AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

23.09.2018

Ο καιρός μας

815lafazanis3

Τον Δήμο Μεγαρέων επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης 26 Σεπτεμβρίου 2017 ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Συνοδευόμενος από τοπικά στελέχη της ΛΑ.Ε. ο κ. Λαφαζάνης βρέθηκε στο Δημαρχείο προκειμένου να συμπαρασταθεί στον αγώνα που δίνει ο λαός των Μεγάρων ενάντια στην δημιουργία μεταλλείων βωξίτη στα Γεράνεια. Αρχικά ο πρόεδρος της «Λαϊκής Ενότητας» συνάντησε τον Δήμαρχο Γρ. Σταμούλη στο γραφείο του.
Εκεί, παρουσία του προέδρου της επιτροπής αγώνα Γιαν. Μιχάλαρου, ο κ. Λαφαζάνης και η αντιπροσωπεία της ΛΑ.Ε. έγιναν κοινωνοί των ενεργειών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα με αφορμή το ενδεχόμενο δημιουργίας μεταλλείων βωξίτη. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει όχι μόνο η τοπική κοινωνία, τόσο των Μεγάρων όσο και της Νέας Περάμου αλλά και οι όμοροι δήμοι.
Ακολούθως ο κ. Λαφαζάνης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των τοπικών Μ.Μ.Ε., εκφράζοντας δημόσια την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας επένδυσης.
«Μεταλλεία βωξίτη στην περιοχή των Γερανείων θα σημάνουν τον οικονομικό και κοινωνικό θάνατο της Μεγαρίδας», είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Παν. Λαφαζάνης, επισημαίνοντας πως εάν προχωρήσει μια τέτοια δραστηριότητα η περιοχή μας θα μετατραπεί σε κρανίου τόπο.
«Δίπλα στα μεταλλεία βωξίτη δεν μπορεί να συνυπάρξει καμία άλλη οικονομική αλλά και κοινωνική δραστηριότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της «Λαϊκής Ενότητας», κάνοντας γνωστό πως τα μεταλλεία βωξίτη καταστρέφουν όχι μόνο οπτικά, αλλά και ουσιαστικά το περιβάλλον.
Η «μακάβρια ιδέα» (όπως χαρακτήρισε την επένδυση από την πλευρά του επιχειρηματία κ. Μυτιληναίου, τονίζοντας ότι είναι μόνο προς όφελός του), «θα είναι η βόμβα που θα τινάξει στον αέρα την οικονομικοκοινωνική ζωή στα Μέγαρα και στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο κ. Λαφαζάνης, επισημαίνοντας πως δίκαια αντιδρούν και συμπαρίστανται στον αγώνα του Δήμου Μεγαρέων και οι Δήμοι Λουτρακίου και Ασπροπύργου.

Στην ομιλία του ο κ. Λαφαζάνης έμεινε κυρίως σε ένα σημείο το οποίο το χαρακτήρισε «πολύ κρίσιμο» και εξήγησε τους λόγους:
«Μιλώντας με τον Δήμαρχο αλλά και με τον εκπρόσωπο της επιτροπής αγώνα, στάθηκα σε ένα σημείο το οποίο θεωρώ πολύ κρίσιμο. Μπορεί να δοθούν υποσχέσεις στα αυτιά του καθενός μας από τους αρμόδιους. Αυτές δεν αξίζουν τίποτα. Εδώ θα έπρεπε ήδη να είχε υπάρξει άμεση δημόσια πολιτική δέσμευση σε ανώτατο επίπεδο, η οποία θα έλεγε πως δεν πρόκειται να αδειοδοτηθούν ποτέ μεταλλεία βωξίτη στην περιοχή της Μεγαρίδας. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα αμέσως.
Από την πλευρά μας το απαιτούμε από τον ίδιο των Πρωθυπουργό, αλλά και από τους συναρμόδιους υπουργούς Ενέργειας Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης.
Πρέπει να υπάρξει άμεσα αυτή η δέσμευση. Κάθε μέρα και ώρα που καθυστερούν, είναι εγκληματικό για την περιοχή της Μεγαρίδας.
Γιατί δεν είναι μόνο επικίνδυνο το να γίνει μια τέτοια επένδυση, αλλά επικίνδυνο είναι να μένει εκκρεμότητα γύρω από αυτό το θέμα.

815lafazanis2

Όσο παραμένει η εκκρεμότητα, γίνεται αντιληπτό πως αποθαρρύνονται οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να γίνουν στην περιοχή. Γιατί είναι βέβαιο, ότι δεν έρχεται κανείς και δεν πλησιάζει κανείς να επενδύσει σε μια περιοχή όπου υπάρχει το ανοιχτό το ενδεχόμενο να αδειοδοτηθούν μεταλλεία βωξίτη».
Λόγια του κ. Λαφαζάνη με τα οποία θέλησε να δείξει πως ακόμη και η φημολογία για το ενδεχόμενο λήψης άδειας για μεταλλεία βωξίτη μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην οποιαδήποτε μορφή βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή μας.
Με αφορμή λοιπόν τα προαναφερθέντα, ο κ. Λαφαζάνης δεσμεύθηκε ότι η «Λαϊκή Ενότητα» θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας υποχρέωση απέναντι σε μια πόλη όπως τα Μέγαρα, αποκαλύπτοντας ότι έχει ιδιαίτερους δεσμούς.
Κλείνοντας επανέλαβε πως η ΛΑΕ θα ασκήσει μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση ώστε να αποτραπούν τα σχέδια του επιχειρηματία επισημαίνοντας όμως πως η μεγαλύτερη πίεση θα έρθει από την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας. «Είναι κάτι που αποτελεί μεγάλη δύναμη. Μια δύναμη που θα κυλίσει θετικά τα πράγματα και θα δώσει ισχυρό μήνυμα πως δεν θα πατήσει ποτέ το πόδι του ένας τέτοιος επενδυτής στην περιοχή σας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.
Ξεκάθαρα λοιπόν φάνηκε πως ο λαός των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, η δημοτική αρχή, αλλά και η επιτροπή αγώνα, αποκτούν ακόμη έναν ισχυρό σύμμαχο στον μεγάλο αγώνα που δίνουν ώστε να μην προχωρήσουν οι ενέργειες για την αδειοδότηση διερευνητικών γεωτρήσεων στα Γεράνεια όρη.

Η ερώτησή μας που φέρνει στην επιφάνεια το… φόβο διαπλοκής

Ρωτήσαμε τον κ. Λαφαζάνη «Έχοντας θητεύσει στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υπουργός περιβάλλοντος και έχοντας αντιδράσει και αποχωρήσει, έχετε εμπιστοσύνη στον σημερινό υπουργό περιβάλλοντος μην τυχόν αυτός υποχωρήσει και επηρεαστεί είτε από το «δημόσιο», είτε από το «εθνικό» συμφέρον και λειτουργήσει υπέρ του επιχειρηματία και κατά της τοπικής κοινωνίας;»

Στην προκειμένη περίπτωση, το εθνικό συμφέρον, το δημόσιο συμφέρον, το τοπικό συμφέρον ταυτίζονται απολύτως και είναι αποτρεπτικά της επένδυσης για την δημιουργία μεταλλείων βωξίτη. Θεωρώ πως δεν υπάρχει λοιπόν το παραμικρό επιχείρημα για το ότι ένα μεταλλείο βωξίτη θα είναι επωφελές για την περιοχή. Το μόνο επιχείρημα που μπορεί να υπάρξει, είναι εάν υπάρχουν υπόγειες ή κάτω από το τραπέζι δεσμεύσεις της κυβέρνησης με τον επενδυτή, τον κ. Μυτιληναίο.
Ο κ. Μυτιληναίος είναι μια ισχυρή επιχειρηματική παρουσία στην Ελλάδα και ξέρετε ότι οι κυβερνήσεις και ιδιαίτερα οι μνημονιακές, συχνά υποκλίνονται απέναντι σε αυτά τα μεγάλα συμφέροντα, άσχετα αν αυτή η υπόκλιση έχει βαρύτατες εθνικές και οικονομικές αρνητικές παρενέργειες. Αν λοιπόν υπάρχει διαπλοκή στην συγκεκριμένη περίπτωση, (είτε συνολικότερη της κυβέρνησης αλλά και άλλων μνημονιακών κομμάτων), αυτό δεν είναι εθνικό συμφέρον, αλλά ούτε δημόσιο, ούτε τοπικό συμφέρον. Είναι συμφέρον μεταξύ των κυβερνώντων και του επιχειρηματία. Η διαπλοκή λοιπόν εάν και εφόσον υπάρχει, θα αποδειχθεί. Ιδιαίτερα αν δεν υπάρξουν δηλώσεις άμεσα δεσμευτικές, δεσμεύσεις που θα είναι αποφασιστικά αρνητικές για την δημιουργία μεταλλείων βωξίτη στην περιοχή της Μεγαρίδας. Εάν δεν υπάρξουν είναι προφανέστατο ότι θα υπάρξουν κάτω από το τραπέζι δεσμεύσεις, αλλά και άλλου είδους σχέσεις και συναλλαγές οι οποίες προφανώς είναι ανεπίτρεπτες.
Θεωρώ λοιπόν πως η διαπλοκή δεν μπορεί να τίθεται επάνω από τα συμφέροντα της χώρας μας και του λαού. Γι’ αυτό και εμείς λέμε καθαρά ΟΧΙ στο βωξίτη και ΟΧΙ πρέπει να πει και η κυβέρνηση αλλά και όλα τα μνημονιακά κόμματα ένα προς ένα. Γιατί το λαϊκό συμφέρον είναι πάνω απ’ όλα.