AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

21.08.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

817silalitirio01

Οι Μεγαρείς έχουν μάθει να αγωνίζονται και το απέδειξαν για ακόμη μια φορά.
Στην ίδια πλατεία όπου οι παππούδες τους και οι πατεράδες τους τον Οκτώβρη του 1973 είχαν ξεσηκωθεί λέγοντας ΟΧΙ στα σχέδια του Ανδρεάδη, 44 χρόνια μετά, έστειλαν ηχηρό μήνυμα προς τους κρατούντες αλλά και προς τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Αποδεικνύοντας πως δεν πρόκειται να υποκύψουν σε κανέναν (εκ)- βιασμό, είπαν ΟΧΙ στα μεταλλεία βωξίτη στην Μεγαρίδα, ΟΧΙ στους (εκ)– βιαστές της περιοχής αλλά και του περιβάλλοντος.

817silalitirio11

Όλοι ενωμένοι, λαός κλήρος και αιρετοί

Πάνω από 2000 κόσμος, έχοντας συμπαραστάτες τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Κωνσταντίνο και σύσσωμο τον Ιερό Κλήρο, τον Δήμαρχο Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων Γ. Γκιώνη, τον Αντιπεριφειάρχη Γιαν. Βασιλείου, τους Βουλευτές κ.κ. Γ. Πάντζα, Ν. Αθανασίου, Γιαν. Δέδε, Π. Σκουρολιάκο, Κ. Κατσίκη, Θ. Μπούρα, Γ. Βλάχο, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Γιαν. Γκιόκα, κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία των Μεγάρων «ρίχνοντας» το πρώτο ηχηρό «χαστούκι» σε όλους όσους αποφασίζουν για εμάς ερήμην μας!
Η μεγάλη αυτή συγκέντρωση, εκτός από συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ήταν και ενημερωτική, καθώς συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των φορέων για την προστασία του Κορινθιακού κόλπου αλλά και για την προστασία της Γκιώνας, άνθρωποι που έχουν βιώσει τις επιπτώσεις από τα ορυχεία βωξίτη.
Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης ο οποίος αναφέρθηκε στην υποβάθμιση που έχει υποστεί μέχρι σήμερα η περιοχή μας, τονίζοντας ότι το ενδεχόμενο δημιουργίας μεταλλείων βωξίτη στα Γεράνεια θα επιφέρει πολλά δεινά τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία των πολιτών. «Δεν θα τους αφήσουμε να μετατρέψουν την περιοχή μας σε κρανίου τόπο», είπε ο Δήμαρχος στέλνοντας το δικό του μήνυμα.
Ο κ. Σταμούλης κρίνοντας από την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, έδειξε ιδιαίτερα αισιόδοξος διαμηνύοντας πως ο αγώνας που ξεκίνησε θα κερδηθεί.

817silalitirio03

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λουτρακίου Γ. Γκιώνης είπε χαρακτηριστικά «Σε αυτό τον αγώνα είμαστε αδέλφια», δείχνοντας στον χαιρετισμό του την αλληλεγγύη του λαού του Λουτρακίου στον δίκαιο αγώνα του λαού των Μεγάρων.
Βαρύνουσας σημασίας ήταν η τοποθέτηση του μέλους της Διεπιστημονικής Επιτροπής του Δήμου Μεγαρέων ιατρού Ελ. Παπαλευθέρη, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία των πολιτών η εξόρυξη βωξίτη.
Κατά της αδειοδότησης διερευνητικών εργασιών εξόρυξης από την εταιρεία ΔΕΛΦΟΙ – ΔΙΣΤΟΜΟΝ ΑΜΕ τάχθηκε στην τοποθέτησή του το μέλος της Διεπιστημονικής Επιτροπής, Μηχανικός Χρ. Σκλαβούνος.
Ο κ. Σκλαβούνος γνωστοποίησε τους λόγους που έγκειται η αντίδραση του, επισημαίνοντας πως αυτοί είναι περιβαλλοντικοί, εδαφολογικοί, οικονομικοί αλλά κυρίως ηθικοί. «Επιθυμούμε η πόλη μας να αναπτυχθεί με άλλο τρόπο χρησιμοποιώντας τα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

817silalitirio04

Τα μηνύματα του Αντιπεριφερειάρχη

Μηνύματα προς την κυβέρνηση απέστειλε και ο Αντιπεριφερειάρχης, μεταφέροντας στον λαό των Μεγάρων και την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφερειάρχη Ρ. Δούρου.
«Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει τον λαό των Μεγάρων και να μην προχωρήσει σε αδειοδότηση για διερευνητικές γεωτρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιαν. Βασιλείου, δηλώνοντας σύμμαχος στον δίκαιο αγώνα του Μεγαρικού λαού.
Ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι οι βλέψεις της Περιφέρειας Αττικής για την περιοχή μας έχουν σχέση με μιας άλλης μορφής ανάπτυξη. Με βιώσιμη ανάπτυξη, με ανάπτυξη που θα στηρίζεται στην αξιοποίηση του πολιτισμού και του τουρισμού και όχι μιας ανάπτυξης με την μορφή υποβάθμισης όπως τα μεταλλεία βωξίτη.
Η συγκέντρωση έκλεισε με την τοποθέτηση του προέδρου της επιτροπής αγώνα Γιαν. Μιχάλαρου.

817silalitirio05
Ο κ. Μιχάλαρος ήταν ιδιαίτερα ενωτικός και καυστικός στέλνοντας και αυτός με τον δικό του - ξεχωριστό τρόπο, μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.
Ο επικεφαλής της επιτροπής αγώνα τόνισε πως η παλλαϊκή συγκέντρωση αποτελεί ηχηρό μήνυμα προς τους κυβερνώντες.
«Μην αγνοήσετε την αντίθεση μας και προχωρήσετε στην υλοποίηση σχεδίων που θα καταστρέψουν την περιοχή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας όλους τους συμπολίτες να αντισταθούν σθεναρά, αφού ο αγώνας τώρα αρχίζει.

Διευκρίνηση: Λόγω του ότι η εφημερίδα μας την ώρα του συλλαλητηρίου βρίσκονταν επί του πιεστηρίου, αναλυτικό ρεπορτάζ από τις τοποθετήσεις θα σας παρουσιάσουμε την ερχόμενη εβδομάδα

817silalitirio11

817silalitirio06

817silalitirio07

817silalitirio08

817silalitirio09

817silalitirio10