AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

18.11.2018

Ο καιρός μας

Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων της φονικής καταιγίδας ξεκίνησε την Τρίτη 21 Νοεμβρίου η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεγάρων.
Το ένα και μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης που ήταν η αναμόρφωση προϋπολογισμού της ΔΗΚΕΔΗΜΕ δεν ήταν αυτό που μονοπώλησε το ενδιαφέρον της συζήτησης. Το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον δεν ήταν άλλο από την ενημέρωση του δημάρχου σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της φονικής καταιγίδας που έπληξε την περασμένη εβδομάδα την πόλη της Νέας Περάμου.
Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Σταμούλης ανέφερε πως η 15η Νοεμβρίου θα καταγραφεί στην ιστορία του τόπου ως η χειρότερη μέρα για την περιοχή μας. Μια μαύρη σελίδα για την τοπική ιστορία από μία θεομηνία άνευ προηγουμένου. «Οι ειδικοί λένε πως μέσα σε 3 έως 4 ώρες έριξε νερό που αντιστοιχούσε σε βροχοπτώσεις 5 μηνών. Η καταιγίδα που έπληξε την Νέα Πέραμο αλλά και την Μάνδρα θεωρείται ως η 4η πιο φονική καταιγίδα εδώ και 120 χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμούλης θέλοντας να δείξει την κατάσταση που βίωσαν οι δημότες αλλά και οι αιρετοί με τραγικά αποτελέσματα σε όλο το δήμο, αφού επλήγη ιδιαίτερα η Νέα Πέραμος ενώ δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα σε όλο το αγροτικό δίκτυο των Μεγάρων, στην Αγία Τριάδα, τη Λάκκα, το Βλυχό αλλά και τη βιομηχανική περιοχή. «Για να συμβεί ένα τραγικό γεγονός πρέπει να γίνουν πολλά λάθη και συντρέχουν πολλοί λόγοι. Το ίδιο έγινε και την 15η Νοεμβρίου όπου τα πλημμυρικά επεισόδια δεν σταμάτησαν μέχρι και την Κυριακή» τόνισε ο κ. Σταμούλης, επισημαίνοντας πως τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα καμία πρόληψη και κανένα έργο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.
Ο δήμαρχος Μεγαρέων αναζητώντας τις αιτίες της καταστροφής, έκανε λόγο για άναρχη δόμηση, για παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε ρέματα και για ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα. Μένοντας κυρίως στα αντιπλημμυρικά έργα θύμισε ότι έχει γίνει ένα αντιπλημμυρικό έργο στο ρέμα του Κανδηλίου, ότι υπάρχει μια μελέτη για το Κακόρεμα, (υπάρχει χρηματοδότηση και πρόκειται για έργο της Περιφέρειας), υπάρχει και η εκτροπή του ρέματος της Αγίας Παρασκευής που έχει ξεκινήσει. «Ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα για την περιοχή μας είναι η εθνική οδός που λειτουργεί ως φράγμα με αποτέλεσμα τα νερά που κατεβαίνουν από το βουνό με μεγάλη ταχύτητα και σε μεγάλες ποσότητες να δημιουργούν καταστροφικά αποτελέσματα» τόνισε ο κ. Σταμούλης δίνοντας διαφορετική διάσταση στις αιτίες που απέφεραν τα προβλήματα στη περιοχή, επισημαίνοντας ότι δεν έχει προβλεφθεί η χάραξη διόδων από τις οποίες θα φεύγουν τα νερά της βροχής.

