AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

18.06.2018

Ο καιρός μας

810ds02

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η κοινή αγωνιστική συνεδρίαση των φορέων του δήμου Μεγαρέων με αφορμή τον ενδεχόμενο σχεδιασμό ορυχείων βωξίτη στα Γεράνεια όρη.

Στην συνεδρίαση που προέδρευσε ο Γ. Μιχάλαρος, εκτός από τον αντιπεριφερειάρχη Γιαν. Βασιλείου συμμετείχαν και οι βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής κ.κ. Γ. Πάντζας (ΣΥΡΙΖΑ), Αθ. Μπούρας, Γ. Βλάχος (Ν.Δ.), η εκπρόσωπος της βουλευτού Γεωργίας Μαρτίνου η Εύη Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ - ΔΗ.ΣΥ.), ενώ προσκεκλημένος του δημάρχου Μεγαρέων Γρ. Σταμούλη ήταν και ο δήμαρχος Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων Γ. Γκιώνης ο οποίος παρευρέθηκε στην συνεδρίαση, διαβάζοντας το ψήφισμα συμπαράστασης του δήμου του στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φορέων του δήμου Μεγαρέων.

Γρ. Σταμούλης: Θα φτάσουμε στα άκρα, χρησιμοποιώντας κάθε μορφής αγώνα

Αρχικά το λόγο πήρε ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης ο οποίος ευχαριστώντας όλους όσους συμμετείχαν στην κοινή αγωνιστική συνεδρίαση και ιδιαίτερα τον αντιπεριφερειάρχη και τους βουλευτές τόνισε ότι η παρουσία όλων καταδεικνύει και το ενδιαφέρον τους για την περιοχή μας.
Συγκεκριμένα ο κ. Σταμούλης ανέφερε: «Η Μεγαρίδα είναι μια περιοχή με πολλά και συγκριτικά πλεονεκτήματα, με πολλές φυσικές ομορφιές και αντί να τύχει της δέουσας προσοχής και της ιδιαίτερης ανάπτυξης δυστυχώς είναι μια περιοχή παραμελημένη, υποβαθμισμένη και απ’ ότι φαίνεται από τους σχεδιασμούς οι κρατούντες θέλουν να την κάνουν ακόμη χειρότερη.
Είναι γνωστό πως έχουμε πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα με δύο τεράστια διυλιστήρια πετρελαίου ανατολικά και δυτικά της περιοχής, έχουμε εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών στο Πέραμα, έχουμε δύο οδικούς άξονες και την σιδηροδρομική γραμμή οι οποίες αποκόπτουν την πόλη από την θάλασσα, αλλά και την Ρεβυθούσα με τις τρεις τεράστιες δεξαμενές υγροποιημένου φυσικού αερίου με αρκετά ένφορτα καράβια μεταφορά αερίου να πηγαινοέρχονται με προφανείς τους κινδύνους, αλλά έχουμε και τον αγωγό φυσικού αερίου που περνάει μέσα από τον κάμπο των Μεγάρων. Το παράδοξο όλης της ιστορίας είναι πως ούτε καν μπήκαν στον κόπο να τροφοδοτήσουν όλο το δήμο με φυσικό αέριο παρά τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην περιοχή. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά βλέπουμε τώρα έναν νέο σχεδιασμό που θα υποβαθμίσει και θα καταστρέψει ακόμη περισσότερο την περιοχή μας.
Ο σχεδιασμός αφορά την εταιρεία ΔΕΛΦΟΙ ΔΙΣΤΟΜΟ, για την διεξαγωγή 15 διερευνητικών γεωτρήσεων σε μια περιοχή 50.000 στρεμμάτων, δηλαδή σε όλη σχεδόν την ανατολική πλευρά των Γερανείων.
Τα προβλήματα που θα προκύψουν από το ενδεχόμενο της λειτουργίας ορυχείων βωξίτη είναι υπαρκτά και όποιος θέλει να πάρει μια εικόνα μπορεί να επισκεφθεί την περιοχή της Γκιώνας όπου υπάρχουν ορυχεία βωξίτη για να διαπιστώσει πόσο έχει υποβαθμιστεί και καταστραφεί το περιβάλλον.
Υπάρχει και επιστημονική μελέτη από το ΤΕΙ Λαμίας που αναφέρει ποια είναι τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την λειτουργία των συγκεκριμένων ορυχείων. Προβλήματα που αφορούν την μεταβολή των γεωλογικών και υδρογεωμορφολογικών χαρακτηριστικών της περιοχής.
Επειδή είναι πιθανό κάποιοι να πέσουν στην παγίδα της προπαγάνδας των επιχειρηματιών για ανάπτυξη της περιοχής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τονίζω ότι κανείς δεν βάζει στην ζυγαριά την τεράστια καταστροφή του περιβάλλοντος, την υποθήκευση του μέλλοντος των παιδιών μας αλλά και των επόμενων γενεών με οποιοδήποτε οικονομικό αντάλλαγμα».

810ds01

Ξεκάθαρες κουβέντες του δημάρχου που αποδεικνύουν την επικινδυνότητα μιας τέτοιας δραστηριότητας για την περιοχή μας. Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του ο κ. Σταμούλης και όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, μίλησε με βεβαιότητα επισημαίνοντας πως σε καμία περίπτωση το προσωπικό δεν θα είναι ντόπιο, αφού στα ορυχεία χρειάζονται εξειδικευμένα άτομα, τα οποία θα μετακινηθούν από άλλα ορυχεία. «Δεν βλέπω κανένα όφελος, παρά μόνο τεράστια καταστροφή. Βλέπω πως συνεχίζεται η προσπάθεια υποβάθμισης της περιοχής μας από τις κυβερνήσεις που έχουν τελικά δει την δυτική Αττική ως την αποθήκη της Αττικής, προσπαθώντας ότι επιβαρυντικό να το φέρνουν στην δυτική Αττική ενώ τα καλά οδεύουν προς ανατολική Αττική. Δεν θα ανεχθούμε άλλη υποβάθμιση. Ως εδώ και μη παρέκει. Ο τόπος μας έχει υποστεί πολλά, έχει υποστεί μεγάλη υποβάθμιση και δεν θα ανεχθούμε περαιτέρω υποβάθμιση. Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στα άκρα, χρησιμοποιώντας κάθε μορφής αγώνα» δήλωσε ο δήμαρχος τονίζοντας πως η παρουσία όλων των φορέων καταδεικνύει την βούληση όλων αλλά και το μήνυμα πως δεν αντέχουμε άλλη υποβάθμιση. «Η κατάσταση πρέπει να σταματήσει εν τω γεννάσθαι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος δείχνοντας τις προθέσεις του επισημαίνοντας ότι ο αγώνας θα είναι σκληρός, δείχνοντας αισιόδοξος πως αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε.

Παρεμβάσεις από βουλευτές και ισχυρή δέσμευση από τον Γιαν. Βασιλείου

Ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις από τους βουλευτές που παρευρέθηκαν οι οποίοι με τη σειρά τους δεσμεύθηκαν πως θα είναι δίπλα στο λαό των Μεγάρων, στο δημοτικό συμβούλιο σεβόμενοι την ομόφωνη γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου.
Ισχυρή ήταν η δέσμευση και του αντιπεριφερειάρχη Γιαν. Βασιλείου ο οποίος δεσμεύθηκε πως η γνωμοδότηση και από την πλευρά του περιφερειακού συμβουλίου θα είναι αρνητική.
Το ίδιο διαμήνυσαν τόσο η Εύη Χριστοφιλοπούλου επισημαίνοντας ότι και η παράταξη του Γιαν. Σγουρού που εκπροσωπεί την ΔΗ.ΣΥ. στο περιφερειακό συμβούλιο, όσο και ο κ. Μπούρας ο οποίος με την σειρά του ανέφερε πως η δύναμη που εκπροσωπεί την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας στο περιφερειακό συμβούλιο θα είναι και αυτή αρνητική.
Από την πλευρά το ο κ. Πάντζας και μετά από αρκετή πίεση πολιτών δεσμεύθηκε για επαφή με το υπουργείο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ώστε να δοθεί λύση και να αποτραπεί ο καταστροφικός για την περιοχή σχεδιασμός.

Η οργή και η αγανάκτηση αντικατοπτρίζεται και στο ψήφισμα

Στην κοινή αγωνιστική συνεδρίαση των φορέων του Δήμου, τοποθετήθηκαν επίσης εκπρόσωποι συλλόγων, κομματικών οργανώσεων, αλλά και συμπολίτες. Άπαντες δήλωσαν αρωγοί στον αγώνα που ξεκινάει. Η αισιοδοξία πως θα αποτραπούν τα καταστροφικά σχέδια των κρατούντων αλλά και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων ήταν έκδηλη. Όλοι πλέον είναι μια γροθιά, αφού το κακό παράγινε!
Η οργή και η αγανάκτηση αντικατοπτρίζεται και στο ψήφισμα που εκδόθηκε και το
οποίο θα αποσταλεί τόσο στην Περιφέρεια Αττικής, όσο και στα συναρμόδια υπουργεία.

Τι αναφέρεται στο ψήφισμα

«Σύσσωμος ο λαός του Δήμου Μεγαρέων, με ύψιστη οργή και αγανάκτηση καταγγέλλει προς κάθε κατεύθυνση, τη συνεχιζόμενη χρόνια τώρα βάναυση υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. Την απαξίωση της ιστορικής Μεγαρίδας με αρνητικές παρεμβάσεις των κρατούντων, παρά τις αντίθετες θέσεις της τοπικής κοινωνίας.

Η Μεγαρίδα, ως γνωστό, διαθέτει ισχυρά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως στον Πρωτογενή Τομέα (Γεωργία, Κτηνοτροφία, πτηνοτροφεία, αλιεία κ.λ.π.) στον Πολιτισμό-Τουρισμό(αρχαιολογικό, Θρησκευτικό, διατροφικό, θαλάσσιο, ορεινό κ.λ.π.) με σοβαρές προοπτικές Ανάπτυξης, δημιουργίας βιώσιμων θέσεων απασχόλησης με εξωστρεφή προσανατολισμό προϊόντων και υπηρεσιών.
Δυστυχώς η κεντρική εξουσία όχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά να στηρίξει τις αναπτυξιακές αυτές προοπτικές, αλλά αντίθετα προβαίνει χρόνια τώρα , κακοποιώντας βάναυσα την εκπεφρασμένη βούληση του Λαού και των εκπροσώπων του στη δημιουργία μεγάλων αρνητικών παρεμβάσεων υποβάθμισης της περιοχής. Επισημάνεται ότι κάτι τέτοιο ουδέποτε έπραξαν σε άλλες περιοχές της Αττικής που κατοικούν «προνομιούχοι»!!!
Οι «κρατούντες- εξουσιαστές» αποφασίζουν ενάντια στη βούληση δημοκρατικών πολιτών και υλοποιούν έργα υποβάθμισης σε βάρος του περιβάλλοντος, σε βάρος της δημόσιας υγείας, σε βάρος της ασφάλειας των κατοίκων σε βάρος της περιουσίας τους, σε βάρος των καλώς ευνοουμένων συμφερόντων των πολιτών.
Ενδεικτικά θυμίζουμε την τεράστια επιβάρυνση της περιοχής με:
Α) Τις τεράστιες και εξαιρετικά επικίνδυνες εγκαταστάσεις του υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και την πρόσθετη σημαντική επιβάρυνση με τις μετακινήσεις τεράστιων έμφορτων πλοίων μεταφοράς του.
Β) Τον επίσης εξαιρετικά επικίνδυνο και πολλών χιλιομέτρων αγωγό διέλευσης φυσικού αερίου, που στην κυριολεξία διασχίζει όλο τον κάμπο της Μεγαρίδας, που σημειωτέον επέφερε την καταστροφή χιλιάδων ελαιοδένδρων καθώς & δέντρων Πεύκης & Ελάτης, αλλά και σημαντική απαξίωση περιουσιών, πολλών δημοτών.
Γ) Τις επίσης επικίνδυνες και μεγάλης έκτασης εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών στο Πέραμα Μεγαρίδας.
Δ) Τις εξίσου μεγάλης και υψηλής επικινδυνότητας και επιβάρυνσης περιβάλλοντος εγκαταστάσεις διυλιστηρίων ΕΛΠΕ και MOTOR OIL.
Ε) Την αναλόγου επικινδυνότητας εγκατάσταση και λειτουργία, σε έκταση 4 χιλ. στρεμμάτων του πεδίου βολής όπλων καμπύλης τροχιάς
ΣΤ) Την απαξιωτική εγκάρσια κατάτμηση της πόλης και αποκοπής της από την θάλασσα με τη διέλευση δύο μεγάλων οδικών αξόνων (Παλαιάς & Νέας Εθνικής οδού ) και της σιδηροδρομικής γραμμής
Σήμερα οι «κρατούντες» σχεδιάζουν και πάλι με περίσσιο θράσος και με το γνωστό τρόπο τους να επιφέρουν ένα νέο και εξαιρετικά καταστροφικό και άκρως υποβαθμιστικό για την περιοχή μας κτύπημα. Μια ταφόπλακα στους όποιους οραματισμούς για βελτίωση της ποιότητας Ζωής και ανάπτυξη της Μεγαρίδας καταστρέφοντας και τα πανέμορφα κατάφυτα Γεράνεια που αποτελούν υψηλής ιστορικής και περιβαλλοντικής αξίας «παρθένο μνημείο της ΦΥΣΗ», με την λειτουργία ορυχείων Βωξίτη, για εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων.
Δεν λογαριάζουν τίποτα οι «κύριοι αυτοί» που παίρνουν τέτοιου είδους επιζήμιες αποφάσεις παρά μόνο το οργανωμένο οικονομικό συμφέρον.
Σκόπιμα υποστηρίζουν στις έγγραφες αξιώσεις τους ότι τίποτε δε θα θιγεί, ενώ γνωρίζουν καλώς, σύμφωνα άλλωστε και με καταγεγραμμένες συγκλίνουσες γνωμοδοτήσεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων , ότι η λειτουργία ορυχείων βωξίτη έχει πάμπολλες και μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις.
Ενδεικτικά αναφέρονται:
Α) Επιπτώσεις στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, στα γεωλογικά και υδρογεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της.
Β) Επιπτώσεις στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, στην ποιότητα του Αέρα(πλημμυρισμένος από σκόνη και επιβλαβή σωματίδια) που επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι επικρατέστεροι άνεμοι είναι Β.Δ.
Γ) Επιπτώσεις και μεταβολές στο μικροκλίμα της περιοχής και στην αύξηση της θερμοκρασίας κυρίως τους θερινούς μήνες.
Δ) Επιπτώσεις και μεταβολές στην πανίδα και χλωρίδα, όπου σημειωτέον στην περιοχή υπάρχουν 945 σπάνια είδη φυτών εκ των οποίων 61 ενδημικά προστατευομένων & από την Unesco .
Ε) Επιπτώσεις από τις εκρήξεις, δονήσεις εξορύξεων και της μεταφοράς των μεταλλευμάτων με τεράστια ειδικά φορτηγά, που ως γνωστό διαρκούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα(10 ετίες ολόκληρες).
ΣΤ) Επιπτώσεις και συρρίκνωση δασών και δασικών εκτάσεων από δραστηριότητες λειτουργίας, αλλά και της διάνοιξης οδών διέλευσης φορτηγών και λοιπών οχημάτων.
Ζ) Επιπτώσεις και αλλοιώσεις της αντιδιαβρωτικής προστασίας του Εδάφους
Ως Λαός σας γνωστοποιούμε με ομόφωνη, αταλάντευτη και στεντόρεια φωνή μην αγνοήσετε το περιεχόμενο του ψηφίσματος αυτού και θελήσετε να προχωρήσετε σε υλοποίηση των σχεδίων, που θα καταστρέψουν την περιοχή μας.
Ως δημοκρατική κοινωνία, μιας δημοκρατικής χώρας δε δεχόμεθα άλλη καταστροφική υποβάθμιση της Ιστορικής Μεγαρίδας.
Έλεος πια!! Μη μας υποχρεώσετε με τις αποφάσεις σας να φτάσουμε στα άκρα.
Θα αντιδράσουμε σθεναρά προασπίζοντας ως δημοκρατικοί πολίτες τα δίκαια, αυτονόητα και αυταπόδεικτα δικαιώματα της τοπικής μας κοινωνίας, με κάθε τρόπο όπως η δημοκρατική μας σκέψη και συνείδηση τα αντιλαμβάνεται.»

