AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

22.10.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

831stamoulisyn

Οι ασφαλτοστρώσεις σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο, αλλά και το έργο στην οδό Γ. Μενιδιάτη για το οποίο έχει ξεσπάσει θύελλά αντιδράσεων, ήταν στην ατζέντα μας στην μίνι συζήτηση που είχαμε με τον Δήμαρχο Μεγαρέων Γρ. Σταμούλη τον οποίο επισκεφθήκαμε το μεσημέρι της Δευτέρας στο γραφείο του. Μέσα από την συζήτηση όμως, προέκυψαν και άλλες πολλές ειδήσεις που αφορούν παρεμβάσεις αλλά και έργα που θα ξεκινήσουν εν ευθέτω χρόνο.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, θα ασφαλτοστρωθούν 52 δρόμοι στο σύνολο στα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο. Μιλήστε μας για την συγκεκριμένη παρέμβαση.

Είναι γνωστό ότι όλοι οι δρόμοι, ιδιαίτερα αυτοί των Μεγάρων, έχουν υποστεί ανήκεστο βλάβη, αφού έχουν σκαφτεί δυο φορές, μια για την αποχέτευση και μια για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Οπότε μπορεί να καταλάβει ο καθένας πόσο σοβαρή βλάβη υφίσταται οι δρόμοι, γιατί όσο και αν προσεχθεί στην αποκατάσταση τα μπαλώματα δεν αποφεύγονται. Έτσι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα, τα οποία βιώνουμε καθημερινά με αποτέλεσμα αρκετοί δρόμοι να είναι δύσβατοι.
Γι’ αυτό λοιπόν έχουμε βάλει σαν στόχο, να ασφαλτοστρώσουμε όσους περισσότερους δρόμους γίνεται το συντομότερο χρονικό διάστημα γιατί είναι αμαρτία να σπάει κάθε πολίτης το αυτοκίνητο του. Σε αυτές τις περιπτώσεις, νομίζω ότι οι δημότες πρέπει να δείξουν κατανόηση γιατί δεν μπορούσαμε άμεσα να αποκαταστήσουμε όλους τους δρόμους που έχουν πληγεί από αυτά τα δύο έργα που σημειωτέον ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί. Βέβαια ευελπιστούμε μέχρι το καλοκαίρι να έχουν τελειώσει οι ασφαλτοστρώσεις. Έχουμε σε εξέλιξη ακόμη ένα έργο για το οποίο θα σκαφτούν πάλι οι δρόμοι, όμως θα είναι ένα χαντάκι 10 εκατοστών μόνο και αφορά το έργο για τις οπτικές ίνες. Θεωρώ ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο που έπρεπε να είχε γίνει. Θα γίνει όμως με τους όρους που εμείς έχουμε επιβάλλει. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο δήμος μας είναι ο μοναδικός δήμος που παίρνει κάλυψη 100% από τις οπτικές ίνες, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου τους δύο μήνες. Θα αναρωτηθούν κάποιοι γιατί καθυστερήσαμε. Θα επαναλάβω ότι στο παρελθόν είχαμε αντιδράσει βάζοντας όρους για να ζητήσουμε ανταλλάγματα. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε δύο μήνες, θα γίνει στο χρόνο που εμείς επιλέγουμε και θα έχει κάλυψη 100%.
Όσον αφορά το χρόνο επιλογής και επειδή τώρα είναι ο καιρός που πλησιάζουν να τελειώσουν τα σκαψίματα στους δρόμους και πριν πιάσει το καλοκαίρι επιλέχθηκε να τους επιτρέψουμε να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν το έργο το δίμηνο Φλεβάρη – Μάρτη. Επανέρχομαι και πάλι στις ασφαλτοστρώσεις γνωστοποιώντας ότι βάλαμε στόχο να ασφαλτοστρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους δρόμους και ήδη έχουμε καταφέρει αρκετά έχοντας στρώσει 15 περίπου δρόμους με άσφαλτο. Τώρα έχουμε πάρει μια επιχορήγηση 1.850.000 εκ. ευρώ χρήματα με τα οποία θα ασφαλτοστρώσουμε 52 δρόμους σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο. Πέραν όμως αυτών κάνουμε και μελέτες να ασφαλτοστρώσουμε και άλλους επιπλέον δρόμους με χρήματα του δήμου. Δρόμοι όπως η Γ. Μενιδιάτη κάτι που θα γίνει άμεσα μόλις τελειώσει το έργο με τα πεζοδρόμια από την Χρ. Μωραΐτου έως και την αρχή του Ιερού της Μητρόπολης Μεγάρων. Θα ασφαλτοστρωθεί λοιπόν όλη η Γ. Μενιδιάτη έως τον Άη Γιάννη, θα ασφαλτοστρωθεί όλο το τμήμα της Αγίας Παρασκευής έως την εκκλησία και θα ασφαλτοστρωθεί και η είσοδος της πόλης από τα σίδερα Μπεναρδή έως και το δημοτικό κοιμητήριο. Επιπλέον κάνουμε μελέτες για να στρώσουμε με άσφαλτο με χρήματα του δήμου, την «βιτρίνα» μας δηλαδή από τον Φόρο έως και την Εξω Βρύση. Επίσης γίνεται μελέτη για την ασφαλτόστρωση του τμήματος της οδού Ευπαλίνου έως τις Εργατικές Κατοικίες. Φαίνεται δηλαδή η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για να ασφαλτοστρωθούν και άλλοι δρόμοι που είναι σε άθλια κατάσταση πάντα με ιδίους πόρους του δήμου, γιατί όπως ξέρετε τα οικονομικά μας είναι δρομολογημένα. Σε οικονομικό επίπεδο βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο και μπορούμε να ρίξουμε βάρος σε όλα αυτά τα προβλήματα.

