AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

24.09.2018

Ο καιρός μας

LELHS MAKHS DS

Τις επιφυλάξεις του σχετικά με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, έκανε γνωστές με παρέμβαση του στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δημοτικός σύμβουλος Μελ. Λέλης.
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας πως η απόφαση πάσχει σε δύο - τρία σημεία τα οποία εφόσον διορθωθούν από την εταιρεία τότε θα ανοίξει ο δρόμος για έγκριση της ΜΠΕ από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο κ. Λέλης έκανε ευθεία επίθεση στο δήμαρχο κατηγορώντας τον πως έχει ευθύνες στο χειρισμό του θέματος του βωξίτη, επισημαίνοντας του την μη πρόσληψη ειδικού επιστήμονα περιβαλλοντολόγου που θα κατεύθυνε την διοίκηση αλλά και ισχυρού νομικού γραφείου.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Λέλη

«Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, επιβεβαιώθηκαν οι επιφυλάξεις μου για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η διοίκηση και προσωπικά ο κ. Σταμούλης το θέμα που έχει προκύψει με το ενδεχόμενο δημιουργίας ορυχείου βωξίτη στην περιοχή μας.
Πολλές φορές, έχουμε ακούσει τον Δήμαρχο να μας επισημαίνει ότι ως Δήμος, είμαστε σε ευθεία γραμμή με την Περιφέρεια, κάνοντας μας γνωστό ότι στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η απόφαση που θα ληφθεί θα ήταν αρνητική όπως και έγινε.
Αρνητική ήταν η απόφαση! Όμως σε τι;
Γιατί στην εισήγηση που κατέθεσε η Υπηρεσία της Περιφέρειας προς έγκριση, αναφέρθηκε από μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου πως αυτή πάσχει σε 2 έως 3 σημεία, τα οποία εάν και εφόσον διορθωθούν από την εταιρεία του κ. Μυτιληναίου, τότε δεν θα μπορεί το Περιφερειακό Συμβούλιο, να μην δώσει έγκριση σε μια νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα δοθεί άδεια για διερευνητικές γεωτρήσεις.
Εμείς αυτό πως θα αποτρέψουμε;
Θεωρώ πως οι ευθύνες σας κ. Δήμαρχε όσον αφορά τον χειρισμό του θέματος, είναι τεράστιες και εξηγώ τους λόγους:
Ενημερώστε μας για ποιον λόγο δεν συνεργαστήκατε με κάποιον ειδικό περιβαλλοντολόγο, γνωστή τέτοιων ζητημάτων, έναν ειδικό επιστήμονα ο οποίος θα κατεύθυνε την διοίκηση, ώστε αυτή να είχε αποκτήσει σημαντικά πλεονεκτήματα στην κατάθεση των ενστάσεων προς την αρμόδια αρχή που χειρίζεται το φάκελο της υπόθεσης;
Εξηγήστε μας (πέραν της νομικής κάλυψης που υπάρχει από τη νομική υπηρεσία του Δήμου), γιατί δεν συνεργαστήκατε με κάποιο μεγάλο Νομικό γραφείο ειδικευμένο σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ώστε να υπήρχε πλέον ισχυρή νομική κάλυψη, για να μπορέσει ο Δήμος μας εάν χρειαστεί να προβάλλει αρκετά νομικά κωλύματα απέναντι στα σχέδια της εταιρείας ΔΕΛΦΟΙ – ΔΙΣΤΟΜΟΝ;
Εφόσον όλοι γνωρίζουμε πως τα ορυχεία βωξίτη δεν θα γίνουν μόνο εάν ληφθεί πολιτική απόφαση, γιατί δεν έχει πραγματοποιηθεί έως τώρα ραντεβού με τους αρμόδιους υπουργούς Σταθάκη και Φάμελο;
Κλείνοντας θα σας προτείνω να αφήστε στην άκρη τον τακτικισμό και τον συγκεντρωτισμό που δεν χωρούν στις κρίσιμες αυτές στιγμές για την περιοχή μας.
Συνεργαστείτε επιτέλους ανοικτά με την Επιτροπή Αγώνα και μην τους επισκιάζετε, γιατί η επιτυχία της χθεσινής μαζικής προσέλευσης του κόσμου στο Περιφερειακό Συμβούλιο ανήκει σε αυτούς τους ανθρώπους.
Πρέπει να καταλάβετε πως όλοι μαζί θα πετύχουμε πολλά.
Μόνος σας δεν θα πετύχετε τίποτα!»