AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

22.05.2018

Ο καιρός μας

793moustairas

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 5 Απριλίου, ενέκρινε το συμφωνητικό συνεργασίας για την διαχείριση μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης στο πλαίσιο της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων στον Δήμο Μεγαρέων με την εταιρεία «RECYCOM Α.Ε». Επίσης ομόφωνα εγκρίθηκε και η σύμβαση συνεργασίας του Δήμου Μεγαρέων με την ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε.
Η συνεργασία του Δήμου Μεγαρέων τόσο με την εταιρεία «RECYCOM Α.Ε» όσο και με την ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε. ήταν το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε από τον περασμένο Σεπτέμβριο με πρωτοβουλία του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Μεγάρων Ηλία Μουσταΐρα.
Πρωτοβουλία που εξαρχής στηρίχθηκε και από τον Δήμαρχο Γρ. Σταμούλη, με τον κ. Μουσταΐρα να έχει συνεχείς επαφές και συναντήσεις με τους ιθύνοντες των εταιρειών, επαφές που όπως αποδεικνύεται έφεραν καρπούς.
Αξίζει να σημειώσουμε, πως πριν οι εισηγήσεις έρθουν προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, τέθηκαν και ενώπιον του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Μεγάρων το οποίο γνωμοδότησε θετικά.
Μάλιστα, επειδή πρόκειται για προγράμματα ανακύκλωσης, με δράσεις που είναι μείζονος σημασίας για την περιοχή μας, οι εισηγήσεις τέθηκαν και ενώπιον του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου, όπου και εκεί (όπως και στα Μέγαρα), θα τοποθετηθεί πιλοτικά ένα ολοκληρωμένο κέντρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης συσκευασιών.

Ηλ. Μουσταΐρας: Η ανακύκλωση πρέπει να γίνει τρόπος ζωής στις πόλεις μας

Για τα συγκεκριμένα προγράμματα ανακύκλωσης, ζητήσαμε την άποψη του κ. Μουσταΐρα, ο οποίος όπως προαναφέραμε ήταν ο άνθρωπος που «έτρεξε», ώστε σήμερα να έχουμε θετικά αποτελέσματα στο Δήμο μας.
Αναλυτικά ο Ηλ. Μουσταΐρας δήλωσε: «θεωρώ την συμμετοχή στα συγκεκριμένα προγράμματα ανακύκλωσης, μεγάλη επιτυχία για τον δήμο μας και τις πόλεις μας τα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο. Ξεκαθαρίζω πως ως μικρός σχετικά πληθυσμιακά Δήμος είχαμε ελάχιστες πιθανότητες όταν ξεκίνησα αυτή την προσπάθεια για να έρθουν τα προγράμματα και εν τέλει τα καταφέραμε!
Τώρα είναι στο χέρι μας να κινητοποιήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τις τοπικές μας κοινωνίες με μια εκστρατεία ενημέρωσης. Θα απευθυνθούμε σε σχολεία, μαθητές, γονείς, καταστηματάρχες, στρατόπεδα, φορείς, συλλόγους, κλπ για να γνωστοποιήσουμε τα οφέλη αυτών των δράσεων στον τομέα της ανακύκλωσης, στον οποίο ας μη κρυβόμαστε είμαστε πολύ πίσω όχι μόνο ως Δήμος αλλά και ως χώρα γενικότερα.
Για τον σκοπό αυτό ετοιμάζουμε μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών για να ενημερώσουμε όλους τους παραπάνω που σας προανέφερα, να τους καταστήσουμε κοινωνούς της ιδέας της ανακύκλωσης. Ιδιαίτερα πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους ανθρώπους, τη νέα γενιά που πρέπει να ζήσει σε όμορφες και ανθρώπινες πόλεις.
Πιστεύω ακράδαντα ότι η ανακύκλωση πρέπει να γίνει τρόπος ζωής στις πόλεις μας. Γιατί επιβάλλεται να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας.
Ο δικός μας στόχος πρέπει να είναι ο Δήμος Μεγαρέων να γίνει πρότυπο στον τομέα της ανακύκλωσης και για να επιτευχτεί αυτό θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να αποκτήσει και τις αναγκαίες υποδομές, όπως τον εξοπλισμό κάτι που δρομολογείται.
Οφείλω να θυμίσω πως χάθηκαν ανάλογες ευκαιρίες κατά το παρελθόν αλλά αυτή η Δημοτική Αρχή δεν κοιτάζει πίσω της. Έχει αναφορά και στόχευση στο παρόν και στο μέλλον. Γιατί γνωρίζει πάνω απ’ όλα ότι η βιώσιμη ανάπτυξη συνδέεται άρρηκτα με την προστασία του περιβάλλοντος.
Κλείνοντας, να σας πω μια ακόμη προσωπική μου πρόταση την οποία οραματίζομαι να υλοποιηθεί και να μείνει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Δεν είναι άλλο από την δημιουργία πάρκου ανακύκλωσης, διαλογής στην πηγή, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης. Για την πρόταση μου έχει ενημερωθεί σχετικά και ο δήμαρχος ο οποίος όπως δήλωσε και στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο κοιτάζει με θετικό μάτι την όλη προσπάθεια και ιδέα αυτή. Μαζί προχωρούμε σε περαιτέρω επαφές ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο χρηματοδότησης ενός τέτοιου φιλόδοξου πρότζεκτ.
Οι εξελίξεις τρέχουν και σίγουρα περισσότερα πάνω σε αυτό το θέμα θα μπορέσουμε να πούμε στο άμεσο μέλλον».