AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

24.09.2018

Ο καιρός μας

816EPITROPI02

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την μεγάλη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στην κεντρική πλατεία Μεγάρων παραχώρησαν τα μέλη της επιτροπής αγώνα κατά της δημιουργίας μεταλλείων βωξίτη στη Μεγαρίδα.
Λαμβάνοντας το λόγο ο πρόεδρος της επιτροπής Γιαν. Μιχάλαρος ήταν σαφέστατος: «Όλοι γνωρίζουμε πως η πατρίδα μας τα Μέγαρα, κινδυνεύουν. Κινδυνεύουν από μια μεγάλη υποβάθμιση, κινδυνεύει η ποιότητα της ζωής μας, κινδυνεύει η υγεία μας, κινδυνεύει το θαυμάσιο οικολογικό περιβάλλον». Με αυτά τα λόγια ο κ. Μιχάλαρος προσπάθησε να συγκινήσει όλους αυτούς που σχεδιάζουν για εμάς αγνοώντας την βούληση του Μεγαρικού και Νοεπεραμιώτικου λαού.
Ο πρόεδρος της επιτροπής αγώνα θέλοντας όχι μόνο να συγκινήσει τους κρατούντες, αλλά και να αφυπνίσει τους πολίτες των Μεγάρων ώστε αυτοί να συμμετέχουν στην ενημερωτική συγκέντρωση, μέσα από την οποία θα γνωστοποιηθεί με κάθε τρόπο και μέσο η αντίδραση του λαού των Μεγάρων στην προμελετημένη υποβάθμιση της περιοχής μας.
Ο κ. Μιχάλαρος στάθηκε στα προβλήματα που θα προκαλέσει η σχεδιαζόμενη επένδυση μεταλλείων βωξίτη, γνωστοποιώντας πως κινδυνεύει η αγροτική παραγωγή, αλλά και οι τουριστικές επενδύσεις. Παράλληλα έκανε λόγο για αλυσιδωτές καταστροφικές συνέπειες και στην τοπική οικονομία αν αναλογιστούμε ότι αυτή στηρίζεται κυρίως από την αγροτική παραγωγή, την πτηνοτροφία και την κτηνοτροφία.

Μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση

«Χρειαζόμαστε μια παμμεγαρική, βροντερή και αγωνιστική παρουσία των πολιτών την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου. Πρέπει όλοι να είμαστε στην κεντρική πλατεία της πόλης των Μεγάρων για να δώσουμε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι είμαστε ενάντια στην εξόρυξη του βωξίτη. Το μήνυμα αυτό πρέπει να είναι ηχηρότατο. Το μήνυμα αντίδρασης του λαού των Μεγάρων πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από την κυβέρνηση αλλά και από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Γιατί πρέπει να γίνει αυτό που επιθυμούμε. Να μην δοθεί άδεια για εξόρυξη και ερευνητικές γεωτρήσεις. Έχουν υποχρέωση ηθική αλλά και υποχρέωση να λάβουν υπόψιν τους την αντίθεση μας. Χρειαζόμαστε άμεση λύση του προβλήματος, διότι αν αυτό το πρόβλημα συνεχίσει να υφίσταται όλη η περιοχή θα μείνει χωρίς οικονομικές δραστηριότητες».
Κάλεσμα του προέδρου της επιτροπής αγώνα προς τους συμπολίτες μας αλλά και μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς όλους αυτούς που θα πάρουν την ευθύνη για να αδειοδοτήσουν μια τέτοια καταστροφική δραστηριότητα για την Μεγαρίδα.
Δράττοντας της ευκαιρίας αναφέρθηκε και στην περίπτωση του ΓΠΣ των Μεγάρων αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν είναι διόλου απίθανο η καθυστέρηση της υπογραφής του να είναι εσκεμμένη και να οφείλεται στο ενδεχόμενο προώθησης καταστροφικών δράσεων (τύπου μεταλλείων) στην περιοχή των Μεγάρων.
Ο πρόεδρος της επιτροπής αγώνα έκανε λόγο για έναν μεγάλο αγώνα ο οποίος δεν είναι πολιτικός, δεν έχει ιδεολογίες, αλλά όπως είπε είναι ένας αγώνας που ενώνει όλους μας εναντίον της δημιουργίας μεταλλείων βωξίτη. Ο κ. Μιχάλαρος κάλεσε όλους τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες να βρεθούν την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στην κεντρική πλατεία Μεγάρων ζητώντας απ’ όλους τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών (λογιστικά – δικηγορικά γραφεία, φροντιστήρια) το δίωρο της ενημερωτικής παμμεγαρικής συγκέντρωσης, να κλείσουν ως ένδειξη διαμαρτυρίας τις επιχειρήσεις τους.
Κλείνοντας ο κ. Μιχάλαρος στάθηκε στις φήμες που κυκλοφορούν επισημαίνοντας πως εάν επιτευχθεί ο στόχος και δεν γίνουν τα μεταλλεία βωξίτη, πρέπει να εκλείψει ακόμη και η φημολογία πως στα Μέγαρα πρόκειται να συμβούν καταστροφικές οικολογικές δράσεις επισημαίνοντας πως μια τέτοια περίπτωση μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για όποιον σκέφτεται να επενδύσει στην περιοχή μας στο μέλλον.
Σημαντικές ήταν και οι τοποθετήσεις των υπολοίπων μελών της επιτροπής αγώνα που πήραν μέρος στην συνέντευξη Τύπου. Απόψεις που σχετίζονταν κυρίως με τις καταστροφικές συνέπειες μιας τέτοιας δραστηριότητας, αλλά και ενημέρωση για τις ποικίλες αντιδράσεις - κινητοποιήσεις που προετοιμάζει η επιτροπή αγώνα, όπως το κλείσιμο της εθνικής οδού αλλά και το κλείσιμο του προαστιακού σιδηρόδρομου.

816EPITROPI01

Βαγ. Μαζιώτης: Θα κινηθούμε νομικά φθάνοντας και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια

Την συνέντευξη Τύπου παρακολούθησαν και τα μέλη του αναγκαστικού δασικού συνεταιρισμού «Ελατιάς Μακρυπλάι» που καλύπτει την περιοχή από την κορυφή των Γερανείων έως και την Κινέτα με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Θ. Στρατιώτη και τον γενικό γραμματέα Βαγ. Μαζιώτη.
Όπως αποκάλυψε ο γραμματέας του συνεταιρισμού ιδιοκτητών των Γερανείων στο συνεταιρισμό των συνιδιοκτητών (έκτασης περίπου 20.000 στρεμμάτων) συμμετέχει και η οικογένεια του δημάρχου Γρ. Σταμούλη με ποσοστό 5%, διευκρινίζοντας πως ο αείμνηστος πατέρας του δημάρχου μέχρι πρότινος είχε διατελέσει και ο πρόεδρος του συνεταιρισμού. Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Μαζιώτης θέλησε (κατά την άποψη μας) να εξηγήσει πως ο σημερινός δήμαρχος είναι γνώστης της υπόθεσης και κυρίως γνώστης του ότι στα 70 χρόνια ζωής του συνεταιρισμού των συνιδιοκτητών, δεν υπάρχει έγγραφο παραχώρησης μέρους του συνεταιρισμού σε οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία.
Ο κ. Μαζιώτης έκανε γνωστό πως δεν υπήρχε στο παρελθόν καμία ενημέρωση από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης τονίζοντας πως τα μέλη του συνεταιρισμού είναι οι συνιδιοκτήτες του συγκεκριμένου δάσους και έχουν αναλάβει τη διαχείριση του.
Κλείνοντας διαμήνυσε πως τα μέλη του συνεταιρισμού θα περιμένουν οποιαδήποτε απόφαση και θα κινηθούν νομικά, κάνοντας σε πρώτη φάση ασφαλιστικά μέτρα και αν αυτό δεν είναι επαρκές δεν αποκλείεται η προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.