Εξηγήσεις αλλά και δέσμευση από τον Γιαν. Βασιλείου

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής Γιαν. Βασιλείου, αμέσως μετά την κοινή αγωνιστική συνεδρίαση φορέων που κάλεσε ο Δήμος Μεγάρων στις με θέμα τη δημιουργία ορυχείων βωξίτη στην περιοχή, και με αφορμή την αποχώρησή επειδή συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής έκανε την έξης δήλωση:
«Πάγια θέση της Περιφέρειας Αττικής αποτελεί, η αποκάλυψη σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας, της διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και στο μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.
Με βάση την θέση αυτή, εφόσον έλαβα πριν από την συνεδρίαση την διαβεβαίωση του κ. Δημάρχου Μεγάρων ότι δεν είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής, υποχρεώθηκα προς το τέλος της σύσκεψης να αποχωρήσω όταν διαπίστωσα πως ήταν παρόντες, πως τους δόθηκε ο λόγος και όπως αποδείχτηκε είχαν προσέλθει στην σύσκεψη εν είδει «κερκίδας».
Τοποθετούμενος στην αρχή της σύσκεψης και αμέσως μετά τους βουλευτές επί του θέματος, δήλωσα την στήριξη μου στην ομόφωνη αρνητική απόφαση του Δημοτικού συμβούλιου για την συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Γ. Γκιώνης: Χαμένο το παιχνίδι στην Περιφέρεια … πιέσεις μόνο στα υπουργεία

Όπως προαναφέραμε, ομόφωνο ήταν και το ψήφισμα συμπαράστασης του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας & Αγίων θεοδώρων, στο Δήμο Μεγαρέων, κατά των ερευνών κοιτασμάτων βωξίτη στην περιοχή μας
Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο δήμαρχος Λουτρακίου κ. Γ. Γκιώνης, την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017, συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας & Αγίων Θεοδώρων, στο Λουτράκι, με πρώτο θέμα την «έκδοση ή μη ψηφίσματος συμπαράστασης στον Δήμο Μεγαρέων αναφορικά με το αίτημα για έρευνα κοιτασμάτων Βωξίτη στην περιοχή του από την «ΔΕΛΦΟΙ – ΔΙΣΤΟΜΟΝ Α.Μ.Ε.»
Στην συνεδρίαση παρών ήταν και ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα και ζήτησε την συμπαράσταση του γειτονικού Δήμου, στον αγώνα του Δήμου Μεγαρέων εναντίον των ερευνών κοιτασμάτων βωξίτη στα Γεράνεια.
Τόσο ο Δήμαρχος του γειτονικού δήμου, όσο και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, δήλωσαν ΟΜΟΦΩΝΑ με σχετικό ψήφισμα ότι «συμπαρίστανται στον δίκαιο αγώνα της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων των Μεγάρων και τίθενται στο πλευρό της Διοίκησης του Δήμου, των τοπικών φορέων και των πολιτών των Μεγάρων κατά της δημιουργίας ορυχείων βωξίτη στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεγαρέων, εκτιμώντας ότι οι κίνδυνοι είναι ορατοί και μεγάλοι για την υγεία των πολιτών και γενικά της υποβάθμισης και μόλυνσης του περιβάλλοντος».
Κλείνοντας να αναφέρουμε πως ο δήμαρχος Λουτρακίου Γ. Γκιώνης, μιλώντας στην κοινή αγωνιστική συνεδρίαση των φορέων του δήμου Μεγάρων, μπαίνοντας στην ουσία του θέματος, χαρακτήρισε χαμένο το παιχνίδι στην Περιφέρεια. «Ότι πρέπει να γίνει, επιβάλλεται να γίνει με πιέσεις στα υπουργεία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Δεν παρέλειψε μάλιστα να προτείνει στον δήμαρχο Μεγαρέων μαζί με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να προχωρήσουν, διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση πως οι τοπικές κοινωνίες των Μεγάρων και του Λουτρακίου είναι ομόφωνα αρνητικές σε έναν τέτοιου είδους καταστροφικό σχεδιασμό.