AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

24.09.2018

Ο καιρός μας

821sirkos4

Μια ακόμη επιτυχημένη εκδήλωση από την Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μεγάρων, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλοι όσοι παρευρέθηκαν στην αίθουσα «Παπα Μπέης» του Πνευματικού Κέντρου της Αγίας Παρασκευής.
Αυτή την φορά, την τιμητική του είχε ένα πρόσωπο που έχει γράψει την δική του ξεχωριστή ιστορία στα τοπικά δρώμενα της πόλης των Μεγάρων, έχοντας θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και πολυετή παρουσία στα κοινά.
Ο λόγος για τον Χρυσόστομο Σύρκο, τον «Χρυσόστομο» όπως αποκαλούν οι περισσότεροι συμπολίτες μας τον τ. δήμαρχο της πόλης των Μεγάρων, τον άνθρωπο που συνέδεσε την θητεία του στον Δημαρχιακό θώκο με την έλευση μεγάλων έργων, έργων που αποτελούσαν όνειρο δεκαετιών για τους Μεγαρείς όπως το μεγάλο έργο της αποχέτευσης.
Και εάν η πολιτική διαδρομή και το έργο του Χρυσόστομου και της «Κίνησης Πολιτών» κατά το διάστημα διοίκησης των την τετραετία 2003-2006 δεν εκτιμήθηκε – όπως έπρεπε – από τους πολίτες των Μεγάρων, αποδεικνύεται ότι εκτιμείται η συνεχής παρουσία του στα κοινά με την καταγραφή θεμάτων της επικαιρότητας στον τοπικό Τύπο.
Ο Χρυσόστομος που πριν βρεθεί στην θέση του δημάρχου, όσο και από το 2007 και έπειτα, παρουσιάζει με γλαφυρότητα τα θέματα της επικαιρότητας με αναρίθμητα άρθρα στον τοπικό Τύπο, εξελίσσεται και σε έναν από τους πιο σύγχρονους ντόπιους συγγραφείς, κάτι που φαίνεται από το συγγραφικό του έργο, καθώς έχει προχωρήσει στην γραφή 12 βιβλίων.
Βιβλίων με περιεχόμενο ενημερωτικό, επιστημονικό, ιστορικό αλλά και λαογραφικό, αποδεικνύοντας ότι σκοπός του συγγραφέα Χρυσόστομου Σύρκου είναι να διατηρεί ζωντανή την παράδοση, την λαογραφία και όχι μόνο, στην συνείδηση των συμπολιτών μας.
Γι’ αυτό και τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης υπό την επειμέλεια της εξαίρετης φιλολόγου Εύης Γεωργαντά, τίμησαν το συγγραφικό του έργο, αλλά και συγγενείς, φίλοι όπως και πολιτικοί αντίπαλοι κατέκλυσαν την αίθουσα για να το επικροτήσουν.
Αποσπάσματα των έργων του αναγνώστηκαν από μέλη της λέσχης, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής από το Μουσικό Εργαστήρι του Γιώργου Μπερδελή, τον οποίο συνόδευαν η Δέσποινα Παντελάκη και η Αντιγόνη Παπαηλία.
Την παρουσίαση προλόγισε ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ελευσίνος κ.κ. Δωρόθεος, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος Αρχιερατικός Επίτροπος π. Αλέξανδρος, ο π. δήμαρχος Μεγαρέων Γιαν. Μαρινάκης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Κ. Φυλακτός, Ελ. Ρήγα, Ν. Παπαπανούσης, ο Γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Αθ. Ζάλης, ο επικεφαλής της ελάσονος αντιπολίτευσης Γ. Μπερδελής, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μελ. Λέλης, ανώτατοι αξιωματικοί του Πυροβολικού και της Ελληνικής Αστυνομίας κα πλήθος φίλων.
Στην εκδήλωση μοιράστηκε το τελευταίο βιβλίο του «τα Μέγαρα , η πόλις μας», μια αναφορά στην ιστορία της πόλης, στα ήθη, στα έθιμα και στην καθημερινότητά της, το οποίο εκδόθηκε με την ευγενική χορηγία του κ. Θανάση Μαρτίνου.

821sirkos1

Ευχαριστίες με περίσσεια μετριοφροσύνη

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, το λόγο πήρε ο κ. Σύρκος ο οποίος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Γρ. Σταμούλη για τα καλά του λόγια αναφέροντας πως θα τον μνημονεύει στην προσευχή του, την κ. Εύη Γεωργαντά, τα μέλη της Λέσχης για την παρουσίαση το έργο του και τους μουσικούς οι οποίοι επένδυσαν την εκδήλωση.
Με την πραότητα που τον διακρίνει, αλλά και περίσσεια μετριοφροσύνη, ο Χρυσόστομος αναφέρθηκε σε όλα αυτά που τον ώθησαν να συγγράψει 12 βιβλία σχετικά με τη μαθηματική επιστήμη, την ιστορία και την λαογραφία των Μεγάρων αναφέροντας τις πηγές έμπνευσής του που είναι η Αγία Γραφή και η Ελληνική Ιστορία.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου π. Χρυσόστομο Κουλουριώτη με τον οποίο έχουν συνεργαστεί στην επιμέλεια των εκδόσεών του.
Κλείνοντας την παρέμβασή του ανέφερε σχετικά: «Σας ευχαριστώ από καρδιάς που ασχοληθήκατε με το πενιχρό έργο μου, με τον αστερίσκο όμως ότι δεν ανήκω στην χορεία των συγγραφέων, αλλά στο σύνολο των ανθρώπων που καταθέτουν τις αγωνίες των δια τα τεκταινόμενα στον ευρύτερο περίγυρο τους».

821sirkos2

821sirkos3