AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

24.03.2018

Ο καιρός μας

805apologismos03

Σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Ιουλίου ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης έκανε απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης του για το έτος 2016.
Ο δήμαρχος ξεκίνησε αναφέροντας ότι χάρη της προσπάθειας πολλών, (δημοτικών, ειδικών συμβούλων, υπηρεσιών) ο δήμος βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, «παρά τα εμπόδια που προσπαθούν να βάλουν κάποιοι από την αντιπολίτευση» όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο κ. Σταμούλης αιτιολογώντας την παραπάνω φράση του, διευκρίνισε ότι μερίδα της αντιπολίτευσης κάνει συνεχώς καταγγελίες προσπαθώντας να βάλει προσκόμματα ώστε να μην γίνουν έργα, φέρνοντας ως παράδειγμα το έργο της κατασκευής των πεζοδρομίων στην Κινέττα. Μάλιστα δεν δίστασε να δηλώσει ότι όλες αυτές οι καταγγελίες τις έχει στην διάθεση του και σε εύλογο χρονικό διάστημα θα τις βγάλει στην δημοσιότητα.

Τα οικονομικά του δήμου

«Τα οικονομικά του δήμου είναι σε άριστη κατάσταση. Τολμώ να πω ότι ποτέ από πλευράς οικονομικής ευρωστίας δεν ήταν καλύτερα ο δήμος». Με αυτή τη φράση ο κ. Σταμούλης θέλησε να δείξει την κατάσταση σχετικά με τα οικονομικά του δήμου, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά κατατέθηκε προϋπολογισμός ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος, αποκαλύπτοντας πως αποδόθηκαν τα εύσημα από το οικονομικό παρατηρητήριο το οποίο ελέγχει τους προϋπολογισμούς των δήμων. Δράττοντας της ευκαιρίας ο δήμαρχος χαρακτήρισε ρεκόρ για την διοίκηση την έγκριση 9 ισολογισμών του δήμου, επισημαίνοντας ότι τα προηγούμενα 4 χρόνια δεν εγκρίθηκε ούτε ένας προϋπολογισμός.
Όσον αφορά τις μισθοδοσίες, ο κ. Σταμούλης ανέφερε χαρακτηριστικά: «όχι μόνο δεν χρωστάμε πλέον μισθό σε υπάλληλο, απεναντίας η μισθοδοσία είναι απόλυτα εξασφαλισμένη για τους πάντες», τονίζοντας ότι υπάρχει εφεδρεία για παν ενδεχόμενο.
Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να τονίσει την σχέση εμπιστοσύνης που είχε δημιουργηθεί με όλους όσους συναλλάσσονται με τον δήμο οι οποίοι όπως είπε, πληρώνονται στην ώρα τους.
Ακολούθως αποκάλυψε ότι αποπληρώνονται χρέη προηγούμενων διοικήσεων κάνοντας αναφορά σε ένα ειδικό χρέος που αφορούσε την απερχόμενη διοίκηση. Όπως είπε, το χρέος προέκυψε «όταν η προηγούμενη διοίκηση πήρε επιχορήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών για να αποπληρώσει οφειλές προς τους πολίτες και αυτά που χρωστούσαν οι πολίτες προς την εφορία κρατήθηκαν αλλά δεν αποδόθηκαν ποτέ στην εφορία».
Ο δήμαρχος Μεγαρέων ξεκάθαρα δήλωσε πως η διοίκηση του αποκατέστησε τη χαμένη αξιοπιστία του δήμου, αποκαλύπτοντας πως από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του κανείς δεν ήθελε συναλλαγή με τον δήμο.
«Δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε ούτε λίγα υλικά οικοδομής, όμως σήμερα παρακαλάμε για να έχουν συναλλαγή μαζί μας», ανέφερε ο κ. Σταμούλης θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει την αλλαγή που επετεύχθη επί διοίκησης του.

805apologismos02

«Δεν είμαστε θαυματοποιοί»

«Γιατί καταφέραμε όλα αυτά»; Συνέχισε ερωτώντας ο δήμαρχος ο οποίος χαρακτηριστικά δήλωσε: «Δεν είμαστε θαυματοποιοί», επισημαίνοντας ότι όλα έγιναν με απλές κινήσεις, με περικοπές σπαταλών και εξορθολογισμό των δαπανών. Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις οικονομικές ατασθαλίες που διαπιστώθηκαν από τους ορκωτούς ελεγκτές τονίζοντας πως ο μοναδικός δρόμος ήταν οι υποθέσεις αυτές να πάρουν τον δρόμο του εισαγγελέα, αναφερόμενος σε υποθέσεις ελλειμμάτων όπως αυτή των 100.000 ευρώ στην σχολική επιτροπή, των 200.000 ευρώ από τα ταμεία του δήμου αλλά και την κατάσχεση των 252.000 ευρώ που αφορά χρέη για τα οποία δεν υπάρχει καμία απολύτως απόφαση παρά μόνο παραστατικά με το πρόσχημα των εκτάκτων αναγκών.

Το μυστικό της επιτυχίας

Ως μεγάλη προστιθέμενη αξία για τον δήμο αλλά και ως το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας χαρακτήρισε ο κ. Σταμούλης την οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού του δήμου αλλά και την αξιοποίηση όλων των μηχανημάτων του.
Θέλοντας να δείξει την οργάνωση που υπάρχει αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην σύνταξη 5 κανονισμών, αυτών που αφορούν την λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, την λειτουργία των περιπτέρων, την λειτουργία των δημοτικών κοιμητηρίων, την λειτουργία του δημοτικού γηροκομείου, αλλά και την λειτουργία των κοινοχρήστων χώρων.
Ο δήμαρχος μίλησε για την μεγάλη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των εθελοντών πολιτών, επισημαίνοντας πως αυτό είχε επιτυχία επειδή όλοι οι εθελοντές διαπίστωσαν την ανιδιοτέλεια, την εργατικότητα και την εντιμότητα της διοίκησης.
Ακολούθως στάθηκε στην επιτυχία της διοίκησης για την λήψη επιχορήγησης 6.500.000 ευρώ για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και 450.000 ευρώ για την πληρωμή χρεών από τελεσίδικες αποφάσεις.
«Όλα αυτά επιτεύχθηκαν μέσα στην οικονομική κρίση και σε περίοδο που ο δήμος ήταν μέσα στους 10 υπερχρεωμένους δήμους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος τονίζοντας πως τη συγκεκριμένη περίοδο ο δήμος ήταν στα όρια της χρεωκοπίας, επισημαίνοντας μάλιστα πως οι επιχορηγήσεις του κράτους προς στους δήμους έχει μειωθεί σε ποσοστό 65%.
Ο κ. Σταμούλης χαρακτήρισε ως το πρώτο και μεγαλύτερο έργο της διοίκησης του, την σωτηρία του δήμου από την οικονομική καταστροφή, ενώ όπως είπε, το δεύτερο τεράστιο έργο είναι τα πολλά μικρά.