Εκτός από τις ασφαλτοστρώσεις θα γίνουν και άλλα έργα;

Ασφαλώς. Δεν μένουμε μόνο στις ασφαλτοστρώσεις. Πριν λίγη ώρα επέστρεψα από τις «Κτηριακές Υποδομές» όπου μπορώ να σας πω ότι ολοκληρώνονται κάποιες μικρές γραφειοκρατικές διαδικασίες και δημοπρατείται το 2ο Δημοτικό Σχολείο της Νέας Περάμου. Επίσης, είναι σχεδόν όλα έτοιμα για να ξεκινήσει η κατασκευή της παιδικής χαράς στη Νέα Πέραμο, για να γίνει η αντικατάσταση των τερέν των δύο γηπέδων ποδοσφαίρου (γήπεδο Βύζα, δημοτικό γήπεδο Νέας Περάμου), αλλά και για να τοποθετηθεί παρκέ στο κλειστό του 8ου Δημοτικού Σχολείου το οποίο πλέον θα έχει όλες τις προδιαγραφές για να φιλοξενεί την ομάδα της ΝΕΜ η οποία εύχομαι και είμαι σίγουρος θα βρεθεί στην Γ’ Εθνική. Πιστεύω πως μέχρι το καλοκαίρι το παρκέ θα έχει τοποθετηθεί οπότε η ΝΕΜ θα έχει στην διάθεση της ένα αξιοπρεπές γήπεδο. Επίσης δρομολογούνται και οι διαδικασίες για να λειτουργήσουν δύο ακόμη βρεφικοί σταθμοί, ένας στα Μέγαρα και ένας στη Νέα Πέραμο. Το σημαντικότερο βέβαια είναι πως έχουμε ξεκινήσει ενέργειες για να πάρουμε χρηματοδότηση ώστε σε χώρο του δήμου να κατασκευάσουμε κτίριο που θα στεγάσει ακόμη έναν βρεφονηπιακό σταθμό. Κλείνοντας και όσον αφορά τα έργα, σε αυτά περιλαμβάνεται και η αναπαλαίωση του Κυριακούλειου Πολιτιστικού Κέντρου η οποία είναι αναγκαία αλλά και η ενοικίαση – αξιοποίηση του κτηρίου και των βαγονιών των σταθμών του ΟΣΕ. Φαίνεται ξεκάθαρα κ. Υψηλάντη ότι προχωράμε σε παρεμβάσεις και έργα που θα λύσουν χρόνια προβλήματα.

Πως σκέφτεστε να δώσετε ανάσα στους οδηγούς στο έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα στο κέντρο των Μεγάρων;

Η λύση θα δοθεί μέσω της δημιουργίας δημοτικού χώρου στάθμευσης στο οικόπεδο της παλιάς ΔΕΗ που βρίσκεται στη γωνία των οδών Σωτ. Δρίτσα και Γ. Σχινά. Σήμερα (Δευτέρα 15 Ιανουαρίου), επισκέφθηκα τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ και είχα επαφή για να προχωρήσουν οι διαδικασίες επινοικίασης του χώρου από την πλευρά του δήμου ώστε να κατασκευαστεί στο χώρο αυτό ένα πάρκινγκ που θα εξυπηρετεί τους δημότες, αλλά και να αναπλαστεί ο χώρος που μέχρι σήμερα παραμένει σε άθλια κατάσταση και αποτελεί εστία μολύνσεως.

