AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

24.05.2018

Ο καιρός μας

800MPADHMAS

Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου παρατείνεται η εκκαθάριση στην ΔΕΥΑΜ έως την 31/12/2018. Η απόφαση ελήφθη στην 11η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Μεγαρέων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Μαΐου 2017.
Παρουσία του εκκαθαριστή Γ. Μπαδήμα οι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα ερωτήματα τους, τα οποία προέκυψαν από την έκθεση του εκκαθαριστή αλλά και από τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΥΑΜ. Από την συζήτηση αλλά και από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων αλλά και των δημοτικών συμβούλων φαίνεται ξεκάθαρα πως για ακόμη μια χρονιά βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές ή όπως λέει ο λαός βιώνουμε «τα ίδια και μη… χειρότερα».

Οι ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων

Η πρώτη ερώτηση προς τον κ. Μπαδήμα κατατέθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο Παν. Μαργέτη ο οποίος ρώτησε πόσος χρόνος χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση, εφόσον θα υπάρξει μια διοίκηση που έδινε εντολή να προχωρήσει η εκκαθάριση.
Ο κ. Μπαδήμας ήταν ξεκάθαρος αναφέροντας ότι αντικειμενικά υπάρχει δυσκολία για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, εφόσον η ΔΕΥΑΜ είναι σε λειτουργία.
«Πρέπει κάποια στιγμή η επιχείρηση να σταματήσει να λειτουργεί, για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαδήμας, επισημαίνοντας πως εάν σταματήσει η λειτουργία της επιχείρησης η εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜ είναι υπόθεση λίγων μηνών.
Ερώτηση σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης έκανε ο Γιαν. Μαρινάκης.
Ο πρώην δήμαρχος στάθηκε στον τομέα των επιχορηγήσεων που είναι 22.245.000 ευρώ ερωτώντας εάν είναι σωστό το ποσό αυτό να είναι ενταγμένο στο προσωρινό ισολογισμό της ΔΕΥΑΜ, τη στιγμή που το χρέος αυτό μεταφέρθηκε στο δήμο που ανέλαβε τελικά την διαδικασία της διεκπεραίωσης μέσω της επιχορήγησης που έλαβε.
Το επόμενο ερώτημα του κ. Μαρινάκη αφορούσε το χρέος στους προμηθευτές που φτάνει τα 7.600.000 ευρώ. Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους προκύπτει από την αγορά του νερού στην ΕΥΔΑΠ, ερωτώντας για ποιο λόγο δεν μπορεί να πληρωθεί το νερό από την ΔΕΥΑΜ προς την ΕΥΔΑΠ.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γιαν. Μαρινάκη ήταν και η ερώτηση του Κλ. Βαρελά. Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος ρώτησε γιατί ενώ το 2013 με την επιχορήγηση που έλαβε η ΔΕΥΑΜ μηδένισε το χρέος προς την ΕΥΔΑΠ, πως μέσα σε τρία χρόνια δημιουργήθηκε ακόμη ένα τεράστιο χρέος.
Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση του κ. Μαρινάκη ο εκκαθαριστής ανέφερε πως η επιχορήγηση του 2013 αφορούσε την ΔΕΥΑΜ γι’ αυτό πρέπει να καταλογιστεί στην ΔΕΥΑΜ, επισημαίνοντας η επιχορήγηση μπορεί να έγινε μέσω του δήμου αλλά δεν είχε καμία σχέση με τον δήμο, τονίζοντας πως το θέμα είναι λογιστικό και οικονομικό. Όσον αφορά την ερώτηση για το χρέος προς την ΕΥΔΑΠ, ο κ. Μπαδήμας πιστοποίησε πως με την επιχορήγηση του 2013 το χρέος προς την ΕΥΔΑΠ μηδενίστηκε, γνωστοποιώντας πως το νέο χρέος αφορά την περίοδο από το 2013 και μετά, αφού η ΔΕΥΑΜ μπαίνει μέσα 1.500.000 ευρώ και πλέον ετησίως.
Με νέα παρέμβαση του κ. Μαρινάκη έγινε γνωστό μάλιστα πως το χρέος εκτοξεύεται και από άλλα ζητήματα που προκύπτουν, όπως για παράδειγμα το πόσο νερό παίρνει η ΔΕΥΑΜ από την ΕΥΔΑΠ και η ποσότητα που τιμολογεί φτάνει το 38%, σύμφωνα με τα γραφόμενα εδώ και τρία χρόνια στην έκθεση του εκκαθαριστή.
Ερώτηση σχετικά με το προσωπικό της ΔΕΥΑΜ έκανε ο Αντ. Χοροζάνης. Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης ρώτησε αν το προσωπικό της ΔΕΥΑΜ απασχολείται μόνο στην επιχείρηση ή κάπου αλλού, με τον κ. Μπαδήμα να γνωστοποιεί πως στην επιχείρηση κατά τον μήνα Μάρτιο του 2016 απασχολούνταν 16 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, 2 εργαζόμενοι αποσπασμένοι από τον δήμο Μεγάρων και 11 δημοτικοί υπάλληλοι που έχουν παραχωρηθεί στην ΔΕΥΑΜ και μισθοδοτούνται από τον δήμο Μεγάρων. Επίσης έγινε γνωστό πως επειδή δημιουργούνταν δυσλειτουργίες λόγω μη επάρκειας του προσωπικού έγινε αποδεκτή η πρόταση για πρόσληψη 20 εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου προς το δήμο.
Στο έγγραφο που έχει αποστείλει στο δήμο ο εκκαθαριστής με το οποίο γνωστοποιείται πως οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΜ δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους στάθηκε ο Γιαν. Μιχάλαρος. Ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών ρώτησε τον κ. Μπαδήμα ποιος ευθύνεται γι’ αυτή την κατάσταση. Απαντώντας ο κ. Μπαδήμας ξεκαθάρισε πως η επιστολή αφορούσε τα εξωτερικά συνεργεία του δήμου τα οποία έπρεπε να καταγράψουν τις παροχές του δήμου Μεγάρων, γνωστοποιώντας πως μετά την επιστολή δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση από τους αρμοδίους.

Γ. Μπερδελής: Όταν μηδενίσαμε το χρέος έπρεπε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες κλεισίματος της ΔΕΥΑΜ

Στις τοποθετήσεις για το τεράστιο θέμα της ΔΕΥΑΜ αρχή έκανε ο Γ. Μπερδελής. Συγκεκριμένα στην πρωτολογία του ο κ. Μπερδελής είπε:
«Ακόμη μια φορά πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια τα οποία λέμε τα τελευταία 4 με 5 χρόνια. Το 2010 αποφασίστηκε απ’ το δημοτικό συμβούλιο η ΔΕΥΑΜ να τεθεί υπό εκκαθάριση με στόχο το δίκτυο ομβρίων να έρθει στο δήμο ή τα υπόλοιπα δίκτυα να μεταβιβαστούν στην ΕΥΔΑΠ.
Η απόφαση αυτή είχε ως στόχο να πάψει ο δήμος να έχει στις τάξεις του αυτό το οικονομικό «καρκίνωμα», γιατί αποδείχθηκε ότι όποιος και να ήταν διοίκηση, η εταιρεία όταν ήταν σε λειτουργία ήταν μόνιμα ζημιογόνα.
Ήταν τόσα πολλά τα έξοδα λειτουργίας που δεν κάλυπταν τον τέλειο κύκλο αγοράς, πώλησης και καλύτερης τιμής του νερού. Πόσο μάλλον όταν επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά πως ο δήμος τιμολογεί περίπου το 1/3 της ποσότητας του νερού που αγοράζει.
Αυτή η διαδικασία είχε πράγματι μια κομβική χρονική στιγμή.
Όταν μηδενίσαμε το χρέος έπρεπε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες με ένα ξεκάθαρο προγραμματισμένο στόχο ώστε αυτή η εταιρεία να κλείσει. Νομίζω ότι αν κάτι μπορούμε σήμερα να πούμε κατά της διοίκησης Σταμούλη, είναι πως αυτή δεν έδειξε την αποφασιστικότητα της στον εκκαθαριστή για να ολοκληρώσει την καλή δουλειά που έχει κάνει μέχρι σήμερα.
Το αρνητικό για την διοίκηση φαίνεται στην ίδια την έκθεση του εκκαθαριστή όπου γίνεται γνωστό πως πολλοί τομείς της εκκαθάρισης έχουν τελειώσει και θα μπορούσαν τμήματα της ΔΕΥΑΜ να είχαν μεταφερθεί στο δήμο. Ο κ. Μπαδήμας κυρίως προτρέπει την διοίκηση (και του δίνω συγχαρητήρια γι’ αυτό), αναφέροντας πως η μετάβαση δεν μπορεί να γίνει αυτόματα και μη προγραμματισμένα, αφού χρειάζεται ένα σχέδιο υποδοχής της ΔΕΥΑΜ προς τον δήμο.
Το σχέδιο λοιπόν αυτό δεν το έχει η διοίκηση. Και είναι λογικό όταν κάποια πράγματα δεν είναι αποφασισμένα να γίνουν, να πηγαίνουμε σε μια συνεχόμενη παράταση της εκκαθάρισης της επιχείρησης που όσο καλά και αν διοικήσει ο εκκαθαριστής, αυτή θα είναι ζημιογόνος.
Αυτό αποδεικνύεται αφού από το 2013 έως σήμερα συσσωρεύονται 7.600.000 ευρώ περίπου υποχρεώσεις οι οποίες στο μέλλον ενδέχεται να εκτοξευθούν.
Όμως η δημοτική επιχείρηση για ακόμη μια φορά λειτουργεί από την διοίκηση σαν ρουσφετολογικός οργανισμός.
Σε προηγούμενο θέμα που αφορούσε τις παραιτήσεις των μελών του «Ηρόδωρου», ο δήμαρχος είπε πως πράττει ότι έλεγε προεκλογικά. Θυμάμαι πως στο πρόγραμμα τους οι κ. της «Ένωσης Πολιτών» λέγανε ότι κάθε πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ θα γίνεται από διαπαραταξιακή επιτροπή κάτι που είναι μέγα θέμα διαφάνειας.
Κατηγορούσε ως αντιπολίτευση ο κ. Σταμούλης τον πρώην δήμαρχο ότι δια μέσω της ΔΕΥΑΜ επάνδρωνε την υπηρεσία καθαριότητας.
Σήμερα η διοίκηση δεν έχει προσλάβει 50 άτομα μέσω της ΔΕΥΑΜ, αλλά έχει προσλάβει 20. Φαίνεται δηλαδή ότι κάνει το ίδιο.
Για να τελειώσει λοιπόν όλη η ιστορία της ΔΕΥΑΜ θα πρέπει όλοι αποφασισμένοι και κυρίως η διοίκηση, να πουν σήμερα στον εκκαθαριστή ότι έχει την δυνατότητα σε ελάχιστους μήνες να κλείσει την εκκαθάριση. Διαφορετικά του χρόνου πάλι θα έρθουμε εδώ και θα καλούμαστε να ψηφίσουμε νέα παράταση για το 2019».

Γιαν. Μαρινάκης: Η διοίκηση ευθύνεται για την εκτόξευση του χρέους

«Πρέπει κάποια στιγμή όλα αυτά που είπε ο κ. Μπερδελής να γίνουν πράξη από τον διοίκηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιαν. Μαρινάκης λαμβάνοντας το λόγο, θυμίζοντας ότι υπάρχει και στον εσωτερικό κανονισμό του δήμου υπηρεσία ύδρευσης αποχέτευσης. Ο πρώην δήμαρχος τόνισε πως για να γίνουν οι όποιες διαδικασίες μόνο εύκολο δεν είναι για μια εταιρεία η οποία είναι ακόμη ενεργή.
Ο κ. Μαρινάκης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι μέσα σε όλα υπάρχει και μια περίοδος η οποία αμφισβητείται από τον δήμο, δηλαδή από το 6ο του 1999 έως και τον 5ο του 2007, όπου η δική του διοίκηση άσκησε αγωγή κατά της ΕΥΔΑΠ, με τον πρώην δήμαρχο να ζητά ενημέρωση σχετικά με την πορεία της συγκεκριμένης αγωγής, μη παραλείποντας να επιρρίψει ευθύνες στην διοίκηση Σταμούλη για την εκτόξευση του χρέους.

Αντ. Χοροζάνης: Η ΔΕΥΑΜ χρησιμοποιείται για να λειτουργήσει καλύτερα ο δήμος

Για επανάληψη της συζήτησης που έρχεται από το παρελθόν έκανε λόγο στην τοποθέτηση του ο Αντ. Χοροζάνης, αναφέροντας πως δεν διορθώθηκε τίποτα εκτός από τα έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη. Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ρώτησε για ποιο λόγο πρέπει να ψηφιστεί η παράταση της εκκαθάρισης, την στιγμή που αυτή μπορούσε να είχε τελειώσει. Ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης έθεσε τους προβληματισμούς του για τον χρόνο που έχει κρατήσει η εκκαθάριση αναφέροντας ότι κανείς μέχρι σήμερα και σε κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα για το που χάνεται το νερό και από πού προκύπτουν τα χρέη.
«Τι παράταση να ψηφίσουμε εμείς εδώ για μια επιχείρηση που έχει πάρα πολλά προβλήματα για τα οποία καλούμαστε ως δημοτικό συμβούλιο να λάβουμε την πολιτική ευθύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χοροζάνης δείχνοντας την πρόθεση του να μην ψηφίσει την παράταση της εκκαθάρισης.
Κλείνοντας δεν παρέλειψε να τονίσει πως σήμερα η ΔΕΥΑΜ χρησιμοποιείται για να λειτουργήσει καλύτερα ο δήμος και για να λυθούν προβλήματα όπως αυτά της καθαριότητας, την στιγμή που οι περικοπές πόρων από την κυβέρνηση έχουν πλήξει τους δήμους.

Γιαν. Μιχάλαρος: Λάθος του κ. Μπαδήμα να δεχτεί να γίνουν προσλήψεις στην ΔΕΥΑΜ

Την άποψη του σχετικά με πιθανή παρανομία εξέφρασε ο Γιαν. Μιχάλαρος. Απευθυνόμενος στον εκκαθαριστή είπε πως η το λάθος που έκανε ο κ. Μπαδήμας είναι ότι δέχτηκε να γίνουν προσλήψεις στην ΔΕΥΑΜ ενώ σύμφωνα με τον νόμο προσλήψεις γίνονται μόνο για τις ανάγκες της εκκαθάρισης.
«Πιστεύω πως έπρεπε να σταματήσουν οι συναλλαγές της επιχείρησης κάτι που δεν το έκανε ο εκκαθαριστής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχάλαρος στεκόμενος και στην αγωνία του κ. Μπαδήμα που αναφέρει πως «μόνο με την εκπόνηση ειδικού σχεδίου θα είναι δυνατή η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της υπό εκκαθάρισης εταιρείας στον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου Μεγάρων, σε διαφορετική περίπτωση θα ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι δυσλειτουργίας κατά το στάδιο της μετάβασης». Απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Μπαδήμα ο κ. Μιχάλαρος του διεμήνυσε πως για την αγωνία που έχει, ο ίδιος πρέπει να δώσει λύση, τονίζοντας πως σε λίγο καιρό δεν είναι απίθανο ο εκκαθαριστής να εκτεθεί.
Κλείνοντας ο κ. Μιχάλαρος απευθύνθηκε στο δήμαρχο ζητώντας από τον κ. Σταμούλη να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο σε ποιο σημείο βρίσκονται οι επαφές με την ΕΥΔΑΠ, εκφράζοντας τους προβληματισμούς του μη τυχόν με τα χρέη που κάθε χρόνο εκτοξεύονται δεν θα μπορέσει τελικά η ΔΕΥΑΜ να δώσει το δίκτυο στην ΕΥΔΑΠ.

Γρ. Σταμούλης: Η ΔΕΥΑΜ πρέπει να κλείσει με τρόπο επωφελή για τους δημότες αλλά και τον δήμο

Ακούγοντας τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων αλλά και των δημοτικών συμβούλων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος παρενέβη και με την τοποθέτηση του έκλεισε την συνεδρίαση. Ο κ. Σταμούλης τόνισε πως το θέμα συζήτησης ήταν ο προσωρινός ισολογισμός εκκαθάρισης αναφέροντας πως κανείς δεν θα είχε αντίρρηση για να ψηφίσει την τεχνική έκθεση του εκκαθαριστή. «Είναι ένας ισολογισμός που δείχνει περίτρανα ότι ναι όντως νοικοκυρεύουμε την κατάσταση και κάνουμε χρηστή διοίκηση αλλά και οικονομία.
Ο κ. Λέλης (την τοποθέτηση του την δημοσιεύουμε σε άλλο σημείο της εφημερίδας μας), δεν θα το καταλάβει ποτέ γιατί δεν θέλει να το καταλάβει, γιατί αν θα δει τα έξοδα θα κατανοήσει πως αυτά έχουν περιοριστεί και πέρυσι αλλά και φέτος κατά 15%» ανέφερε σχετικά ο δήμαρχος.
Δείχνοντας ιδιαίτερα πειραγμένος από την τοποθέτηση του κ. Λέλη ο κ. Σταμούλης απευθυνόμενος προσωπικά στον πρώην συνεργάτη του είπε πως δεν μπορεί να τον παρακολουθήσει αφού μπερδεύεται (ο δήμαρχος) με τα νούμερα και τους συσχετισμούς του κ. Λέλη. «Νομίζετε κύριε Λέλη ότι κάτι λέτε, όμως δεν λέτε τίποτα και επειδή δεν παρακολουθείτε κιόλας, χρήματα εμείς έχουμε δώσει ξανά στην ΕΥΔΑΠ. Έχουμε δώσει 750.000 ευρώ», απάντησε ο δήμαρχος στον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο.
Απαντήσεις δόθηκαν και στους επικεφαλής με τον κ. Σταμούλη να επισημαίνει πως η διοίκηση του έχει πολιτική βούληση για εκκαθάριση γνωστοποιώντας πως από γραφειοκρατικές διαδικασίες όλα είναι έτοιμα για την εκκαθάριση, κάτι που δεν είναι εύκολο όπως παραδέχθηκε ο δήμαρχος, στεκόμενος και σε σχετική παρατήρηση του προκατόχου του Γιαν. Μαρινάκη. Κλείνοντας ο κ. Σταμούλης επεσήμανε πως η επιχείρηση πρέπει να κλείσει με τρόπο που θα είναι επωφελής για τους δημότες αλλά και για τον δήμο, τονίζοντας πως εκεί εστιάζονται οι διαπραγματεύσεις με την ΕΥΔΑΠ. «Βαδίζουμε πάνω σε ένα σχεδιασμό και πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε» δήλωσε ο δήμαρχος.