AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

24.09.2018

Ο καιρός μας

821stamoulisypourgos

Με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη συναντήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 3 Νοεμβρίου ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης.
Στην συνάντηση μετείχαν επίσης ο πρόεδρος της επιτροπής αγώνα Γιαν. Μιχάλαρος, ο άμισθος ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Αγγ. Μαραζιώτης, και ειδικοί σύμβουλοι του υπουργού.
Το θέμα που τους απασχόλησε, δεν ήταν άλλο από αυτό που απασχολεί έντονα όλους τους δημότες, δηλαδή το ενδεχόμενο δημιουργίας ορυχείου βωξίτη στα Γεράνεια.
Αρχικά, λαμβάνοντας τον λόγο ο δήμαρχος Μεγαρέων, αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που θα προκαλέσει στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία των πολιτών μια τέτοια δραστηριότητα, γνωστοποιώντας στον αρμόδιο υπουργό πως η πιθανή αδειοδότηση για διερευνητικές γεωτρήσεις θα έχει ως επακόλουθο την εκκίνηση της δημιουργίας ορυχείου βωξίτη στην Μεγαρίδα.
Ο κ. Σταμούλης θύμισε στον κ. Σταθάκη πως η περιοχή μας είναι ήδη επιβαρυμένη μεταφέροντας στον υπουργό την διάθεση που υπάρχει από τους πολίτες και τους φορείς για να αποτραπούν τα καταστροφικά σχέδια, καθώς όπως είπε «η δημιουργία ορυχείων βωξίτη θα αποτελέσει την ταφόπλακα για την περιοχή μας».
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον δήμαρχο Γρ. Σταμούλη, ήταν και ο πρόεδρος της επιτροπής αγώνα Γιαν. Μιχάλαρος, επισημαίνοντας στον υπουργό πως η πιθανή δημιουργία ορυχείου βωξίτη στην περιοχή μας, εκτός από τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία των πολιτών, θα καταστρέψει επαγγελματίες που έχουν επενδύσει στην γη και τροφοδοτούν το 60% της αγοράς με προϊόντα άριστης ποιότητας.
Επίσης επισημάνθηκε στον κ. Σταθάκη πως θα καταστραφούν περιοχές που έχουν αναπτυχθεί ραγδαία και στηρίζονται στον τουρισμό όπως η Κινέττα, αλλά και περιοχές που έπειτα από πολλά χρόνια αναπτύσσονται και πάλι όπως η παραλία της Βαρέας.

Η ματιά στον χάρτη των γεωτρήσεων και ο προβληματισμός του υπουργού

Στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι εκπρόσωποι του Δήμου Μεγαρέων κατέθεσαν περιεκτικό φάκελο στον οποίο περιλαμβάνονται έγγραφα αλλά και στοιχεία νομικής αλλά και περιβαλλοντικής φύσεως με κυρίαρχο το νόμο 4224/2014 που προστατεύει πλήρως την περιοχή μας.
Πρόκειται για νόμο που αρχικά έφερε στην επιφάνεια με συνέντευξή του στην ΑΙΧΜΗ ο υπηρεσιακός παράγοντας του Δήμου Μεγαρέων κ. Κων/νος Κάμπαξης, νόμο που αφορά το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας που υπερισχύει κάθε άλλου εγγράφου και κάθε άλλης διάταξης, διότι αναφέρεται συγκεκριμένα στους ορεινούς όγκους των Γερανείων και του Πατέρα, καθορίζοντας τις περιοχές αυτές ως περιοχές προστασίας του οικοσυστήματος και αναψυχής.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης, έδειξε ιδιαίτερα προβληματισμένος με μια μόλις απλή ματιά στον χάρτη των γεωτρήσεων.
Ο κ. Σταθάκης, βλέποντας πως υπάρχουν «τρύπες αποκάλυψης» σε παραθεριστικές περιοχές όπως η Κινέττα, αλλά και κοντά στο παραλιακό μέτωπο της Βαρέας, όπως και σε οικισμούς σαν τον Καβελλάρη και τον Πευκενέα, εξέφρασε τον προβληματισμό του, διαπιστώνοντας και αυτός την καταστροφή που θα επιφέρει η δημιουργία ορυχείου σε περιοχές που έχουν αναπτυχθεί ή αναπτύσσονται.
Τελικά, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανανέωσε το ραντεβού του με τους εκπροσώπους του Δήμου μας, εφόσον πρώτα και σε συνεργασία με τους συμβούλους του, μελετήσει αναλυτικά τα στοιχεία που υπάρχουν στον περιεκτικό φάκελο που κατατέθηκε από τον δήμαρχο Μεγαρέων Γρ. Σταμούλη.
Ως εν κατακλείδι, διαφαίνεται πως ο δήμαρχος Μεγαρέων όπως έχει δεσμευθεί σε δηλώσεις του, παρακολουθεί από κοντά το μεγάλο αυτό θέμα που απασχολεί έντονα τις τοπικές κοινωνίες των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, αφού πάνω απ’ όλα προέχει η επίτευξη του στρατηγικού στόχου που δεν είναι άλλος από την αποτροπή των σχεδίων καταστροφής της περιοχής μας.