AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

24.09.2018

Ο καιρός μας

829XONDRIDOU

Ο βίαιος ξεριζωμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τις προγονικές πατρίδες, το 1922, οδήγησε τους πρόσφυγες από την Πέραμο της Κυζικηνής χερσονήσου Προποντίδας στην Ελλάδα τόσο στην περιοχή της Καβάλας όσο και στην περιοχή μας. Ήταν το 1924 όταν ένα δεύτερο κύμα προσφύγων, φτάνοντας στην Ελλάδα επέλεξε την παραθαλάσσια περιοχή «Μεγάλο Πεύκο», της επαρχίας της Μεγαρίδας ιδρύοντας την νέα του εστία την Νέα Πέραμο Αττικής.
Η επιθυμία των ξεριζωμένων Μικρασιατών να μεταλαμπαδεύσουν τον πολιτισμό τους στις επόμενες γενιές ώθησε το 1959 πολλούς επιφανείς Περάμιους της Πόλης, να προχωρήσουν στην ίδρυση του συλλόγου Περαμίων Κυζικηνών που αποτελεί την συνέχεια του σωματείου «Ανορθωτικός Σύνδεσμος των Περαμίων της Κωνσταντινούπολης». Πενήντα οχτώ (58) χρόνια αργότερα, ο σύλλογος Περαμίων Κυζικηνών με τη δράση του συνεχίζει να μεταλαμπαδεύει τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των προγόνων του κάνοντας γνωστή την πόλη της Νέας Περάμου σε όλη τη χώρα.
Πρόεδρος σήμερα στον σύλλογο είναι η δραστήρια δικηγόρος κ. Ελπίδα Χονδρίδου η οποία έπειτα από δική μας προτροπή με αφορμή τις «πληγές» που υπέστη ο σύλλογος από τις τελευταίες πλημμύρες που έπληξαν την πόλη της Νέας Περάμου, αποδέχθηκε να μιλήσει για τα προβλήματα, την δράση του συλλόγου, την δυναμική του αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια του διοικητικού συμβουλίου.
Από τη συνέντευξη δεν «απουσιάζει» η αναφορά στην δωρεά της εταιρείας Α. Φάνης για την δημιουργία αίθουσας χρήσης του συλλόγου πλησίον του κτηρίου του Ελαιοτριβείου Ν. Πέτκα όπου στεγάζεται σήμερα ο σύλλογος. Η κ. Χονδρίδου χωρίς να αναφέρει ονόματα, όπως μπορεί να διαπιστώσει όποιος διαβάσει με προσοχή την συνέντευξη της φωτογραφίζει τους υπαίτιους που ανάγκασαν τον κ. Φάνη να παγώσει τη δωρεά. Μια συνέντευξη που κατ’ εμάς θα συζητηθεί.

829XONDRIDOU2

Με αφορμή τις πλημύρες που έπληξαν την Νέα Πέραμο, ο σύλλογος επλήγη από αυτές;

Ναι η αλήθεια είναι ότι ο σύλλογος μας υπέστη υλικές ζημιές από την πλημμύρα του Νοεμβρίου όπως εξάλλου και όλη η περιοχή της Νέας Περάμου. Είχαμε ζημιές στο υπόγειο το οποίο χρησιμοποιούμε ως ιματιοθήκη για την φύλαξη των παραδοσιακών φορεσιών που διαθέτει ο σύλλογος. Το υπόγειο πλημμύρισε και το νερό έφτασε το ένα μέτρο μαζί με λάσπη. Εισχώρησε στις ντουλάπες που φυλάσσονταν οι φορεσιές. Να σκεφτείτε είχαμε φυλαγμένες φορεσιές που αποτελούν ιστορικά κειμήλια ανεκτίμητες αξίας ηλικίας 150 ετών που φέρουν τεράστια ιστορία. Όμως εξαιτίας αυτής της συγκυρίας, το υπόγειο μας είναι πλέον άχρηστο, έχει γεμίσει υγρασία και πλέον δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ιματιοθήκη. Η ζημιά αυτή προήλθε από σοβαρότατες κατασκευαστικές κακοτεχνίες κατά την ανακαίνιση του κτηρίου, όπως μας ενημέρωσαν τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου που το εξέτασε και πρέπει άμεσα να διορθωθεί άλλως θα υπάρξουν προβλήματα στην στατικότητα του κτηρίου.

