AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

22.05.2018

Ο καιρός μας

mperdelis

Μετά τις ανακοινώσεις του δημάρχου, προέκυψαν θέματα προ ημερησίας διάταξης τα οποία κέντρισαν το ενδιαφέρον, με τον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γ. Μπερδελή να κερδίζει τις εντυπώσεις. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του συνδυασμού «Τώρα» έθεσε τρία θέματα.
Το πρώτο θέμα αφορούσε τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα του δήμου. Ο κ. Μπερδελής λαμβάνοντας το λόγο ανέφερε σχετικά: «Έχω την άποψη πως αυτή η ιστορία πρέπει με παρέμβαση του δημάρχου να σταματήσει. Αν δεν το κάνει ο δήμαρχος θα το κάνω εγώ προσωπικά. Γιατί είναι αδιανόητο κάθε αντιδήμαρχος αλλά και κάθε εντεταλμένος σύμβουλος να θέλει από ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα υπηρεσιακοί παράγοντες να μην έχουν μέσα να κάνουν την δουλειά τους. Φτάσαμε δε στο φοβερό, κάτι που είναι προσωπική μου εμπειρία, να δούμε αυτοκίνητο υπηρεσιακό να οδηγείται από σύζυγο αντιδημάρχου. Αν γινόταν ένα δυστύχημα κύριε δήμαρχε και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι ποιος θα πλήρωνε την νύφη; Ο δήμαρχος προσωπικά ή ο αντιδήμαρχος; Ο δήμος θα πλήρωνε τα σπασμένα. Εν πάση περιπτώσει για να τελειώσει αυτή η ιστορία. Αν κάποιος (εκτός από τον δήμαρχο) δεν έχει και δεν μπορεί να έχει την απαραίτητη άδεια για να οδηγεί υπηρεσιακό αυτοκίνητο, από αύριο να σταματήσει να το οδηγεί γιατί εγώ προσωπικά δεν θα κάνω μόνο καταγγελία στην αρμόδια υπηρεσία αλλά συγκεκριμένη μήνυση. Πρέπει επιτέλους το παραμύθι αυτό να τελειώσει».

«Έχουμε καταντήσει πλέον ανέκδοτο»

Ακολούθως ο κ. Μπερδελής αναφέρθηκε στα μπλε πεζοδρόμια. Συγκεκριμένα είπε:
«Νομίζω ότι είναι το θέμα της εβδομάδας που συζητάει όλη η πόλη. Τα μπλε πεζοδρόμια. Δεν ξέρω αν η διοίκηση στερείται από διάφορες ιδέες κυρίως καινοτόμες. Δεν ξέρω τελικά αν είναι μια άλλη καινοτόμα ιδέα από τα χλοοκοπτικά πρόβατα που χρησιμοποιήσατε πριν λίγες ημέρες, αυτό όμως έχει ξεπεράσει τα όρια της κακογουστιάς. Έχετε δει πουθενά κύριε δήμαρχε σε καμία πόλη, (και μάλιστα σήμερα έψαξα μέσω google 50 ευρωπαϊκές πόλεις και σε άλλες τόσες στην Ελλάδα), να βάφουνε τα μισά πεζοδρόμια κίτρινα και τα άλλα μπλε; Δηλαδή έχουμε καταντήσει πλέον ανέκδοτο. Σας παρακαλώ τουλάχιστον για τέτοια θέματα ας παίρνετε την υπηρεσιακή άποψη δηλαδή της τεχνικής υπηρεσίας μπας και βάλουν σε κάποιο φρένο σε όποιον έχει αποφασίσει να κάνει πολύχρωμα τα Μέγαρα. »

Η αυτοσχέδια- δημοτική χωματερή στο λόφο Στίκα

Το τρίτο θέμα που έθεσε ο κ. Μπερδελής ήταν για εμάς και το πιο σημαντικό. Πρόκειται για την κατάσταση που επικρατεί εδώ και αρκετό καιρό στο λόφο Στίκα, όπου ο δήμος σύμφωνα με το φωτογραφικό υλικό, έχει στήσει αυτοσχέδια χωματερή με τον κ. Σταμούλη να παραδέχεται πως πρόκειται για χώρο καύσης κλαδιών με την άδεια της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Μεγάρων. Τους ισχυρισμούς όμως του δημάρχου αντέκρουσε ο κ. Μπερδελής αφού έδειξε να είναι γνώστης της κατάστασης που επικρατεί αναφέροντας πως επισκέφθηκε το χώρο.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είμαστε γνώστες οι περισσότεροι που κατοικούμε στα Μέγαρα ότι εδώ και μερικές ημέρες κάτι καίγεται στον λόφο Στίκα. Εγώ το πρωί της Τετάρτης 5 Απριλίου, επισκέφθηκα το λόφο Στίκα, γιατί δεν μπορούσα να φανταστώ (ότι αυτή η φωτιά και ο καπνός που εδώ και δέκα ημέρες είναι τόσο εμφανής από την πόλη των Μεγάρων) ότι εκεί ο δήμος έχει δημιουργήσει χωματερή η οποία καίγεται. Και λέω ο δήμος, γιατί ενώ δεν είδα αυτοκίνητο του δήμου και δεν υπήρχε καμία ανθρώπινη παρουσία, όλα τα σημάδια όμως από ρόδες φορτωτή αποδεικνύουν ότι κανένας ιδιώτης δεν πήγε και δεν θα μπορούσε να πετάξει τέτοια ποσότητα και μάλιστα από σύμπηκτα απορρίμματα από κλαδιά έως οικιακά απορρίμματα στο συγκεκριμένο χώρο που πρόχειρα έχει διαμορφωθεί. Παρακαλώ κ. δήμαρχε, (τη στιγμή που και εσείς στο παρελθόν ήσασταν σε τέτοια θέματα ιδιαίτερα αυστηρός με την τότε διοίκηση), αυτή η κατάσταση να σταματήσει επιτέλους! Κάναμε υπομονή στην αρχή της θητείας σας τουλάχιστον εγώ προσωπικά, γιατί αντιμετωπίσατε ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες πριν αναλάβετε μια κατάσταση απερίγραπτη από την διοίκηση Μαρινάκη, όμως έχουν περάσει δυομιση χρόνια. Δεν μπορεί να καταφεύγουμε σε τέτοιες μεθόδους».

Ο Αντ. Χοροζάνης για τους απλήρωτους εργαζόμενους

Όλα όσα ανέφερε για την αυτοσχέδια χωματερή που έχει στηθεί στο λόφο Στίκα επιβεβαίωσε και ο Αντ. Χοροζάνης. Λαμβάνοντας το λόγο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» γνωστοποίησε πως και αυτός επισκέφθηκε τη συγκεκριμένη περιοχή αντικρίζοντας εικόνες απαράδεκτες με σύμμεικτα απορρίμματα να καίγονται ζητώντας και αυτός με την σειρά του εξηγήσεις από τον δήμαρχο.
Ο κ. Χοροζάνης έθεσε ακόμη ένα θέμα που αφορούσε τους εργαζόμενους που δουλεύουν με σύμβαση έργου στην αρχαιολογική υπηρεσία για το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης. Όπως είπε, όλοι αυτοί οι άνθρωποι εδώ και τρεις μήνες είναι απλήρωτοι. Ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης ανέφερε πως πρόκειται για εργαζόμενους που «φορτώθηκαν» στον δήμο εκφράζοντας τις ανησυχίες του και τονίζοντας πως εάν αυτοί δεν πληρωθούν είναι πιθανόν να υπάρχουν προβλήματα στην ομαλή εκτέλεση του έργου. Το επόμενο θέμα που τέθηκε από τον κ. Χοροζάνη αφορά τα ληξιπρόθεσμα ζητώντας από τον δήμαρχο ενημέρωση σχετικά με το αν οι άνθρωποι που δικαιούται πληρώνονται κανονικά.
Ο κ. Χοροζάνης έκλεισε τις τοποθετήσεις του με καταγγελία για ανοχή της διοίκησης του δήμου προς την Χρυσή Αυγή γνωστοποιώντας πως και φέτος η διοίκηση δέχθηκε μέλη του κόμματος να καταθέσουν στεφάνι στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. «Δεν κατανοώ γιατί γίνεται αυτό. Γιατί μπορούν τα παιδιά μας που βρίσκονται στην πλατεία να βλέπουν να καταθέτουν στεφάνι αυτοί που ακόμη και εχθές προχώρησαν σε δολοφονικές επιθέσεις. Πιστεύετε ότι εάν ένα φίδι το έχουμε στον κόρφο θα είναι για να το ζεστάνουμε ώστε να μην κάνει τίποτα ή για να μας τσιμπήσει»; Ρώτησε ο κ. Χοροζάνης ζητώντας από τον δήμαρχο διευκρινίσεις.

