AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

21.10.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

824ds

Έρχεται το τέλος εποχής της ΔΕΥΑΜ; Αυτό διαφαίνεται μετά και τις τελευταίες θετικές εξελίξεις που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά την διάρκεια της κατεπείγουσας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την «αναδοχή του χρέους της ΔΕΥΑΜ προς την ΕΥΔΑΠ και την ΔΕΗ».
Εισηγητής του θέματος ήταν ο δήμαρχος Γρ. Σταμούλης ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς προανήγγειλε το τέλος εποχής για την ΔΕΥΑΜ, με την παραχώρηση των δικτύων στην ΕΥΔΑΠ μετά την καλή πρόθεση του υπουργού Εσωτερικών Παν. Σκουρλέτη να καλύψει με επιχορήγηση τα χρέη που έχει ο δήμος προς την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ.
Ο δήμαρχος Μεγαρέων αναλυτικά ανέφερε:
«Θέλω να κάνω γνωστό ότι έχουμε έρθει σε επαφή με το υπουργείο, έχει γίνει μια σύσκεψη και έχει βρεθεί μια φόρμουλα να μας δώσουν τα χρέη που έχει ο δήμος προς την ΕΥΔΑΠ και προς τη ΔΕΗ προκειμένου να ξεχρεώσουμε. Το θέμα της ΔΕΥΑΜ είναι πλέον γνωστό, αφού υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Πρώτον και κύριον έχουμε σε εκκρεμότητα την απόφαση λύσεως αφού δεν έχουμε πάρει απόφαση εκκαθάρισης παρά μόνο απόφαση για λύση της ΔΕΥΑΜ. Και αυτή έχει και χρονικό ορίζοντα μέχρι το Μάρτη του 2018.
Το δεύτερο ζητούμενο είναι το μεγάλο χρέος που έχει διαχρονικά η ΔΕΥΑΜ. Δεν νομίζω ότι κάνουμε κάτι διαφορετικό απ’ ότι έκαναν όλες οι διοικήσεις για τους γνωστούς λόγους που δεν πλήρωναν νερό στην ΕΥΔΑΠ. Εμείς τουλάχιστον έχουμε πληρώσει κάποια χρήματα στην ΕΥΔΑΠΗ αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Το χρέος εξακολουθεί να είναι μεγάλο, γύρω στα 8,5 εκατομμύρια ευρώ χρέος δυσβάσταχτο για το δήμο, το οποίο απ’ ότι διαφαίνεται δεν είναι εφικτό να αποπληρωθεί με τις δυνάμεις της ΔΕΥΑΜ ή του δήμου. Πρόκειται για ένα τεράστιο βάρος και πρέπει με κάποιο τρόπο (και εφόσον μας δίνεται η δυνατότητα), να απαλλαγούμε.
Επίσης θα λυθεί ένα μεγάλο πρόβλημα με την ύδρευση των οικισμών, αφού ξέρετε ότι ιδιαίτερα το καλοκαίρι υπάρχει τεράστιο θέμα στους οικισμούς με το νερό. Και η ΕΥΔΑΠ για να ασκήσει πίεση επειδή της χρωστάμε, δεν κάνει το παραμικρό για να λύσει το θέμα. Όταν στα δίκτυα της πόλης αλλά και στα δίκτυα των οικισμών η ΕΥΔΑΠ γίνει πάροχος θα λυθεί άνετα αυτό το πρόβλημα.
Επίσης θα λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς του νερού στο Αλεποχώρι που μπορεί άνετα να το κάνει η ΕΥΔΑΠ οπότε θα λυθεί πλήρως και το θέμα της υδροδότησης. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η ακριβή τιμή του νερού, αυτό που πουλάει η ΔΕΥΑΜ εκ των πραγμάτων, γιατί αυτή είναι η πολιτική τιμολόγησης της ΕΥΔΑΠ. Είναι ένα πρόβλημα σοβαρό που δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε και αυτό είναι τροχοπέδη για οποιαδήποτε ανάπτυξη και επιβίωση της ΔΕΥΑΜ. Όπως είναι γνωστό στους πολίτες η ΕΥΔΑΠ πουλάει 0,35 ευρώ το κυβικό και στο δήμο πουλάει 0,49 ευρώ το κυβικό και μάλιστα ο πολίτης που παίρνει απευθείας από την ΕΥΔΑΠ δεν επιβαρύνεται με τις απώλειες. Στην δική μας περίπτωση η ΔΕΥΑΜ αλλά και ο δήμος επιβαρύνονται από τις απώλειες μικρές ή μεγάλες λόγω παλαιότητας του δικτύου ύδρευσης. Αυτή η μεταβίβαση εφόσον πάνε όλα καλά και μπορέσουμε να ξεχρεώσουμε, θα γίνει με όρους. Θα απαιτήσουμε και στις συζητήσεις να γίνει αποδεκτή η λειτουργία γραφείων στα Μέγαρα, συνεργείου επισκευών στο δήμο αλλά και να προσλάβει η ΕΥΔΑΠ το προσωπικό που έχει η ΔΕΥΑΜ. Επίσης θα απαιτήσουμε να ολοκληρωθούν οι συνδέσεις στον Άγιο Παντελεήμονα, να πάει το νερό στο Αλεποχώρι, στο Καβελάρη, στο Πανόραμα και στους οικισμούς. Για την Κινέτα το νερό είναι ήδη εξασφαλισμένο αφού υπάρχει και η χρηματοδότηση 9.130.000 ευρώ. Με αυτές λοιπόν τις προϋποθέσεις είναι η κατάλληλη ευκαιρία να κάνουμε την αναδοχή του χρέους και να μας πληρώσει το υπουργείο όλα αυτά τα χρέη, ώστε να απαλλαγούμε απ’ όλα αυτά τα βάρη που προανέφερα. Όλα θα λειτουργήσουν προς όφελος των πολιτών, που θα πληρώνουν πολύ φθηνό νερό ενώ ο δήμος ως εγγυητής του χρέους της ΔΕΥΑΜ δεν θα χρεώνεται πλέον.
Σε γενικές γραμμές με αυτή τη ευκαιρία που μας δίνεται ,θα λύσουμε το πρόβλημα της ΔΕΥΑΜ με το καλύτερο δυνατό τρόπο και θα είναι όφελος και για το δήμο αλλά και για τους πολίτες. Ως διοίκηση μετά την αναδοχή του χρέους θα τρέξουμε όλες τις διαδικασίες μέχρι τέλος του χρόνου με στόχο να λύσουμε το πρόβλημα της ΔΕΥΑΜ οριστικά και αμετάκλητα».