AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

21.03.2018

Ο καιρός μας

806FYLAKTOS

Η μάχη της καθημερινότητας αποτελεί την μητέρα των μαχών για την εκάστοτε διοίκηση. Διαφαίνεται ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι άνιση. Όμως μια διοίκηση που ηττάται σε αυτήν την μάχη, ηττάται τελικά σε όλους τους τομείς.
Στον Δήμο μας, στην μάχη αυτή, έχει αναλάβει να «ηγηθεί» των μέσων και του προσωπικού, εκπροσωπώντας την διοίκηση, με κυριότερο στόχο να την φέρει εις πέρας, και μάλιστα με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο ο Κ. Φυλακτός.
Στην Αιχμή, μετά την πολύχρονη παρουσία μας στα πολιτικά και πολιτισμικά δρώμενα της περιοχής μας, γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά ότι οι «κατευθυνόμενες» και γλυκανάλατες «συνεντεύξεις με τα πολιτικά πρόσωπα που συμμετέχουν στα κοινά, κατέχοντας μια θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν «πουλάνε». Είναι σχεδόν αδιάφορες.
Έχει φτάσει πια η ώρα της συζήτησης. Είναι πολύ σημαντικό να «μεταφέρεις νοητά» τον αναγνώστη, στο τραπέζι που γίνεται μια πολιτική κουβέντα. Να τον κάνεις να νιώθει πως είναι ο ίδιος συμμέτοχος στην κουβέντα, να νιώθει πως οι ερωταπαντήσεις είναι αυτές που τον αντιπροσωπεύουν, στην προσπάθειά του να δώσει στον δημοτικό σύμβουλο να αντιληφθεί τα προβλήματά του ώστε να προσπαθήσει να τα λύσει.
Πιστεύουμε ότι στην πρώτη μας πολιτική συζήτηση τα καταφέραμε. Είχαμε τρακ. Δεν το κρύβουμε. Είχαμε ένα άγχος. Αλλά πιστεύουμε ότι το ξεκίνημα μας δικαίωσε. Μπορεί να «σηκωθήκαμε από το τραπέζι» με την αίσθηση πως θέλαμε κι άλλη κουβέντα, αλλά ήταν η πρώτη φορά. Σαφώς και θα ακολουθήσουν πολλές τέτοιες κουβέντες με όσο το δυνατόν περισσότερα πρόσωπα, σε όποιον συνδυασμό κι εάν ανήκουν. Σαφώς και όσοι αποδεχτούν την πρόσκληση-πρόκληση να συμμετάσχουν στο τραπέζι μας, θα απολαύσουν μια όμορφη συζήτηση, αλλά όπως όλες οι πολιτικές συζητήσεις θα έχουν αντιπαράθεση και ένταση. Θα έχουν αντιπαραθέσεις και δύσκολες ερωτήσεις. Αλλά όλα θα είναι στο πλαίσιο της πολιτικής και μόνο. Όλα γίνονται προς χάριν των δημοτών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή μας. Που όπως ξέρουμε όλοι, είναι τεράστια και εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν έχει αναπτυχθεί, δεν έχει εξελιχθεί σε αυτονόητα και στοιχειώδη θέματα.
Η αδυσώπητη καθημερινότητα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ευνόητο ότι περιέχει, σε υψηλή θέση της ατζέντας, προβλήματα σκουπιδιών, παραλίας, αδέσποτών, μηχανολογικού εξοπλισμού και προσωπικού, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων. Διότι το καλοκαίρι οι επισκέπτες αλλά και οι εποχικοί κάτοικοι αυξάνουν τον αριθμό των προς εξυπηρέτηση πολιτών. Διότι είναι αυξημένες οι ανάγκες τους και τα θέματα που δημιουργούνται από την διαμονή τους στην περιοχή μας.
Είμαστε πολλοί χαρούμενοι που σήμερα σας προαναγγέλλουμε την έναρξη αυτών των συζητήσεων με τον Κ. Φυλακτό, αντιδήμαρχο καθαριότητας με αυξημένες αρμοδιότητες, όπως αυτή των αδέσποτων.
Μια συζήτηση που δεν θέλαμε να διακόψουμε. Ομολογούμε ότι τον πιέσαμε, αλλά όχι όσο θέλαμε. Διότι ήταν η πρώτη μας συζήτηση. Δεν θέλαμε λοιπόν να ξεκινήσουμε τόσο έντονα. Θέλαμε όμως να τα μάθουμε όλα, και νομίζουμε ότι αυτό το πετύχαμε.
Μεγάλα θέματα που μας απασχόλησαν ήταν:
• Το θέμα των Τσιγγάνων, ειδικά των «μεταναστών τσιγγάνων» κι όχι των γηγενών, οι οποίοι ανεξέλεγκτα κατέλυαν στις παραλίες των Μεγάρων και της Νέας Περάμου.
• Το θέμα των οικιακών απορριμμάτων όσο και των ογκωδών σκουπιδιών στους οικισμούς, στις πόλεις, στην Κινέττα και στο Αλεποχώρι.
• Οι δρόμοι και οι κακοτεχνίες τους
• Η αποκατάσταση αλλά και η προσπάθεια δημιουργίας περισσότερων κοινόχρηστων χώρων
• Οι πλατείες
• Οι παιδικές χαρές
• Εν μέρει η εθελοντική συμπαράσταση πολιτών και επαγγελματιών στην διοίκηση και άλλα πολλά θέματα καθημερινότητας.
Όπως γίνεται σε κάθε συζήτηση, αποκομίσαμε και μερικές ειδήσεις που είναι πολύ σημαντικές και αναμένεται να βελτιώσουν την ζωή των δημοτών. Ειδήσεις που πρώτοι σήμερα σας παρουσιάζουμε στην προαναγγελία μας.