Γιαν. Μιχάλαρος: Κίνδυνοι για την δημόσια υγεία με κοπριές στον κάμπο

Ένα ακόμη φαινόμενο που συναντάμε στο κάμπο των Μεγάρων έφερε στο προσκήνιο και ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου ο Γιαν. Μιχάλαρος. Ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» αναφέρθηκε στην «περιβαλλοντική ρύπανση του κάμπου» παρουσιάζοντας εικόνες χωματερής με πολλές κοπριές αλλά και ψόφια πρόβατα κάνοντας λόγο για κίνδυνο της δημόσιας υγείας. Μάλιστα πρότεινε στον δήμαρχο είτε η διοίκηση να δημιουργήσει ειδικό χώρο ταφής για τα ψόφια ζώα είτε να προχωρήσει στην αγορά κλιβάνου καύσης ζώων.
Κλείνοντας ο κ. Μιχάλαρος τόνισε πως έχει δεχθεί αρκετές τηλεφωνικές κλήσεις από συμπολίτες που του καταγγέλλουν πως στα Μέγαρα υπάρχουν αρκετές οικίες που δεν έχουν συνδεθεί με την αποχέτευση, κάτι που όπως είπε έχει ως αποτέλεσμα η θάλασσα της Βαρέας να είναι γεμάτη μικρόβια. Ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» ζήτησε από τον δήμαρχο να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάρει αποφάσεις τονίζοντας πως αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Οι απαντήσεις του δημάρχου στον Γ. Μπερδελή

Απαντώντας αρχικά στον Γ. Μπερδελή ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης χαρακτήρισε ως «μείζον θέμα» το βάψιμο των πεζοδρομίων και ιδιαίτερα το χρώμα. «Μα είναι δυνατόν να είναι αυτά τα προβλήματα του δήμου και να είναι σοβαρή αντιπολίτευση αυτή για το πώς βάψαμε τα κράσπεδα. Θα μας πείτε τι χρώματα τα θέλετε και αν δεν σας αρέσουν θα τα αλλάξουμε. Είναι δυνατόν να απασχολεί το δημοτικό συμβούλιο και να γίνεται μείζον θέμα το χρώμα με το οποίο βάφτηκαν τα κράσπεδα»; Αυτή ήταν η απάντηση του δημάρχου Γρ. Σταμούλη για ένα θέμα καλαισθησίας και αισθητικής, για το οποίο (κατά την άποψη του) δεν έπρεπε να ασχοληθεί το δημοτικό συμβούλιο!
Όσον αφορά τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα, ο κ. Σταμούλης γνωστοποίησε στον κ. Μπερδελή ότι όλοι όσοι τα οδηγούν έχουν πάρει υπηρεσιακή άδεια από την αποκεντρωμένη διοίκηση όπως προβλέπεται. Μάλιστα τόνισε πως όσοι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν ανάγκη να μετακινηθούν, χρησιμοποιούν τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα. «Δεν ξέρω αν σε εσάς λένε κάτι διαφορετικό, αλλά εγώ γνωρίζω πως ακόμη και το δικό μου αυτοκίνητο το παίρνουν πολλές φορές και μετακινούνται οι υπηρεσιακοί παράγοντες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Σχετικά με την καταγγελία του κ. Μπερδελή πως υπηρεσιακό αυτοκίνητο το οδηγούσε σύζυγος αντιδημάρχου, ο κ. Σταμούλης το χαρακτήρισε ως παράξενο συμβάν δηλώνοντας πως δεν είναι διόλου απίθανο να έχει γίνει παρεξήγηση. Κλείνοντας ο δήμαρχος δεσμεύθηκε πως θα ελέγξει για το τι συνέβη, κρατώντας όμως επιφυλάξεις.

