AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

24.09.2018

Ο καιρός μας

820apokentromeni06

Με την προγραμματισμένη διαμαρτυρία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής κορυφώθηκαν οι αντιδράσεις αιρετών, κατοίκων αλλά και φορέων του δήμου Μεγαρέων για το ενδεχόμενο της δημιουργίας ορυχείων βωξίτη στα Γεράνεια. Το σύνθημα «μην υπογράψετε» ήταν αυτό που δονούσε την ατμόσφαιρα έξω από το κτήριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οδό Κατεχάκη με τους εκατοντάδες πολίτες των Μεγάρων να στέλνουν το μήνυμα προς τον συντονιστή της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
Έχοντας συμπαραστάτες τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάντζα, Π. Σκουρολιάκο, Γιαν. Δέδε, της Νέας Δημοκρατίας Αθ. Μπούρα και Γ. Βλάχο, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ε. Χριστοφιλοπούλου, ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Γιαν. Βασιλείου αλλά και ο πρόεδρος της επιτροπής αγώνα Γιαν. Μιχάλαρος είχαν την ευκαιρία να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπ. Κοκκινάκη.
Στην συνάντηση εκτός των προαναφερθέντων συμμετείχαν οι κ.κ. Αγγ. Μαραζιώτης, Σ. Καστρινός, Β. Πριμικίρης (εκπρόσωπος ΛΑΕ), Αντ. Χοροζάνης (εκπρόσωπος ΚΚΕ) αλλά και ο Β. Τσιλιμίγκρας (εκπρόσωπος της μαθητικής κοινότητας των Μεγάρων). Άπαντες κατέθεσαν τις απόψεις τους προς τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο οποίος φάνηκε πως έχει λάβει υπόψιν του τις αρνητικές αλλά όμως γνωμοδοτικές αποφάσεις του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου, δείχνοντας επίσης γνώστης των μεγάλων αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την προοπτική δημιουργίας της καταστροφικής δραστηριότητας των μεταλλείων βωξίτη στη περιοχή των Γερανείων.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έγιναν μετά το τέλος της συνάντησης από τους βουλευτές ο κ. Κοκκινάκης ζήτησε από τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους του λαού να του καταθέσουν επιστολές στήριξης στις οποίες θα καταγράφονται οι ενστάσεις τους σχετικά με την αδειοδότηση διερευνητικών γεωτρήσεων, επιστολές οι οποίες θα συμπεριληφθούν στο φάκελο που έχει καταθέσει ο δήμος Μεγάρων στην Αποκεντρωμένη, φάκελος στον οποίο γνωστοποιούνται οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας όπου με βάση τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί θα ληφθεί και η τελική απόφαση.
Σε γενικές γραμμές αφουγκραζόμενοι τις δηλώσεις του δημάρχου θεωρούμε πως η στάση του κ. Κοκκινάκη στη παρούσα φάση κρίνεται θετική. Όπως ανέφερε ο κ. Σταμούλης, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έδειξε κατανόηση και φάνηκε άνθρωπος ο οποίος καταλαβαίνει και αφουγκράζεται καταστάσεις και δεν είναι ο στυγνός γραφειοκράτης που βάζει πάντα μπροστά το γράμμα του νόμου.
Προσωπικά θεωρούμε πως με την διαμαρτυρία του κόσμου αλλά και με την επαφή που είχε ο δήμαρχος, ο αντιπεριφερειάρχης, οι βουλευτές, τα στελέχη της επιτροπής αγώνα αλλά και όλοι όσοι προαναφέραμε, απλά κερδήθηκε περισσότερος χρόνος σε έναν αγώνα ο οποίος συνεχίζεται. Αυτό πάντως που μας προβληματίζει είναι πως ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Χοροζάνη που συμμετείχε στην συζήτηση), δεν έχει συναντηθεί ακόμη με τον αρμόδιο υπουργό κ. Σταθάκη γι’ αυτό και από την πλευρά μας υπάρχει φόβος για πιθανή πολιτική παρέμβαση στη λήψη της απόφασης από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης παρά τη μεγάλη στήριξη στον αγώνα των Μεγαριτών από τους βουλευτές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Όσον αφορά τον αντιπεριφερειάρχη δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις παρά μόνο να στείλει το δικό του μήνυμα πως «ο αγώνας συνεχίζεται» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βασιλείου. Ιδιαίτερα αισιόδοξοι όμως ήταν τόσο ο δήμαρχος Γρ. Σταμούλης όσο και ο πρόεδρος της επιτροπής αγώνα Γιαν. Μιχάλαρος.
Παρακάτω ακολουθούν οι δηλώσεις του δημάρχου Μεγαρέων Γρ. Σταμούλη αλλά και του προέδρου της επιτροπής αγώνα Γιαν. Μιχάλαρου.

820apokentromeni05

Γρ. Σταμούλης: Είμαι σίγουρος πως δεν θα υπογράψει την άδεια ο συντονιστής

«Σήμερα είχαμε μια ακόμη μάχη στο πόλεμο διαρκείας που έχει ξεκινήσει απέναντι μας εδώ και καιρό. Και θα έλεγα πως η σημερινή είναι μια από τις πιο σημαντικές μάχες γιατί ήρθαμε να συζητήσουμε με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που είναι ο αρμόδιος για να δώσει ή όχι την άδεια για τις ερευνητικές γεωτρήσεις. Και όπως έχουμε πει, οι ερευνητικές γεωτρήσεις αποτελούν το πρόκριμα για να ξεκινήσει η δημιουργία ορυχείων βωξίτη στα Γεράνεια. Σε αυτή τη μάχη σήμερα είχαμε συμπαραστάτες την Περιφέρεια με την παρουσία του αντιπεριφερειάρχη, είχαμε συμπαραστάτες τους βουλευτές από το ΣΥΡΙΖΑ από την Νέα Δημοκρατία από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, είχαμε εκπροσώπους από το ΚΚΕ και την ΛΑΕ κάτι που δείχνει πως σε αυτόν τον αγώνα έχουν συστρατευθεί όλες οι δυνάμεις του τόπου, όλοι οι φορείς του δήμου (συμπολίτευση και αντιπολίτευση) αλλά και το λαό που αποτελεί την κυρίαρχη δύναμη. Με την πίστη αλλά και την διάθεση που έχουμε να αποτρέψουμε τα ορυχεία είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το κλίμα της συζήτησης με τον κ. Κοκκινάκη στον οποίο αναλύσαμε τα προβλήματα που θα προκύψουν στην περιοχή μας από μια τέτοια επένδυση, επισημαίνοντας του πως ζούμε σε μια περιοχή που είναι ήδη επιβαρυμένη. Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έδωσε κατανόηση και φάνηκε άνθρωπος ο οποίος καταλαβαίνει και αφουγκράζεται και δεν είναι ο στυγνός γραφειοκράτης που βάζει πάντα μπροστά το γράμμα του νόμου. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έδειξε πως βλέπει την ουσία του θέματος, έχει κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος, έχει κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες και είμαι σίγουρος πως δεν θα υπογράψει την άδεια για τις διερευνητικές γεωτρήσεις. Βέβαια επειδή εμείς δεν εφησυχάζουμε μέχρι να αποτραπεί πλήρως οριστικά και αμετάκλητα αυτό το πρόβλημα θα επαγρυπνούμε. Θα παρακολουθούμε συνέχει και από κοντά το θέμα και θα επεμβαίνουμε σε ότι και αν προκύψει κάνοντας διορθωτικές κινήσεις. Επειδή πιστεύω ότι σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι ενωμένοι και είναι μαζί μας και ο λαός θα νικήσουμε.
Ο στρατηγικός μας στόχος είναι η τέλεια αποτροπή

820apokentromeni04

Γιαν. Μιχάλαρος: Ο αγώνας θα δικαιωθεί είτε το θέλουν είτε όχι

Είμαι πολύ ευχαριστημένος από όλα όσα μας είπε ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης,. Έδειξε πως κατανοεί την τοπική κοινωνία, τονίζοντας πως θέλει και αυτός μέσω της απόφασής του να εκφράσει τις επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας. Καταθέτοντας του τις απόψεις μας, του δώσαμε να καταλάβει ότι δεν θεωρείται επένδυση η καταστροφή των Γερανείων, τονίζοντας πως μια τέτοια δραστηριότητα είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί για τους πολίτες των Μεγάρων. Υπενθυμίσαμε στον κ. Κοκκινάκη ότι οι Μεγαρίτες έχουν επενδύσει σε επαγγέλματα τα οποία στηρίζονται στο περιβάλλον. Εμείς ως επιτροπή αγώνα λέμε προς όλους ότι εάν περάσουν τα καταστροφικά σχέδια για την περιοχή μας, εμείς θα τους σταματήσουμε. Στόχος μας ως επιτροπή αγώνα είναι να μπλοκάρουμε είτε πολιτικά είτε νομικά τα παραχωρητήρια που από το 1936 έχουν δοθεί στην εταιρεία κάνοντας ότι μας υποδείξουν οι νομικοί. Ο αγώνας αυτός θα δικαιωθεί είτε το θέλουν είτε όχι. Η παρουσία των βουλευτών ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ που είναι στην κυβέρνησης ήταν θετικότατη, μας βοήθησε πάρα πολύ και τους ευχαριστούμε.

820apokentromeni03

820apokentromeni02

820apokentromeni01