαναβγαίνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΙΧΜΗΣ...