AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

10.12.2018

Ο καιρός μας

819DS

Ακόμη ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο στην κατεπείγουσα συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου.
Αφορμή αποτέλεσε το θέμα που συζητείται την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο και αφορά την γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχετικά με την έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη της εταιρείας ΔΕΛΦΟΙ – ΔΙΣΤΟΜΟΝ ΑΜΕ στα Γεράνεια Όρη.
Όπως είχε αναφερθεί στην μεγάλη Παμμεγαρική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Μεγάρων την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, η ισχυρή παρουσία αιρετών αλλά και κατοίκων της περιοχής στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν το επόμενο βήμα του αγώνα ο οποίος «τώρα αρχίζει» όπως χαρακτηριστικά είπε στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος Γρ. Σταμούλης.
Ο αγώνας λοιπόν ξεκινάει από τον Χολαργό και την συγκεκριμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και θα συνεχιστεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και εφόσον χρειαστεί με… «ανθρώπινη ασπίδα» στα βουνά των Γερανείων.

Διαβεβαιώσεις και δεδηλωμένες αρνήσεις

Ο δήμαρχος γνωστοποιώντας τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά της διοίκησης ανέφερε: «Έχω ήδη μιλήσει με την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου η οποία με διαβεβαίωσε πως η ομάδα της θα είναι αρνητική στο θέμα της μελέτης της εταιρείας. Έχω μιλήσει με τον Γιαν. Σγουρό όπου αυτός και η ομάδα του θα είναι αρνητικοί.
Έχω μιλήσει με τον αντικαταστάτη του κ. Κουμουτσάκου τον κ. Κορομάντζο όπου και αυτός θα είναι αρνητικός.
Έχοντας και δεδηλωμένες τις αρνήσεις από διάφορα άλλα κόμματα που έχουν εκφραστεί μέσω των επερωτήσεων που έχουν καταθέσει στη Βουλή, θεωρώ ότι ξεκινάμε με ένα θετικό στοιχείο στην πορεία του αγώνα μας.
Όπως είναι γνωστό, είμαστε ακόμα στη φάση της διαβούλευσης αφού η εταιρεία έχει υποβάλλει το αίτημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να πάρει την άδεια για τις διερευνητικές γεωτρήσεις, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει αποστείλει σε συναρμόδιους φορείς, περιμένει τις εισηγήσεις προκειμένου να εκδώσει ή μη την άδεια.
Και σίγουρα το πιο σοβαρό χαρτί απ’ όλα με βαρύνουσα σημασία είναι η εισήγηση - γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Και απ’ ότι γνωρίζω, η εισήγηση της υπηρεσίας της Περιφέρειας είναι αρνητική. Εμείς βέβαια δεν μένουμε στο υπηρεσιακό μένουμε και στο γενικότερο. Γνωρίζουμε ότι τα ορυχεία θα είναι καταστροφή για την περιοχή και εκεί θα επικεντρωθούμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως και στις μελέτες που υπάρχουν από την λειτουργία των ορυχείων στην περιοχή της Γκιώνας που έχουν καταστρέψει την περιοχή την έχουν υποβαθμίσει έχουν κάνει τον νομό Φωκίδας τον πιο φτωχό νομό».

Ο νόμος 4227/2014 στοιχείο που προστατεύει πλήρως την περιοχή μας

Συνεχίζοντας ο κ. Σταμούλης στάθηκε στα στοιχεία που υπερισχύουν κάθε άλλου εγγράφου και έχουν κατατεθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου όπως ο νόμος 4227/2014 που αφορά το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, αναφέροντας σχετικά:
«Επιπλέον υπάρχουν και νομικά επιχειρήματα τα οποία όταν θα έρθει η ώρα (εάν παρ’ ελπίδα δηλαδή φτάσει στο σημείο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση παρ’ όλες τις εισηγήσεις αυτές αποφασίσει να δώσει άδεια) θα έχουμε και άλλα στοιχεία όπως είναι ο νόμος 4227/2014 όπου είναι το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας όπου βρίσκεται ο συνολικός σχεδιασμός για την Αττική με νόμους του κράτους.
Είναι ένα στοιχείο που υπερισχύει κάθε άλλου εγγράφου και κάθε άλλης διάταξης και προστατεύει πλήρως την περιοχή μας διότι αναφέρεται συγκεκριμένα για τους ορεινούς όγκους των Γερανείων και του Πατέρα που λέει ο νόμος ότι καθορίζονται ως περιοχές προστασίας του οικοσυστήματος, αναψυχής, πεζοπορίας και θέας και αναδεικνύεται ο χαρακτήρας τους ως ιστορικά περάσματα με την διαμόρφωση αξόνων πεζοπορίας που ακολουθούν αρχαίους δρόμους και μονοπάτια. Όλα αυτά για να ξεπεραστούν πρέπει να είναι τεκμηριωμένα στο ότι δεν θα υπάρχει περιβαλλοντική βλάβη και κυρίως ότι για την όποια δραστηριότητα θέλουν να κάνουν, θα πρέπει να αποδείξουν ότι αυτή η δράση θα είναι εθνικού χαρακτήρα. Δηλαδή τα μεταλλεύματα αυτά που επιθυμούν να εξορύξουν είναι εθνικής σημασίας αλλά γι’ αυτό και πάλι υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που δεν το τεκμηριώνουν, γιατί βωξίτες υπάρχουν σε πάρα πολλά σημεία της Ελλάδας δεν είναι μοναδικό σημείο τα Γεράνεια. Νομίζω με όλα αυτά τα στοιχεία είμαστε σε καλό δρόμο και ο αγώνας προχωράει καλά, διότι όλα αυτά είναι υπέρ του αγώνα του δικού μας. Δηλαδή στοιχειοθετούν γραμμές αμύνης σε κάθε περίπτωση και νομίζω ότι θα έχουμε ευνοϊκή εξέλιξη.
Βέβαια αυτό με την προϋπόθεση ότι σε κάθε βήμα θα κάνουμε αυτό που θα πρέπει να υπερτονίζουμε και την πολιτική σημασία του θέματος και την ανάπτυξη της περιοχής μας την οποία εμείς σχεδιάζουμε για ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα, τουρισμού κτλ.
Επειδή έχουμε τώρα σαν επόμενο βήμα το Περιφερειακό Συμβούλιο θα λέγαμε ότι οι πόρτες είναι ανοιχτές, αφού έχουμε διαβεβαιώσεις από τόσους επικεφαλής ότι είναι κατά αυτής της μελέτης. Οπότε σχεδόν ομόφωνα θα είναι απορριπτική η μελέτη.
Παρ’ όλα αυτά όμως για να δείξουμε και εμείς το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε, θα πρέπει η παρουσία στο Περιφερειακό Συμβούλιο να είναι εμφανής και εγώ θα πρότεινα σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και όλοι οι φορείς που απαρτίζουν και την Επιτροπή Αγώνα να είμαστε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου. Αμέσως μετά από το Περιφερειακό Συμβούλιο θα το προγραμματίσουμε άμεσα να κάνουμε επαφή με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Εκεί είναι ο τελικός αποδέκτης αφού από εκεί θα εκδοθεί η άδεια.
Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση νομίζω ότι πέρα από το Δημοτικό Συμβούλιο και τους φορείς, θα πρέπει να καλέσουμε όσο περισσότερους πολίτες γίνεται. Θα πρέπει να καλέσουμε όλους τους βουλευτές και τον Αντιπεριφερειάρχη. Να πάμε αντιπροσωπεία από το Δημοτικό Συμβούλιο, με τους βουλευτές και τον Αντιπεριφερειάρχη. Μια τέτοια κίνηση νομίζω ότι θα πιστοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο την αντίθεση μας και την θέληση μας να αντισταθούμε.
Θέλω να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι αν παρ’ ελπίδα εκδοθεί η άδεια πέρα από τον νομικό άξονα που έχουμε χαράξει, ο αγώνας θα γίνει στο πεδίο της μάχης. Με ανθρώπινη ασπίδα δεν θα τολμήσει μηχάνημα να κάνει την παραμικρή γεώτρηση».

Γιαν. Μαρινάκης: Έχει σημασία η παρέμβαση στην Αποκεντρωμένη και στο υπουργείο

Κρίσιμες για την περιοχή μας χαρακτήρισε τις ώρες, ο Γιαν. Μαρινάκης, συμφωνώντας εξαρχής με όλα όσα είπε ο δήμαρχος. Ο κ. Μαρινάκης στάθηκε και πάλι στην υπογραφή του Γ.Π.Σ. των Μεγάρων, επισημαίνοντας τελικά πως επιβάλλεται η λήψη πολιτικής απόφασης. Συγκεκριμένα κατά την τοποθέτησή του ανέφερε:
«Συμφωνώ απόλυτα με όσα είπε ο κ. δήμαρχος διότι είναι κρίσιμες αυτές οι ώρες για την περιοχή. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι μια αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει βαρύνουσα γνώμη και θέση γενικότερα για την εξέλιξη αυτής της κατάστασης.
Είναι αλήθεια όμως ότι πρέπει να υπάρξει και ένας συντονισμός γύρω από τα υπόλοιπα θέματα, έτσι ώστε να κυκλωθεί σωστά αυτό το πρόβλημα και να απομονωθεί.
Γι’ αυτό θέλω να θυμίσω κάτι για το οποίο έχουμε τοποθετηθεί και σαν συνδυασμός πρόσφατα και θα προτρέψω τον κ. δήμαρχο να κάνει ακόμη περισσότερες ενέργειες να υπάρξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η υπογραφή του Γ.Π.Σ. των Μεγάρων. Αυτό είναι το σημαντικότερο κομμάτι, που υπερισχύει ακόμη και του ρυθμιστικού σχεδίου Αττικής 2010-2021 και θεωρώ ότι αυτό θα είναι η ταφόπλακα στον επιχειρηματία για ότι «ορέξεις» έχει όσον αφορά την συγκεκριμένη περιοχή. Ας εγκριθεί αυτή τη στιγμή ως έχει το Γ.Π.Σ. των Μεγάρων και μετά μπορούν να γίνουν οποιεσδήποτε τροποποιήσεις. Αυτή τη στιγμή όμως επειδή υπάρχει απόλυτη προστασία ειδικά των ορεινών όγκων με ξεχωριστό άρθρο που υφίσταται μέσα στο Γ.Π.Σ., θεωρώ ότι πρέπει να το τρέξετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να τελειώσει μια και έξω με αυτή την απόφαση το θέμα. Είναι κομβικό το θέμα και γι’ αυτό το υπερτονίζω.
Από εκεί και πέρα η επόμενη κίνηση είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Το Περιφερειακό συμβούλιο όπως είπαμε γνωμοδοτεί, όμως η γνωμοδότηση δυστυχώς δεν λέει τίποτα.
Εάν θέλει η κεντρική διοίκηση να χορηγήσει την άδεια ή υποχρεώνεται να χορηγήσει την άδεια θα υπάρχει πρόβλημα.
Θεωρώ ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η παρέμβαση τόσο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση όσο και στο υπουργείο παρά στην προκειμένη φάση στο περιφερειακό συμβούλιο.
Σαφώς και πρέπει να υπάρχει η παρουσία μας αλλά θεωρώ ότι το επόμενο βήμα που είναι το πιο σοβαρό είναι αυτό της Αποκεντρωμένη Διοίκησης.
Εάν δεν δοθεί για οποιοδήποτε λόγο η άδεια των διερευνητικών γεωτρήσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τότε έχουμε κερδίσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του αγώνα μας στο στόχο που έχουμε θέσει.
Θεωρώ ότι έχει γίνει έως και αυτή τη στιγμή, έχει γίνει πολύ σωστά. Επεσήμανα κάτι το οποίο τονίζω εδώ και καιρό, γιατί έχει τεράστια σημασία και από και πέρα οι υπηρεσίες οι δικές μας αλλά και αυτές της Περιφέρειας έκαναν την δουλειά τους όπως έπρεπε να την κάνουν τεχνοκρατικά. Εμείς πολιτικά πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτήν την αρνητική γνωμοδότηση που υπάρχει ήδη από την Περιφέρεια».

Αντ. Χοροζάνης: Η απόφαση να είναι καθαρά πολιτική

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν πρέπει να μείνει μόνο στο ότι συμφωνούμε με την απόφαση της υπηρεσίας, αλλά πρέπει να είναι καθαρά πολιτική διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση πως το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν συμφωνεί να γίνει έρευνα για βωξίτη στην περιοχή. Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αντ. Χοροζάνης, ξεκαθαρίζοντας ότι η Λαϊκή Συσπείρωση θα δηλώσει την άρνησή της και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Στον επίλογο της τοποθέτησής του ο κ. Χοροζάνης μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Η απόφαση που θα πάρει το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να καθαρά πολιτική και να διαμηνύει ότι το Περιφερειακό συμβούλιο δεν συμφωνεί να γίνει έρευνα για βωξίτη στην περιοχή του Δήμου Μεγαρέων».

Κλ. Βαρελάς: Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, αλλά να είμαστε σε επαγρύπνηση

Στο θέμα της σωστής νομικής κάλυψης του προβλήματος στάθηκε στην τοποθέτησή του ο Κλ. Βαρελάς. Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος θέτοντας μεταξύ άλλων και άλλες προτάσεις όσον αφορά το επικοινωνιακό κομμάτι του αγώνα, ανέφερε:
«Συμφωνώ με την εισήγηση του δημάρχου να παρευρεθούμε σύσσωμοι όλοι από το δημοτικό συμβούλιο και θεωρώ δεδομένη την αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Θέλω όμως να προσθέσω δύο ζητήματα μήπως μπορέσω και βοηθήσω λιγάκι στην πορεία του θέματος.
Θα ήθελα να δούμε πως μπορούμε να προβάλλουμε το θέμα στα κανάλια. Το ζητάει ο κόσμος.
Οι τοπικές εφημερίδες καλές είναι και σωστά πρόβαλλαν μέχρι σήμερα το πρόβλημα. Είδα κ. δήμαρχε ότι δώσατε και μια συνέντευξη πρόσφατα στα ΝΕΑ, αλλά και σε ραδιοφωνικό σταθμό. Πιστεύω όμως ότι θα είναι καλύτερα να ακουστεί η φωνή μας ακόμη περισσότερο μέσω της τηλεόρασης.
Όπως επίσης πιστεύω και το είχα προτείνει και στην Επιτροπή Αγώνα, ότι από την αρχή πρέπει να έχουμε γραφείο νομικό το οποίο θα το συμβουλευόμαστε και θα παρευρίσκεται σε κάθε συνεδρίαση, όπως στο Περιφερειακό Συμβούλιο και όπου αλλού θα συζητούνται θέματα που αφορούν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.
Μόνο και μόνο για να μπορούμε να έχουμε την γνώμη τους και να μπορούμε να ακουγόμαστε όσο το δυνατόν πιο νόμιμα.
Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να γίνει πράξη. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν σε επαγρύπνηση και να προσπαθήσουμε να ευαισθητοποιήσουμε όλον τον κόσμο».
Κλείνοντας συμφώνησε με όλα όσα προανέφερε ο κ. Μαρινάκης για το Γ.Π.Σ. των Μεγάρων, τονίζοντας ότι θα έπρεπε αυτό να είχε προχωρήσει την στιγμή που η προηγούμενη διοίκηση το είχε φτάσει σε ένα καλό σημείο, ενώ συμφώνησε και με τον κ. Χοροζάνη που πρότεινε η απόφαση να μην είναι υπηρεσιακή αλλά καθαρά πολιτική.

Προανήγγειλε και οικολογικές αντι – δράσεις ο Γιαν. Μιχάλαρος

Στις δράσεις προβολής των αγωνιστικών κινητοποιήσεων στάθηκε ο Γιαν. Μιχάλαρος. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα γνωστοποίησε ότι προετοιμάζεται μια δράση μέσω της οποίας όλοι οι οικολογικοί σύλλογοι της Ελλάδας θα στέλνουν τα δικά τους μηνύματα μέσω συγκεκριμένου mail στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στο υπουργείο. Στόχος είναι η συλλογή 40 έως 50.000 e mail από τα Μέγαρα αλλά και πανελλήνια, μέσω των οποίων θα σταλεί το μήνυμα αντίδρασης κατά της δημιουργίας ορυχείου βωξίτη στη Μεγαρίδα. Ο κ. Μιχάλαρος ανέφερε επίσης πως μέλη της επιτροπής αγώνα προετοιμάζουν την δημιουργία βίντεο μικρής διάρκειας το οποίο θα δοθεί σε όλα τα τηλεοπτικά μέσα ώστε να χρησιμοποιηθεί για ρεπορτάζ ή εκπομπές που θα αφορούν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας. Κλείνοντας ο κ. Μιχάλαρος ζήτησε από όλους να μην χαλαρώσουν αφού ο αγώνας τώρα αρχίζει.