AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

17.07.2018

Ο καιρός μας

807domes02

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014 – 2020 συμμετέχει επίσημα πλέον ο Δήμος, υποστηρίζοντας την λειτουργία των δομών παροχής βασικών αγαθών. Κατανοώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά αρκετοί συνδημότες μας, δυσκολίες απόρροια της οικονομικής κρίσης, η διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων έσκυψε πάνω από το κοινωνικό αυτό πρόβλημα, στοχεύοντας στην ανακούφιση ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Για το συγκεκριμένο έργο που με την λειτουργία του διευρύνει το ήδη υπάρχον δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, για τις πρωτοβουλίες αλλά και τις δράσεις που θα προωθηθούν, μίλησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρ. Σταμούλης.
Ξεκινώντας την συνέντευξη ο κ. Σταμούλης έκανε λόγο για ένα έργο χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ το οποίο αφορά τις δομές παροχής βασικών αγαθών και έχει δύο υποέργα.
Το κοινωνικό παντοπωλείο – παροχή συσσιτίου και το κοινωνικό φαρμακείο.
Ο πρώτος πολίτης του Δήμου γνωστοποίησε πως είναι ένα έργο που θα έχει διάρκεια τρία (3) χρόνια, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προεργασίες και από 17 Ιουλίου έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του και θα διαρκέσει μέχρι 16 Ιουλίου 2020.

Το κοινωνικό παντοπωλείο - παροχή συσσιτίου

Ξεκινώντας με το κοινωνικό παντοπωλείο, ο κ. Σταμούλης είπε πως αυτό θα στεγάζεται στο κτίριο της ΔΕΥΑΜ, εκεί που βρίσκεται η Κοινωνική Υπηρεσία. «Έχει διαμορφωθεί κατάλληλα διακριτός χώρος με ράφια, ντουλάπια, τουαλέτα και ράμπα ΑΜΕΑ. Εκεί θα γίνεται και η παροχή του συσσιτίου σε συνεργασία με τα στελέχη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ όπου το συσσίτιο θα παρασκευάζεται σε κουζίνες παιδικών σταθμών», ανέφερε σχετικά.
Συνεχίζοντας τόνισε: «Το κοινωνικό παντοπωλείο θα διαθέτει εντελώς δωρεάν είδη πρώτης ανάγκης και μακράς διάρκειας. Όπως γάλα, καφέ, ζάχαρη, λάδι, όσπρια, δημητριακά, ζυμαρικά, κονσέρβες καθώς και είδη υγιεινής, καθαριστικά οικιακής χρήσεως. Οι ωφελούμενοι οι οποίοι θα είναι δημότες θα επιλέγονται με βάση κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων». Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου, θα μετράει το εισόδημα, η ανεργία, η ύπαρξη αναπηρίας ή σοβαρών ασθενειών, η πολυτεκνία, οι μονογονεϊκές οικογένειες κλπ. Όπως είπε ο κ. Σταμούλης «ο στόχος είναι να διασφαλιστεί σταθερή τροφοδοσία για τουλάχιστον 150 ωφελούμενους οι οποίοι μία φορά τον μήνα κατ’ ελάχιστον θα παίρνουν αυτά τα είδη που προανέφερα».

807domes01

Ποιοι θα στελεχώσουν το κοινωνικό παντοπωλείο

Ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι για τις δύο δομές κοινωνικό παντοπωλείο – παροχή συσσιτίου, υπάρχουν (5) στελέχη. Μία κοινωνική λειτουργός, διοικητικό προσωπικό, μάγειρας, βοηθός μάγειρα και ένα άτομο βοηθητικό προσωπικό, επισημαίνοντας πως το κοινωνικό παντοπωλείο θα αποτελείται από τρία τμήματα.
Το ένα τμήμα θα παρέχει τα τρόφιμα και τα είδη ατομικής υγιεινής, ενώ θα έχει την δυνατότητα να παρέχει είδη ένδυσης και υπόδησης (καινούργια ή μεταχειρισμένα σε πολύ καλή κατάσταση), είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κτλ.
Επίσης θα παρέχει είδη ψυχαγωγίας, βιβλία, cd, dvd, για κάλυψη αναγκών και μάθησης και πολιτισμού, ενώ θα λειτουργεί και ως σημείο πρώτης καταγραφής της ανάγκης ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης των ωφελουμένων. «Μέσα από αυτήν την δομή θα πιάνουμε και άτομα που έχουν ανάγκη από ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Κοινωνικός λειτουργός που έχει ήδη προσληφθεί θα εφαρμόζει μεθοδολογία δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και κατανόησης, καταγραφής κοινωνικού ιστορικού του ωφελούμενου, θα παραπέμπει όσους έχουν προβλήματα στις κοινωνικές υπηρεσίες και δομές του δήμου και θα παρακολουθεί την συνέχεια της εξέλιξης με βάση το ατομικό ιστορικό», ανέφερε σχετικά ο κ. Σταμούλης, θέλοντας να δείξει πως το κοινωνικό παντοπωλείο θα έχει και επιπλέον ρόλο.

Που θα παρασκευάζεται το συσσίτιο

Το συσσίτιο θα παρασκευάζεται στα μαγειρεία παιδικών σταθμών και θα διανέμεται από το χώρο της κοινωνικής υπηρεσίας. Θα απευθύνεται σε τουλάχιστον 150 ωφελούμενους που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. «Έχουμε μάγειρα εξαίρετο τον κ. Χαλόφτη που είναι εγνωσμένης αξίας και όχι απλά έναν τυπικό μάγειρα με αποτέλεσμα να έχουμε συσσίτιο πρώτης ποιότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του έργου, αυτός είναι 290.000 ευρώ του υποέργου παντοπωλείου και της παροχής συσσιτίου.
Οι 223.000 ευρώ θα είναι για την μισθοδοσία, και 67.000 ευρώ για να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες της δομής.

Το κοινωνικό φαρμακείο

Το κοινωνικό φαρμακείο θα λειτουργεί στο χώρο που υπήρχε αλλά πλέον θα είναι στελεχωμένο καλύτερα και θα παρέχει και αυτό κοινωνική υπηρεσία.
Όπως έγινε γνωστό, το κοινωνικό φαρμακείο θα παρέχει δωρεάν φάρμακα και υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα σε τουλάχιστον 100 ωφελούμενους. Συγκεκριμένα ο κ. Σταμούλης ανέφερε: «Θα φροντίσει μέσα από το ιστορικό και τις δυνατότητες κάθε ωφελούμενου μήπως ανακαλύψει, και είναι πολύ πιθανό, πολίτες που ενώ έχουν την δυνατότητα για ασφαλιστική κάλυψη είτε από άγνοια είτε από άλλους λόγους δεν το έχουν κάνει. Αυτούς θα τους βοηθήσει να αποκτήσουνε ασφαλιστική κάλυψη ή να πάρουν βιβλιάρια απορία που θα έχουν πρόσβαση σε φάρμακα. Το κοινωνικό φαρμακείο θα υλοποιεί συγκεκριμένες δράσεις δικτύωσης για την συλλογή προϊόντων που θα διατίθενται στην δομή προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκτυο σταθερής ροής προϊόντων καθ’ όλη την διάρκεια και ειδικότερα στοχεύει στην σύναψη συνεργασιών με φαρμακευτικές εταιρείες που κατασκευάζουν και διανέμουν τα είδη που διαθέτει το κοινωνικό φαρμακείο. Το προσωπικό του κοινωνικού φαρμακείου θα καταγράψει αρχικά όλες τις σχετικές εταιρείες της πόλης φαρμακεία, φαρμακαποθήκες κλπ, καθώς και επαγγελματικούς συλλόγους της περιοχής και στην συνέχεια θα επικοινωνήσει μαζί τους προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμμετοχή τους στην συλλογική αυτή προσπάθεια κοινωνικής προσφοράς, δηλαδή τον τρόπο και τη συχνότητα συλλογής προϊόντων κλπ».
Το κοινωνικό φαρμακείο αναμένεται να προμηθεύει τους ωφελουμένους με φαρμακευτικό υλικό μια φορά το μήνα τουλάχιστον, ή όσες φορές κρίνεται δυνατό να γίνει σύμφωνα με τις ανάγκες τους αλλά και τις δυνατότητες του φαρμακείου οι οποίες δεν είναι απεριόριστες, ενώ θα λειτουργεί με σταθερό ωράριο από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγεμα και θα έχει 2 στελέχη, έναν φαρμακοποιό και έναν κοινωνικό λειτουργό.
Ο Γρ. Σταμούλης δεν παρέλειψε να αναφέρει είπε ότι από πλευράς Δήμου, θα υλοποιηθούν συγκεκριμένες ενέργειες για την προσέλκυση εθελοντών πολιτών, που θα βασιστούν αφενός στην γενικότερη ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για το έργο, και αφετέρου στην ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας στην προσπάθεια συγκέντρωσης και ταξινόμησης των προϊόντων που θα διατίθενται στο κοινωνικό φαρμακείο.
«Στόχος μας εκτός από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τα φαρμακεία είναι να ευαισθητοποιήσουμε και τους πολίτες στην συλλογή και συγκέντρωση φαρμάκων», ανέφερε χαρακτηριστικά στέλνοντας μήνυμα για βοήθεια σε όσους πολίτες τους περισσεύουν φάρμακα.
Κλείνοντας έκανε γνωστό ότι ο προϋπολογισμός του υποέργου είναι 126.000 ευρώ, από τις οποίες 97.000 ευρώ θα είναι το κόστος για την μισθοδοσία του προσωπικού και 29.000 ευρώ για λειτουργικές ανάγκες αλλά και για την αγορά φαρμάκων.

Κάλεσμα στήριξης της μουσικής εκδήλωσης κοινωνικού χαρακτήρα

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε παρουσία της αντιδημάρχου Ελ. Ρήγα, η οποία κάλεσε όλους τους δημότες στην συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι της Πάχης που θα γίνει την Παρασκευή 21 Ιουλίου. Μουσική εκδήλωση κοινωνικού χαρακτήρα με σκοπό την ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Δήμου.