Πόσα χρόνια είστε πρόεδρος του Συλλόγου Περαμίων Κυζικηνών κυρία Χονδρίδου;

Βρίσκομαι στην διοίκηση του συλλόγου από το έτος 2010, αρχικά αναλαμβάνοντας καθήκοντα Γ. Γραμματέα και στην συνέχεια ως πρόεδρος μέχρι και σήμερα. Βεβαίως συμμετείχα ενεργά ως μέλος του συλλόγου μας από την νεαρή μου ακόμα ηλικία. Εξάλλου, λίγο πολύ, όλοι μας έχουμε «περάσει» από τον σύλλογο γιατί για τους Νεοπεραμιώτες, ο Σύλλογος Περαμίων Κυζικηνών είναι το «σπίτι» μας, είναι ο τόπος συνάντησης και επικοινωνίας μας, για δε εμάς τους Περαμιώτες είναι οι ρίζες μας, η καταγωγή μας και η ιστορία μας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο αύλλογος Περαμίων Κυζικηνών δεν είναι ένας απλός πολιτιστικός αύλλογος. Πρόκειται για έναν ιστορικό πια σύλλογο, με βαθιά ιστορία, που ιδρύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, αρχικά στην Κωνσταντινούπολη, με την ονομασία «Ανορθωτικός Σύνδεσμος Περαμίων» και μετά τον διωγμό των Ελλήνων από την Μικρά Ασία, ανασυστάθηκε από επιφανείς Περαμιώτες της εποχής, το έτος 1959, με την επωνυμία «Σύλλογος Περαμίων Κυζικηνών».

Τι δυναμικής είναι ο σύλλογος σήμερα;

Ο σύλλογος μας απαρτίζεται από 1.200 ενεργά μέλη σήμερα. Λειτουργούν ήδη πέντε παιδικά χορευτικά τμήματα κάθε Σάββατο, δύο 2 τμήματα εφήβων κάθε Σάββατο και 3 τμήματα ενηλίκων. Επίσης λειτουργεί τμήμα Κρητικών παραδοσιακών χορών με μεγάλη συμμετοχή.

Ποια η δράση του Συλλόγου.

Κάθε χρόνο καλωσορίζουμε την νέα χρονιά με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας, τελετή που λαμβάνει χώρα την ημέρα των Θεοφανείων μετά την ρίψη του Σταυρού στην θάλασσα. Κορυφαία όλων των δραστηριοτήτων μας είναι το πανηγύρι του Αι Γιώργη στην πλατεία του Αι Γιώργη, προς τιμή του Πολιούχου της πόλης μας, όπου οι παραβρισκόμενοι απολαμβάνουν χορούς και τραγούδια της Περάμου, της Προποντίδας από τις χορευτικές ομάδες του Συλλόγου μας. Επίσης Κάθε Σεπτέμβρη γιορτάζουμε τιμητικά, την επέτειο της μνήμης της μικρασιατικής καταστροφής, τα Περάμεια και κάθε Ιούνιο τον Κλύδωνα. Επίσης συμμετέχουμε ως προσκεκλημένοι σε φεστιβάλ, εκδηλώσεις και παραστάσεις άλλων μικρασιατικών συλλόγων, με αντιπροσωπευτικούς χορούς της Περάμου, της Πόλης και των παραλίων της Προποντίδας. Εκτός όμως από τις εμφανίσεις των χορευτικών μας τμημάτων, ο σύλλογος διατηρεί ιματιοθήκη παραδοσιακών ενδυμασιών που τακτικά εμπλουτίζει, έχει συλλογή κειμηλίων και αρχείο εγγράφων και φωτογραφιών από προσφορές των μελών του που επίσης, συνεχώς εμπλουτίζει, διοργανώνει Εκδηλώσεις Μνήμης για τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας, προσκυνηματικά ταξίδια στην προγονική γη, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, κινηματογραφικές προβολές, παραστάσεις ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων, χοροεσπερίδες κλπ. αλλά επιτελεί και σπουδαίο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο.

Παρατηρείται μια δυναμική τον τελευταίο καιρό στον σύλλογο; Υπάρχουν πράγματα που θέλετε να κάνετε στο άμεσο μέλλον;

Η αλήθεια είναι πως ναι, υπάρχει έντονη δράση και μεγάλη συμμετοχή των πολιτών της Νέας Περάμου σε όλα μας τις δράσεις. «Η Μεγάλη Ιδέα» για μας και η μεγάλη μας φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε στην Νέα Πέραμο ένα ιστορικό μουσειακό χώρο που να είναι επισκέψιμος και να φιλοξενεί διάφορες διοργανώσεις. Φιλοδοξία μας είναι το κτήριο του Ελαιοτριβείου Ν. Πέτκα, που είναι πραγματικά ένα κόσμημα για την πόλη μας, να το μετατρέψουμε σε ένα ιστορικό μνημείο και ένα πολύτιμο μουσείο και θα δώσει νέα ώθηση στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.
To κτήριο αυτό το έτος 1993, οι κληρονόμοι του Νικολάου Πέτκα το δώρισαν στον Σύλλογο Περαμίων Κυζικηνών για τη στέγαση του. Με ενέργειες του ίδιου του Συλλόγου αλλά με δωρεές από ιδιώτες που πίστεψαν στην διάσωση του, χρηματοδοτήθηκε, ανακαινίστηκε και πλέον είναι η έδρα του συλλόγου μας. Πρόκειται για ένα κτίριο βιοτεχνικής αρχιτεκτονικής με δυνατότητα φιλοξενίας πολλαπλών εκδηλώσεων. Οι εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης τελείωσαν με δαπάνες του συλλόγου, μέχρις ότου εξαντλήθηκαν οι οικονομικοί πόροι του.
Για να γίνει λοιπόν πράξη, αυτή η φιλοδοξία μας, θα πρέπει ο χώρος να απελευθερωθεί από την καθημερινή τριβή και δράση μας, να ανεξαρτητοποιηθεί και να διαμορφωθεί έτσι ώστε να φιλοξενήσει στην συνέχεια τα ιστορικά κειμήλια του πολιτισμού μας, αφού χαρακτηριστεί από τον αρμόδιο κρατικό φορέα, ως μουσειακός χώρος. Αυτό βεβαίως προυποθέτει την εγκατάσταση του συλλόγου σε άλλο χώρο.
Η σκέψη μας ήταν να δημιουργηθεί μία αίθουσα χρήσης του συλλόγου πλησίον του Ελαιοτριβείου και με θάρρος το επιδιώξαμε. Ηρθαμε σε επαφή με διάφορους ιδιώτες, προκειμένου να μας βοηθήσουν οικονομικά να φτάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα. Η αλήθεια είναι ότι βρήκαμε θερμή ανταπόκριση από την εταιρία Α. ΦΑΝΗΣ που δραστηριοποιείται στην περιοχή μας. Ο κ. Κώστας Φάνης επέδειξε αμέριστο ενδιαφέρον για την δράση μας αυτή. Ήρθε ο ίδιος στον χώρο μας, ενθουσιάστηκε με την ιδέα και την προοπτική μας και μας δήλωσε ότι θα αναλάβει οικονομικά εξ ολοκλήρου την δαπάνη για την κατασκευή και ανέγερση αυτής της αίθουσας χρήσης που επιδιώκουμε ως δωρεά προς τον σύλλογο μας. Μάλιστα ανέθεσε σε δικό του αρχιτέκτονα την σχεδίαση και μας έφερε τα σχέδια της αίθουσας αυτής που στην πραγματικότητα δεν ήταν μία απλή αίθουσα αλλά ένα ολόκληρο διώροφο κτήριο. Καταλαβαίνετε ότι όλο αυτό ξεπερνούσε τις προσδοκίες μας. Προχωρήσαμε με βάση τις οδηγίες του χορηγού μας, πήγαμε σε πολιτικό μηχανικό της προτίμησης του για την έκδοση της αδείας και ήμασταν σχεδόν προ της έναρξης των εργασιών για την κατασκευή του έργου, όταν εντελώς ξαφνικά και απρόσμενα για μας, το έργο αυτό πάγωσε. Ο χορηγός μας περιέργως έχασε το ενδιαφέρον του για ανεξήγητους για μας λόγους και η προοπτική της κατασκευής του έργου, έμεινε ανολοκλήρωτη.
Μάλλον σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο απ΄ όπου ξεκινήσαμε. Προφανώς κάποιοι, βλέποντας κοντόφθαλμα, δεν επιθυμούν να έρθει η ανάπτυξη στον τόπο μας, δεν επιθυμούν να βγεί η Νέα Πέραμος από το τέλμα στο οποίο έχει πέσει τα τελευταία χρόνια ή η προοπτική του έργου αυτού, ήρθε σε αντίθεση με κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα. Θα δείξει το μέλλον πως έχουν τα πράγματα. Εγώ ως πρόεδρος του συλλόγου, θέλω να πώ ότι δεν θα σταματήσουμε εδώ. Η φιλοδοξία μας και η αισιοδοξία μας υπάρχει και θα βρούμε τον τρόπο να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που προσδοκούμε, πιστεύοντας πάντα πως τα εμπόδια που δημιουργούν οι άνθρωποι, με δύναμη οι άνθρωποι τα ξεπερνούν, κι εμείς θα είμαστε εδώ για να τα ξεπεράσουμε πίστη και αισιοδοξία…