AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

18.11.2018

Ο καιρός μας

822plimmires01

Πολύ σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε τα ξημερώματα την Νέα Πέραμο, την Μάνδρα και τα Μέγαρα, με αποτέλεσμα πολλά σπίτια να πλημμυρίσουν, οι δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια και να εγκλωβιστούν αυτοκίνητα, ακόμα και στην παλιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου.
Οδηγοί αλλά και κάτοικοι έμειναν εγκλωβισμένοι επί ώρες στα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους, καθώς τα ορμητικά νερά έφθασαν ακόμη και σε ύψος και το 1,5 μέτρου.
Στο ίδιο έργο θεατές 18 χρόνια μετά, οι συνδημότες μας στη Νέα Πέραμο, αφού τα τεχνικά - αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν μετά τις μεγάλες πλημμύρες του 1999 ΜΟΝΟ στο ένα από τα τρία ρέματα που περικλείουν την πόλη της Νέας Περάμου, δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την καταστροφική μανία της φύσης.
Οι εικόνες βιβλικής καταστροφής που απεικονίζονται στις φωτογραφίες αλλά και στα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σοκάρουν.
Και αυτό γιατί ο φωτογραφικός φακός αποτυπώνει αυτοκίνητα το ένα πάνω στο άλλο, καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα, αλλά και μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο, καθώς «θύμα» της μανίας των υδάτων, έπεσε και ο κόμβος στο Γεφυράκι.
Τέλος, μεγάλες καταστροφές υπέστησαν η περιοχή κοντά στο στρατόπεδο του Πυροβολικού όπως και η περιοχή Νεράκι.
Στο όλο … δυστύχημα της καταστροφής που έχει επέλθει από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Νέα Πέραμο, υπάρχει και το ευτύχημα πως δεν θρηνήσαμε θύματα, όπως δυστυχώς συνέβη στην πόλη της Μάνδρας, όπου μέχρι την ώρα που γράφεται το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, έχουν ανακοινωθεί επίσημα δεκαπέντε θάνατοι!

822plimmires02

Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων

Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες τόσο στην Λάκκα όσο και στην Αγία Τριάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων.
Η κατάσταση που αντιμετώπισαν οι αγρότες μόλις κόπασε η βροχή, ήταν τραγική. Στελέχη του συνεταιρισμού παραγωγών – κηπευτικών Μεγάρων με επικεφαλής τον πρόεδρο Γ. Παπαβασίλη, επικοινώνησαν με την διοίκηση του ΕΛΓΑ, βρίσκοντας άμεση ανταπόκριση.
Υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΛΓΑ βρέθηκαν σε χρόνο ρεκόρ στα Μέγαρα για να εξετάσουν την έκταση των ζημιών.

822plimmires03

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Μεγαρέων

Η μεγάλη καταστροφή που υπέστη η Δημοτική Κοινότητα της Νέας Περάμου, αλλά και αρκετές καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων, αποτέλεσε το έναυσμα για την κήρυξη του Δήμου Μεγαρέων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Όπως μας ενημέρωσαν από το γραφείο του Δημάρχου Μεγάρων, ο Γρ. Σταμούλης απέστειλε σχετικό έγγραφο απαιτώντας να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το έγγραφο απεστάλη στην Περιφέρεια Αττικής και κοινοποιήθηκε στις Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας, Έργων και Υποδομών.
Μαζί με τον Δήμο Μεγάρων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και ο όμορος Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας στον οποίο εκτός από μεγάλες καταστροφές, χάθηκαν και ανθρώπινες ζωές.
Όσον αφορά τη Νέα Πέραμο, από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι συνεργεία της Π.Ε. Δυτικής Αττικής, του Δήμου, αλλά και αρκετοί εθελοντές με ειδικά μηχανήματα, κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα που άφησε πίσω της η καταστροφική καταιγίδα που έπληξε την Δημοτική Κοινότητα.
Με απόφαση του Δημάρχου Μεγαρέων Γρ. Σταμούλη και λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Νέα Πέραμο την Τετάρτη έμειναν κλειστές, ενώ σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους πληγέντες συνδημότες μας ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

822plimmires04

822plimmires05

822plimmires06

822plimmires07

822plimmires08