Προ των πυλών λύση για τα απορρίμματα

Απορρίμματα: Προκρίθηκε η λύση του σταθμού μεταφόρτωσης. Όπως μας αποκάλυψε ο Κ. Φυλακτός, ο Δήμος είναι πλέον σε θέση να αγοράσει τράκτορα και επικαθήμενο, που θα χρησιμοποιηθεί, αφού ετοιμαστεί και η ειδική ράμπα στην οποία θα μπορούν να ανεβαίνουν τα απορριμματοφόρα για να αδειάσουν το περιεχόμενό τους στην νταλίκα. Η χωρητικότητα θα είναι 50 περίπου κυβικά, δηλαδή το περιεχόμενο 3 απορριμματοφόρων. Σύμφωνα με το σκεπτικό των διοικούντων με τον τρόπο αυτόν, εξοικονομούνται χρήματα από καύσιμα, εργατώρες διότι το απορριμματοφόρο με τους εργαζόμενους θα μπορεί να επιστρέφει για την αποκομιδή των απορριμμάτων πολύ γρήγορα, ενώ βέβαιο είναι πως δεν θα «καταπονούνται» τα οχήματα μετακινούμενα από και προς την Φυλή.

Πρόταση για τα αδέσποτα

Αδέσποτα: ‘Ήδη γνωρίζαμε από τον πρόεδρο της ΔΗΚΕΔΗΜΕ Σπ. Κορώση για την υλοποίηση του προγράμματος στείρωσης και τοποθέτησης ηλεκτρονικού τσιπ σε μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων που απ’ ότι μάθαμε αγγίζουν τα 2.500 σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο. Τα αδέσποτα είναι σε αγέλες και όπως όλοι γνωρίζουμε πολλές φορές είναι αρκετά επιθετικά. Στην συζήτησή μας, ο Κώστας μάς μίλησε για μια σκέψη-πρόταση ενός προγράμματος υιοθεσίας τρόπον τινά αδέσποτων ζώων. Όπως είπε γίνεται προσπάθεια να βρεθεί ένας τρόπος αντισταθμιστικών μέτρων ώστε να είναι ελκυστική μια υιοθεσία από όποιους δημότες σκέπτονται ή έχουν αποφασίσει να αποκτήσουν και να φροντίζουν φυσικά ένα ζώο.

«Έρχονται»… κλαδοτεμαχιστές που θα λύσουν προβλήματα…

Κλαδοτεμαχιστής: Από την συζήτηση, είδηση βγήκε και για τον κλαδοτεμαχιστή. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο Κ. Φυλακτός, πέραν του κλαδοτεμαχιστή που θα παραχωρήσει ο ΕΔΣΝΑ, ο οποίος θα τοποθετηθεί σε χώρο που δημιουργείται αυτόν τον καιρό, η διοίκηση αποφάσισε να αγοράσει έναν ακόμα μικρότερο και φορητό, ώστε να μπορεί εύκολα και γρηγορότερα να απομακρύνει από τις γειτονιές, (ειδικά των περιοχών όπως της Κινέττας, του Αλεποχωρίου και τους οικισμούς), κλαδιά κ.ά. Η αγορά αποφασίστηκε έπειτα από αναζήτηση και αξιολόγηση προσφορών από επαγγελματίες-αντιπροσώπους των μηχανημάτων αυτών, με την διοίκηση να λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον του δήμου.

Σημείωση: Όπως φάνηκε, προέχουν οι ειδήσεις, οι οποίες βγήκαν από την συζήτηση που είχαμε με τον αντιδήμαρχο. Ολόκληρη η συζήτηση που είχαμε με τον Κ. Φυλακτό θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα.