AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

18.06.2018

Ο καιρός μας

803emporikos01

Σε αγώνα δρόμου για να κερδηθεί το χαμένο έδαφος όσον αφορά την τουριστική αναβάθμιση της Μεγαρίδος, φαίνεται να προχωρά η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Μεγάρων.
Αυτό προέκυψε από την πρωτοβουλία του Δ.Σ. του εν λόγω συλλόγου, όπου σε συνεργασία με τον δήμο Μεγαρέων και με την συμμετοχή εκπροσώπων φορέων αλλά και απλών πολιτών, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με στόχο την αναζήτηση και την καταγραφή ιδεών που θα βοηθήσουν την τουριστική αναβάθμιση της περιοχής μας.
Στην κατάμεστη αίθουσα «Ιφινόη» ο αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αγγ. Μακρυγιάννης (αφού απουσίασε η πρόεδρος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων) αλλά και η αντιδήμαρχος πολιτισμού – τουρισμού Ελ. Ρήγα καλωσόρισαν τους παρευρισκόμενους επισημαίνοντας πως η συγκεκριμένη συνάντηση ήταν επιβεβλημένη. Και αυτό επειδή και οι δύο πλευρές (εμπορικός σύλλογος και δήμος), αφουγκράστηκαν τις αγωνίες των συμπολιτών μας επιχειρηματιών που αναζητούν λύσεις για την προσέλκυση νέων επισκεπτών στην περιοχή μας.
Στον πρόλογό της η κ. Ρήγα έκανε γνωστό πως το τελευταίο διάστημα έχουν συγκροτηθεί τρείς ομάδες, η ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού για την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη του δήμου Μεγαρέων, η ομάδα εργασίας για τον τουρισμό από την Π.Ε. Δυτικής Αττικής, και η επιτροπή οραματικού – αναπτυξιακού σχεδιασμού Μεγάρων.
Όπως ανέφερε και οι τρείς ομάδες αναζητούν τα χαρακτηριστικά του τουρισμού που ταιριάζει στην περιοχή μας, επισημαίνοντας ότι οι παραγωγικοί φορείς της πόλης με τις προτάσεις τους μπορούν να αποτελέσουν «κλειδί» για την τουριστική αναβάθμιση.

Αγγ. Μακρυγιάννης: Να το πιστέψουμε και να πάμε συντεταγμένα όλοι μαζί

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Αγγ. Μακρυγιάννης, που στάθηκε κυρίως στην ερήμωση που επικρατεί στο κέντρο της πόλης των Μεγάρων, επισημαίνοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθούν νέοι τρόποι ανάπτυξης αλλά και άμεσης συγκράτησης των νέων που καθημερινά φεύγουν από κοντά μας. «Ο δήμος μας πρέπει άμεσα να επενδύσει στην τελευταία μεγάλη βιομηχανία, δηλαδή τον τουρισμό που σημειώνει θετικά πρόσημα μέσα στην κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά, παραδεχόμενος ότι η περιοχή μας είναι πολύ πίσω σε σχέση με άλλες περιοχές. «Πρέπει να το πιστέψουμε και να πάμε συντεταγμένα όλοι μαζί», διεμήνυσε ο κ. Μακρυγιάννης δείχνοντας αισιόδοξος πως σύντομα η πόλη μας θα μπει στο κάδρο των μονοήμερων και ίσως σε αυτό των ολιγοήμερων διακοπών.
«Δεν είμαστε Αθήνα, δεν είμαστε Λουτράκι. Με την αρωγή και την συνδρομή όλων, μπορούν τα Μέγαρα να γίνουν γρήγορα Νέα Πέραμος και η Νέα Πέραμος Σαλαμίνα στον τομέα του τουρισμού σε πρώτη φάση και γιατί όχι να πάρει η περιοχή μας την θέση που της αξίζει στον τουριστικό χάρτη της χώρας», τόνισε. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφέρει πως η σπουδαία λαογραφική και πολιτιστική κληρονομιά των Μεγάρων, τα Αρχαία Ελληνικά Ρωμαϊκά και Βυζαντινά μνημεία μπορούν να συνθέσουν ένα πάζλ δραστηριοτήτων και δράσεων με άξονα την αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή.

803emporikos03

Οι προτάσεις της ομοσπονδίας συλλόγων Κινέττας

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους εκπροσώπους των φορέων με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κινέττας να κάνει την αρχή.
Ο κ. Δαλάκας τόνισε πως στις προτάσεις που έχει καταθέσει η ομοσπονδία για το Γ.Π.Σ. και τον στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου Μεγαρέων έχει επισημάνει μεταξύ άλλων την ανάγκη να χαρακτηριστεί η περιοχή ως γενική κατοικία, η ΠΕΟΑΚ ως εμπορική οδός, να διανοιχθεί η παραλία και να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές, να δημιουργηθεί μαρίνα και πολεοδομικό κέντρο στην περιοχή του Βάλτου, να γίνουν προβλέψεις για ελικοδρόμιο, υδατοδρόμιο αλλά και να δημιουργηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις. Όσον αφορά την προσέλκυση επισκεπτών ο κ. Δαλάκας ανέφερε πως σκόπιμη θα ήταν η διοργάνωση σταθερά επαναλαμβανόμενων δρώμενων όπως θαλάσσια αγωνίσματα πανελλήνιας εμβέλειας, ποδηλατικοί αγώνες, καθώς η δημιουργία ψυχαγωγικών και θεματικών πάρκων, προτείνοντας την δημιουργία ενός γηπέδου για beach volley και ενός γηπέδου γκολφ. Τέλος αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού επισημαίνοντας πως πόλο έλξης θα αποτελούσε η δημιουργία θαλάσσιου καταδυτικού πάρκου. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Κινέττας τόνισε πως η περιοχή θα μπορούσε άνετα λόγω προσβασιμότητας αλλά και ύπαρξης καταλυμάτων να υποστηρίξει τον επαγγελματικό τουρισμό προτείνοντας την δημιουργία ενός συνεδριακού κέντρου, δηλώνοντας παρών στην όποια προσπάθεια.

803emporikos02

Οι προτάσεις της ΛΕΜΜ

Ένας από τους αθλητικούς φορείς που έχει φέρει αρκετό κόσμο διαχρονικά στα Μέγαρα με την διοργάνωση αγώνων αλλά και πανελληνίων πρωταθλημάτων του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι η ΛΕΜΜ. Μέσω του εκπροσώπου της Χρ. Τουμπανιάρη κατατέθηκαν οι παρακάτω προτάσεις.
1. Κατασκευή πίστα MOTOCROSS (όπως τόσα χρόνια υπόσχονται οι εκάστοτε δημοτικοί άρχοντες). Με τη κατασκευή της πίστας σε συνεργασία με το δήμο θα ανοίξουν θέσεις εργασίας (καταστήματα-café-υπάλληλοι πίστας κ.α) αφού η προσέλευση του κόσμου θα είναι τεράστια σε καθημερινή βάση. Να αναφερθεί ότι πίστα motocross στην Αττική δεν υπάρχει. Οι πιο κοντινές είναι στο Άργος και στη Χαλκίδα. Με μια σωστή μελέτη θα μπορούμε να μιλάμε και για διεξαγωγή αγώνων Ευρωπαϊκού βεληνεκούς.
2. Στους αγώνες που διεξάγονται ήδη και ξεκινούν μέσα από τη πόλη όπως και αυτός που έγινε στις 5 Μαρτίου του 2017 όπου η προσέλευση του κόσμου ήταν άνω των χιλίων ατόμων, να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα και σοβαρότητα από τη δημοτική αρχή ώστε να υποστηρίζεται η ΛΕΜΜ όπως της αρμόζει. Οι αγώνες αυτοί δε γίνονται για προσωπικό όφελος κανενός αλλά για το κοινό καλό.
3. Από την εμπειρία μας στην εκτός δρόμου οδήγηση και στην αναζήτηση του φυσικού κάλλους του τόπου μας προτείνουμε την ασφαλτόστρωση του δρόμου που οδηγεί στον Ελατιά έστω μέχρι τον αέρα. Έτσι θα είναι δοθεί η ευκαιρία σε πολύ κόσμο να γνωρίσει την ομορφιά των Γερανείων. Με πολύ κόπο ίσως φτιαχτεί και ένα μικρό σαλέ όπως και στη Πάρνηθα και τα Τρίκαλα Κορινθίας.
4. Πίστες ταχύτητας στην Ελλάδα υπάρχουν δυο. Στα Μέγαρα όπου είναι ιδιωτική και τις Σέρρες. Μια φορά το μήνα που γίνεται αγώνας στα Μέγαρα η προσέλευση του κόσμου υπολογίζεται περίπου στους 1500 θεατές. Με τη βοήθεια του δήμου θα πρέπει να εκμεταλλευτεί σωστά ώστε να υπάρχει τουρισμός στη πόλη μας.
5. Επέκταση και συντήρηση ποδηλατοδρόμου
Κλείνοντας έγινε γνωστό πως η ΛΕΜΜ είναι στη διάθεση των αρμοδίων για να υποδείξει μονοπάτια που τα μέλη της γνωρίζουν όλα αυτά τα χρόνια μέσω της ενασχόλησης τους με το enduro έχοντας ιδιαίτερη σχέση με το βουνό.

803emporikos05

Οι προτάσεις του συλλόγου μηχανικών

Σημαντικές ήταν οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την εκπρόσωπων του συλλόγου διπλωματούχων και τεχνολόγων μηχανικών των Μεγάρων Β. Παπαπανούση. Οι προτάσεις του συλλόγου αφορούν τις υποδομές και εγκαταστάσεις που είτε υπάρχουν είτε επιβάλλεται να δημιουργηθούν. Όπως επεσήμανε η κ. Παπαπανούση οι όποιες ενέργειες και αν γίνουν θα πρέπει να βασίζονται σε έναν ευρύτερο μακροχρόνιο σχεδιασμό που θα λαμβάνει υπόψιν του όλες τις παραμέτρους και θα έχει εκπονηθεί από εξειδικευμένους επιστήμονες και επαγγελματίες. Για τον παραθερισμό και την αναψυχή προτείνεται η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου με την αναβάθμιση και καθαριότητα των περιοχών του Αλεποχωρίου, της Κινέττας, της Βαρέας και της Πάχης. Επίσης προτείνεται στη Βαρέα η πεζοδρόμηση του παραλιακού μετώπου, η μεταφορά του αυτοκινητοδρόμου βορείως των ιδιοκτησιών, το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου, η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή δόμησης και το χαμηλό ύψος στα κτήρια. Για την περιοχή της Πάχης προτείνεται η απαγόρευση της στάθμευσης των αυτοκινήτων εντός του οικισμού με διέλευση μόνο ορισμένες ώρες της ημέρας, αλλά και η προσπάθεια διάνοιξης δρόμου ανάμεσα στο λόφο του Άη Γιώργη και στο στρατόπεδο.
Για το Βουρκάρι, προτείνεται η αξιοποίηση του ως βιοτόπου με ήπιες διαμορφώσεις και ξύλινες προβλήτες αλλά και δημιουργία κέντρου περιβαλλοντικής ενημέρωσης. Τέλος προτείνεται η δημιουργία ποδηλατοδρόμου και λωρίδα πεζών που θα ενώνει τις περιοχές ρέμα Μαυρατζά (πόλη των Μεγάρων), Βαρέα, Πάχη, Αγία Τριάδα, Βουρκάρι, ελαιουργική, ΠΕΟΑΚ, Μέγαρα. Για αναψυχή στο βουνό προτείνεται η καταγραφή ορειβατικών διαδρομών και μονοπατιών και η ένταξη τους στους ευρωπαϊκούς χάρτες. Επίσης προτείνονται παρατηρητήρια άγριας ζωής και μικρά ορειβατικά καταφύγια από ελαφριές κατασκευές. Για τον αθλητισμό εκτός από την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του δημοτικού σταδίου προτείνεται η δέσμευση από το δήμο και την Περιφέρεια για απαλλοτρίωση των περιμετρικών εκτάσεων για την δημιουργία επαρκών θέσεων στάθμευσης και για την πιθανή επέκταση των εγκαταστάσεων. Για το θαλάσσιο τουρισμό προτείνεται η αναβάθμιση δράσεων του ιστιοπλοϊκού ομίλου στο Αλεποχώρι, η καθιέρωση multi sport αγώνων στα παραλιακά μέτωπα με την συνδρομή και την αρωγή του δήμου. Επίσης γίνονται προτάσεις εναλλακτικού τουρισμού όπως ο αρχαιολογικός που αφορούν τις πιέσεις από την πλευρά του δήμου για πρόγραμμα στοχευμένων απαλλοτριώσεων και ανασκαφικών ερευνών σε συγκεκριμένες θέσεις της περιοχής μας, η σύνταξη χάρτη με τους αρχαιολογικούς χώρους και η ένταξη του σε πρόγραμμα ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων όπως οι ενιαίες επισκέψεις και ξεναγήσεις σε χώρους όπως το μουσείο των Μεγάρων, η Κρήνη του Θεαγένους κλπ. Στις προτάσεις που αφορούν τον θρησκευτικό τουρισμό κυριαρχεί αυτή της σύνταξης χάρτη με όλους τους λατρευτικούς χώρους εντός και εκτός της πόλεως των Μεγάρων ενώ όσον αφορά τον πολιτισμό προτείνεται και η δημιουργία σύγχρονου χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και η πιθανή ανάληψη κάποιων εκδηλώσεων ενσωματωμένων στα Αισχύλεια. Τέλος για το χώρο της ελαιουργικής προτείνεται η αποκατάσταση του, ο εξαερισμός και η αναβάθμιση του με την δημιουργία απαραίτητων υποδομών και εγκαταστάσεων όπως τουαλέτες, αποδυτήρια, γραφεία αλλά και η μετατροπή του σε έναν πολυχώρο κατάλληλο για πολιτιστικές εκδηλώσεις και συνέδρια.

