AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

18.06.2018

Ο καιρός μας

794limatolaspi

Η ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης που προέκυψε έπειτα από έφεση της εταιρίας «BIOCOMPOST» και αφορούσε ποιος θα έχει τη νομή ενός μηχανήματος ανάδευσης (ΜΠΑΚΟΥΣ) και ενός φορτωτή, φαίνεται να προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην ΔΕΜ Α.Ε. και κατ’ επέκταση στην εταιρεία «MEGAECO» που έχει την ευθύνη της λειτουργίας του εργοστασίου της κοπριάς. Πάνω απ’ όλα όμως, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στον Δήμο Μεγαρέων.
Μετά την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης, (και αφού το δικαστήριο αναγνώρισε ότι η νομή των μηχανημάτων ανήκει στην εταιρεία «BIOCOMPOST» σημερινή «ECO TERRA»), σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαδικασία επεξεργασίας της κοπριάς και της λυματολάσπης, εφόσον δεν αντικατασταθεί εγκαίρως το ειδικό μηχάνημα που χρησιμοποιούνταν, τόσο για το αερισμό όσο και για την κομποστοποίηση, κινδυνεύει να διακοπεί. Αυτό διότι άλλος είναι σήμερα ο διαχειριστής του εργοστασίου της ΔΕΜ Α.Ε. και άλλος σύμφωνα με την δικαστική απόφαση ο ιδιοκτήτης των μηχανημάτων.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Οι πληροφορίες που συλλέξαμε, μαρτυρούν ότι τα συγκεκριμένα μηχανήματα, συνολικής αξίας 310.000 ευρώ, είχαν αγοραστεί το 2010 από την εταιρεία του κ. Χαράλαμπου Μυγιάκη.
Εταιρεία που με προσωπική απόφαση του τότε Δημάρχου Μεγαρέων Δημ. Στρατιώτη είχε αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας του εργοστασίου της κοπριάς.
Συγκεκριμένα το μηχάνημα ανάδευσης (ΜΠΑΚΟΥΣ) είχε αγοραστεί από την Γερμανία, ενώ ο φορτωτής μάρκας Caterpillar είχε αγοραστεί από εταιρεία που είχε έδρα την Ελευσίνα.
Όμως οι ανακατατάξεις στο Δήμο και η ανάληψη της Δημοτικής Αρχής από τον κ. Γιαν. Μαρινάκη, απέφεραν αλλαγές, με την εταιρεία «MEGAECO» του κ. Γιαν. Πολυχρονόπουλου να αναλαμβάνει έπειτα από διαγωνισμό τον Ιούνιο του 2012, την ευθύνη της λειτουργίας του εργοστασίου της κοπριάς, με κύριο μέτοχο της ΔΕΜ Α.Ε. τον Δήμο Μεγαρέων.
Η επιμονή όμως της τότε διοίκησης του κ. Μαρινάκη πως τα συγκεκριμένα μηχανήματα ανήκουν στην ΔΕΜ Α.Ε., άνοιξε έναν κύκλο δικαστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Δήμο και την «BIOCOMPOST», με τον Δήμο Μεγάρων να βγαίνει νικητής στην πρώτη μάχη, κερδίζοντας την πρωτόδικη απόφαση.

Η έφεση από την «ECO TERRA» και η εκτέλεση της απόφασης

Όπως ήταν φυσικό, η εταιρεία «ECO TERRA» που δραστηριοποιείται στον τομέα διαχείρισης οργανικών αποβλήτων και μετέπειτα αγόρασε τα δικαιώματα της«BIOCOMPOST», έχοντας πλέον στην διάθεση της όλα τα παραστατικά αγοράς των μηχανημάτων άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.
Έτσι μετά από 6 χρόνια λειτουργίας των μηχανημάτων από την εταιρεία «MEGAECO», ήρθε η εκδίκαση της έφεσης να φέρει τα … πάνω – κάτω, δικαιώνοντας την εταιρεία «ECO TERRA».!
Επόμενο βήμα η εκτέλεση της δικαστικής απόφασης, με τους εκπροσώπους της εν λόγω εταιρείας πριν μια εβδομάδα περίπου, να παίρνουν πίσω τα μηχανήματα, δημιουργώντας μεγάλο ερωτηματικό σχετικά με το κατά πόσο πλέον (μετά τις τελευταίες εξελίξεις), δημιουργείται πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της ΔΕΜ Α.Ε. και κατ’ επέκταση της «MEGAECO».

Η επιβεβαίωση από τον Παν. Σκλήβα

Με αφορμή όλα όσα συνέβησαν, είχαμε τηλεφωνική επαφή με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας «ECO TERRA» κ. Παν. Σκλήβα ο οποίος μας επιβεβαίωσε όλα όσα συνέβησαν, γνωστοποιώντας μας ότι θα μιλήσει ανοικτά για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την συγκεκριμένη υπόθεση σε συνέντευξη Τύπου. «Το μόνο που μπορώ να σας πω στην παρούσα φάση είναι ότι η αλήθεια βγήκε στο φως. Η εταιρεία μας δικαιώθηκε αφού το δικαστήριο αναγνώρισε ότι η νομή των μηχανημάτων, που παράνομα και βιαίως εδώ και 6 χρόνια κρατούσε στην κατοχή της η τότε διοίκηση του Δήμου και της ΔΕΜ Α.Ε., ανήκει στην εταιρεία μας», δήλωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντάς μας να εννοηθεί πως για την διοίκηση της «ECO TERRA» δεν μπήκαν τίτλοι τέλους σε αυτή την υπόθεση.

Πολλά τα προβλήματα που προκύπτουν …

Όπως προαναφέραμε, τα προβλήματα που προκύπτουν μετά από αυτή την εξέλιξη είναι πολύ σοβαρά.
Προβλήματα που εστιάζονται κυρίως στο κατά πόσο μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της εταιρείας, την στιγμή που το μηχάνημα ανάδευσης αποτελεί το Α και το Ω για την επεξεργασία της κοπριάς αλλά και της λυματολάσπης.
Όσον αφορά ιδιαίτερα την λυματολάσπη, η διοίκηση του Δήμου φαίνεται (όπως λέει και ο λαός), «να μένει … ξεκρέμαστη», αν αναλογιστούμε πως με απόφασή της εδώ και αρκετό καιρό, μεταφέρεται η λυματολάσπη από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού προς επεξεργασία στην «MEGAECO». Πλέον και σε περίπτωση αδυναμίας άμεσης αναπλήρωσης των μηχανημάτων, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι ο Δήμος Μεγαρέων θα επιβαρυνθεί με ένα αρκετά μεγάλο κόστος.
Όλα λοιπόν είναι στον αέρα, αφού κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν υπάρχουν οι δυνατότητες – από πλευράς Δήμου αλλά και ιδιώτη – για την αντικατάσταση του ειδικού μηχανήματος «ΜΠΑΚΟΥΣ».
Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια, προκύπτει και το ερώτημα: «Τελικά ποιος θα πληρώσει το … μάρμαρο»; Η απάντηση φαντάζει ούτως ή άλλως εύκολη: Και πάλι οι «συνήθεις ύποπτοι» δημότες, που με τις αλόγιστες «πολιτικές» των ταγών είτε της κεντρικής είτε της τοπικής πολιτικής σκηνής, επιβαρύνονται συνεχώς!