AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

17.07.2018

Ο καιρός μας

806FYLAKTOS

Αυτήν την εβδομάδα όπως είχαμε προαναγγείλει, παρουσιάζουμε τη συνέντευξη του αντιδημάρχου καθαριότητας και πρασίνου Κ. Φυλακτού. Μια συνέντευξη από την οποία βγαίνουν πολλές ειδήσεις, οι οποίες προέκυψαν από την ανοιχτή συζήτηση που είχε ο αντιδήμαρχος τόσο με τον εκδότη μας Αντ. Υψηλάντη όσο και με τον ειδικό συνεργάτη της εφημερίδας μας Γιαν. Δρίτσα.

– Κώστα ας ξεκινήσουμε αυτήν την συζήτηση με το τι παρέλαβες όσον αφορά τα υλικοτεχνικά μέσα από τον προκάτοχο σου κ. Φωτίου

Σε έναν δήμο τέτοιας έκτασης, που ξεκινά από τον Λουτρόπυργο και τελειώνει στην Κινέττα όσα μηχανήματα και να έχεις δεν φτάνουν. Παραλάβαμε ένα φορτηγό για την Νέα Πέραμο, δύο για τα Μέγαρα ένα φορτωτή και κάποια άλλα μικρά εργαλεία. Έχουμε 8 απορριμματοφόρα και 2 της ανακύκλωσης 10 που θεωρητικά επαρκούν. Φυσικά, καλό θα ήταν να παίρναμε ακόμη ένα απορριμματοφόρο. Είχα υποσχεθεί, και το έκανα πράξη, η Κινέττα και το Αλεποχώρι να έχουν καθημερινή αποκομιδή. Έχουμε διαθέσει ένα αυτοκίνητο για την Κινέττα ένα για το Αλεποχώρι, δύο αυτοκίνητα για τα Μέγαρα το πρωί δύο για το απόγευμα και δύο της Νέας Περάμου.

– Οι οικισμοί είναι ικανοποιημένοι για την μέχρι σήμερα κατάσταση;

Παρουσιάστηκε πρόβλημα με την απεργία. Το σωματείο μας επέτρεψε να χρησιμοποιούμε τρία απορριμματοφόρα. Αναγκαστικά ανά δύο τρεις μέρες κάναμε μια αποκομιδή από Κινέττα και μία από Αλεποχώρι.

–Στην Κινέττα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να συσσωρεύονται διάφορα ογκώδη αντικείμενα και κλαδέματα. Αυτό πως αντιμετωπίζεται;
Βρήκα ογκώδη πολλά. Δυσκολευόμαστε, διότι αυτά για να μεταφερθούν, υπάρχουν μόνο τρία αυτοκίνητα, στην ουσία δύο, και μαζεύοντας τα, πρέπει να πάνε στην Φυλή, μια απόσταση 120 χιλιομέτρων. Είναι και το Αλεποχώρι και η Νέα Πέραμος.
Στο Αλεποχώρι χρησιμοποιήθηκαν και δύο φορτηγά του κ. Μουρτζούκου (Μπουζούκα) εθελοντικά.

– Ουσιαστικά πληρώνοντάς του μόνο τα πετρέλαια;

Ναι πληρώνοντας του τα πετρέλαια, όπως κάναμε και το 2014 που οι κ.κ. Σχινάς και Μουρτζούκος είχαν έρθει να βοηθήσουν. Το Αλεποχώρι καθαρίστηκε. Μένει η Κινέττα. Η οικογένεια Μουρτζούκου (Μπουζούκα) οποιαδήποτε στιγμή της ζητηθεί – και να το γράψετε αυτό – βοηθάει.

– Τι σκέφτεσαι να κάνεις για την Βαρέα;

Σε συζήτηση που είχαμε με τους εκπροσώπους των αστυνομικών τμημάτων, τοποθετήθηκαν πινακίδες που λένε ότι απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση «εξαιρουμένων των ΙΧ επιβατικών». Έτσι καθ’ όλη την ημέρα, για οποιοδήποτε φορτηγάκι παρκάρει, θα επεμβαίνει η τροχαία και είτε θα αφαιρούνται οι πινακίδες ή θα απομακρύνεται. Μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να επέμβει η Τροχαία γιατί δεν υπήρχε αντίστοιχο σήμα.

– Αναφέρεσαι στα σήματα που μπήκαν από την πλευρά του ποδηλατοδρόμου;

Ναι σε αυτά που τοποθετήθηκαν σε συνεργασία με την Τροχαία

– Διότι δεν είναι κρατικές πινακίδες…

Το ίδιο είναι. Τις πινακίδες εμείς (ο Δήμος) τις βάζουμε παντού. Θα βγουν οι παλιές που υπάρχουν ήδη από τα σήματα του ποδηλατοδρόμου στις οποίες απλώς αναγράφεται απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση από τις 7:00-22:00.

– Χρειάζεται γι’ αυτό απόφαση του δημοτικού συμβουλίου;

Όχι. Όχι. Την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα του κάθε ενός πολίτη – ας το πούμε έτσι – δεν μπορεί να την ελέγξει ο δήμος. Εμείς προσπαθούμε ζητώντας περισσότερους ελέγχους. Πριν 15 ημέρες είχε έρθει ο διευθυντής της αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, Μάλιστα τότε είχε γίνει στο Βλυχό μια μεγάλη επιχείρηση και σαν αποτέλεσμα για μια εβδομάδα στην Βαρέα δεν υπήρξε κανένα αυτοκίνητο. Είχαν εξαφανιστεί άπαντες.
Έχουμε καταφέρει να έχουμε ομάδα ΟΠΚΕ και αυξήθηκαν οι βάρδιες της ομάδας ΔΙΑΣ. Απλώς δεν έχουν στην βάρδια 1:00-7:00 αστυνομικούς. Οι κλοπές όμως γίνονται 3:00-3:30 το ξημέρωμα. Εμείς πάντως σαν διοίκηση επιμένουμε, ζητάμε ενδυνάμωση των αστυνομικών τμημάτων.

