AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

25.04.2018

Ο καιρός μας

795agrotikos

Βάζοντας πάνω απ’ όλα το συμφέρον του τόπου, ο υπεύθυνος Αγροτικού Τομέα της Νέας Δημοκρατίας στην Δυτική Αττική Μελ. Λέλης, συνέχισε την προσπάθεια που κάνει από τον Νοέμβριο του 2016 για την καταγραφή των προβλημάτων του αγροτικού κλάδου των αγροτών. Αυτή τη φορά προχώρησε στην διενέργεια συζήτηση που στόχο είχε την ενημέρωση των αγροτών – παραγωγών της περιοχής σχετικά με τα νέα συστήματα και τεχνολογίες της αειφορικής ανάπτυξης. Ενημέρωση με σκοπό μετέπειτα, την διοργάνωση ημερίδας για θέμα που αφορούν ιδιαίτερα τους παραγωγούς, την αγροτική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, με κυρίαρχο μήνυμα την μείωση του κόστους παραγωγής που θα επιτρέψει την προώθηση τοπικών αγροτικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού.
Με παρότρυνση του συμπολίτη μας ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου και έπειτα από συζήτηση που είχε με την Βουλευτή Αττικής Γεωργία Μαρτίνου αυτή δεν αδιαφόρησε στηρίζοντας την πρωτοβουλία του κ. Λέλη. Έτσι την πόλη των Μεγάρων επισκέφθηκε (με ενέργειες της βουλευτού), ο καθηγητής Γεωπονίας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης Σάκης Γκέρτσης, ο οποίος βρέθηκε στα γραφεία του συλλόγου παραγωγών – κηπευτικών Μεγάρων και είχε επαφή με εκπροσώπους του κλάδου.
Κατά την δίωρη ενημερωτική συζήτηση, ο καθηγητής – υπεύθυνος του τμήματος Agro-Environmental Systems Management της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, στάθηκε στις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται με στόχο την μείωση του κόστους παραγωγής.
Άριστος γνώστης της κατάστασης ο καθηγητής γεωπονίας τόνισε πως η εφαρμογή παραδοσιακών προσεγγίσεων διαχείρισης των καλλιεργειών καθιστά συχνά τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα μη ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά, αφού την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αγρότες υιοθετούν με ταχείς ρυθμούς νέες τεχνολογίες, που οδηγούν σε αύξηση της παραγωγής με μειωμένο κόστος.
Ο κ. Γκέρτσης επεσήμανε πως υπάρχει ανάγκη για τεχνολογικές λύσεις προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα, που θα βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με διάφορες καλλιεργητικές πρακτικές, όπως άρδευση, λίπανση και φυτοπροστασία. «Λύσεις που θα παρέχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στους Έλληνες παραγωγούς σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και θα βελτιώσουν τη θέση τους στην παγκόσμια αγορά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ακολούθως ο καθηγητής συνοδευόμενος από την κ. Μαρτίνου, τον κ. Λέλη αλλά και από εκπροσώπους του συνεταιρισμού παραγωγών – κηπευτικών επισκέφθηκε καλλιέργειες, δείχνοντας εκεί κάποια από τα δείγματα των επιστημονικών του γνώσεων.
Απομένει πλέον η από κοινού απόφαση για την διενέργεια ημερίδας στην οποία θα συζητηθούν θέματα που δεν θα αφορούν θεσμικές παρεμβάσεις ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, αλλά θα σχετίζονται κυρίως στην ενημέρωση σχετικά με τις νέες τεχνολογίες που θα βοηθήσουν τους αγρότες – παραγωγούς των Μεγάρων να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί.

Μελ. Λέλης: Τα Μέγαρα μπορούν να μετατραπούν σε δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων

Με αφορμή την επίσκεψη του καθηγητή Σ. Γκέρτση που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Λέλη ζητήσαμε από τον τελευταίο να μας μιλήσει για τις προσπάθειες που κάνει ως θεματικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή μας για θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Ο κ. Λέλης μας δήλωσε τα παρακάτω: «Έχουμε ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβριο μια προσπάθεια για την καταγραφή των προβλημάτων και των αγροτών της περιοχής μας. Η προσπάθεια αυτή συνεχίστηκε με την επίσκεψη του καθηγητή γεωπονίας κ. Γκέρτση τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω που βρέθηκε στα Μέγαρα. Όπως θέλω να ευχαριστήσω και την βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γ. Μαρτίνου που στήριξε την πρωτοβουλία μου. Θεωρώ πως μέσα από ένα άριστα οργανωμένο σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης, η πόλη των Μεγάρων μπορεί να καταστεί ως ένας μεγάλος εμπορικός κόμβος συλλογής αγροτικών προϊόντων. Η περιοχή μας έχει όλα τα χαρακτηριστικά αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για αυτό και τα Μέγαρα μπορούν να μετατραπούν σε ένα δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων. Δεν αναφέρομαι μόνο στα οπωροκηπευτικά, αλλά και σε προϊόντα πτηνοτροφίας, κτηνοτροφίας όπως και σε προϊόντα της Μεγαρικής γης τα οποία είναι αναγνωρισμένα και άριστης ποιότητας, όπως το φιστίκι, οι ελιές και κατ’ επέκταση το ελαιόλαδο. Μαζί με τα προϊόντα της Μεγαρικής γης με την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών μπορούν εδώ στα Μέγαρα να συγκεντρώνονται αγροτικά προϊόντα και άλλων ανά την Ελλάδα περιοχών, αντιγράφοντας άλλες χώρες όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο. Είναι μια πρόταση ρηξικέλευθη που θα ανοίξει νέους δρόμους για τους αγρότες της περιοχής μας αλλά και πολλές νέες θέσεις εργασίας».