AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

24.03.2018

Ο καιρός μας

804kounoupia

Στο έλεος των κουνουπιών ζουν τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι των Μεγάρων αλλά και της Νέας Περάμου. Σύμφωνα με καταγγελίες που δεχθήκαμε, από το απόγευμα του Σαββάτου 24 Ιουνίου 2017 και μετά την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας πολλά κουνούπια έκαναν την… «εμφάνισή» τους στις πόλεις μας, με το πρόβλημα να είναι εντονότερο κυρίως σε περιοχές όπως οι παραλίες της Πάχης, της Βαρέας αλλά και της Νέας Περάμου, οι οποίες μέσα σε ένα δίωρο ερήμωσαν!
Προσωπικά βιώσαμε την κατάσταση ευρισκόμενοι σε χώρο αναψυχής, όπου διαπιστώσαμε ότι συμπολίτες κάθε ηλικίας, προσπαθούσαν να προφυλαχθούν με κάθε τρόπο, χρησιμοποιώντας είτε ειδικά τσιρότα, είτε εντομοαπωθητικά σπρέι.
Η ανυπόφορη αυτή κατάσταση συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα μέρα και νύχτα οι πολίτες να ζουν εφιαλτικές καταστάσεις, καθώς και σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που ζήτησαν ακόμη και την βοήθεια ιατρού για να προστατευθούν από το ενδεχόμενο μόλυνσης.

Πολίτες κάνουν λόγο για ανύπαρκτα μέτρα

Μάλιστα στις τηλεφωνικές καταγγελίες που δεχθήκαμε από απηυδισμένους πολίτες, διαπιστώσαμε πως οι περισσότεροι εξ αυτών μη αντέχοντας την ταλαιπωρία που υπόκεινται από τις επιθέσεις κουνουπιών, βάλλουν κατά της Περιφέρειας Αττικής, κάνοντας λόγο για ανύπαρκτα μέτρα, δηλαδή ψεκασμούς ώστε να αντιμετωπιστεί η κουνουποκτονία.
Μέτρα που θα μπορούσαν αν μη τι άλλο να μεριάσουν την αφόρητη κατάσταση.
«Δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα παράθυρα, ούτε να καθίσουμε σε μια παιδική χαρά με τα παιδιά μας, στις βεράντες ή στους κήπους των σπιτιών μας, ούτε να κοιμηθούμε τα βράδια», επισημαίνουν χαρακτηριστικά κάτοικοι της περιοχής μας, καλώντας για μιαν ακόμα φορά τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για επίλυση του προβλήματος.

Το φαινόμενο έχει εξήγηση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φαινόμενο έχει εξήγηση και σίγουρα δεν αποδίδεται στο κουνούπι «τίγρης», που εμφανίστηκε πριν μερικά χρόνια και στη χώρα μας.
Δεν είναι η ιδέα του κόσμου ότι τα κουνούπια τσιμπάνε, όπως λέμε, περισσότερο από ότι παλιά. Ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι εξαιτίας της ζέστης τα κουνούπια ολοκληρώνουν πιο γρήγορα το βιολογικό τους κύκλο και βιάζονται να εκπληρώσουν το βασικό σκοπό της ζωής τους, την αναπαραγωγή.
Τα θηλυκά, για να κάνουν τα αβγά τους, πρέπει να πιουν αίμα και βλέποντας ότι το τέλος πλησιάζει πιο γρήγορα γίνονται πιο επιθετικά.
Η αλλαγή... συμπεριφοράς των κουνουπιών βρίσκει εξήγηση στις καιρικές συνθήκες, αφού οι ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν πριν από μια εβδομάδα, σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, αποτελούν ευνοϊκές συνθήκες για την αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών.

Χάνει την μάχη με τα κουνούπια η Περιφέρεια Αττικής

Αν και κάθε χρόνο ξοδεύονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την καταπολέμηση των κουνουπιών, εν τούτοις κάθε καλοκαίρι τα μέτρα που λαμβάνονται αποδεικνύονται αναποτελεσματικά.
Οι συσκέψεις για το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών σε κάθε Περιφερειακή Διοίκηση, είναι αλλεπάλληλες. Οι ανακοινώσεις για τους επίγειους και εναέριους ψεκασμούς είναι στην ημερήσια διάταξη, ωστόσο αποδεικνύεται πως ο εχθρός του καλοκαιριού δεν αντιμετωπίζεται ποτέ αποτελεσματικά όσα μέσα και όσους πόρους κι αν χρησιμοποιήσουν οι αρμόδιες αρχές.
Παρόλα αυτά, οι διοικούντες την Περιφέρεια Αττικής, (αν και γνωρίζουν ότι τα κουνούπια είναι φορείς μετάδοσης ασθενειών και η έγκυρη καταπολέμηση συνιστά προληπτική κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού), εντούτοις φαίνεται αυτή την περίοδο να χάνουν την μάχη με τα κουνούπια!

Μέτρα που θα λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας για τη δημόσια υγεία

Όμως εμείς κρούομε το καμπανάκι του κινδύνου, υπενθυμίζοντας πως η υγεία των πολιτών πρέπει να είναι και να παραμένει πρώτο μέλημα για τους αιρετούς μας, γι’ αυτό και τους καλούμε να λάβουν μέτρα άμεσα ώστε οι επόμενοι μήνες του καλοκαιριού να μην είναι εφιαλτικοί για τους πολίτες.
Διευκρινίζουμε πως τα μέτρα για την καταπολέμηση του προβλήματος, δεν πρέπει να ληφθούν τόσο για να μειωθεί η όχληση στους πολίτες, αλλά για να μειωθεί η πιθανότητα εξάπλωσης κάποιων ασθενειών που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών. Μέτρα που θα λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας για τη δημόσια υγεία ώστε να αποφευχθούν μολύνσεις από ασθένειες όπως η εγκεφαλίτιδα ή η ελονοσία.

Γιαν. Βασιλείου: Μέσα στη πόλη η ευθύνη είναι του δήμου

Γνωρίζοντας ότι η Περιφέρεια έχει την ευθύνη των ψεκασμών, επικοινωνήσαμε με τον αντιπεριφερειάρχη Γιαν. Βασιλείου ο οποίος μας επιβεβαίωσε τα παρακάτω. «Η Περιφέρεια κάνει κανονικά ψεκασμούς στα ρέματα που είναι στην αρμοδιότητα της. Μέσα στην πόλη η ευθύνη είναι του δήμου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλείου καλώντας μας να επισκεφθούμε την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής για να ενημερωθούμε αναλυτικά σε ποιες περιοχές γίνονται ψεκασμοί και σε ποια συχνότητα, κάτι που θα το πράξουμε.