AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

24.05.2018

Ο καιρός μας

801boyrkari

Το ιστορικό των ενεργειών που απέφεραν μετά από αγώνες 9 ετών θετικό αποτέλεσμα, παρουσίασαν την Παρασκευή 2 Ιουνίου σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη του φορέα προστασίας του υγροβιότοπου του βουρκαρίου.
Στην συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε σε πανηγυρικό κλίμα εκτός των άλλων, γνωστοποιήθηκαν οι στόχοι για την πλήρη προβολή, ανάδειξη και αποκατάστασή του υγροβιότοπου. Κεντρικός ομιλητής ο συμπολίτης μας Τάσος Δέσκος που ήταν εκ των πρωτεργατών του μεγαλύτερου μέρους των ενεργειών που έγιναν, ώστε σήμερα τόσο αυτός όσο και τα υπόλοιπα μέλη του συντονιστικού φορέα να αισθάνονται δικαιωμένοι από το αποτέλεσμα.

«Στόχος να αποτραπούν τα σχέδια καταστροφής»

Μάλιστα ο κ. Δέσκος, δεν παρέλειψε να επισημάνει πως το Προεδρικό Διάταγμα εκτός από το ότι προστατεύει τον υγροβιότοπο και τον χαρακτηρίζει σε Περιφερειακό Πάρκο, ανοίγει ταυτόχρονα τον δρόμο για δράσεις που στοχεύουν στην ανάδειξη αλλά και την ανάπτυξη του. Ο κ. Δέσκος ανέφερε πως τα προβλήματα εμφάνιστηκαν εξαρχής αφορούσαν τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες στη μια πλευρά του υγροβιότοπου, την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση, τα ανεξέλεγκτα μπαζώματα αλλά και τα σκουπίδια, μια κατάσταση η αιτία της οποίας ήταν η απουσία νομοθετικού πλαισίου για την προστασία του υγροβιότοπου.
«Εξωραϊστικοί περιβαλλοντικοί σύλλογοι αλλά και εθελοντικές ομάδες, συλλογικότητες από την ευρύτερη περιοχή αλλά και μεμονωμένοι πολίτες αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συντονίσουν τις ενέργειές τους σε μια υπερτοπικού χαρακτήρα προσπάθεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δέσκος, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει πως όλοι έγιναν μια γροθιά για να αντιστρέψουν τις εξελίξεις οι οποίες είχαν αναγάγει την ευρύτερη περιοχή της Αγίας Τριάδας ως βιομηχανική.
Στόχος φυσικά (και όπως επεσήμανε ο κ. Δέσκος) ήταν να αποτραπούν τα σχέδια καταστροφής του ευαίσθητου οικοσυστήματος αλλά και να σταματήσουν οι ενέργειες υποβάθμισης που τότε βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη. Ο εκπρόσωπος του συντονιστικού φορέα του Βουρκαρίου αναλύοντας τους στόχους του φορέα άφησε να εννοηθεί ότι εκτός από τον βασικότερο που ήταν η ένταξη των υγροβιότοπου των Μεγάρων σε ειδικό καθεστώς ισχυρής νομικής προστασίας, ήταν επίσης και η κατάργηση της βιομηχανικής ζώνης αλλά και η αναδάσωση του καμένου δάσους του Περάματος.
Στους μελλοντικούς στόχους του φορέα πλέον είναι η τοποθέτηση παρατηρητηρίου πουλιών, ξύλινη περίφραξη αλλά και η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων. Στους άμεσους στόχους πρέπει να προστεθεί η απομάκρυνση – αποκομιδή των μπαζών αλλά και η αναστύλωση του τείχους της Αγίας Τριάδας.

Η πρόθεση της Περιφέρειας για την απομάκρυνση των μπαζών

Για να γίνουν όμως οι απαραίτητες ενέργειες κυρίως για την απομάκρυνση – αποκομιδή των μπαζών χρειάζεται βοήθεια από την Περιφέρεια. Γι’ αυτό επιβάλλεται άμεσα να γίνουν παρεμβάσεις στην περιοχή για να αποκατασταθεί το τοπίο του υγροβιότοπου, κάτι που υποσχέθηκε στην παρέμβασή της η Περιφερειακή Σύμβουλος Παν. Παππά, μεταφέροντας την πρόθεση του Αντιπεριφερειάρχη Γιαν. Βασιλείου να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Τι ανέφεραν οι κ.κ. Ρ. Τρίγκου και Αλ. Τσίγκου

Ακολούθως το λόγο πήρε και η εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Ρούλα Τρίγκου η οποία τόνισε πως ο υγροβιότοπος είναι υπερπολύτιμος και με πολύ υψηλό ενδιαφέρον ως προς το τοπίο αφού βρίσκεται σε προνομιακή θέση δίπλα στην θάλασσα.
Παρέμβαση έκανε και η εκπρόσωπος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Αλ. Τσίγκου η οποία είναι και υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του υγροβιότοπου. Όπως είπε είναι σημαντικό πως στην πόλη των Μεγάρων υπάρχει ένας υγροβιότοπος που έχει μεγάλο εκπαιδευτικό ενδιαφέρον αφού φιλοξενεί πολλά και σπάνια είδη υδρόβιων πουλιών. Η κ. Τσίγκου αναφέρθηκε στις επισκέψεις που έχουν γίνει από διάφορα σχολεία αλλά και στις δράσεις που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια και θα συνεχίσουν να γίνονται με στόχο την ανάδειξη του υγροβιότοπου, αποδεικνύοντας πως η προσπάθεια για την διάσωση και ανάδειξη του Βουρκαρίου συνεχίζεται. Όπως είπε, πριν την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος αλλά και μετά από αυτήν, πραγματοποιήθηκαν πολύμορφες και ποικίλες δράσεις, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με αποκορύφωμα αυτήν των μαθητών του 6ου Δημοτικού σχολείου Μεγάρων επί διευθύνσεως Χρ. Γκαμπένη, με τους μαθητές να στέλνουν το δικό τους μήνυμα αναρτώντας πανό που έγραφε: «Σώστε το Βουρκάρι το σπίτι των πουλιών».

Συνέβαλλαν τα μέγιστα οι κ.κ. Λ. Μπισταράκης και Αλ. Μπεναρδής

Κλείνοντας, το λόγο πήρε ακόμη ένα δραστήριο μέλος του φορέα προστασίας της περιοχής, ο Στ. Τσαρτακλέας, ο οποίος με την σειρά του ευχαρίστησε όλα τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την συμπαράσταση τους στις προσπάθειες που έγιναν τα 9 αυτά χρόνια. Ο κ. Τσαρτακλέας δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι στη μεγάλη αυτή επιτυχία συνέβαλλαν τα μέγιστα δύο άνθρωποι και συγκεκριμένα ο τ. πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Λ. Μπισταράκης, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που έφερε στα Μέγαρα τον καθηγητή Νικ. Μάργαρη που έκανε την μελέτη για τον υγροβιότοπο αλλά και ο συνεργάτης μας συγγραφέας Αλκ. Μπεναρδής, ο οποίος με τις παρεμβάσεις του στο τοπικό Τύπο έφερε στην επιφάνεια πολλά στοιχεία στα οποία βασίστηκαν οι εκπρόσωποι του φορέα προστασίας του Βουρκαρίου.

Η εργασία της Μαρ. Παπαφράγκου πολύτιμο «εργαλείο»

Πολύτιμο εργαλείο για να επιτευχθεί ο τελικός στόχος δεν ήταν άλλος από την ένταξη του υγροβιότοπου των Μεγάρων σε ειδικό καθεστώς ειδικής νομικής προστασίας, αποτέλεσε η εργασία της συμπολίτισσας μας αρχιτεκτόνισσας Μαρίας Παπαφράγκου. Λαμβάνοντας το λόγο η κ. Παπαφράγκου ανέφερε πως η συγκεκριμένη εργασία προσπάθησε να προσεγγίσει την ευαίσθητη και υποβαθμισμένη περιοχή του όρμου του Βουρκαρίου ώστε μέσα από την ανάλυση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών να προταθούν οι κατάλληλες παρεμβάσεις ώστε το Βουρκάρι να προστατευθεί από τις ανθρωπογενείς οχλούσες δραστηριότητες αλλά και να αναδειχθεί σε πόλο έλξης για αναψυχή αλλά και για περιβαλλοντική ενημέρωση, τόσο για τους κατοίκους της περιοχής του δήμου Μεγαρέων όσο και γι’ αυτούς της ευρύτερης περιοχής της δυτικής Αττικής.
Στη συνέντευξη παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης ο οποίος σε σύντομη παρέμβαση τόνισε πως το Προεδρικό Διάταγμα που χαρακτηρίζει τον υγροβιότοπο του Βουρκαρίου ως περιφερειακό πάρκο είναι αρκετά σημαντικό αλλά και υψίστης σπουδαιότητας για την περιοχή. Ο κ. Σταμούλης δράττοντας της ευκαιρίας εξήρε την πρωτοβουλία του τέως προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Λ. Μπισταράκη, αναφέροντας πως ήταν από τους πρώτους που αντιλήφθηκαν την σπουδαιότητα για την προστασία και ανάδειξη του υγροβιότοπου, θυμίζοντας πως ο κ. Μπισταράκης χάρη στις έντονες προσπάθειες και πιέσεις του όταν ήταν στην διοίκηση του δήμου (επί δημαρχίας Στρατιώτη), απευθύνθηκε στον καθηγητή Νικ. Μάργαρη ο οποίος και συνέταξε σχετική μελέτη για τον υγροβιότοπο, ανοίγοντας τον δρόμο για τις ενέργειες που έγιναν και έπειτα από 9 χρόνια απέφεραν καρπούς.

Λ. Μπισταράκης: Κοιτάξτε πρώτα την ανάδειξη του υγροβιότοπου

Στην συνέντευξη παρευρίσκονταν και ο τέως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ιατρός Λ. Μπισταράκης. Παίρνοντας το λόγο ο κ. Μπισταράκης αποκάλυψε πως ο αείμνηστος καθηγητής Νικ. Μάργαρης σε μια επίσκεψη του στο Βουρκάρι και ενώ είχε πραγματοποιήσει τη σχετική μελέτη για τον υγροβιότοπο, είχε κάνει γνωστό πως ο υγροβιότοπος του Βουρκαρίου δεν φαίνονταν σε κανέναν χάρτη υγροβιοτόπων τόσο της Αττικής όσο και της Ελλάδας. Ο συμπολίτης μας ιατρός παραδέχθηκε πως με την μελέτη του κ. Μάργαρη άνοιξε ο δρόμος για την προστασία της περιοχής συμβουλεύοντας τους εκπροσώπους του φορέα να δουν πρωτίστως την ανάδειξη του υγροβιότοπου και όχι την αξιοποίηση του, δηλώνοντας ότι με την αξιοποίηση είναι πιθανόν να καταστραφεί ότι έχει γίνει στην περιοχή, αιτιολογώντας την προτροπή του τόνισε πως το αναφέρει επειδή «δεν έχουμε ούτε την πολιτική ούτε την ποιμαντική ικανότητα να κάνουμε τίποτα», όπως είπε. Ο κ. Μπισταράκης ευχαρίστησε τον δήμαρχο για τα θερμά του λόγια θυμίζοντας πως η παρέμβαση που έκανε με την ανάληψη της διοίκησης Στρατιώτη το 1999, έγινε με βάση την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή επισημαίνοντας πως στηρίχθηκε στην εμπειρία του αείμνηστου καθηγητή Νικ. Μάργαρη, ο οποίος μέσα σε έναν χρόνο κατάφερε να περιγράψει τι συνέβαινε ακριβώς στον υγροβιότοπο.
«Η μελέτη του Νικ. Μάργαρη ήταν το όπλο για να μπορέσει κάποιος τότε να αντιμετωπίσει την εξουσία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπισταράκης, διαμηνύοντας πως η εξουσία αντιμετωπίζεται με τη γνώση και όχι με τα… εγώ, θυμίζοντας πως μέχρι πριν την πραγματοποίηση της μελέτης ο αγωγός περνούσε μέσα από το Βουρκάρι επειδή δεν φαίνονταν πουθενά και σε κανέναν χάρτη πως υφίστανται υγροβιότοπος στην περιοχή. Κλείνοντας και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του φορέα του Βουρκαρίου ο κ. Μπισταράκης υπενθύμισε ότι μετά το 2002 που η διοίκηση Στρατιώτη έχασε τις εκλογές, ο ίδιος «δεν έμεινε ήσυχος» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τονίζοντας πως τότε δεν είχε κανέναν στο πλευρό του για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, αφού φαίνονταν ξεκάθαρα οι προθέσεις των κρατούντων για περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής.