AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

20.08.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

kentroygeiasmegaron

Ζούμε σε μια χώρα που οι πολιτικοί, και όσοι ασχολούνται με την δημόσια διοίκηση, παρουσιάζουν μια κατάσταση σχεδόν ιδανική.
Ναι, παραδέχονται πως υπάρχουν μερικές «αστοχίες», μερικά μικρά και… «γήινα» θεματάκια, αλλά όχι σημαντικά τόσο, που να μην επιτρέπουν στους πολίτες να ζήσουν μια ωραία καθημερινότητα.
Στην καθημερινότητα των πολιτών εντάσσονται και εκείνα τα θέματα που άπτονται της υγείας τους. Αυτά έχουν να κάνουν με… πρωτοβάθμια περίθαλψη, λόγω κάποιας άμεσης ανάγκης που τους παρουσιάζονται, οπότε θα προστρέξουν στο κοντινότερο Κέντρο Υγείας.
Με τον νόμο 3918/2011 συστάθηκε ο ΕΟΠΥΥ, ένας οργανισμός που ξεκίνησε την λειτουργία του την 1η Ιανουαρίου του 2012, αρχικά υπό την εποπτεία των Υπουργείων Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υγείας από έναν ενιαίο εθνικό φορέα. Στη συνέχεια, τέθηκε αποκλειστικά υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.
Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) «γεννήθηκε» από τη συνένωση αρχικά τεσσάρων βασικών ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και σταδιακά ΝΑΤ, ΕΤΑΑ)
Συγκεκριμένα ο ΕΟΠΥΥ προήλθε από συνένωση των κλάδων υΥγείας των παρακάτω ασφαλιστικών Ταμείων:
ΙΚΑ (Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων), από 1η Ιανουαρίου 2012
ΟΓΑ (Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων), από 1η Ιανουαρίου 2012
ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών), από 1η Ιανουαρίου 2012
ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου), από 1η Ιανουαρίου 2012
ΤΥΔΚΥ (Ταμείο Υπαλλήλων Δήμων και Κοινοτήτων), από 1η Ιανουαρίου 2012
Οίκος Ναύτου ή ΝΑΤ, από 1η Απριλίου 2012
ΤΑΥΤΕΚΩ, από 1η Μαΐου 2012[3]
ΕΤΑΑ, από 1η Νοεμβρίου 2012 [4]
ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, από 1η Δεκεμβρίου 2012
ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ από Μάιο 2013 με ένταξη στον ΟΠΑΔ.
Στις 17/2/2014 δημιουργήθηκε το Π.Ε.Δ.Υ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας), και στις 18/2/2014 ο ΕΟΠΥΥ «έκλεισε».
Σήμερα όλοι οι γιατροί των ανωτέρω οργανισμών, υπάγονται στις Δ.Υ.ΠΕ. (Διοικητικές Υγειονομικές Περιφέρειες).
Οι γιατροί διοικούνται μεν από την Δ.Υ.ΠΕ. όμως, ουσιαστικά, συστεγάζονται με τους γιατρούς που ήδη εργάζονται στα Κέντρα Υγείας.
Παρά το ότι όλοι ανήκουν στο Ε.Σ.Υ. (Εθνικό Σύστημα Υγείας), σε κάποια Κέντρα Υγείας υπάρχει ένας διευθυντής για τους «φιλοξενούμενους» γιατρούς και ένας άλλος διευθυντής, για τους γιατρούς εκείνους που εργάζονταν εκεί έως και πριν την συστέγαση.
Με βάση όμως τα παραπάνω προκύπτει ένα ερώτημα: Γιατί ενώ είναι πλέον ένας νέος οργανισμός το Π.Ε.Δ.Υ. δεν έχει οριστεί ένας διευθυντής;

Επίκεντρο… «επιθέσεων» το Κέντρο Υγείας Μεγάρων

Τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας, όπως προαναφέρθηκε, υπάγονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και αποτελούν τις σημερινές μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στις οποίες προστρέχει ο μέγιστος όγκος των ατόμων που έχουν ανάγκη περίθαλψης ή οποιαδήποτε ιατρικής φροντίδας.
Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όπως είναι φυσικό, ανήκει και το Κέντρο Υγείας Μεγάρων. Μια μονάδα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που ενώ οι ιατροί της αλλά και το νοσηλευτικό της προσωπικό προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, εντούτοις σε εβδομαδιαία για να μην πούμε σε καθημερινή βάση βρίσκεται στο επίκεντρο… «επιθέσεων».
Καταγγελίες πολιτών κάνουν λόγο για παραβατικές συμπεριφορές επισκεπτών, εντός και εκτός της μονάδας που υπάρχει στα Μέγαρα. Μια μονάδα που σε καθημερινή βάση εξυπηρετεί πλείστα περιστατικά και περιθάλπει ασφαλισμένους είτε ανασφάλιστους πολίτες στα ιατρεία της. πολίτες είτε Έλληνες είτε αλλοεθνείς, Ρομά, μετανάστες κ.ά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόκειται για μια μονάδα στην οποία κατά καιρούς έχουν αναφερθεί κρούσματα παραβατικών συμπεριφορών. Μικροκλοπές σε αυτοκίνητα είτε ιατρών είτε πολιτών, κρούσματα με φραστικές επιθέσεις έναντι ιατρών, απειλές κατά της ζωής του προσωπικού με μαχαίρια ή βιαιοπραγίες, περιστατικά που είναι παράξενο το γιατί δεν αναφέρονται στην αστυνομία, και δεν γίνεται προσπάθεια, με αναφορές στο ανώτερο όργανο, να υπάρξει ανάλογη και αναγκαία προστασία.

Γιατί αποσιωπώνται τα περιστατικά;

Εδώ, εγείρεται μια ακόμα απορία. Πώς ανέχονται και πώς μπορούν οι ιατροί και το υγειονομικό προσωπικό, σε ένα τέτοιο άσχημο περιβάλλον, να επιτελούν το λειτούργημά τους;
Είναι θέμα φόβου; Φοβούνται οι ιατροί και το υγειονομικό προσωπικό να κάνουν καταγγελίες, μήπως υπάρξει κάποια μορφή αντιποίνων; Μήπως φοβούνται την δημοσιότητα που ενδέχεται να πάρει το θέμα και να φτάσει στα αρμόδια Υπουργεία;
Αυτό όμως μας δημιουργεί έναν επιπλέον προβληματισμό. Εάν τέτοιες σοβαρές παραβατικές συμπεριφορές εναντίον του προσωπικού και των ιατρών δεν καταγγέλλονται, σημαίνει πως υπάρχει κάποια άλλη σκοπιμότητα;

Η παρουσία ενός και μόνο security δεν φτάνει…

Είναι παράδοξο το ότι στις αίθουσες ανανήψεων συχνότατα περιθάλπονται θύματα μαχαιρωμάτων, ναρκομανείς, γενικότερα άτομα που είτε έχουν τα ίδια παραβατικές συμπεριφορές, είτε έχουν δεχτεί επίθεση ατόμων με παραβατική συμπεριφορά, και δεν υπάρχει κάποια επιπλέον ασφάλεια για το ιατρικό ή το υγειονομικό προσωπικό που επιβλέπει την πορεία της υγείας τους.
Θα ισχυριστεί κάποιος διαβάζοντας όλα αυτά πως υπάρχει παρουσία security. Ναι, υπάρχει security θα απαντήσουμε εμείς. Το θέμα είναι πόσα μπορεί να προλάβει ή να καταστείλει ή να αποσοβήσει ένα μόνο άτομο, που σημειωτέον δεν φέρει όπλο και επίσης, απέναντι στα άτομα τα οποία έχουν ή επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά;
Στο ρεπορτάζ που σήμερα ξεκινήσαμε, μας καταγγέλθηκαν περιστατικά κατά τα οποία έγιναν συγκρούσεις ατόμων μέσα στον χώρο του Κέντρου Υγείας, που δεν μπόρεσαν να κατασταλούν, επιθέσεις εναντίον ιατρών και του προσωπικού στην γραμματεία, επίσης περιστατικά προσπαθειών εκφοβισμού εναντίων του ιατρικού προσωπικού.
Εμείς από την πλευρά μας είδαμε κάποιες καταστάσεις σε μια επίσκεψή μας στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων και αναρωτιόμαστε:

Γνωρίζουν στο Δήμο αλλά και στην αστυνομία τα τεκταινόμενα;

Έχει όμως ο Δήμος Μεγαρέων γνώση για το τί συμβαίνει εκεί; Έχει κάνει κάποιες ενέργειες ώστε να ελέγξει όλες αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές; Είναι εις γνώσιν του αρμόδιου αντιδημάρχου τα θέματα αυτά;
Από την άλλη πλευρά η αστυνομία είναι ενήμερη για τα τεκταινόμενα; Είναι… άμεση η δράση της, στις περιπτώσεις που ζητείται η συνδρομή της; Υπάρχει ένας σχεδιασμός, ώστε να αντιμετωπιστούν και να εξαλειφθούν τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές από όπου κι εάν προέρχονται;
Τέλος, οι έχοντες την ιδιότητα του προϊσταμένου ή διευθυντού έχουν πράξει τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να προστατεύσουν, ως οφείλουν, την ζωή και την περιουσία των εργαζόμενων στο Κέντρο Υγείας;
Έχουν αναδείξει το θέμα ή προτιμούν να «μένουν» στα τυπικά αιτήματα για τις ανάγκες λειτουργίας του Κέντρου Υγείας;
Γιατί προέχει για τους πολίτες να λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Μεγάρων σε καθημερινή βάση και δίχως προβλήματα. Κατ’ εμάς όμως προέχει πάνω απ’ όλα και η προστασία της ανθρώπινης ζωής αυτών των ανθρώπων που προσφέρουν νυχθημερόν τις υπηρεσίες τους, δηλαδή των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Υ.Γ.: Επειδή θωρούμε πως πρόκειται για ένα θέμα αρκετά σοβαρό, ο φάκελος «Κέντρο Υγείας Μεγάρων» δεν κλείνει εδώ, αλλά τώρα ανοίγει! Εμείς θα επιμείνουμε, αναζητώντας απαντήσεις στα ερωτήματά μας.

Η συντακτική ομάδα της ΑΙΧΜΗΣ