AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

24.03.2018

Ο καιρός μας

767DRITSAS

Γράφει ο Γιάννης Δρίτσας

Ειδικός Συνεργάτης της ΑΙΧΜΗΣ

Συνηθίζεται, όταν χρειάζεται να δοθεί ένα κύρος στα γραφόμενα ή όταν ανασφάλεια διακατέχει όσους θεωρούν ότι οι δικές τους απόψεις λοιδορούνται, να χρησιμοποιούνται φράσεις ειπωμένες από… «αναγνωρισμένα» πρόσωπα της ιστορίας του κόσμου.
Υπάρχει όμως κι ένας ακόμα λόγος που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τέτοιες φράσεις. Όταν θέλει να δείξει πόσο άγονη ή ταυτισμένη είναι μια κατάσταση του σήμερα με εκείνη του χθες. Με αυτόν τον τρόπο απλώς καταδεικνύεται η αδυναμία προόδου, η αδυναμία να μάθει κάποιος από τα λάθη ή τις παραλήψεις των «παλαιών».
Μπορώ άνετα, μετά τα όσα άκουσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, να χρησιμοποιήσω την παραπάνω φράση για να περιγράψω την συνεδρίαση απολογισμού πεπραγμένων για το έτος 2016, της διοίκησης Σταμούλη.
Έναν απολογισμό που στο μυαλό μου τον είχα εντελώς διαφορετικό. Αληθινά λαϊκό και όχι λαϊκιστικό. Με αληθινή γλώσσα και όχι ξύλινη. Με «γεύση» πολιτική. Με «γλυκάδα» και όχι… αλμυρό. Ήθελα έναν απολογισμό για τον πολίτη κι όχι για τα… αυτιά του. Όμως, άλλαι αι βουλαί….
Ως ορίζεται, μια φορά τον χρόνο, η εκάστοτε δημοτική αρχή υποχρεούται να «απολογηθεί» για το έργο που παρήγαγε κατά τον προηγούμενο χρόνο διοίκησής της. Έτσι λοιπόν την Τρίτη 4 του Ιούλη ορίστηκε η μέρα απολογισμού.
Προετοιμασμένοι άλλα ουχί υποψιασμένοι, οι ελάχιστοι, καταμετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού πολίτες, βρεθήκαμε στην αίθουσα για να ακούσουμε τα πεπραγμένα της διοίκησης. Οι άλλοι πολίτες, οι χαλαροί, «κατέκλυσαν» το διαδικτυακό κανάλι με την απ’ ευθείας μετάδοση. Έγκυρες πηγές αναφέρουν πως ακόμα και οι Μεγαρείς του εξωτερικού ξενύχτισαν για την μεγαλειώδη αυτή συνεδρίαση!
Τον λόγο «παίρνει» ο δήμαρχός μας και… στις πρώτες πέντε προτάσεις του, ο μέσος πολίτης έχει αντιληφθεί τα πάντα. Το βασικότερο έχει αντιληφθεί πως μόνο απολογισμός δεν θα γίνει.
Αφού πρώτα γίνεται κατανοητό ότι τρία χρόνια μετά, ο ανένδοτος εναντίον του πρώην δημάρχου κ. Μαρινάκη συνεχίζεται, απλώς απαριθμούνται οι διαχειριστικές προσπάθειες, τα αυτονόητα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζονται «όσο καλλίτερα γίνεται», και το τι μέλλει γενέσθαι. Ναι, είναι αλήθεια, μπερδεύτηκαν μάλλον και αντί για απολογισμό είχαμε, τρόπον τινά, προεκλογικές υποσχέσεις…
Μεγάλα έργα: Συνεχίζονται ουσιαστικά τα έργα που η διοίκηση Μαρινάκη είχε δρομολογήσει και ακόμα δεν έχουν τελειώσει! Φυσικά χωρίς να αναφερθεί πως είναι της διοίκησης Μαρινάκη.
Καθημερινότητα: Στρώνονται δρόμοι με άσφαλτο, κλείνονται λακκούβες, διορθώνονται στέγες, η κοινωνική υπηρεσία είναι κοντά στους δημότες παρά τις αντίξοες συνθήκες, οι παιδικοί σταθμοί γέμισαν, 280 παιδιά περίπου εξυπηρετήθηκαν, ήτοι 65 περίπου σε κάθε σταθμό σύμφωνα με τα λεγόμενα των διοικούντων, σχολεία ανακαινίστηκαν ή επισκευάστηκαν οι ζημιές τους, κ.λπ.
Σκουπίδια: Ο δήμαρχός είπε πως ενώ το 2012 είχαμε την μεταφορά εννέα χιλιάδων τόνων και το 2013 εάν δεν σφάλλω, έξι χιλιάδων τόνων, το 2016 είχαμε την μεταφορά δεκαπέντε χιλιάδων τόνων. Με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε ο δήμαρχος να αντικρούσει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι η «περιφέρεια» του Δήμου Μεγαρέων έχει καταστεί χώρος εναπόθεσης κάθε λογής απορριμμάτων. Μόνο που εδώ προκύπτουν κάποια ερωτήματα:
• Ο όγκος των απορριμμάτων του 2016 είναι ή όχι και από την περιοχή του πρώην Δήμου Νέας Περάμου;
• Έχει γίνει μελέτη για το πόσα οικιακά και μη απορρίμματα «παρήγαγε» το κάθε νοικοκυριό το 2012 και πόσα σήμερα;
• Γιατί δεν δόθηκαν ακριβή στοιχεία ανά περιοχή;
• Αφού τα απορρίμματα μεταφέρονται στην Φυλή, πώς γίνεται από καιρού είς καιρώ να «συλλαμβάνονται» είτε από πολίτες είτε από τον φωτογραφικό φακό κάποιων δημοσιογράφων, απορριμματοφόρα να αδειάζουν στην «γειτονιά» μας το περιεχόμενό τους;
Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και φοβάμαι ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά…
Οικονομικά: Ο Δήμος μας πλέον, μετά την αποθησαύριση των λεγομένων του δημάρχου, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους άλλους Δήμους. Μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να έχει «πλεόνασμα».
Μπορώ όμως να ρωτήσω και πάλι: Το πλεόνασμα -ας μου επιτραπεί να κάνω παραφθορά- διότι από μόνο του το πλεόνασμα αναδεικνύει θετικότητα- είναι «θετικό» η «αρνητικό»;
«Θετικό», με την έννοια τα έσοδα του Δήμου είναι μεγαλύτερα των εξόδων; Άρα ο Δήμος μας δεν πρέπει να μειώσει τα δημοτικά τέλη, και να αρχίσει την κοινωνική πολιτική προς τους πολίτες που τόσο πολύ έχουν δοκιμαστεί;
Επίσης, εάν μετά την ομολογία του δημάρχου, αφού προέκυψε «θετικό» πλεόνασμα, παρά την μείωση των επιχορηγήσεων του κράτους προς τους Δήμους κατά 70%, προκύπτει το ερώτημα, τα παλαιότερα πολλά χρόνια, παρά το ότι ο Δήμος μας είχε τόσες εισπράξεις, γιατί χρεώνονταν και είχε φτάσει στην χρεοκοπία; Μήπως κάτι κρύβεται εδώ; Κάτι πολύ κακό;
«Αρνητικό» με την έννοια, ότι υπάρχει επειδή δεν αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του ο Δήμος όπως οφείλει ή τα όποια έργα τα κάνει από επιχορηγήσεις της Περιφέρειας ή του Υπουργείου, χορηγίες ιδιωτών κ.ο.κ. κι έτσι έχει χρήματα στο ταμείο; Δικαιούται να πανηγυρίζει η διοίκηση ή ο πολίτης για αυτό;
Συνοψίζοντας…
Ο απολογισμός, θεωρητικά, γίνεται διότι είναι αναγκαίο να ενημερωθεί ο δημότης για τα πεπραγμένα της διοίκησης που εξέλεξε. Και αυτό είναι όχι μόνο θεμιτό αλλά απολύτως αναγκαίο.
Όμως όταν δεν ενημερωθήκαμε για το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα των Τσιγγάνων που είναι πολύ ψηλά στην λίστα των θεμάτων προς λύση, όταν δεν ενημερωθήκαμε για το ποιες ενέργειες έγιναν ώστε οι οικισμοί, οι πόλεις και οι «κοινότητες» που ανήκουν στα διοικητικά όρια του Δήμου μας, να αναβαθμιστούν και να γίνουν πόλος έλξης, όταν δεν πήρε τον λόγο ο καθένας από τους αντιδημάρχους για να αναφέρει αναλυτικά το έργο του και να αποδεχτεί την όποια ευθύνη του για τις παραλείψεις ή την ενδεχόμενη ανικανότητα ή ικανότητά του, όταν στην ουσία, δεν έγινε καμία απολύτως ουσιαστική προσέγγιση στα γενόμενα του 2016, τότε για ποιόν απολογισμό μιλάμε;
Άλλη μια φορά, ίσως, αναδείχτηκε περίτρανα ότι, άνθρωποι που συμμετέχουν για πάνω από δεκαπέντε χρόνια –για σκεφτείτε το, δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια- στα κοινά, διεκδικούν και κρατάνε καρέκλες, ουσιαστικά δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα ή η προσφορά τους είναι ελάχιστη στο δημόσιο καλό, αντίθετα όμως, προσφέρουν πάρα πολλά στο να ικανοποιούν τον εγωισμό τους και την φιλοδοξία τους. Αυτό αποτελεί τροχοπέδη για την όποια ανάπτυξη του Δήμου και χρειάζεται να γίνει κατανοητό από αυτούς, ώστε να δείξουν μεγαλείο, να κάνουν ένα βήμα πίσω και να επιτρέψουν σε νέους και «νέους» ανθρώπους να βγουν μπροστά και να αναπτύξουν τον Δήμο.