AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

23.09.2018

Ο καιρός μας

815mixalaros

Τα δικά του μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση στέλνει μέσω της «ΑΙΧΜΗΣ» ο πρόεδρος της επιτροπής αγώνα κατά της δημιουργίας μεταλλίων βωξίτη στα Γεράνεια, Γιάννης Μιχάλαρος.

Στην συζήτηση που είχαμε ο κ. Μιχάλαρος αρχικά μας ενημέρωσε για τις αποφάσεις που ελήφθησαν την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής αγώνα που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών την περασμένη Πέμπτη (εφόσον δεν είχαν κληθεί τα τοπικά ΜΜΕ).
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της επιτροπής αγώνα, γνωστοποίησε τα εξής: «Στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής που έγινε την Πέμπτη πήραμε σημαντικές αποφάσεις κλείνοντας ουσιαστικά το οργανωτικό ζήτημα του φορέα. Αρχικά αποφασίσαμε ότι τόσο ο νομικός σύμβουλος, όσο και οι περιβαλλοντολόγοι θα επιλεχθούν με ευθύνη του δημάρχου. Επίσης αποφασίστηκε οι αμοιβές τους να καλυφθούν με δαπάνη του δήμου. Η επιτροπή αγώνα δεν θα έχει καμία σχέση και ούτε θα έχει την ευθύνη της επιλογής των συγκεκριμένων επιστημόνων».

Σε τι ωφελεί η συμμετοχή περιβαλλοντολόγου;

Τον περιβαλλοντολόγο τον χρειαζόμαστε επειδή - όπως μας συμβούλευσε ο συμπολίτης μας έγκριτος νομικός κ. Λευτ. Γκέλης – χρειάζεται για να συντάξει αλλά και να καταθέσει μια ισχυρή περιβαλλοντική μελέτη για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με το ενδεχόμενο της δημιουργίας μεταλλείων στα Γεράνεια, ώστε αυτή η μελέτη να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που προσφύγουμε στα δικαστήρια. Πιο απλά, η περιβαλλοντική μελέτη θα βοηθήσει τον κάθε νομικό να επιχειρηματολογήσει πλέον των νομικών θεμάτων.

Στο δημοτικό συμβούλιο έγινε λόγος για μια ανακοίνωση που εστάλη σε χορηγούς οι οποίοι καλούνται να βοηθήσουν με το δικό τους τρόπο στον αγώνα. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

Η αποστολή της συγκεκριμένης επιστολής προς τους χορηγούς ήταν μια πρόταση που κατατέθηκε από κάποια μέλη της επιτροπής αγώνα. Η επιστολή αυτή γράφτηκε και στάλθηκε αποκλειστικά και μόνο στα μέλη της επιτροπής αγώνα για να τεθεί προς συζήτηση, πριν ακόμα σταλεί σε κάποιον χορηγό. Απορώ πως διέρρευσε!
Παρά την πρόταση για να απευθυνθούμε σε χορηγούς, τα περισσότερα από τα μέλη της επιτροπής αντέδρασαν, τονίζοντας πως δεν πρέπει η επιστολή να σταλεί σε χορηγούς και το θέμα έληξε εκεί.
Δημόσια πλέον και μέσω της παρέμβασης μου στην εφημερίδα σας, δηλώνω πως ο φορέας πήρε απόφαση να μην προχωρήσει στην αποστολή μιας τέτοιας επιστολής, την στιγμή μάλιστα που όπως προανέφερα τα έξοδα για τις αμοιβές νομικού και περιβαλλοντολόγων θα καλυφθούν από τον δήμο.

Προξένησε εντύπωση σε πολύ κόσμο η επιλογή του δημάρχου να επισκεφθεί τον υπουργό εσωτερικών μόνος του και δίχως την παρουσία μελών της επιτροπής, ώστε να ζητήσει την αρωγή του στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Τι έχετε να δηλώσετε γι’ αυτό;

Δεν κρίνω τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε ο δήμαρχος να κάνει τις επαφές του. Αυτό που έχω να αποκαλύψω ως πρόεδρος της επιτροπής αγώνα, είναι ότι την Πέμπτη πήραμε απόφαση πως από εδώ και στο εξής τους κρατικούς παράγοντες ο δήμαρχος να τους επισκέπτεται μαζί με αντιπροσωπεία των μελών της επιτροπής αγώνα, όταν πρόκειται για συζήτηση που θα αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας μεταλλείων βωξίτη στα Γεράνεια. Η απόφαση στάλθηκε εγγράφως στο δήμο και μάλιστα με αριθμό πρωτοκόλλου.

Παρατηρώντας τον χάρτη με τα σημεία στα οποία προτείνεται να γίνουν δειγματοληψίες, διαφαίνεται ξεκάθαρα πως αρκετές από αυτές είναι πλησίον των τριών Ιερών Μονών. Γνωρίζοντας την δύναμη που έχει η εκκλησία, έχετε σκεφθεί να βάλετε στο «παιχνίδι» και την εκκλησία, αν αναλογιστούμε πως σε μια τέτοια περίπτωση (δημιουργίας μεταλλείων) καταστρέφεται και ο θρησκευτικός τουρισμός;

Έχουμε ήδη κινηθεί και προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού έχουμε στείλει επιστολή στον Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ.κ. Κωνσταντίνο έχοντας ζητήσει να κάνουμε και επαφή μαζί του. Προέκυψε όμως μια έκτατη συνάντηση στην Αθήνα με κρατικούς υπηρεσιακούς παράγοντες η οποία έφερε πίσω το ραντεβού με τον Μητροπολίτη. Ξεκαθαρίζω όμως ότι ο Μητροπολίτης είναι ενήμερος για το πρόβλημα, ενώ έχουν ενημερωθεί και οι Μονές με πρωτοβουλία του κ. Αγγ. Μαραζιώτη. Αναμένουμε λοιπόν την επαφή με τον Μητροπολίτη για να ταχθεί και αυτός αλληλέγγυος στον αγώνα που κάνουμε, φτάνοντας το θέμα όσο πιο ψηλά γίνεται.