803emporikos07

Οι προτάσεις του εμπορικού συλλόγου

Προτάσεις κατατέθηκαν και από τον εκπρόσωπο του εμπορικού συλλόγου Μεγάρων Αγγ. Μκαρυγιάννη. Συγκεκριμένα προτάθηκε:
«1. Νέα μελέτη για την τουριστική ανάπτυξη του δήμου μας με γνώμονα όλων των παλαιών μελετών που έχουν γίνει στο παρελθόν και με την συνδρομή των νέων προτάσεων μας. Άμεση αναζήτηση επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την υλοποίηση τουριστικών αναπτυξιακών σχεδίων.
2. Λειτουργία όλων των αρχαιολογικών επισκέψιμων σημείων των Μεγάρων. Επίσης να είναι επισκέψιμα τα μικρά εκκλησάκια στην πόλη μας και στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων. Τέλος ανάδειξη όλων των Βυζαντινών, Ρωμαϊκών και όλων των ευρημάτων της περιοχή μας. 3. Ίδρυση Γραμματείας Τουριστικής Ανάπτυξης με στελέχωση τουλάχιστον ενός ατόμου με τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή που θα δίνει πληροφορίες σε κάθε ενδιαφερόμενο. Δημιουργία και αναβάθμιση σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θα προβάλλουν τα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο ως τουριστικό προορισμό.
Αναβάθμιση της «Μεγάρων Γη», του «Χριστουγεννιάτικου Χωριού», της «Ψαράδικης Βραδιάς» και ίδρυση νέας κλαδικής Αγροτικής Έκθεσης Λάδι – Κρασί – Αυγό – Φιστίκι – Μέλι κτλ. Αλλαγή χρήσης του κτηρίου της Ελαιουργικής και δημιουργία κέντρου αποθήκευσης, διάθεσης και διανομής αγροτικών και άλλων προϊόντων από το συνεταιρισμό νέων αγροτών Μεγάρων, αλλά και χώρος διοργάνωσης κλαδικών και γενικών εκθέσεων.
4. Δημιουργία ενός αναλυτικού τουριστικού χάρτη και ενός μικρού οδηγού για τις πόλεις Μέγαρα – Νέα Πέραμο σε πολλές γλώσσες.
5. Κατασκευή παραδοσιακής Μεγαρικής Δημοτικής Αγοράς, ανοιχτή κάθε μέρα στην οδό Σηλυβρίας από την Θ. Τσεκέ μέχρι την Βυζαντίου, ανάπλαση της περιοχής και κατάργηση της λαϊκής του νοτίου τομέα. Το έργο αυτό θα είναι πόλος έλξης καταναλωτών από όλες τις γύρω περιοχές (μελέτη δήμου για κλιματική αλλαγή), όπως και πρόβλεψη για δημιουργία κλειστής δημοτικής αγοράς στην περιοχή της Κινέττας.
6. Άμεση σύσταση Δημοτικής Αστυνομίας που θα βοηθήσει στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλεως μας και θα προσφέρει τις υπηρεσίες της στους μελλοντικούς επισκέπτες. Ενίσχυση Αστυνομικού Τμήματος, τμήμα Ασφάλειας και Τροχαίας Μεγάρων για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων παραβατικότητας και βίας κατά αθώων πολιτών.
7. Συγκοινωνιακή σύνδεση Κινέττα – Μέγαρα - Βλυχάδα τουλάχιστον κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ακτοπλοϊκή σύνδεση Πάχη - Αίγινα τουλάχιστον για τα εμπορικά οχήματα.
8. Έργα υποδομής για την τουριστική ανάπτυξη.
Α. Ολοκλήρωση του 2ου τμήματος Μεγάρων – Αλεποχωρίου.
Β. Άμεση τοποθέτηση πινακίδων «ΠΡΟΣ ΚΕΝΤΡΟ» στις εισόδους της πόλης αλλά και η τοποθέτηση στο κέντρο πινακίδων που οδηγούν τον επισκέπτη σε προορισμούς εκτός πόλης.
Γ. Ελεγχόμενη στάθμευση στην 28η Οκτωβρίου – Μέγαρα και Νέα Πέραμο (απόφαση δημοτικού συμβουλίου για τα Μέγαρα).
Δ. Λειτουργία χώρου ελεγχόμενης στάθμευσης στον παλαιό σταθμό του ΟΣΕ Μεγάρων και στο λιμάνι της Νέας Περάμου.
Ε. Ολοκλήρωση των έργων σχεδίου πόλεως των περιφερειακών λεωφόρων για την καλύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών (ΠΕΟΑΚ, Λεωφ. Αλεποχωρίου, Ευπαλίνου, Περιφερειακή Αϊ Γιάννη – 5ο Δημοτικό Σχολείο).
ΣΤ. Αποκατάσταση των πεζοδρομίων και του φωτισμού της παραλίας των Μεγάρων Βαρέα και η βελτίωση της οδού στο τέλος της 28ης Οκτωβρίου (περιοχή Καμίνια και διαπλάτυνση της γέφυρας και της στροφής στην περιοχή Παπούτσι).
Ζ. Σχέδιο - Μελέτη 28ης Οκτωβρίου για πεζοδρόμηση του κέντρου των Μεγάρων και πρόσβαση με μέσο ήπιας κυκλοφορίας (π.χ. τρενάκι).
Η. Ασφαλής κυκλοφοριακή ένωση για πεζούς και ποδήλατο πλατείας Φρειδερίκης (Λυτάρα) – πλατείας Ολυμπιονικών – πλατείας Β. Κωνσταντίνου (Κεντρική).
Θ. Πεζοδρόμηση των οδών Κολοκοτρώνη, Γ. Σχοινά, Π. Γεωργακή. Δενδροφύτευση και κατασκευή ελαφριών στεγάστρων κατά μήκος των οδών αυτών.
Ι. Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μεγάρων. Άμεση ολοκλήρωση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου Μεγάρων ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν περιοχές όπου προβλέπεται τουριστική χρήση.
Η. Άμεση ολοκλήρωση νέου σχεδίου πόλεως στην περιοχή Σάκου Λάκκα- Μελί μεταξύ 28ης Οκτωβρίου και νέου ξενοδοχείου MEGARA HOTEL- 70 Δημοτικό σχολείο Μεγάρων για την άμεση πρόσβαση των επισκεπτών της πόλης μας».

803emporikos08

Πρόταση από τον Κούρο για την δημιουργία μονοπατιών στις δασικές περιοχές

Στην συνάντηση για την τουριστική ανάπτυξη της Μεγαρίδας συμμετείχε και η εθελοντική ομάδα «Κούρος». Διά τους εκπροσώπου της Παν. Νάστου κατατέθηκε πρόταση η οποία είναι απόλυτα σύμφωνη με τις δράσεις της ομάδας αλλά και με το αντικείμενο της δασοπροστασίας. Η πρόταση αφορά την δημιουργία πιστοποιημένων τόσο εθνικά όσο και ευρωπαϊκά μονοπατιών στις δασικές περιοχές και όχι μόνο. Μια πρόταση εφικτή, από ανθρώπους που γνωρίζουν σε μεγάλο ποσοστό τον δασικό χάρτη της περιοχής και μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.

803emporikos09

Προτάσεις με αιχμές κατά Σταμούλη από τον Μελ. Λέλη

Ιδιαίτερα αιχμηρός προς την διοίκηση ήταν στην τοποθέτηση ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μελ. Λέλης ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Σταμούλη και τους συνεργάτες του πως με την συζήτηση που γίνεται παραδέχονται πλέον δημόσια την αποτυχία τους στο πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο δράσης. Ο κ. Λέλης ανέφερε πως τα τρία τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη στασιμότητα και στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης θυμίζοντας την θέση του ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου όπου είχε προτείνει η περιοχή μας να αποκτήσει την δική της ταυτότητα με βάση την γεωγραφική της θέση, επάνω στα δικά της χαρακτηριστικά και με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει σε σχέση με άλλες περιοχές της δυτικής Αττικής.
Κλείνοντας ο κ. Λέλης πρότεινε την συνεργασία με εξειδικευμένο γραφείο θα καταγράψει και θα αξιοποιήσει τις προτάσεις των παραγωγικών φορέων αλλά και του επιστημονικού δυναμικού της περιοχής μας, δηλώνοντας παρών σε μια τέτοια πρωτοβουλία.