AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

24.09.2018

Ο καιρός μας

829varelas antonis

Ήταν τέλος Μάρτη του 1987 όταν εμφανίστηκε δυναμικά στο πολιτιστικό προσκήνιο της πόλης μας ο νέος φορέας που έφερε την ονομασία Όμιλος Λαϊκής Παράδοσης Μεγάρων «Αλκάθους & Καρία». Από τότε και για 30 χρόνια μέχρι σήμερα η παρουσία του στα πολιτιστικά και όχι μόνο δρώμενα των Μεγάρων είναι ιδιαίτερα αισθητή και αξιόλογη. Έχει κάνει γνωστή τη μουσική και χορευτική παράδοση του τόπου μας απ' άκρη σ' άκρη της χώρας μας, αλλά και σε διεθνή φεστιβάλ στο εξωτερικό.
Φιλοξενούμε σήμερα τον πρόεδρο του ομίλου κ. Γιώργο Βαρελά, καθηγητή Μαθηματικών, από τον οποίο ζητήσαμε να μας ενημερώσει για τη μέχρι τώρα δράση του συλλόγου, αλλά και για μελλοντικά σχέδια που έχουν καταστρώσει.

Πέρασαν κιόλας 30 χρόνια από την ίδρυση του ομίλου σας και η δική σας παρουσία στην πρώτη γραμμή ανελλιπής. Τι είναι αυτό που στάθηκε η αφορμή να μείνετε προσηλωμένος στο έργο και τη δράση του ομίλου;

Ευχαριστώ κ. Υψηλάντη για την ευκαιρία που μου δίνετε να κάνω μια σύντομη αναφορά στα όσα πετύχαμε, όσα βιώσαμε, όσα προτείναμε και όσα ονειρευόμαστε για το αύριο. Αρχικά οφείλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συνεργάτες μου, τωρινούς αλλά και παλαιότερους, οι οποίοι έδωσαν και δίνουν την ψυχή τους για την επίτευξη των στόχων και υλοποίηση του δύσκολου έργου που τελούμε. Μεγαλύτερες ευχαριστίες πρέπει να απευθύνω στην οικογένεια μου, η οποία τόσα χρόνια ανέχεται τις ατέλειωτες ώρες απουσίας μου, όταν πρέπει να στηρίξω το έργο και τη δράση του Ομίλου. Η στήριξη αυτή ήταν και είναι ουσιαστική για να μπορώ να υπηρετώ ήδη 29 συνεχή χρόνια από τη θέση του Προέδρου τον φορέα που αγάπησα πολύ.

29 συνεχή χρόνια πρόεδρος! Ακούγεται απίθανο, όμως είναι αληθινό. Θέλει γερές αντοχές ένα τέτοιο εγχείρημα. Πως το καταφέρατε;

Γ.Β. Κίνητρο η αγάπη και το πάθος μου για τον τόπο μας και τη λαϊκή του παράδοση. Δεν σκέφτηκα ποτέ αξιώματα και θέσεις, αλλά μόνο την πρόοδο του ομίλου και την προβολή του τόπου μας. Σίγουρα πέρασαν και σκληρές εποχές, όμως όταν αγαπάς κάτι αντέχεις, αναδιαρθρώνεσαι και προχωράς. Στον τομέα αυτό δεν βλέπω αντιπάλους, αλλά συνεργάτες, συναγωνιστές και είμαι ένθερμος οπαδός του ΕΜΕΙΣ και του θεμιτού ανταγωνισμού. Όταν καμιά φορά βρισκόμαστε σε συναντήσεις με αιρετούς, τους έχω πει χαρακτηριστικά «εσείς με βρήκατε, εγώ είμαι παρών ανελλιπώς από το 1978, εσείς φτάσατε μόλις τώρα» και πιστεύω απόλυτα ότι εμείς μπορούμε να τους υποδείξουμε πολλά στον πολιτιστικό τομέα και όχι αυτοί με τις κατευθυνόμενες επιλογές τους.

829alk01

Έχετε ταξιδέψει σε δεκάδες μέρη της χώρας μας, αλλά και στο εξωτερικό. Ποιοι στηρίζουν την προσπάθεια αυτή;

Τα παλιά χρόνια ήταν διαφορετικά, αφού υπήρχε και η βοήθεια της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Νομαρχίας. Το κύριο μέρος όμως των αναγκαίων δαπανών στηρίζουν τα ίδια τα μέλη μας, και κάποιοι χορηγοί οι οποίοι εκτιμούν την ανιδιοτέλεια και τη σπουδαιότητα του έργου μας.

Η πολιτεία όπως γνωρίζουμε όλοι πλέον είναι απούσα από τα πολιτιστικά σωματεία, λόγω κρίσης όπως προβάλλεται, η δημοτική αρχή είναι χορηγός των δράσεων σας;

Από το 2006 έχουμε να δούμε ουσιαστική χρηματοδότηση στο έργο μας. Πρέπει να αναφέρουμε για να μη γίνουμε άδικοι ότι ο δήμαρχος Γ. Μαρινάκης κάλυψε τα έξοδα του λεωφορείου για δύο εξορμήσεις της χορευτικής ομάδας στη διάρκεια της θητείας του και ο Σταμούλης μια φορά το 2016. Προφανώς δεν περισσεύουν χρήματα για τους πολιτιστικούς συλλόγους, παρά μόνο για δημοτικές ομάδες, όπως χαρακτηρίζονται, εκεί όπου δαπανώνται σεβαστά ποσά για δράσεις και γεύματα.

829alk02

Ποια η σχέση σας με άλλα λαογραφικά σωματεία της πόλης μας; Υπάρχει πνεύμα συνεργασίας, γιατί πολλά ακούγονται.

Ότι κι ακούγεται έρχεται από το μακρινό παρελθόν και από κακόβουλους ανθρώπους, οι οποίοι έχτιζαν τη δική τους πορεία επιπλέοντας στο δόγμα διαίρει και βασίλευε. Ασφαλώς και υπάρχει πολύ καλό πνεύμα συνεργασίας, αλληλοϋποστήριξης αφού τίποτα δεν μας χωρίζει, ο σκοπός είναι κοινός απλά διαφέρουν οι επιλογές στη δράση καθενός.

Κλείνοντας 30 χρόνια παρουσίας στο πολιτιστικό προσκήνιο, τι μήνυμα θέλετε να περάσετε στους συμπολίτες μας;

Ο απολογισμός του έργου μας θα γίνει το Σάββατο 6 Ιανουαρίου στις 6 μ.μ. στην εκδήλωση που διοργανώνουμε στο ΝΙΣΑΙΑ, για να μη κάνουμε κατάχρηση του χώρου της εφημερίδας σας. Αυτό που θέλω να διαμηνύσω σε όλους είναι, ότι χωρίς πολιτιστική ταυτότητα είσαι ανύπαρκτος στη χοάνη της παγκοσμιοποίησης. Μέσα από τη λαϊκή παράδοση περνούν όλες οι αξίες ενός ανθρώπου, ιδιαίτερα για τα παιδιά, τα οποία πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι η πατρίδα μας, ποιο το έθνος μας, ποια η ιστορία αυτού του τόπου, τι ήταν και τι είναι η οικογένεια για τον άνθρωπο, να μαθαίνουν τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας. Ανεπιφύλακτα επομένως πρέπει να βλέπουν τους φορείς της παράδοσης, όχι ως χώρο απασχόλησης κάποιων ωρών για το παιδί, αλλά ως χώρο μάθησης και δημιουργίας.

829alkprosl