Ποιες είναι οι κινήσεις που έχετε προγραμματίσει από εδώ και στο εξής;

Πάνω απ’ όλα προέχει η δυναμική παρουσία της επιτροπής, του δημάρχου, των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων αλλά και των πολιτών στο Περιφερειακό συμβούλιο, όπου περιμένουμε να μας γνωστοποιηθεί η ημερομηνία που θα τεθεί το θέμα προς συζήτηση.
Μετά την παρουσία μας στο Περιφερειακό συμβούλιο (του οποίου η απόφαση είναι γνωμοδοτική), αυτομάτως θα ξεκινήσουμε δυναμικές παρουσίες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για να προλάβουμε ώστε να μην δοθεί άδεια. Γιατί στην παρούσα φάση στόχος μας είναι να μην δοθεί άδεια για διερευνητικές γεωτρήσεις, αφού είναι επιβεβλημένο να αποφευχθούν οι διερευνητικές γεωτρήσεις για να μην προχωρήσει η συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Είστε αισιόδοξος;

Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος, αφού υπάρχει νομοθεσία που ευνοεί πάρα πολύ τον επιχειρηματία. Όμως θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση αυτή η οποία εδώ και αρκετά χρόνια – ακόμη και πριν γίνει κυβέρνηση –, αγωνίζεται για την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος, θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν της την μεγάλη καταστροφή που θα προκαλέσει στο περιβάλλον μια τέτοια δραστηριότητα. Θα κατανοήσουν πιστεύω οι σημερινοί κυβερνώντες, πως δεν πρέπει να παίζουν ούτε με το περιβάλλον και κυρίως πως δεν πρέπει να παίζουν με την υγεία των πολιτών. Οπότε μια τέτοια δραστηριότητα δεν θα την αφήσουν να προχωρήσει.
Κύριε Υψηλάντη, εθνικός πλούτος δεν είναι μόνο τα μεταλλεύματα. Προσωπικά μου άποψη είναι ότι εθνικό πλούτο για την χώρα μας αποτελεί ο ανθρώπινος παράγοντας. Γι’ αυτό και προέχει η υγεία, αλλά και το τι συμφέρει την τοπική κοινωνία. Προέχουν τα «θέλω» των 40.000 πολιτών των Μεγάρων και της Νέας Περάμου και όχι τα οικονομικά συμφέροντα του κάθε επιχειρηματία.
Όπου σταθώ και όπου βρεθώ, επαναλαμβάνω συνεχώς πως ο βωξίτης δεν είναι σπάνια γαία.
Η Ελλάδα έχει πάρα πολλούς χώρους «αποκάλυψης» βωξίτη.
Γι’ αυτό ο επιχειρηματίας ας απευθυνθεί σε άλλες περιοχές όπου δεν δημιουργείται περιβαλλοντικό πρόβλημα και όχι στην δική μας.
Εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε έναν από τους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου στην Αττική.
Θέλουμε και οφείλουμε να αγωνιστούμε για να προστατεύσουμε την υγεία μας. Θέλουμε να αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε την καταστροφή, προστατεύοντας τις επόμενες γενιές. Γι’ αυτό μακριά από εμάς κ. Μυτιλιναίε.

Υπάρχουν κάποιοι που κάνουν λόγο για ειλημμένες αποφάσεις, και τελειωμένες καταστάσεις υπέρ του επιχειρηματία. Ποια η άποψη σας;

Όντως υπάρχουν κάποιες φωνές που διαδίδουν περίεργα πράγματα. Λένε πως «έχει υπογραφεί η αδειοδότηση» και το κρύβουμε, λένε πως «ο αγώνας θα πάει χαμένος» φέρνοντας ως παράδειγμα την Ρεβυθούσα και τον αγωγό φυσικού αερίου.
Πιστεύω πως όλα αυτά δεν πρέπει να είναι θέσεις ανθρώπων που θέλουν να λένε ότι αγωνίζονται.
Έχω μάλιστα διαπιστώσει ότι και κάποιοι απέχουν από τις ενέργειες που κάνει η επιτροπή αγώνα με την δικαιολογία του ότι δεν μπήκε ο δήμαρχος μπροστά.
Είναι αυτό δικαιολογία για να μην συμμετέχουν; Προσωπικά πιστεύω πως πρόκειται για λανθασμένη άποψη, αφού όλοι μαζί αγωνιζόμαστε από κοινού, ανεξάρτητα ποιες είναι οι θέσεις του δημάρχου Γρ. Σταμούλη ή του Γιαν. Μιχάλαρου ή οποιουδήποτε άλλου επικεφαλής και εκπροσώπου φορέα.
Όλοι πάμε μαζί σε αυτόν τον αγώνα και όταν ο αγώνας αυτός είναι δυναμικός και με ενωτική διάθεση θεωρώ πως τα αποτελέσματα θα είναι νικηφόρα.