Έφτασε στην εφημερίδα μας υπόμνημα με 40 υπογραφές κατοίκων και περιοίκων της Γ. Μενιδιάτη που αντιδρούν στο έργο των πεζοδρομίων στην συγκεκριμένη περιοχή. Τι έχετε να σχολιάσετε;

Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι, την στιγμή που σε αρκετές συζητήσεις συμπολίτες κάνουν λόγο για μια πόλη που δεν έχει πεζοδρόμια. Εμείς πάμε να φτιάξουμε πεζοδρόμια και οι κάτοικοι εκεί λένε να μην τα φτιάξουμε. Βιώνοντας ο καθένας μας την κατάσταση όταν μάλιστα περπατάει στο κομμάτι από την Χρ. Μωραΐτου προς την Μητρόπολη, διαπιστώνει με πόσο κόπο περπατάει και πόσους κινδύνους διατρέχει. Ιδιαίτερα όταν υπάρχουν γάμοι, βαπτίσεις, ή άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις δεν χωράει να περάσει πεζός από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Έχω δει πολίτες να ψάχνουν να βρουν χώρο για να φυλαχθούν ανάμεσα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Γι’ αυτό και εμείς αποφασίσαμε να φτιάξουμε πεζοδρόμια ώστε ο πολίτης να περπατάει με ασφάλεια και τα αυτοκίνητα να διέρχονται ελεύθερα. Τα πεζοδρόμια σύμφωνα με τη χάραξη θα φτιαχτούν από την είσοδο της Γ. Μενιδιάτη από την Χρ. Μωραΐτου έως εκεί που υπάρχει το στενό πίσω από το Ιερό της εκκλησίας. Θα ασφαλτοστρώσουμε και το στενό μπροστά στην αίθουσα Παπακωνσταντίνου και θα ομορφύνουμε την περιοχή. Προωθούμε και την δημιουργία παρκινγκ λίγο πιο κάτω στο οικόπεδο της παλιάς ΔΕΗ, οπότε ο κόσμος θα μπορεί με άνεση να παρκάρει εκεί και να περπατά λίγα μέτρα για να βρεθεί στην Μητρόπολη για τις κοινωνικές του υποχρεώσεις.

Κλείνοντας και μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων της Γ. Μενιδιάτη τι έχετε να τους πείτε;

Ας περιμένουν να δουν το έργο και είμαι σίγουρος πως θα το δουν με συμπάθεια και θα τους αρέσει. Είμαι βέβαιος τελικά, και θα το δείξει ο χρόνος, πως αυτοί οι 40 άνθρωποι που αντιδρούν σήμερα θα επικροτήσουν την ενέργεια μας. Λίγη υπομονή χρειάζεται και όχι φωνές, αφού ιδιαίτερα στα Μέγαρα είναι σύνηθες φαινόμενο σε κάθε έργο να ξεσηκώνονται κάτοικοι αλλά και περίοικοι.

Ποιοι δρόμοι θα ασφαλτοστρωθούν

Οδοί δημοτικής ενότητας Μεγάρων: Βυζαντίου, Γ. Μαυρουκάκη, Βαγιανού, Αγίας Σοφίας, Νικαίας, Περγάμου, Νικομήδειας, Αντ/κου Ψαρρά, Νικ. Μπέη, Γυμναστηρίου, Τέρμα Γυμναστηρίου, Κ. Βάρναλη, Μοράβα, Αργυροκάστρου, Στρατήγη, Π. Βαρθολομαίου, Ευπαλίνου – Αιγειρουσών, Αγίου Στεφάνου, Μυκηνών, Μπούσκου, Αθ. Διάκου, Μαντούς Μαυρογένους, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Νικηταρά, οδός μεταξύ των Ο.Τ. 544 και 545, Λόρδου Βύρωνα, 28ης Οκτωβρίου, Συρακουσών, Συλημβρίας, Δημ. Μπέη, Τεχνικό Λύκειο, Ευπαλίνου.
Οδού δημοτικής ενότητας Νέας Περάμου: Πλ. Αγ. Γεωργίου, 2ο δημοτικό σχολείο, Αριστείδου, γήπεδο λυκείου, Αναπαύσεως, Γερανείων, Πελοποννήσου, Προύσσης, Κυζίκου, Ιερού Λόχου, Γ. Παπανδρέου, Κριεζή, Παπανικολή, Κουντουριώτη, Ελ. Βενιζέλου, Πλ. Ηρώων, 25ης Μαρτίου, Λ.Ο.Κ., Κουλουριώτικο, Νικήτα, Σ.Π.Α.Π., Βύζαντος.