Παρενέβη άμεσα το τοπικό συντονιστικό όργανο

Ο κ. Σταμούλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο τοπικό συντονιστικό όργανο το οποίο παρενέβη άμεσα, λειτούργησε και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Όπως είπε, όλοι, αιρετοί, υπάλληλοι, πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες, πρόσκοποι, οδηγοί βοήθησαν από την πρώτη στιγμή για να αποφευχθούν περεταίρω δυσάρεστες καταστάσεις. Ο δήμαρχος έκανε γνωστό πως στη μεγάλη αυτή κινητοποίηση βοήθησε το εργατοτεχνικό προσωπικό του δήμου, όπου με μηχανήματα του δήμου αλλά και ιδιωτών όπως και με μηχανήματα από το συντονιστικό της Περιφέρειας απομακρύνθηκαν τα φερτά υλικά από τα ρέματα ώστε να ελεγχθεί καλύτερα η κατάσταση. «Όλα τα συνεργεία δούλευαν ακατάπαυστα γι’ αυτό και την δεύτερη μέρα καταφέραμε να ανοίξουμε όλους τους δρόμους, ενώ από το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησαν συνεργεία της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου να κάνουν καταγραφές στις κατοικίες που επλήγησαν» ανέφερε σχετικά ο κ. Σταμούλης δίνοντας συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στις δράσεις και όπως χαρακτηριστικά είπε «υπερέβαλλαν εαυτό».
Ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην μεγάλη βοήθεια που δόθηκε από άλλους δήμους, από κόμματα, από ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και από απλούς πολίτες που προσέτρεξαν εθελοντικά να προσφέρουν. Ο κ. Σταμούλης συνεχάρη δημόσια τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Κλ. Βαρελά αποκαλύπτοντας πως από την πρώτη στιγμή τον πήρε τηλέφωνο και του έθεσε εαυτόν στην διάθεση του.

Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τα αιτήματα προς όλους

Στην ενημέρωση που έκανε προς το δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στις ενέργειες που έχουν γίνει ώστε οι πληγέντες να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους, αλλά και να αποκατασταθούν οι μεγάλες ζημιές που έχουν προκληθεί στις υποδομές του δήμου (οδικά δίκτυα κτλ). Ο κ. Σταμούλης ανέφερε πως στόχος της διοίκησης είναι να εκματαλλευθεί στο έπακρο το ότι ο δήμος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεκδικώντας χρηματοδοτήσεις. Μάλιστα έκανε γνωστό πως ήδη αναρτήθηκε στο διαδίκτυο απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη για εκταμίευση 400.000 ευρώ στο δήμο Μεγάρων ως πρώτη άμεση βοήθεια.
Ο δήμαρχος Μεγαρέων αναφέρθηκε και στην συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, γνωστοποιώντας πως ζήτησε από τον Αλ. Τσίπρα να ξεκινήσουν ενέργειες αλλά και να γίνει μελέτη ώστε να αρθεί το πρόβλημα που υπάρχει με την εθνική οδό και να καθαρίσει άμεσα το λιμάνι, τονίζοντας ότι αυτές τις μέρες γίνονται οι διαδικασίες μελέτης και χρηματοδότησης και μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει ο καθαρισμός αλλά και η εκβάθυνση του λιμανιού στη Νέα Πέραμο.
Επίσης ζητήθηκε να δοθούν οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες για σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ ζητήθηκε και από την ΔΕΗ να επανασυνδέσει το ρεύμα σε όσους είχε κάνει διακοπή λόγω χρεών, αλλά και από την ΕΥΔΑΠ ζητήθηκε τουλάχιστον ένα δίμηνο να διαγραφεί και να μην το πληρώσουν οι πολίτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ζητήθηκε και από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να καθαριστεί η θάλασσα, αφού και εκεί έχουν πέσει φερτές ύλες, ενώ με απόφαση που τα ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο θα απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη για το 2018 όλοι οι πλημμυροπαθείς.
Κλείνοντας ο κ. Σταμούλης ανέφερε ότι ζητήθηκε άμεσα από την Περιφέρεια να καθαριστούν τα ρέματα της Νέας Περάμου τα οποία από τον όγκο των φερτών υλών έχουν γεμίσει. Αιτήματα άκρως ρεαλιστικά που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα.

Παρεμβάσεις από αντιδημάρχους, επικεφαλής και δημοτικούς συμβούλους

Παρεμβάσεις στηριζόμενες στο κλίμα οδύνης για τους ανθρώπους που χάθηκαν αλλά και αρωγής σε όσους υπέστησαν καταστροφές, έκαναν οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Λ. Κοσμόπουλος, Στ. Φωτίου, Ν. Παπαπανούσης, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Γ. Μπερδελής, Αντ. Χοροζάνης και Γιαν. Μιχάλαρος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Μελ. Λέλης, Σ. Πιλίλης και Κλ. Βαρελάς, Β. Κόττας και Γ. Σωτηρίου και ο π. αντιδήμαρχος Ιερ. Πολυχρόνης.