AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

22.05.2018

Ο καιρός μας

 

797adespota

Με αφορμή καταγγελίες που φθάνουν στην εφημερίδα μας, σχετικά με τ’ αδέσποτα, θα προσπαθήσουμε, όσο πιο αντικειμενικά γίνεται, να προσεγγίσουμε το θέμα καταγράφοντας τα γεγονότα σε μια προσπάθεια αφύπνισης τόσο της Δημοτικής Αρχής (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης) όσο και των πολιτών, οι οποίοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών, ώστε να δρομολογηθούν λύσεις προς όφελος όλων.

Πρόβλημα που διογκώνεται εξαιτίας της εγκατάλειψης οικόσιτων ζώων

Ένα ζήτημα το οποίο έχει απασχολήσει διαχρονικά τις δημοτικές αρχές της πόλης μας είναι τα αδέσποτα και η καθημερινότητα που βιώνουν οι συμπολίτες μας. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης η αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων είναι ραγδαία. Πολλές οι εγκαταλείψεις οικόσιτων ζώων, παντελής απουσία ενημέρωσης για στειρώσεις, κουτάβια και ηλικιωμένα με μεγάλη ευκολία αφήνονται στο δρόμο. Παρότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος και επισύρει τσουχτερά πρόστιμα στο Δήμο μας συμβαίνει ότι και στις υπόλοιπες «κλειστές» κοινωνίες στη χώρα μας. Αποφεύγονται οι ονομαστικές καταγγελίες γιατί… θέλουμε να τα έχουμε καλά με τον γείτονα ή το συγγενή μας. Αποτέλεσμα το πρόβλημα να διογκώνεται, οι ευθύνες να μετατοπίζονται στους φιλόζωους και στη δημοτική αρχή και ο καθένας να περιμένει από κάποιον άλλο να δώσει τη λύση.

Τι προβλέπει ο νόμος

Νόμος 3852/2010 (ΦΕΚ 87Α). Για όσους δεν σημαίνει κάτι είναι ο ευρύτερα γνωστός ως «Πρόγραμμα Καλλικράτης». Με αυτόν το νόμο μεταρρυθμίστηκε η διοικητική διαίρεση της Ελλάδας, επανακαθορίστηκαν τα όρια των αυτοδιοικητικών μονάδων, ο τρόπος εκλογής των οργάνων και οι αρμοδιότητές τους. Στην πράξη φάνηκαν πάρα πολλές δυσλειτουργίες που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οφείλονταν στην έλλειψη κονδυλίων, δηλαδή αύξηση αρμοδιοτήτων με σημαντική μείωση της κρατικής επιχορήγησης.
Με δεδομένο το φαινόμενο της αύξησης των αδέσποτων κάτω από την πίεση πολλών αρμόδιων φορέων αλλά και της κοινοτικής οδηγίας και μετά από διαβούλευση που κράτησε 2 χρόνια ψηφίζεται ο Νόμος 4039/12 και δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 15/2-2-2012. Περιλαμβάνει 21 άρθρα που καλύπτουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το ζήτημα. Καθορίζει τι πρέπει να γίνει για την ευζωία τόσο των δεσποζόμενων όσο και των αδέσποτων στα οποία είναι σήμερα αφιερωμένο το άρθρο μας. Αρμόδιος φορέας για τη διαχείρισή τους είναι ο εκάστοτε Δήμος που, ενδεικτικά αναφέρουμε, υποχρεούται:
-για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων
-για τη σίτιση, τη σήμανσή τους, έλεγχο της υγείας τους, εμβολιασμό και στειρώσεις
-για την ίδρυση και λειτουργία δημοτικών ή διαδημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων, ενώ επιτρέπεται συνεργασία με ενδιαφερόμενα φιλoζωικά σωματεία και ενώσεις, εθελοντές φιλόζωους σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο, την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους.

Η ολιγωρία της κεντρικής εξουσίας για χορήγηση κονδυλίων

Σύμφωνα πάντα με το νόμο για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι σε κάθε Δήμο ή συνεργαζόμενους Δήμους είναι δυνατόν να παρέχεται και οικονομική ενίσχυση από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς. Ορισμένοι μάλιστα Δήμοι βλέποντας την ολιγωρία της κεντρικής εξουσίας για χορήγηση κονδυλίων που θα τους επέτρεπαν την καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος θέσπισαν ένα τέλος για τα αδέσποτα ύψους 0,50€ υπέρ αυτών που μπήκε στους λογαριασμούς της εκάστοτε ΔΕΥΑ. Δηλαδή ένα ποσό που δεν ξεπερνά τα 6 ευρώ το χρόνο ανά οικογένεια βοηθά ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τι συμβαίνει στο Δήμο μας

Από την 28ης Οκτωβρίου, την πλατεία Λυτάρα, την πλατεία Κύπρου, την περιοχή του γηπέδου του Βύζα, σε πολλές γειτονιές στη Νέα Πέραμο, το Αλεποχώρι και την Κινέτα τα αδέσποτα αυξάνονται.
Αυτό φαίνεται πλέον ξεκάθαρα καθώς έχουν αρχίσει και δημιουργούνται αγέλες. Τα αδέσποτα, ψάχνουν στα σκουπίδια προκειμένου να σιτιστούν γεμίζοντας σκισμένες σακούλες το γύρω τοπίο, δεν έχουν σήμανση, δεν ξέρουμε αν είναι υγιή, γίνονται πολλοί «καυγάδες» μεταξύ τους, ενώ τελευταίο αφήσαμε το φαινόμενο της επιθετικότητας, καθώς ο κίνδυνος κυρίως για τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους αλλά και για τους οδηγούς δικύκλων αυξάνεται.

Προέχει η προστασία των πολιτών αλλά και των ζώων

Στη σημερινή εποχή που όλοι αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητά μας λόγω της κρίσης, το τελευταίο που θα επιθυμούσαμε είναι να δημιουργήσουμε «αντίπαλες» ομάδες μεταξύ των συμπολιτών μας, γιατί κάθε νόμισμα έχει 2 όψεις. Στο συγκεκριμένο θέμα από τη μία πλευρά βρίσκονται οι φιλόζωοι που με προσωπικό κόστος (χρόνο και χρήμα) προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση που πλέον όμως έχει ξεφύγει, ενώ από την άλλη υπάρχουν οι υπόλοιποι πολίτες που αισθάνονται «απειλούμενοι» και προσανατολίζονται να «πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους». Για να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι δεν θεωρούμε πως οι φόλες είναι λύση, το αντίθετο μάλιστα. Στόχος μας είναι, πρέπει να είναι, η προστασία του συνόλου των πολιτών και η αρμονική συμβίωσή τους με τα αδέσποτα.

Το κακό έχει παραγίνει και κάνουμε ειλικρινή έκκληση για εξεύρεση λύσης.

Είναι πλέον σαφές στον κάθε πολίτη αυτού του Δήμου ότι το κακό έχει παραγίνει και γι αυτό πρέπει άμεσα να μπει φρένο και ν’ αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επίλυση του προβλήματος. Μεθοδικά και με συνέχεια, όχι σπασμωδικά και κατ’ επιλογή γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι πρόσκαιρη λύση και θα βρούμε πάλι σε λίγο διάστημα μπροστά μας τα ίδια ίσως και χειρότερα δεδομένα.
Έχοντας ασχοληθεί κατά καιρούς με το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων θεωρούμε πως ο δήμος Μεγάρων είναι απαραίτητο να συμμετάσχει σε πρόγραμμα στειρώσεων, αλλά και να μεριμνήσει ώστε να διαλυθούν οι αγέλες που έχουν δημιουργηθεί μεταφέροντας κάποια από αυτά σε ενδεδειγμένους (από ειδικούς) χώρους, εκτός αστικού ιστού όπου προφανώς θα πρέπει να υπάρχουν οι υποδομές για τη σίτισή και την παρακολούθησή τους. Πιστεύουμε ταυτόχρονα ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την επίβλεψη και την αυστηρή τήρηση του νόμου 4039/2012 που αφορά στα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς και ο Δήμος σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές να προχωρά στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Αρωγοί οι δημότες σε όποιες δράσεις κι αν γίνουν

Παρότι θεωρούμε δίκαιες τις καταγγελίες των πολιτών προς τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, εντούτοις πιστεύουμε πως επιβάλλεται όλοι οι δημότες να βοηθήσουν σε αυτό το σκοπό και να σταθούν αρωγοί σε όποιες δράσεις και αν ξεκινήσουν.
Σκοπός του ρεπορτάζ μας είναι να αφυπνίσουμε και τη διοίκηση του δήμου ώστε επιτέλους και σε συνεργασία με τα Φιλοζωικά Σωματεία Μεγάρων & Νέας Περάμου, καθώς και με τους ιδιώτες εθελοντές να βρεθούν λύσεις. Γιατί είναι βέβαιο ότι σε κανέναν μας δεν αρέσει η εικόνα παραμελημένων, άρρωστων, πεινασμένων αδέσποτων, κακοποιημένων και νεκρών ζώων. Αλλοτριώνει κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά και αποτελεί εικόνα ντροπής για όλους μας.