AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

22.10.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

831topikoneasperamou

Τη Δευτέρα 15 Γενάρη 2018, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου τακτική συνεδρίαση, με σκοπό τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με διάφορα θέματα που αφορούν την τοπική κοινότητα.
Η Αιχμή παρευρέθηκε διότι θα συζητιόταν και το φλέγον ζήτημα του καθαρισμού και της εμβάθυνσης του λιμανιού της περιοχής ύστερα από τις καταστροφές που δημιούργησε η πρόσφατη θεομηνία.
Στην αίθουσα παρευρέθησαν μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Νέας Περάμου Ελ. Κοσμόπουλος, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Δημ. Λιώτας, η τοπική σύμβουλος Ντ. Πολιτάκου, ο τοπικός σύμβουλος Φρ. Φραντζής, ο τοπικός σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ του Ναυταθλητικού Ομίλου Νέας Περάμου Παν. Παρασκευάς ο δημοτικός σύμβουλος Γιαν. Δήμας και το μέλος του Συλλόγου Αλιέων Γ. Τερεζής,.

«Δεν πάει άλλο, θέλουμε προστασία»

Η βραδιά ενώ ως σημαντικό θέμα συζήτησης είχε τον καθαρισμό του λιμανιού επιφύλασσε και άλλα δύο θέματα τα οποία μάλιστα πολλές φορές ανέβασαν την ένταση εντός της αίθουσας της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου.
Το θέμα που προέκυψε εχθές και οφείλω να αναφέρω, ήταν το γεγονός, πως ο Γ. Τερεζής ανέφερε, πως μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη 2», άρχισε η οικονομική κατάρρευση των ψαράδων της περιοχής αφού τα αλιεύματά τους θεωρούνται ακατάλληλα.
Έριξε ευθύνες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διότι θεωρεί πως λανθασμένα κάνει λόγω για βιοτοξίνες στα ψάρια της δικής μας περιοχής και πως είναι άδικο να μιλάνε οι αρμόδιοι του Υπουργείου για μόλυνση σε όλο το Σαρωνικό.
Στη συνέχεια υποστήριξε, πως την κατάσταση των ψαράδων δυσχεραίνουν τα ΜΜΕ που συνεχώς πυρπολούν τους ψαράδες σχετικά με τη καταλληλότητα των ψαριών του Σαρωνικού κόλπου.
Ο κ. Τερεζής ισχυρίστηκε, πως όλες οι αποφάσεις, που βγάζουν τα αρμόδια όργανα, είναι εις βάρος τους και ζήτησε από τους τοπικούς παράγοντες υποστήριξη διότι μέχρι στιγμής ο Δήμος Μεγαρέων «δεν υπάρχει πουθενά, οι υποσχέσεις του κ. Σταμούλη δεν υλοποιήθηκαν» .
Και επειδή ο κ. Τερεζής επέρριψε ευθύνες ακόμη και στα τοπικά ΜΜΕ, εμείς σαν εφημερίδα στο σημείο αυτό θα αρκεστούμε να πούμε πως τα ΜΜΕ γενικότερα, αναφέρουν το οτιδήποτε, ύστερα από επίσημες ανακοινώσεις των διαφόρων φορέων και δεν γίνεται να σιωπήσουν στην όποια επίσημη ενημέρωση.
Στη συνέχεια ο κ. Τερεζής υποστήριξε πως, εκτός του ότι τα ψάρια είναι υγειονομικά κατάλληλα υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός λόγω πλανόδιων πωλητών οι οποίοι «δεν έχουν άδειες» όπως κατήγγειλε χαρακτηριστικά.
Τότε παρεμβλήθηκε ο κ. Δήμας ο οποίος του είπε με σιγουριά πως οι πλανόδιοι έχουν άδειες και πως θα πρέπει απλά να ελεγχθεί εάν μπορούν να περιοριστούν τα σημεία που πωλούν τα προϊόντα τους. Όσο για την καταλληλότητα των ψαριών τόνισε ότι «η αλιεία έχει περιοριστεί λόγο τοξικότητας και είναι λογικό».
Σε εκείνο το σημείο το λόγο πήρε ο κ. Κοσμόπουλος και πρότεινε στον κ. Τερεζή να σταλεί αρχικά ένα υπόμνημα στην Π.Ε. Δυτ. Αττικής, όπου θα γίνεται λόγος για αθέμιτο ανταγωνισμό και στη συνέχεια θα αποσταλεί και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον κ. Τερεζή να τον βρίσκει σύμφωνο η πρόταση του αντιδημάρχου.

Ο καθαρισμός δεν έχει γίνει επειδή δεν έχουν απομακρυνθεί τα σκάφη

Περνώντας τώρα στο κεντρικό θέμα του συμβουλίου σύμφωνα με τον κ. Κοσμόπουλο ο Δήμος Μεγάρων αμέσως μετά τις πλημύρες ξεκίνησε διαδικασίες για τον καθαρισμό του λιμανιού της Νέας Περάμου.
Κάλεσε κλιμάκιο από το Υπουργείο για να εκτιμήσει την κατάσταση, το οποίο και αποφάσισε, πως θα έπρεπε να προχωρήσει τη διαδικασία για εμβάθυνση και καθαρισμό, από τα φερτά υλικά της θεομηνίας, του λιμανιού.
Στις 20 Δεκεμβρίου 2107 ορίστηκε ανάδοχος του έργου ο κ. Κυρ. Παπαγεωργίου.
Ο κ. Παπαγεωργίου ήταν αυτός, που ξεκίνησε τις επαφές με τον ΟΛΕ και με άλλους φορείς σχετικά με την απομάκρυνση των σκαφών από το λιμάνι για να είναι δυνατές οι εργασίες.
Ο κ. Κοσμόπουλος τόνισε, πως δεν ξέρει κατά πόσο έγινε σωστή ενημέρωση των ιδιοκτητών των σκαφών αλλά η απομάκρυνσή τους δεν έγινε ποτέ.
Η προθεσμία που είχε δοθεί στην ανάδοχο εταιρία ήταν έως τις 20 Γενάρη 2018.
Στις 10 Γενάρη 2018 η ανάδοχος του έργου εταιρία έστειλε επιστολή-κοινοποίηση σε Δημοτική Κοινότητα Νέας Περάμου και ΟΛΕ, όπου στην ουσία γνωστοποιούσε τις προθέσεις της να αποχωρήσει από τη διαδικασία καθαρισμού και εμβάθυνσης του λιμανιού σε περίπτωση που δεν απομακρύνονταν τα σκάφη άμεσα.
Ο κ. Κοσμόπουλος συνέχισε λέγοντας πως στις 6 Γενάρη 2018, ο Ναυταθλητικός Όμιλος έστειλε επιστολή στο Δήμο Μεγάρων, που ζητούσε στην ουσία να μην βγάλει τα σκάφη από τη θάλασσα αλλά να προσδέσουν σε άλλο σημείο.
Σε εκείνο το σημείο ο κ. Κοσμοπουλος είπε απευθυνόμενος στον κ. Παρασκευά, πως ο Ναυταθλητικός Όμιλος υποστήριζε, πως είναι σε πλήρη συνεννόηση με την ανάδοχο εταιρία και έχουν αρμονική συνεργασία.
Ο κ. Παρασκευάς ως μέλος του Ναυταθλητικού και θέλοντας να προστατέψει τα σκάφη του Ομίλου που εκπροσωπεί, διότι, όπως καταλαβαίνετε, όταν ένα σκάφος μένει εκτός θάλασσας και είναι εκτεθειμένο στους ανέμους αποδυναμώνει το σκαρί του, ήταν σταθερός σε αυτό το οποίο υποστήριζε δηλαδή πως «κάποια σκάφη δεν είναι δυνατόν βγουν σε καρνάγια, πρέπει να δέσουν σε άλλη πλευρά».
Αυτό που έκανε εντύπωση στο συμβούλιο ήταν το γεγονός, πως ο εργολάβος είχε συχνές επαφές με τον Ναυταθλητικό Όμιλο και όχι με κάποιον από τον ΟΛΕ, όπως θα έπρεπε απ' τη στιγμή που το λιμάνι ανήκει στον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας.
Άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Παρασκευάς υποστήριξε, πως δεν μπορεί να καταλάβει το λόγο από τη στιγμή που αυτός σαν όμιλο αντιπροσωπεύει 50 ιδιοκτήτες σκαφών ενώ το λιμάνι φιλοξενεί στο σύνολο 150 σκάφη.
Ο κ. Κοσμόπουλος ανέφερε, πως στις 20 Γενάρη 2018 το συνεργείο της διεύθυνσης αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ θα ξεκινήσει τη διαδικασία να αφαιρεί λάσπες και ότι άλλο έφερε η βροχή.
Μάλιστα την επόμενη ημέρα δόθηκε ραντεβού το πρωί στο λιμάνι, όπου θα παρευρίσκονται ο εργολάβος, ο Λιμενάρχης, εκπρόσωπος του Ναυταθλητικού Ομίλου και εκπρόσωποι του Δήμου Μεγάρων για να αναληφθούν οι ευθύνες που αναλογούν στη κάθε πλευρά.

Κοσμόπουλος σε Παρασκευά : «Δεν θα πάω φυλακή για να κάνεις εσύ το χαϊλίκι σου»

Τελειώνοντας η συνεδρίαση, το θερμόμετρο της έντασης ξανανέβηκε διότι υπήρχε διαφωνία του κ. Παρασκευά με το συμβούλιο σχετικά με το αντίτιμο που θα πρέπει να δίνουν οι ιδιοκτήτες των σκαφών αναψυχής για ρεύμα και ύδρευση που τους παρέχεται από το λιμάνι.
Ο κ. Παρασκευάς δεν δεχόταν επουδενί να δίνουν τα μέλη του Ναυταθλητικού Ομίλου το ποσό των 42 ευρώ το χρόνο ο καθένας τους, με τον κ. Κοσμόπουλο να του εξηγεί πως είναι 3,5 ευρώ το μήνα και πως θα πρέπει να σκεφθεί πως γίνονται και διάφορες άλλες εργασίες που χρειάζεται να πληρωθούν τεχνικοί. Ο κ. Παρασκευάς συνέχισε να εμμένει στην άποψή του λέγοντας στο κ. Κοσμόπουλο πως «αυτά που ζητάτε είναι παράνομα».
Τότε ο κ. Κοσμόπουλος είπε πως θα φέρει το θέμα στο επόμενο συμβούλιο προς συζήτηση και θα ζητήσει η διαχείριση του λιμανιού της Νέας Περάμου να περάσει στον ΟΛΕ διότι « ο κ. Παρασκευάς δεν καταλαβαίνει πως είμαστε στα όρια την νομιμότητας όσο αφορά τη χρήση του λιμανιού και πηγαίνει και απειλεί υπαλλήλους στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου» όπως είπε χαρακτηριστικά. Έκλεισε λέγοντάς του ότι θα πάρει στο λαιμό του πολύ κόσμο εννοώντας τους ψαράδες τονίζοντας του πώς «για να κάνεις εσύ το χαϊλίκι σου με τα σκάφη δεν θα πάμε εμείς φυλακή για 3,5 ευρώ που δεν θέλεις να δώσεις», με την κ. Πολιτάκου να προσθέτει ειρωνικά: «εάν υπάρχει κάποιος από τα μέλη με τα σκάφη του ομίλου να μην έχει να δώσει τα 3,5 ευρώ το μήνα θα τα δώσω εγώ».