Περί της φωτιάς και των καπνών στο Στίκα…

Απαντώντας στις καταγγελίες του Γ. Μπερδελή για την κατάσταση που επικρατεί στο λόφο Στίκα, ο δήμαρχος ανέφερε τα εξής: «Όσον αφορά για τις φωτιές και τους καπνούς, ξέρετε πολύ καλά ότι την περίοδο αυτή έως και το τέλος Απριλίου επιτρέπεται να καίμε κλαδιά. Δεν ξέρω τι είδατε, όμως υπάρχει όντως μια διαδικασία όπου με την συνεννόηση, την συνεργασία αλλά και την άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προβαίνουμε στο κάψιμο των κλαδιών. Είναι κάτι που προβλέπεται και επιβάλλεται. Τα κλαδιά καίμε και αυτό επιβάλλεται ώστε να μειώνεται ο όγκος των μεταφερομένων. Υπάρχει η δυνατότητα αυτή και έως το τέλος Απριλίου θα την εκμεταλλευθούμε προς όφελος των οικονομικών του δήμου».

Οι απαντήσεις στον Αντ. Χοροζάνη

Για τους εργάτες της αρχαιολογικής υπηρεσίας ο κ. Σταμούλης απάντησε στον κ. Χοροζάνη πως η διοίκηση του δήμου υπερέβη εαυτόν για να καταφέρει να πληρωθούν εγκαίρως οι υπάλληλοι. «Δεν μπορούμε να φταίμε εμείς εάν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι είναι τρεις μήνες απλήρωτοι, αφού έχουν προσληφθεί από την αρχαιολογία και δουλεύουν για την αρχαιολογία και την προηγούμενη Τετάρτη μας έφεραν τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία για να πληρωθούν από τον δήμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα, ο δήμαρχος τόνισε πως δεν πρόκειται για θέμα που πρέπει να απασχολεί το δημοτικό συμβούλιο επισημαίνοντας ότι όποιος πολίτης έχει κάποιος πρόβλημα οφείλει να απευθυνθεί στις υπηρεσίες οι οποίες και θα βρουν λύση.

Περί των συνδέσεων της αποχέτευσης…

Την παραδοχή του πως υπάρχουν ακόμα συμπολίτες που δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο της αποχέτευσης έκανε γνωστή ο δήμαρχος, απαντώντας σε ερώτημα του Γιαν. Μιχάλαρου. Ο κ. Σταμούλης δήλωσε πως η διοίκηση κάνει πολλές προσπάθειες για να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και να συνδεθούν τονίζοντας πως με τα έργα που γίνονται για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης όποιος αποκαλύπτεται ότι δεν έχει συνδεθεί, ξέχωρα από τα πρόστιμα που θα του επιβάλλονται, του κόβεται απευθείας η σύνδεση και αναγκάζεται να συνδεθεί άμεσα στο δίκτυο. «Η υπόθεση αυτή χρειάζεται το χρόνο της αφού δεν είναι εύκολο να τους βρούμε όλους όσους δεν έχουν συνδεθεί».