Παρεμβάσεις – έργα και καθημερινότητα

Ο κ. Σταμούλης στάθηκε ιδιαίτερα σε παρεμβάσεις που έγιναν σε χώρους που είχαν εγκαταλειφτεί και ιδιαίτερα σε πλατείες.
Επίσης αναφέρθηκε στις επισκευές που έγιναν σε όλο το μήκος της 28ης Οκτωβρίου στα Μέγαρα, στο έργο της οδού Κολοκοτρώνη όπου έγινε επιμήκυνση των πεζοδρομίων αλλά και δενδροφύτευση. Επίσης έκανε αναφορά στις διανοίξεις δρόμων στην Νέα Πέραμο και ιδιαίτερα στην περιοχή του σταθμού του ΟΣΕ, στην τσιμεντόστρωση του χώρου του δημοτικού κοιμητηρίου Μεγάρων αλλά και στην τοποθέτηση υπόστεγου, όπως και στην δημιουργία αδειοδοτημένου συνεργείου και πρατηρίου καυσίμων στην ελαιουργική.
Στις παρεμβάσεις προστίθεται και η ανακαίνιση στο δημαρχείο Μεγάρων, η αύξηση ισχύος του ρεύματος στην βιομηχανική περιοχή, οι πολλές κατεδαφίσεις ρυμοτομούμενων αλλά και η απαγόρευση της διέλευσης βαρέων οχημάτων μέσα από την πόλη της Νέας Περάμου.
Ο κ. Σταμούλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας στεκόμενος κυρίως στην μεγάλη προσπάθεια που έγινε στην υπηρεσία καθαριότητας, αλλά και στην ενίσχυση του στόλου καθαριότητας με δύο απορριμματοφόρα, πρέσα αλλά και την τοποθέτηση 300 κάδων ανακύκλωσης και 200 κάδων απορριμμάτων, τονίζοντας πως η βελτίωση στο τομέα καθαριότητας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τέως αντιδήμαρχο Στ. Φωτίου αλλά και στον σημερινό αντιδήμαρχο Κ. Φυλακτό.
Τέλος αναφέρθηκε και στην πρωτοπορία του δήμου που σχετίζεται με την τοποθέτηση των κόκκινων κάδων ανακύκλωσης, όπου οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να επιλέγουν τι θα ανακυκλώσουν και που θα το ανακυκλώσουν.
Όσον αφορά τα μεγάλα έργα, χαρακτήρισε ως κορυφαίο έργο υποδομής την δημιουργία του νέου σχολικού εργαστηρίου (3ο Εργαστηριακό Κέντρο Δυτικής Αττικής), κάνοντας λόγο για εργαστήρια πρότυπο, ενώ αναφέρθηκε στην απρόσκοπτη συνέχεια των έργων της αποχέτευσης αλλά και της αποκατάστασης του δικτύου ύδρευσης στα Μέγαρα.
Στα μεγάλα έργα τοποθέτησε και την υδροδότηση της Κινέττας, έργο που βρίσκεται σε σωστό δρόμο, αλλά και το σχέδιο πόλης για το Αλεποχώρι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά.
Όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα γνωστοποίησε ότι ξεκίνησαν οι εργασίες εκτροπής του ρέματος της Αγίας Παρασκευής τονίζοντας πως σύντομα θα μπει μπροστά και η ανάπλαση του αστικού κομματιού του ρέματος.

Κοινωνικές δομές

Μιλώντας για τις κοινωνικές δομές ο κ. Σταμούλης τόνισε πως και σε αυτόν τον τομέα υπήρξαν βελτιώσεις αλλά και αύξηση των κοινωνικών δομών, θυμίζοντας ότι λειτουργούν κοινωνικό φαρμακείο, φροντιστήριο, νέο κοινωνικό παντοπωλείο, το επισιτιστικό πρόγραμμα αλλά και το συσσίτιο.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην δράση των ΚΔΑΠ στα οποία συμμετέχουν πολλά από παιδιά από τα Μέγαρα και την Νέα Πέραμο.
Με αφορμή την αναφορά του στα ΚΔΑΠ αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έγιναν στα σχολεία των Μεγάρων και της Νέας Περάμου τονίζοντας ότι κάποια από αυτά δείχνουν σαν να είναι καινούργια ή όπως ανέφερε σχετικά, «τουλάχιστον αξιοπρεπή». Στην «απολογία του» ο δήμαρχος στάθηκε και στην επίσκεψή του στην Κίνα, χαρακτηρίζοντας το ως άνοιγμα στην Κινεζική αγορά και ως ευκαιρία ανοίγματος των επενδύσεων.
Τόνισε μάλιστα ότι τα οφέλη του ταξιδιού του αλλά και των επαφών του στην Κίνα, θα είναι σημαντικά για το δήμο Μεγάρων με βάση τα πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή μας.

Εξαγγελίες με στόχο την επανεκλογή

Ο κ. Σταμούλης πέραν του απολογισμού έργου και δράσεων για το 2016 δεν παρέλειψε να ανακοινώσει τι πρόκειται να πράξει στο μέλλον, δείχνοντας (όπως και οι προκάτοχοι του στο παρελθόν), πως λειτουργεί με βάση τις επόμενες εκλογές και με στόχο την επανεκλογή του.
Στις μελλοντικές εξαγγελίες περιλαμβάνεται η τοποθέτηση πλαστικού τάπητα στα δημοτικά γήπεδα των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, οι δράσεις για την τουριστική ανάπτυξη, οι μελέτες για την δημιουργία αγροτικού τεχνολογικού πάρκου αλλά και η φροντίδα για τον πρωτογενή τομέα με την εξασφάλιση εσόδων από την Περιφέρεια για εδαφολογική υδρολογική μελέτη για τα φράγματα.
Κλείνοντας ο κ. Σταμούλης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν με ρωτούσε κάποιος αν είμαι ικανοποιημένος, αβίαστα θα έλεγα όχι. Πιστεύω ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Κοιτάζουμε το μέλλον κατάματα και με αισιοδοξία. Έρχονται καλύτερες μέρες για το δήμο μας. Ας αφήσουμε αυτά που μας χωρίζουν και ας δούμε αυτά που μας ενώνουν. Κοινή συνισταμένη όλοι μαζί να πάμε τον δήμο μας πιο ψηλά.
Να τον πάμε στη θέση που του αξίζει με βάση την ιστορία του και με τις δυνατότητές του».

805apologismos01

Γιαν. Μαρινάκης: Ο κόσμος έχει στρέψει την πλάτη του στην διοίκηση

Από το επίλογο της τοποθέτησης του δημάρχου … «πιάστηκε» ο Γιαν. Μαρινάκης.
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Νέο Ξεκίνημα» που συμμετείχε εντελώς μόνος στην εδική συνεδρίαση, στάθηκε στο πνεύμα συναίνεσης του κ. Σταμούλη τονίζοντας πως και φέτος άκουσε τα ίδια, επισημαίνοντας πως ο δήμαρχος δεν δικαιούται να μιλάει για συναίνεση όταν εξακολουθεί να συντηρεί κλίμα πολιτικής δυσοσμίας αναφερόμενος μόνιμα σε εισαγγελείς.
Ο κ. Μαρινάκης απαντώντας στις αιχμές του δημάρχου περί των καταγγελιών, τόνισε ότι τέτοιου είδους τοποθετήσεις – όπως αυτή του κ. Σταμούλη – δεν τον αγγίζουν προσωπικά, δηλώνοντας πως ότι καταγγέλλει το καταγγέλλει ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου.
Ο π. δήμαρχος άσκησε έντονη κριτική κυρίως για καθυστερήσεις έργων που επί δικής του διοίκησης είχαν προωθηθεί όπως η έγκριση και υπογραφή του Γ.Π.Σ. αλλά και αυτό της υδροδότησης της Κινέττας.
Δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες για την μη λειτουργία των δημοτικών σφαγείων αναζητώντας τους λόγους για τους οποίους δεν προχωράει ο διαγωνισμός.
Ο Γιαν. Μαρινάκης στάθηκε και στο μεγάλο πρόβλημα της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας, καταγγέλλοντας ότι επιμελώς δεν αναφέρθηκε κάτι από τον δήμαρχο, μη διστάζοντας να πει πως υπάρχει πιθανότητα ο κ. Σταμούλης να έπεσε θύμα εμπαιγμού από τους επιτελείς του Υπουργείου ή της ΕΛ.ΑΣ. χαρακτηρίζοντας ως «ψεύτικες υποσχέσεις», όλα όσα έχουν ειπωθεί μέχρι σήμερα.
Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του δημάρχου για τον τομέα της καθαριότητας, ο κ. Μαρινάκης στάθηκε σε όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις ρίψεις απορριμμάτων σε περιοχές όπως τα παλιά λατομεία, ο λόφος Στίκα, αλλά και η περιοχή κουρμουλοί σύμφωνα με την πρόσφατη καταγγελία συμπολίτη.
Με αφορμή τα παραπάνω ο π. δήμαρχος τόνισε χαρακτηριστικά ερωτώντας: «έτσι προστατεύουμε την δημόσια υγεία»;

«Έχετε μετατρέψει τη Νέα Πέραμο σε οικισμό»

Ο κ. Μαρινάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Νέα Πέραμο τονίζοντας πως η σημερινή διοίκηση έχει μετατρέψει την πόλη σε οικισμό, αφήνοντας αιχμές πως στην συγκεκριμένη περιοχή ούτε έργο παράγεται, αλλά ούτε και οι πολίτες δεν γνωρίζουν τους περισσότερους εκ των αιρετών ούτε στο πρόσωπο.
Κλείνοντας δήλωσε απερίφραστα πως ο κόσμος έχει στρέψει την πλάτη του στην διοίκηση Σταμούλη καλώντας ιδιαίτερα τους νέους αντιδημάρχους να δουλέψουν βλέποντας με το ίδιο μάτι όλες τις περιοχές.

Γ. Μπερδελής: Το πιο σύντομο Κινέζικο ανέκδοτο…

«Με την τοποθέτηση του δημάρχου, έγινε αντιληπτό ότι μόνο για την έξυπνη πόλη δεν μας μίλησε».
Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Γ. Μπερδελή ο οποίος κατηγόρησε την διοίκηση πως δεν έχει στρατηγικό σχέδιο προκειμένου να ανταπεξέλθει στις σημερινές καταστάσεις και να αντιμετωπίσει το μέλλον.
Ο Γ. Μπερδελής απευθυνόμενος προσωπικά στο δήμαρχο, μιλώντας στη γλώσσα που όπως είπε «γνωρίζει ο κ. Σταμούλης» ανέφερε: «Μια διοίκηση ενός δήμου χωρίς σχέδιο, είναι σαν τα πυροβόλα χωρίς πυρομαχικά», αφήνοντας αιχμές για έλλειμμα οράματος και σχεδίου.
Στηριζόμενος στην διενέργεια της πρόσφατης ημερίδας για την τουριστική αναβάθμιση της περιοχής, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης τόνισε ότι είναι αδιανόητο μια διοίκηση μετά από τρία χρόνια να ζητάει από τον εμπορικό σύλλογο και τους φορείς προτάσεις, κάτι που έπρεπε να το είχε κάνει από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι με την τακτική αυτή η διοικούντες τον δήμο προσπαθούν να κερδίσουν εντυπώσεις.

«Το συνέδριο για την αγροτική οικονομία ακόμη… σχεδιάζεται»

