AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

23.09.2018

Ο καιρός μας

813VOULEUTES

Υπάρχουν στιγμές που όλοι οι δημοσίως γράφοντες, αναρωτιόμαστε προβληματισμένοι: «Τί ρόλο παίζουμε;», «Τί κάνουμε για να βοηθήσουμε τον πολίτη να αντιληφθεί το τί συμβαίνει στα πολιτικά σαλόνια και πολλές φορές κάτω από το τραπέζι» ;
Συμφέρον! Μόνο αυτό σήμερα καθοδηγεί την πλειοψηφία ενός συναφιού που αλλιώς ξεκίνησε, άλλα «υπηρετεί» και άλλα σκέπτεται…
Αφορμή των παραπάνω προβληματισμών σήμερα, είναι το μέγα θέμα ή μήπως το μίνι- της πρόθεσης(;) που έχει εκδηλωθεί από εταιρεία που ασχολείται με θέματα εξόρυξης, για την «αναζήτηση» βωξίτη στην περιοχή της Μεγαρίδας.
Πρώτη διαπίστωση: Ο Δήμος Μεγαρέων έχει διοργανώσει αρκετές συγκεντρώσεις στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και έχει συστήσει ήδη Επιτροπή Αγώνα στην οποία δεν ηγείται ο κ. Δήμαρχος, αλλά ηγούνται οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και η δημοτική πλειοψηφία εκπροσωπείται από ένα αντιδήμαρχο.
Δεύτερη διαπίστωση: Σε μια από τις συγκεντρώσεις που έγιναν, είχαν παρευρεθεί και βουλευτές της Περιφέρειάς μας, οι οποίοι με έναν «πολιτικό» τρόπο, είχαν δεσμευθεί ότι θα βοηθήσουν τον Δήμο στην προσπάθεια «απώθησης» ενός τέτοιου τρόπου «ανάπτυξης» που παρουσιάζει πολλά κενά στο θέμα τού πώς θα υπάρξει η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Τρίτη διαπίστωση: Το σύνολο των πολιτών (τα Μέγαρα και η Νέα Πέραμος ξεπερνούν τις 35.000 κατοίκους) δεν έχουν, όπως έχει απόλυτα και ξεκάθαρα διαφανεί, καμία απολύτως γνώση και ενημέρωση για τις ενέργειες της επιτροπής, καμία ενημέρωση για το θετικό ή το αρνητικό του θέματος, πλην των όσων γραπτά έχουν περάσει στις εφημερίδες, μέσα από αρθρογραφία επιστημόνων αρκετοί εκ των οποίων είναι επαΐοντες στο θέμα, όπως και άλλοι που κατέθεσαν απλώς την επιστημονική τους άποψη.

Τέταρτη διαπίστωση: Υπάρχουν και όμοροι Δήμοι που υποστηρίζουν την απαγόρευση ενός τέτοιου εγχειρήματος από την συγκεκριμένη εταιρεία.

Πέμπτη διαπίστωση: Ορυχεία βωξίτη υπάρχουν κοντά στους Δελφούς και μάλιστα τα διαχειρίζεται το κράτος και από τα στοιχεία που έρχονται στην δημοσιότητα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα βωξίτη στην Ευρώπη, κι όμως… προβληματική η εξόρυξή του. Ασύμφορη διότι είναι απαρχαιωμένος ο τρόπος που γίνεται και αν και για αρκετές επιχειρήσεις ο βωξίτης είναι αναγκαίος, το κόστος απόκτησής του είναι πολύ μικρό.

Αναμφισβήτητα και με βάση όσα προαναφέραμε, το θέμα του βωξίτη είναι για όλη την περιοχή μείζονος σημασίας.
Με χαρά διαπιστώσαμε ότι υπήρξε συνάντηση του Δημάρχου Μεγαρέων Γρ. Σταμούλη με τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, όπου εκτός των άλλων, συζητήθηκε και το θέμα της εξόρυξης βωξίτη στα Γεράνεια.
Πηγές μας πολύ καλά ενημερωμένες, μάς αναφέρουν ότι οι κύριοι της Κυβέρνησης, είναι πιθανό να μην είναι αρνητικοί στο να συμβεί κάτι τέτοιο στην περιοχή μας, εάν η όλη διαδικασία πληροί τους κανόνες και τους περιβαλλοντικούς όρους, και εάν είναι προς το… δημόσιο συμφέρον!

Το ίδιο… δημόσιο συμφέρον και πάλι στο προσκήνιο

Αυτό το… δημόσιο συμφέρον που προφανέστατα είναι το ίδιο που η Ρεβυθούσα παρά τις… σθεναρές αντιστάσεις μας έγινε και μάλιστα, ως δώρο για την εγκατάστασή της, όχι μόνο «προσφέρθηκε» στην Σαλαμίνα, αλλά δεν υπάρχει στον σχεδιασμό της εταιρείας που εκμεταλλεύεται και διαχειρίζεται το φυσικό αέριο, η τροφοδότηση του Δήμου Μεγαρέων.
Το ίδιο… δημόσιο συμφέρον, που οδήγησε τον αγωγό φυσικού αερίου σε μεγάλο διυλιστήριο πετρελαίου περνώντας μέσα από τον κάμπο των Μεγάρων χωρίς επίσης να καρπωθεί ο Μεγαρικός λαός ακριβώς αυτό που είναι για το συμφέρον του, δηλαδή το φυσικό αέριο.
Το ίδιο… δημόσιο συμφέρον που επέτρεψε στην Νέα Εθνική Οδό Αθηνών Πατρών να αποκόψει την πόλη από την θάλασσα και την ανάπτυξή της χωρίς ούτε καν να προσφερθεί κάτι για «αντισταθμιστικό» όφελος.

Η επίσκεψη στον Υπουργό και η αποκρυπτογράφηση των λόγων του

Είδαμε λοιπόν τον δήμαρχο Μεγαρέων κ. Γρ. Σταμούλη να επισκέπτεται τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη, για να του εκθέσει το πρόβλημα και να ζητήσει την πολύτιμη βοήθειά του στην αποτροπή των καταστροφικών σχεδίων για την περιοχή της Μεγαρίδας.
Αποκρυπτογραφώντας τα λόγια του Υπουργού Εσωτερικών στην αναφορά του για την αξιολόγηση της περίπτωσης, στην σειρά των βασικών κριτηρίων που θέτει, εκτός των άλλων κάνει νύξη τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Δηλαδή αυτό το – κατά τους πολιτικούς - απόλυτα δικαιολογημένο εθνικό ή δημόσιο συμφέρον, που σε όλες τις περιπτώσεις υπ-ανάπτυξης του τόπου μας, μπήκε μπροστά ώστε τα σχέδια των εκάστοτε Κυβερνώντων να προχωρήσουν, αγνοώντας φυσικά, σε κάθε περίπτωση το τι ήθελε η τοπική κοινωνία.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, και έχοντας βιώσει «αγώνες» για την Ρεβυθούσα, για τον αγωγό φυσικού αερίου, για τα διόδια, για την μη έλευση των Ρομά Χαλανδρίου στο όρος Πατέρας, για την αποτροπή της δημιουργίας εμπορικού λιμανιού στην Βαρέα, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε «φωναχτά», πότε επιτέλους το συμφέρον του λαού θα είναι για τον λαό;
Πότε θα ενημερώνουν τον λαό για τον οποιονδήποτε σχεδιασμό που επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα και μεταβάλλει το μέλλον του;
Πότε θα σταματήσουν να αποφασίζουν οι κρατούντες για εμάς… ερήμην μας;
Θα αναρωτηθούμε επίσης όλοι οι βουλευτές της περιοχής, σε περίπτωση που τεθεί το θέμα αδειοδότησης ενός τέτοιου εγχειρήματος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ο λαός είτε έχει είτε όχι ενημερωθεί για τα όποια θετικά ή αρνητικά, τί βούλονται να πράξουν;
Θα γίνουν εχθροί του λαού άραγε;
Ερωτούμε επειδή με βάση όλα όσα έχουν διαδραματιστεί στο παρελθόν, όπου σε παρόμοιες περιπτώσεις οι κρατούντες (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης) έβαζαν μπροστά το δημόσιο – εθνικό συμφέρον, δεν παύει να υπάρχει αγωνία από την πλευρά των συμπολιτών μας. Πιστεύουμε πως δεν πρέπει οι βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής (όσοι το έχουν πράξει και μπράβο τους) να μείνουν μόνο είτε στις επίκαιρες ερωτήσεις στην Βουλή είτε στις προφορικές δεσμεύσεις, αλλά να δείξουν πραγματικά με τις κινήσεις τους και εκτός Βουλής πως συμπαρίστανται στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Μεγαρίδας.