– Στην προσπάθεια που γίνεται για αναβάθμιση και ανάπτυξη της παραλίας της Βαρέας είναι πολύ άσχημη εικόνα που αφήνουν οι αθίγγανοι οι οποίοι αποχωρώντας από την παραλία αφήνουν τα σκουπίδια τους.
Πως σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε;

Θα βάλουμε και άλλες πινακίδες απαγόρευσης κάμπιγκ. Θα μου πεις, θα τις διαβάζει ο τσιγγάνος; Θα τις διαβάζει το όργανο.

– Σύμφωνα με καταγγελίες περίοικων αλλά και επαγγελματιών παρουσιάστηκε το φαινόμενο λιμενικό, πυροσβεστική υπηρεσία καθώς και αστυνομία να μην παρεμβαίνουν παρά το ότι καλέστηκαν, μετά από προβλήματα που είχαν προκύψει και ήταν στην αρμοδιότητά τους. Πως το εξηγείτε;

Το φαινόμενο που παρουσιάζεται περίπου τις ώρες 14:30-17:30 που έρχονται καραβανιές τσιγγάνων. Τα ίδια και στην Νέα Πέραμο. Εκεί απομονώθηκαν, διότι τοποθετήθηκε μπάρα από τα εξωτερικά συνεργεία του δήμου και έτσι δεν επετράπη στους τσιγγάνους η πρόσβαση στην παραλία με τα αυτοκίνητα τους. Πολλοί πολίτες πήραν τηλέφωνο και μας ευχαρίστησαν γι’ αυτήν την ενέργεια, αφού φάνηκε πως ένα χρόνιο πρόβλημα βρίσκει λύση.

– Τοποθετούνται οι απαγορευτικές πινακίδες. Ποιος τους αποτρέπει να βάλουν τα οχήματα τους στην απέναντι πλευρά του δρόμου;

Θα συνεννοηθούμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες και θα στέλνουν οι διοικητές των τμημάτων περιπολικά ούτως ώστε να μην επιτρέπουν την στάση και την στάθμευση διότι τα απαγορευτικά που βάλαμε στην μία μεριά του δρόμου ισχύουν και για τις δύο.

– Σε περίπτωση που παρκάρουν τα αυτοκίνητα στους κάθετους δρόμους που οδηγούν στην Βαρέα και κατεβαίνουν οι τσιγγάνοι για μπάνιο με τα πράγματα τους τι θα γίνεται;

Εκεί δεν μπορούμε να τους εμποδίσουμε.

–Τί άλλες ενέργειες έχουν γίνει ώστε να αλλάξει η εικόνα της Βαρέας; Να λυθεί τα προβλήματα που υπάρχουν;

Αρχικά αλλάξαμε όλα τα παγκάκια για να μπορεί ο πολίτης να κάθεται και να απολαμβάνει. Πλανίσαμε και βάψαμε τα ξύλα σε όσα υπήρχαν και τα επανατοποθετήσαμε. Και όπου ήταν εντελώς χαλασμένα τοποθετήσαμε καινούργια. Με χορτοκοπτικά αποψιλώνουμε το παραλιακό μέτωπο από τα αγριόχορτα, καθαρίσαμε την εκβολή του ρέματος δίπλα από το καρνάγιο το οποίο ήταν και ένα αίτημα του συλλόγου της Βαρέας.
Όσον αφορά το θέμα της αποκατάστασης των πεζοδρομίων υπήρξε μια πρόταση από το σύλλογο να βάλουμε βράχια. Στο δημοτικό συμβούλιο καταγγέλθηκε ότι πάω να παρανομήσω. Μάλιστα κάποιος σύμβουλος είπε ότι θα πάω φυλακή. Δηλαδή ενώ εγώ πρότεινα να φτιάξουμε κάτι που το ζήτησε και ο σύλλογος της Βαρέας βρέθηκα αντιμέτωπος με την αντιπολίτευση θεωρώντας ότι παρανομούσα. Οπότε σταμάτησα εκεί το θέμα αφού δεν το θέλει η αντιπολίτευση και εν πάση περιπτώσει ας το έκανε εκεί τόσα χρόνια.
Ο δήμαρχος προσέτρεξε σε έναν φίλο του πολιτικό μηχανικό να κάνει μια μελέτη την οποία μας παρέδωσε εθελοντικά, η οποία είναι πάρα πολύ εμπεριστατωμένη και «όμορφη», την έχουμε αποστείλει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα ώστε να πάρουμε την έγκριση τους και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της. Αυτό το έργο το κάνει ο δήμος.
Συνεχίζοντας για την Βαρέα, διορθώνουμε τα φωτιστικά αλλάξαμε τις λάμπες, βάψαμε τις γέφυρες και τοποθετήσαμε φωτισμό σ’ αυτές. Μάλιστα σε μία είχε γραφτεί «…μπογιατζή μέχρι να πάρεις σύνταξη θα βάφεις». Διόρθωσα τους καθρέπτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΙΧΜΗ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ...