AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

22.05.2018

Ο καιρός μας

796vasileiou

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 η συνέντευξη τύπου για τον απολογισμό των έργων και δράσεων της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής στο Δήμο Μεγαρέων. Η συνέντευξη δόθηκε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαρέων, παρουσία του Δημάρχου, Γρ. Σταμούλη, των Αντιδημάρχων, Ελ. Ρήγα, Κ. Φυλακτού και Ν. Παπαπανούση, των επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών «Τώρα» Γ. Μπερδελή και «Ενεργοί Πολίτες» Γιαν. Μιχάλαρου, ειδικών συμβούλων, συνεργατών, υπηρεσιακών στελεχών, εκπροσώπων συλλογικών φορέων και πολιτών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιαν. Βασιλείου, αναφέρθηκε σε τρείς πυλώνες παρεμβάσεων της Περιφέρειας Αττικής στην περιοχή: Τον περιβαλλοντικό, τον κοινωνικό και τον πυλώνα των υποδομών.

Ο περιβαλλοντικός, ο κοινωνικός τομέας, οι υποδομές και τα έργα

Όσον αφορά τον περιβαλλοντικό τομέα, αναφέρθηκε στην προώθηση της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων, καθώς ο Δήμος Μεγαρέων έχει καταθέσει τοπικό σχέδιο διαχείρισης, την διάθεση μηχανημάτων και προσωπικού για την απόσυρση μπαζοσκούπιδων, τη στήριξη της θεσμικής κατοχύρωσης του Βουρκαρίου ως πάρκου και την επικαιροποίηση των ΣΑΤΑΜΕ.
Σχετικά με τον κοινωνικό τομέα, αναφέρθηκε τόσο στη χρηματοδότηση κοινωνικών δράσεων και δομών μέσω του ΠΕΠ Αττικής (Κέντρο Κοινότητας, Δομές για την επισιτιστική και υλική βοήθεια) όσο και στις πολυάριθμες δράσεις της Αντιπεριφέρειας για ενημέρωση και στήριξη ευάλωτων κατοίκων της περιοχής μέσα από επισιτιστικές δράσεις, κοινωνικά προγράμματα αλλά και προγράμματα κοινωνικής ένταξης για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες.
Στον τομέα των υποδομών, αναφέρθηκε σε έργα που ήδη υλοποιούνται αλλά και σε όσα προγραμματίζονται με σκοπό να συμβάλλουν στη βιώσιμη κάλυψη πληγών της περιοχής, όπως η αποκατάσταση της χωματερής, η εκτροπή του ρέματος Έξω Βρύσης, οι επισκευές αθλητικών χώρων, οι αναπλάσεις παιδικών χαρών, οι μελέτες τόσο για το οδικό δίκτυο (όπως η επαρχιακή οδός Μεγάρων- Αλεποχωρίου, οι κόμβοι και πάροδοι πεδινού τμήματος, το αποχετευτικό δίκτυο στο ακρογιάλι Νέας Περάμου, η υδροδότηση της Κινέττας).
Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων και δράσεων για τον Δήμο Μεγαρέων που είναι ενταγμένος στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής ανέρχεται στα 56.000.000 ευρώ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιαν. Βασιλείου, καταληκτικά τόνισε ότι το όραμα για την περιοχή των Μεγάρων εδράζεται στα πολύπλευρα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής στην αγροτική οικονομία, στον πολιτισμό, στο παράκτιο και ορεινό περιβάλλον και τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης.
Οι χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας υποστηρίζουν, κυρίως, τον αγροτικό και τουριστικό προσανατολισμό της περιοχής, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερες ο Αντιπεριφερειάρχης, «πιστεύουμε πως με την υλοποίηση των έργων αυτών σε συνδυασμό με παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, μπορούν πράγματι τα Μέγαρα και η Νέα Πέραμος να κάνουν άλματα» και στην αγροτική οικονομία και στην τουριστική ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Τι είπε αναλυτικά ο Γιαν. Βασιλείου

Αναλυτικά ο κ. Βασιλείου τόνισε: «Βασική προεκλογική δέσμευση της παράταξης μας και της Περιφερειάρχη Αττικής κ. ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ, ήταν η επικοινωνία με τους πολίτες.
Η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής - αφού πραγματοποίησε στις 11/5/2016 δημόσιο ανοιχτό απολογισμό στην Ελευσίνα - προέκρινε για φέτος τις συνεντεύξεις τύπου και στους πέντε Δήμους της Δυτικής Αττικής - αναπτύσσοντας τις δράσεις και το έργο μας.
Ευχαριστώντας τον Δήμο Μεγάρων για την παραχώρηση της αίθουσας - και όλους εσάς για την παρουσία σας - ξεκινώ λέγοντας ότι το σύνολο των παρεμβάσεων μας είναι ενταγμένο στους γενικότερους Στρατηγικούς σχεδιασμούς της Περιφέρειας Αττικής - ενώ μεθοδολογικά - το χωρίζουμε σε τρεις βασικές ενότητες.

Περιβάλλον, κοινωνική πολιτική και υποδομές

Και οι τρεις αυτές ενότητες είναι ενταγμένες στον σχεδιασμό μας - τον οποίο παρουσιάσαμε μόλις αναλάβαμε τα καθήκοντα μας - με την επωνυμία ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ 2020+.
Να προσθέσω - πως δυόμιση χρόνια τώρα πορευόμαστε έχοντας ως αρχή την συνεργασία με τον α’ βαθμό αυτοδιοίκησης - ενώ μπροστά στην ανάγκη προώθησης των προβλημάτων της Δυτικής Αττικής και εξυπηρέτησης των πολιτών της - εξαντλούμε όλα τα όρια των θεσμικών μας δυνατοτήτων.

Σε ότι αφορά το περιβάλλον

Η αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων- με στόχο το κλείσιμο της χωματερής και την αποκατάσταση του χώρου - αποτελεί προεκλογική μας δέσμευση.
Σε αυτήν την κατεύθυνση - και με δεδομένο τον στόχο της Ε. Ε - να μην οδηγείται για ταφή μέχρι το 2020 το 53% των απορριμμάτων -οι παρεμβάσεις μας είναι οι εξής:
1. Ζητήσαμε και από τους 66 Δήμους της Αττικής να καταθέσουν Τ.Σ.Δ.Α - εναρμονισμένα στον εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης - όπου ο Δήμος Μεγάρων κατέθεσε το δικό του.
2. Κάναμε το αποφασιστικό βήμα - όπου μετά από εξαντλητικό διάλογο - ψηφίσαμε μια Σ.Μ.Π.Ε. και έναν νέο ΠΕ.Σ.Δ.Α.
3. Σήμερα βρισκόμαστε σε φάση εγκρίσεων των χρηματοδοτικών εργαλείων, των χωροθετήσεων για Χ.Υ.Τ.Υ, των χωροθετήσεων για ίδρυση μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων, και επίσης των διαδημοτικών χώρων κομποστοποίησης, ενώ το υπουργείο ζητά ήδη με εγκύκλιο του από τα Δημοτικά Συμβούλια, να αποφασίσουν την χωροθέτηση των Πράσινων σημείων.
4. Προωθούμε - μετά από συσκέψεις με εξωραϊστικούς, εκπαιδευτικούς και επιχειρηματικούς φορείς - την ανακύκλωση καθαρού χαρτιού στην Δυτική Αττική - το γνωστό ‘έλα στον κύκλο μου’ - προμηθεύοντας όλους με τον ειδικό κάδο.
5. Διαθέτοντας δικά μας μηχανήματα και προσωπικό - έχουμε αποσύρει μέχρι σήμερα από τον Δήμο Μεγάρων7.000,00t μπαζοσκούπιδων - έχει γίνει μεταφορά και επίστρωση υλικού οδοποιίας 3α 2.300,00 t - ενώ σε μόνιμη βάση έχουν παραχωρηθεί στον Δήμο τέσσερα μηχανήματα έργου.
6. Σημαντική κατάκτηση - που ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια των Μεγάρων - αποτελεί ο χαρακτηρισμός του Βουρκαρίου ως Περιφερειακό Πάρκο, υγρότοπος - ενώ ήταν χαρακτηρισμένος ως βιομηχανική ζώνη.
7. Έχει ξεκινήσει πρόγραμμα - για χωρική και πολεοδομική ανασυγκρότηση της Δυτικής Αττικής -πρόβλημα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον οικιστικό ιστό της πόλης των Μεγάρων - την βιομηχανική ζώνη - τους οικισμούς, αλλά και για την προστασία της γεωργικής γης και των ορεινών όγκων.
8. Επικαιροποιούμε τα ΣΑΤΑΜΕ - με το ενδιαφέρον να βρίσκεται έστω σε μια δραστηριότητα ΣΕΒΕΖΟ που υπάρχει στα Μέγαρα- προγραμματίζοντας για τις 17 Μαΐου μια προάσκηση - και στη συνέχεια το φθινόπωρο, ασκήσεις με την συμμετοχή φορέων και πολιτών.

Σε ότι αφορά την κοινωνική πολιτική

Μιλώντας για το προφίλ του Δήμου, πρέπει να πούμε πως πρόκειται για έναν ακόμα Δήμο της Δυτικής Αττικής - που συμφωνά με τις μελέτες - μετά από τους Δήμους Φυλής, Ασπρόπυργου και Άγιας Βαρβάρας - βρίσκεται στην τετάρτη θέση του δείκτη φτώχειας ανάμεσα και στους 66 Δήμους της Περιφέρειας Αττικής - ενώ υπάρχει και πολυπληθής κοινότητα Ρομά.
Επίσης τα Μέγαρα έχουν τον δεύτερο υψηλότερο δείκτη ανεργίας στην Δυτική Αττική, μετά από τον Ασπρόπυργο.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, σας παρουσιάζουμε τρεις ενότητες δράσεων:

Τις ολοκληρωμένες - όσες υλοποιούνται - και όσες προγραμματίζουμε:
α- Ολοκληρωμένες:
1- Κοινωνική έρευνα απογραφή στο Βλυχό Μεγάρων που κατοικείται κατά συντριπτική πλειοψηφία Ρομά - με σκοπό την κατάρτιση ολοκληρωμένης παρέμβασης που θα αφορά - το στεγαστικό, το εκπαιδευτικό, το εργασιακό και τον υγειονομικό και κοινωνικό τομέα.
2- Υλοποιήθηκε Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Αττικής, Υπουργείου Εργασίας και Δήμου Μεγάρων - για τη διανομή αγαθών στις δομές κοινωνικού παντοπωλείου - με 206 ωφελούμενα νοικοκυριά από τα Μέγαρα.
3- Υλοποιήθηκαν - κυρίως σε συνεργασία με την Αλληλεγγύη για Όλους και με το σωματείο λαϊκών αγορών Άγιος Γεράσιμος, αλλά και με το σωματείο Άγιος Γεώργιος- επανειλημμένα δράσεις σε 7καταγεγραμμένες συλλόγους - επισιτιστικής και υλικής βοήθειας με ωφελούμενα περίπου 400 νοικοκυριά.
4- Υλοποιήθηκε το πρόγραμμα «Ηλεκτρικό Ρεύμα για Όλους» - όπου στα Μέγαρα επιδοτήθηκαν συνολικά 210 νοικοκυριά - τα οποία ήταν ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
5- Είχαμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με 180 περίπου συμπολίτες μας των Μεγάρων -ενημερώνοντας τους είτε ατομικά είτε με συσκέψεις για κοινωνικά προγράμματα- όπως ανθρωπιστική κρίση, ΚΕΑ, διακανονισμοί ΔΕΗ, η για το πρόγραμμα ΤΕΒΑ, όπου συμμετείχαμε και με τις υπηρεσίες μας - με την ευθύνη πληροφόρησης, υποβολής αιτήσεων και υγειονομικού ελέγχου των τροφίμων.
6- Έγινε με συσκέψεις και συζητήσεις μια σοβαρή προσπάθεια ενημέρωσης των ρομά - καθώς και παρεμβάσεις μας στην ΔΕΗ για τις ρευματοκλοπές-όπου στερούνται του ρεύματος και νόμιμοι χρήστες εντός και εκτός Βλυχού - πρέπει όμως να πούμε πως σήμερα είναι στο χέρι του συλλόγου τους και των ίδιων των ρομά η διαχείριση του θέματος.
7- Διατεθήκαν από τις υπηρεσίες μας 120 δελτία μετακίνησης ΑΜΕΑ.

β- Ενταγμένα προς υλοποίηση:

1. Πρόγραμμα παρέμβασης κοινωνικής ένταξης - μέσω του οργανωμένου αθλητισμού στο Βλυχό Μεγάρων - σε συνδυασμό με την κατασκευή ή αναβάθμιση αθλητικών χώρων σε συνεργασία με το ΤΕΕΦΑ.
2. Χαρτογράφηση αναγκών και Δικτύωση φορέων πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας στην Δυτική Αττική - για την κάλυψη κενών κυρίως στην παιδιατρική φροντίδα - ενώ όπως έγινε στον Ασπρόπυργο – προγραμματίζουμε με το ‘Υγεία για όλους’ εξετάσεις σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες - κυρίως ρομά.
3. Προωθούμε για φέτος την εγκατάσταση διάταξης πρόσβασης ΑΜΕΑ σε παραλία της Νέας Περάμου - με προοπτική την δημιουργία μιας κανονικά προσβάσιμης παράλιας - που θα γίνει σημείο αναφοράς θα έλεγα - για όλα τα ΑΜΕΑ της Δυτικής Αττικής.

Β- Δράσεις που υλοποιούνται –ΠΕΠ
1- Χρηματοδότηση Δομής Παροχής Βασικών Αγαθών Κοινωνικού Παντοπωλείου, Συσσιτίου και Κοινωνικού Φαρμακείου, προϋπολογισμού 416.520,00 ευρώ (ΠΕΠ).
2- Χρηματοδότηση Κέντρου Κοινότητας και Παραρτήματος Ρομά Δήμου Μεγάρων, προϋπολογισμού 393.422,00 ευρώ (ΠΕΠ).
3- Χρηματοδότηση της ίδρυσης και λειτουργίας Συμβουλευτικού Σταθμού Στήριξης Γυναικών στην Ελευσίνα - που θα καλύψει και τις ανάγκες των Μεγάρων - προϋπολογισμού 250.000,00 ευρώ (ΠΕΠ).
4- Για το πρόγραμμα εναρμόνισης - οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής με δωρεάν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών - στηρίχθηκαν για ένταξη 145οικογένειεςαπό τα Μέγαρα(ΠΕΠ).
Γ- Δράσεις που προγραμματίζουμε:
1- Δομή στήριξης Κ.ΑΛ.Ο στην Δυτική Αττική - σε συνεργασία με κατάλληλο ερευνητικό φορέα- και στόχο την παροχή νομικών και λογιστικών πληροφοριών.
2- Χαρτογράφηση αναγκών για την κάλυψη κενών στην πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα - ειδικότερα - για πρωαγωνιστικό έλεγχο πρόληψης υγείας σε όλα τα παιδιά που αθλούνται ΠΡΕΠΥ.
3- Χαρτογράφηση και στήριξη ολοκληρωμένου δικτύου προσβασιμότητας ΑΜΕΑ - και πρόβλεψη αυτής της πλευράς - στις μελέτες όλων των έργων που γίνονται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας.

Σε ότι αφορά τα έργα

Πριν από την αναλυτική τους παρουσίαση -να πω ότι και στον τομέα αυτό ο Δήμος Μεγάρων - εξ’ αιτίας των ελλείψεων που υπάρχουν σε έργα υποδομής, από την μια επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα ζωής των πολιτών-και από την άλλη δεν διευκολύνεται η ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής.
Οι παρεμβάσεις μας στο σκέλος αυτό είναι οι ακόλουθες:

Εκτελούμενα
1. Η ύπαρξη χωματερής που αποτελούσε πληγή για την περιοχή θα πάψει να υφίσταται – αφού τα έργα προϋπολογισμού 6.110.000,00 ευρώ για την αποκατάσταση της προχωρούν κανονικά-υπάρχει όμως ο κίνδυνος εάν δεν παρθούν μέτρα δημιουργίας νέας ακριβώς δίπλα από την παλιά.
2. Κοινωνική έρευνα απογράφη στον οικισμό Roma στο Βλυχό - προϋπολογισμού 15.000,00 ευρώ –η οποία ολοκληρώθηκε και αναμένουμε τα ευρήματα της.
3. Σε μια σειρά οικισμούς και περιοχές του Δήμου πραγματοποιήθηκαν διανοίξεις η εξωραϊσμοί δρόμων, έργα αντιστήριξης, η αποκαταστάσεις προαύλιων χώρων μοναστηριών, όπως πχ του Οσίου Ιερόθεου κλπ.
4. Το έργο της εκτροπής του ρέματος της Έξω Βρύσης- προϋπολογισμού 4.450.000,00 ευρώ-που αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του επόμενο μήνα.
5. Παρεμβάσεις επισκευών σε αθλητικές εγκαταστάσεις προϋπολογισμού 650.000,00 ευρώ.
6. Ανάπλαση της παιδικής χαράς Νο 1 στην δημοτική κοινότητα Νέας Περάμου - προϋπολογισμού 161.560,00 ευρώ.
7. Ολοκλήρωση μελέτης βελτίωσης, χάραξης και διαπλάτυνσης της επαρχιακής οδού Μέγαρα Αλεποχώρι (ορεινό τμήμα) -προϋπολογισμού 586.548,49 η οποία θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι.
8. Σύνταξη οριστικής μελέτης και μελέτης εφαρμογής τεσσάρων κόμβων και παρόδων πεδινού τμήματος της επαρχιακής οδού Μέγαρα Αλεποχώρι, Προϋπολογισμού 246.062,72 ευρώ - έργο που βρίσκεται υπο δημοπράτηση.
9. Μελέτη κατασκευής αποχετευτικού δικτύου όμβριων στο ακρογιάλι Νέας Περάμου προϋπολογισμού 15.000,00 ευρώ- έργο το οποίο έχει ολοκληρωθεί.

Ενταγμένα
10. Συντήρηση και αποκατάσταση του καθεδρικού ναού κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάρων - προϋπολογισμού 1.400.000,00 ευρώ - αναμένουμε από τις τεχνικές υπηρεσίες της Μητρόπολης την ανάληψη του έργου.
11. Ανασύνταξη και επικαιροποίηση μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας Μεγάρων (ρέμα έξω καμάρες) και κατασκευή φράγματος ανάσχεσης - προϋπολογισμού 300.000,00 ευρώ - το καλοκαίρι γίνεται η δημοπράτηση της μελέτης.
12. Προώθηση της γραφής στην κουλτούρα των Roma Μαγάρων - προϋπολογισμού 85.000,00 ευρώ.
13. Ανάδειξη και αξιοποίηση πολιτιστικών προϊόντων των Roma - προϋπολογισμού 85.000,00 ευρώ.
14. Υδροδότηση οικισμού Κινέττας Μεγάρων Α’ φάση - προϋπολογισμού 6.800.00,00 ευρώ - έργο που πέρασε σε ΕΣΠΑ και εγκρίθηκε - και αναμένουμε από την ΕΥΔΑΠ το αργότερο το φθινόπωρο την έναρξη εργασιών για την κατασκευή του.
15. Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου όμβριων στο ακρογιάλι Νέας Περάμου - προϋπολογισμού 5.600.000,00 ευρώ-όπου μετά τις αδειοδοτήσεις που θα τις έχουμε το καλοκαίρι - προχωράμε στην δημοπράτηση της εργολαβίας για την κατασκευή του.
16. Διευθέτηση του χειμάρρου Αγίας Παρασκευής - προϋπολογισμού 4.400.000,00 ευρώ - έργο του οποίου η δημοπράτηση της εργολαβίας θα εξαρτηθεί και θα γίνει - με την πρόοδο του έργου της εκτροπής.
17. Συμπληρωματικές εργασίες σηματοδότησης στον κόμβο στη θέση φάρος - προϋπολογισμού 45.000,00 ευρώ.
18. Μελέτη για την κατασκευή εξωτερικού υδραγωγείου για την υδροδότηση του Αλεποχωρίου - προϋπολογισμού 75.000,00 ευρώ - όπου αναμένουμε την Μελέτη.
19. Κατασκευή νέας χάραξης βελτίωσης της επαρχιακής οδού από Μέγαρα μέχρι Αλεποχώρι (ορεινό τμήμα) - προϋπολογισμού 29.000.000,00 ευρώ.
20. Κατασκευή πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής και οικολογικής μετακίνησης στο δήμο Μεγαρέων - προϋπολογισμού 600.000,00 ευρώ - αναμένουμε την μελέτη από τον Δήμο.
21. Κατασκευή νέου παρκέ στο κλειστό γυμναστήριο περιοχής ΜΕΛΙ Μεγάρων-προϋπολογισμού 140.000,00 ευρώ - το έργο βρίσκεται στην διεύθυνση προγραμματισμού.
22. Κατασκευή δρόμου στη θέση Άνω Πευκενέας- για την διασύνδεση της επαρχιακής οδού Μαζιού (51) θέση ΑΠΟΓΙΟΥΡΙΣΜΑ με την επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου (50) θέση Παπαγιαννέικα - προϋπολογισμού 220.000,00 ευρώ.
23. Εδαφολογική μελέτη γεωργικών εδαφών της λεκάνης Δήμου Μεγαρέων - προϋπολογισμού 24.800,00 ευρώ - το έργο βρίσκεται στην διεύθυνση προγραμματισμού.
24. Μελέτη διαχείρισης υδάτινων πόρων Δήμου Μεγαρέων - προϋπολογισμού 27.280,00 ευρώ - το έργο βρίσκεται στην διεύθυνση προγραμματισμού.
25. Μελέτη για την μετατροπή ακινήτου σε αγροτικό τεχνολογικό πάρκο στη θέση Λάκκα Καλογήρου Μεγάρων - προϋπολογισμού 200.000,00 ευρώ -αναμένουμε την μελέτη από τον Δήμο.
26. Για την ανάπτυξη της περιοχής - εγκρίθηκε ποσό 200.000,00 ευρώ - για την μελέτη ορειβατικών και φυσιολατρικών μονοπατιών σε όλη της Δυτική Αττική.
27. Η επιτροπή που συγκροτήθηκε από τον Δήμο και την περιφέρεια έχει αντικείμενο την σύνταξη ενός στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα.

Νέα προς ένταξη έργα

1- Αποκατάσταση δρόμου Aγίου Ιωάννη Προδρόμου-προϋπολογισμού 127.000,00 - σε φάση έλεγχου της μελέτης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που είναι ενταγμένα στο ΠΕΕ της Περιφέρειας Αττικής ξεπερνά τα 56.000.00,00 ευρώ - ενώ με χρηματοδότηση από το υπουργείο, ολοκληρώθηκαν εργασίες συντήρησης οδοποιίας, προϋπολογισμού 500.000,00 ευρώ.
Προσθέτοντας σε όλα αυτά και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις - τις οποίες πραγματοποιούμε κάθε καλοκαίρι με μεγάλη επιτυχία - αυτές είναι οι βασικές παρεμβάσεις και δράσεις μας στον Δήμο Μεγάρων Νέας Περάμου - από τις 1/9/2014 που αναλάβαμε την διοίκηση της Περιφέρειας.
Θέλω όμως να κλείσω με το όραμα μας για τον Δήμο Μεγάρων.
Έναν ιστορικό Δήμο, με τεράστια έκταση, που περικλείεται από το κάλος τόσο της θάλασσας όσο και του βουνού - και έναν από τους Δήμους που και καλά κρατεί - ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πρωτοπορεί - ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας μας.
Νομίζω λοιπόν ότι αυτά τα χαρακτηριστικά, συνάδουν με Δήμο που μπορεί αντικειμενικά να αναπτυχτεί σε όλους τους τομείς, δίνοντας όμως προτεραιότητα στα πιο δυνατά του σημεία.
Οι επιτροπές μελέτης λοιπόν που έχουν συγκροτηθεί από την Αντιπεριφέρεια και τον Δήμο - για την γεωργική ανάπτυξη και τον τουρισμό - μελετώντας τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά και τις τουριστικές προοπτικές της περιοχής - έχουν αυτό ακριβώς το αντικείμενο.
Να προωθήσουν και τους δυο αυτούς τομείς της οικονομίας.
Όπως δε θα διαπιστώσατε και από την παράθεση των έργων- για να μην μείνουν όλα αυτά στα χαρτιά -τα κονδύλια της Περιφέρειας Αττικής υποστηρίζουν αυτόν τον προσανατολισμό.
Επειδή δε η περιοχή των Μεγάρων έχει πολλές αλλά αναξιοποίητες ή ελάχιστα αξιοποιήσιμες δυνατότητες όπως πχ Μοναστήρια, αρχαιολογικούς χώρους κλπ -πιστεύουμε πως με την υλοποίηση των έργων αυτών- σε συνδυασμό με παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην βελτίωση των ζωής των πολιτών - μπορούν πράγματι τα Μέγαρα και η Νέα Πέραμος να κάνουν άλματα και στις δυο αυτές παραγωγικές κατευθύνσεις - αλλά και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών τους».