Ο Γ. Μπερδελής , χαρακτήρισε τα έργα αλλά και τις ενέργειες που παρουσίασε ο δήμαρχος ως «αυτονόητα». Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης επεσήμανε ξεκάθαρα πως ο δήμαρχος λειτουργεί σήμερα ως διαχειριστής, αιτιολογώντας ότι αυτό φάνηκε από τα λεγόμενα του κ. Σταμούλη για την υλοποίηση ενεργειών όπως οι ισολογισμοί, οι απολογισμοί αλλά και ο εξορθολογισμός των δαπανών, αλλά και οι παρεμβάσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας.
«Το συνέδριο για την αγροτική οικονομία που είχε προαναγγελθεί από πρόπερσι, ακόμη σχεδιάζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερδελής, αφήνοντας να εννοηθεί πως η διοίκηση Σταμούλη εξαγγέλλει δράσεις αναζητώντας χρήματα, αφήνοντας στην μοίρα του ένα συνέδριο αρκετά σημαντικό για την στήριξη της τοπικής οικονομίας.
Ακολούθως κατηγόρησε τον δήμαρχο πως δεν στηρίζει έργα προηγούμενων διοικήσεων, φέρνοντας σαν παράδειγμα τον Μετεωρολογικό Σταθμό, όπου ο κ. Σταμούλης για μια διαφορά των 1000 ευρώ ετησίως δεν ανανεώνει την σύμβαση με το Εθνικό Αστεροσκοπείο.
«Σαν το πιο σύντομο Κινέζικο ανέκδοτο», χαρακτήρισε την αναφορά του δημάρχου στα περιβόητα ανοίγματα στην Κινέζικη αγορά, επισημαίνοντας ότι και στο παρελθόν έχουν επισκεφθεί την Κίνα και άλλοι δήμαρχοι Μεγαρέων, δίχως όμως να θέτουν την επίσκεψή τους ως επιτυχία που θα αποφέρει αναπτυξιακές προοπτικές για το δήμο.
Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του κ. Σταμούλη για τα έργα ο κ. Μπερδελής είπε: «Έχω πει στο παρελθόν πως ένα μεγάλο έργο μπορεί να δημιουργηθεί από το σύνολο μικρών έργων, όταν όμως αυτά έχουν στόχευση», χαρακτηρίζοντας τα μικρά έργα που ανέφερε ο δήμαρχος ως έργα άνευ σημασίας, φέρνοντας σαν παράδειγμα το βάψιμο των ρείθρων, όπου – όπως είπε – «γελάει η πόλη».
Ο κ. Μπερδελής ανέφερε ότι έργα όπως αυτά της ανάπλασης της οδού Κολοκοτρώνη, της τοποθέτησης ράμπων ΑΜΕΑ κλπ, αποτελούν έργα που είναι στην ημερήσια διάταξη για τον κάθε δήμαρχο, δηλώνοντας ότι εάν ο κ. Σταμούλης δεν μπορούσε να τα κάνει δεν θα είχε και θέση στην καρέκλα του δημάρχου.
Όσον αφορά τα μεγάλα έργα που προανήγγειλε ο κ. Σταμούλης, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης δήλωσε ότι η σημερινή διοίκηση δεν έχει καμία συμμετοχή σε αυτά, έργα τα οποία εάν γίνουν θα επικροτηθούν από την μεριά του.
Κλείνοντας ο κ. Μπερδελής δεν παρέλειψε να συγχαρεί δημόσια τον πρόεδρο της ΔΗΚΕΔΗΜΕ Σπ. Κορώση για την προώθηση των δράσεων στα ΚΔΑΠ, επικροτώντας την δουλειά που γίνεται στην κοινωφελής επιχείρηση του δήμου.

Αντ. Χοροζάνης: Όσοι δίνουν στο δήμο κάτι θέλουν να πάρουν

Σκληρή κριτική προς τον δήμαρχο άσκησε στην τοποθέτηση του ο Αντ. Χοροζάνης. Αναφερόμενος ιδιαίτερα στα έργα ο κ. Χοροζάνης μίλησε για το νερό της Κινέττας τονίζοντας ότι η υδροδότηση της περιοχής μπορεί να προχωρήσει όμως είναι επιφυλακτικός εάν τελικά το νερό καταφέρει να φτάσει στις βρύσες των δημοτών.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναφέρθηκε και στα προβλήματα των δρόμων της πόλης των Μεγάρων, στην έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης στα δημόσια κτήρια και στα σχολεία τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία έκθεση ελέγχου. Ο κ. Χοροζάνης αναφέρθηκε και στις δωρεές, αφήνοντας να εννοηθεί πως όλοι όσοι δίνουν στον δήμο θέλουν να πάρουν κάτι, φέρνοντας ως παράδειγμα τις δωρεές της Ολυμπίας Οδού, όπου ακόμη τα διόδια εντός των ορίων των πόλεων παραμένουν, όπως παραμένουν και τα ιχθυοτροφεία οι εγκαταστάσεις των οποίων διπλασιάστηκαν.
Ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης είπε πως το ΓΠΣ δεν προχωρά και δεν υπογράφεται επειδή πρέπει πρώτα τα επιχειρηματικά συμφέροντα να καθορίσουν τι θα γίνει στην περιοχή, κατηγορώντας τον δήμαρχο πως συντάσσεται με το κεφάλαιο.
Όσον αφορά τα έργα ο κ. Χοροζάνης ανέφερε πως χρειάζονται μικρά έργα που να έχουν μέλλον και όχι ψιλολόγια κατηγορώντας τον δήμαρχο πως ιδιαίτερα απέναντι στους εργαζόμενους ακολουθεί μια πολιτική παρόμοια με αυτή της κυβέρνησης.
Κλείνοντας ο κ. Χοροζάνης επεσήμανε πως τίποτα δεν χαρίζεται τονίζοντας πως χρειάζεται μεγάλος αγώνας και καλώντας το λαό για μαζική ανατροπή της κατάστασης.

Γιαν. Μιχάλαρος: Χρυσή τύχη για τον δήμο η συνεργασία με την Περιφέρεια

Χρησιμοποιώντας τον δικό του τρόπο έκφρασης ο Γιαν. Μιχάλαρος προσπάθησε να αποδημήσει την τοποθέτηση του δημάρχου, μη διστάζοντας να τον παρομοιάσει ως τον Διογένη που μετακόμιζε το πιθάρι για να δείξει πως κάτι κάνει.
Ο κ. Μιχάλαρος προασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης αναφέροντας πως η κυβέρνηση έχει σώσει τον δήμο Μεγάρων αλλά και η Περιφέρεια έχει στηρίξει την διοίκηση, κατηγορώντας τον δήμαρχο πως αποκρύπτει επιμελώς ότι όλα τα χρήματα που έρχονται στον δήμο είναι χρήματα που έρχονται από την Περιφέρεια.
Ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» έκανε λόγο για μια πόλη που κυριαρχεί ο αναχρονισμός και η έλλειψη αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στο μέλλον τα Μέγαρα μπορεί να γίνουν Τοσκάνη, αιτιολογώντας πως το λέει αυτό θέλοντας να δείξει πως η πόλη έχει μείνει πολύ πίσω.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην νοοτροπία των πολιτών φέρνοντας ως παράδειγμα την ασύδοτη κατάσταση που επικρατεί στην Πάχη κατηγορώντας την διοίκηση για έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού.
Ο κ. Μιχάλαρος αναφέρθηκε και στην ΔΕΥΑΜ τονίζοντας ότι το χρέος της από 1.200.000 ευρώ που ήταν επί διοικήσεως Μαρινάκη ανέρχεται σήμερα στα 12.000.000 ευρώ κατηγορώντας την διοίκηση πως αυξάνει το χρέος σε μια επιχείρηση που είναι σε λύση.
Μιλώντας για το δημοτικό γηροκομείο, αναρωτήθηκε γιατί αυτό παραμένει κλειστό ενώ θα μπορούσε να στεγάσει συμπολίτες που βιώνουν τον κοινωνικό απομονωτισμό. Για την ποιότητα ζωής, ο κ. Μιχάλαρος αναφέρθηκε στην έλλειψη παιδότοπων αλλά και χώρων που θα αποτελέσουν πόλο έλξης για την νεολαία σημειώνοντας πως η διοίκηση του κ. Σταμούλη διαμορφώνει μια ποιότητα για το μέλλον η οποία κατά την άποψη του δεν είναι σωστή.
Κλείνοντας αναφέρθηκε στα ΚΔΑΠ συγχαίροντας τον Σπ. Κορώση για την πρωτοβουλία του και αναφέροντας πως για τον δήμο αποτελεί «χρυσή τύχη» που είχε μαζί του τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, επιμένοντας πως τα έργα που προωθούνται αλλά και αυτά που ήδη υλοποιούνται δεν είναι έργα του δήμου αλλά έργα της Περιφέρειας.