AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

21.08.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

 

817arxitektones03

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, 7 και 8 Οκτωβρίου στα Μέγαρα η τοπική προσυνεδριακή ημερίδα καθώς και η αρχιτεκτονική έκθεση με προτάσεις για την περιοχή του Δήμου Μεγάρων, που έγιναν στα πλαίσια του συνεδρίου του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ.
Την ημερίδα συντόνισε ο αρχιτέκτονας Τ. Σάλτας ενώ την ευθύνη αλλά και την προετοιμασία της ημερίδας είχε η Μαρ. Παπαφράγκου. Κεντρικός εισηγητής ήταν ο πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ Αντ. Μαούνης όπου παρουσίασε τους άξονες του συνεδρίου. Ο κ. Μαούνης στάθηκε κυρίως στην ανάγκη να αποφευχθεί η άναρχη ανάπτυξη τόσο στη χώρα όσο και στην Αττική ειδικότερα επισημαίνοντας ότι ανάπτυξη πρέπει να γίνεται με γνώμονα την ανάπτυξη του φυσικού πλούτου, του περιβάλλοντος αλλά και την διατήρηση των πολιτιστικών αγαθών και αρχαιοτήτων.
Ο πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ αναφερόμενος ειδικά στα Μέγαρα στάθηκε στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας εξαιτίας του πρωτογενούς τομέα αλλά και στην αξιοποίηση της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, κάνοντας γνωστό πως τα πορίσματα του συνεδρίου θα καταγραφούν και με την αρωγή του ΣΑΔΑΣ θα προωθηθούν προς τα κέντρα χωρικού σχεδιασμού αλλά και προς τα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις των εισηγητών με την αρχιτέκτων – μηχανικό Λένα Κάρκα να ανοίγει τον κύκλο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο των Μεγάρων στην Αττική πριν και μετά την κρίση. Η κ. Κάρκα αναφέρθηκε σε παλαιές αρχιτεκτονικές μελέτες που έχουν γίνει στην περιοχή αντιπαραβάλλοντας τις σχετικά με το τι ισχύει σήμερα, τονίζοντας τον κομβικό από γεωγραφικής πλευράς ρόλο των Μεγάρων.
Επόμενος εισηγητής ήταν ο κ. Γ. Μπέης πρόεδρος του συλλόγου μηχανικών Μεγάρων ο οποίος τοποθετήθηκε σχετικά με το ρόλο του αρχιτέκτονα στην τοπική κοινωνία. στις διαπιστώσεις του ο κ. Μπέης επεσήμανε πως η αρχιτεκτονική επιστήμη τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δεν ασχολείται με κοινωνικά θέματα, αλλά εφαρμόζει ελιτίστικη δράση. Ως επίπτωση του ότι οι αρχιτέκτονες δεν ασχολούνται με την επιστημονικότητα τους αποτελεί η απώλεια της ταυτότητας κάθε επαρχιακής πόλης.

817arxitektones01

Ο πρόεδρος του συλλόγου μηχανικών Μεγάρων μεταξύ άλλων δεν παρέλειψε να επισημάνει την απουσία τοπικών αρχιτεκτόνων από την ημερίδα κάνοντας ταυτόχρονα προτροπή προς τους νεαρούς αρχιτέκτονες να ασχοληθούν με το αρχιτεκτονικό αντικείμενο αλλά και με παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής στην τοπική κοινωνία των Μεγάρων.
Ο κ. Β. Παπακωνσταντίνου που ήταν ο επόμενος ομιλητής στάθηκε στην πορεία της κτηματαγοράς με επίκεντρο την αγορά κατοικίας, παρουσιάζοντας σχετικά στατιστικά στοιχεία. Ο γενικός γραμματέας του συλλόγου μηχανικών Μεγάρων στάθηκε στην περιορισμένη ζήτηση ακινήτων από αγοραστές στην εποχή της κρίσης τονίζοντας πως ενώ υπάρχει απεριόριστη προσφορά εντούτοις το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι υποτονικό.

817arxitektones02

Παρουσίαση σημαντικών εργασιών και μελετών

Σημαντικές ήταν οι παρουσιάσεις πτυχιακών εργασιών που είχαν ως επίκεντρο παρεμβάσεις εντός του οικιστικού ιστού των Μεγάρων. Την αρχή έκανε η Μαρία Παπαφράγκου η οποία παρουσίασε την πτυχιακή της εργασία -μελέτη που είχε ως θέμα της την προστασία και την ανάδειξη του υγροβιότοπου στο Βουρκάρι. Η δραστήρια αρχιτεκτόνισσα στάθηκε ιδιαίτερα στην προστασία της ορνιθοπαγίδας όπως και σε αυτή του περιβάλλοντος με απώτερο σκοπό όπως είπε, την απόδοση του όρμου στο κοινό, επισημαίνοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση ο υγροβιότοπος θα αποτελέσει πόλο έλξης για προσέλκυση επισκεπτών.
Ακολούθως το λόγο πήρε η Αργυρώ Παπαθανασίου η οποία έκανε γνωστή την πρόταση της για κατασκευή δημοτικού ωδείου στην περιοχή κοντά στο κτήριο του Βυζάντειου Ωδείου. Όπως ανέφερε, πρόκειται για έναν πολυχώρο που θα στεγάσει τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα στην περιοχή μας.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η εργασία που κατέθεσε η Κατερίνα Μουστάκα. Εργασία που αφορά την ίδρυση ελαιοτριβείου – κέντρου εκπαίδευσης και σχολής ελαιοκομίας στην Βαρέα, ώστε αυτή να αποτελέσει την πυξίδα της επιστροφής στην πρωτογενή οικονομία. Η αφορμή για όλα τα παραπάνω δόθηκε στην κ. Μουστάκα από την μεγάλη παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου που έχει η περιοχή μας αλλά και από την ύπαρξη σύγχρονων ελαιοτριβείων τα οποία διαδέχθηκαν τις παραδοσιακές εγκαταστάσεις.
Η φοιτήτρια της αρχιτεκτονικής Γεωργία Σάλτα παρουσίασε ερευνητική εργασία που έχει κάνει σχετικά με τον οικιστικό ρόλο των συγκροτημάτων κατοικιών και της ειδικής ρυμοτομίας που υπάρχει στους δύο λόφους Αλκάθους και Καρία δηλαδή στο λόγο του Αγίου Δημητρίου και σε αυτόν του Προφήτη Ηλία. Η Γεωργία Σάλτα παρουσίασε φωτογραφικό υλικό με τους στενούς δρόμους, τις απότομες κλίσεις, την ύπαρξη εκκλησιών από τους Βυζαντινούς χρόνους αλλά και πάνω απ’ όλα την πανοραμική θέα από την περιοχή, επισημαίνοντας πως με τις κατάλληλες παρεμβάσεις η παλιά πόλη των Μεγάρων μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για αρκετό ξένο κόσμο.
Τέλος η αρχιτέκτονας Πηνελόπη Σακελλαρίου παρουσίασε την δική της πρόταση για ανέγερση μεγάλου αρχαιολογικού μουσείου στην ανατολική είσοδο της πόλης των Μεγάρων όπως είπε, πρόκειται για μια ειδική κατασκευή πιο βελτιωμένη, για έναν πολυχώρο δηλαδή που θα μπορέσει να φιλοξενήσει τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής μας τα οποία λόγω της μικρής χωρητικότητας του ήδη υπάρχοντος αρχαιολογικού μουσείου φυλάσσονται σε αποθήκες.
Παρεμβάσεις έγιναν και από το κοινό με τον συμπολίτη μας κάτοικοι της συνοικίας Μελί Στ. Χρήστου να επισημαίνει την ύπαρξη μεγαλύτερης αναπτυξιακής μέριμνας για την νότια περιοχή της πόλης τονίζοντας πως το Μελί στο οποίο διαμένει είναι μια περιοχή παραμελημένη. Τέλος η συμπολίτισσα μας Έλενα Δομπρογιάννη πρότεινε στον δήμαρχο όλες οι εισηγήσεις της ημερίδας αλλά και οι πτυχιακές εργασίες να φιλοξενηθούν στο website του δήμου με σκοπό να αφυπνίσουν και άλλους συμπολίτες αρχιτέκτονες ώστε και αυτοί με την σειρά τους να σχεδιάσουν μελέτες προς όφελος της τοπικής κοινωνίας των Μεγάρων.
Κλείνοντας να αναφέρουμε την ημερίδα τίμησε με την παρουσία και με παρεμβάσεις του ο Δήμαρχος των Μεγάρων Γρ. Σταμούλης, καθώς και μεγάλος αριθμός από δημότες είτε πολίτες με ενδιαφέρον για την ανάλυση τοπικών χωρικών προβλημάτων και τις προτάσεις που διατυπώθηκαν για την έξοδο της περιοχής από την κρίση.