AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

18.06.2018

Ο καιρός μας

793STRATHGHS01

Θρήνος στα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο από τον αναπάντεχο χαμό του Γιάννη Στρατήγη.
Ενός νέου ανθρώπου που αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στα πολιτισμικά δρώμενα του Δήμου μας, αφού εδώ και αρκετά χρόνια δίδασκε στο Βυζάντειο Ωδείο των Μεγάρων, ενώ κάθε χρόνο οι συμπολίτες μας απολάμβαναν τον ίδιο με το βιολί του στον Χορό της Τράτας.
Μεγάλο ταλέντο ο Γιάννης, από 8 ετών άρχισε να ασχολείται με το βιολί, ξεκινώντας μαθήματα κλασικού βιολιού στο Εθνικό Ωδείο.
Σε ηλικία 14 ετών ο Γιάννης εμπιστεύεται τον μεγάλο βιολιτζή Λευτέρη Ζέρβα και ξεκινάει μαθήματα μαζί του, με τον Λευτέρη Ζέρβα να τον μυεί στα μονοπάτια της παραδοσιακής μουσικής.
Ο Ζέρβας ήταν όμως ο δάσκαλος που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη του, αφού θα τον κάνει να αγαπήσει ακόμη περισσότερο την μουσική και το βιολί, επηρεάζοντάς τον να ασχοληθεί επαγγελματικά.
Έτσι σε ηλικία 17 ετών ο Γιάννης ξεκινάει να δουλεύει σε διάφορα τοπικά σχήματα ένα εξ αυτών και το «CONTRAST» (σημερινό SOCIAL).
Μια επαγγελματική συνεργασία όμως σε ένα μαγαζί στο Κολωνάκι αλλά και η γνωριμία του με τον συνθέτη Τάκη Μπουγά έμελε να αλλάξουν την πυξίδα της καλλιτεχνικής του διαδρομής.
Το 1997 θα βρεθεί στην Αθήνα και στο ROMEO, όπου θα παραμείνει για 7 συνεχόμενες χρονιές. Εκεί θα συνεργαστεί με πολύ γνωστά ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου (Κοκκίνου, Τσαλίκη, Μακρόπουλο, Γιαννιά, Δασκουλίδη, Σπυράκο κ.α.) και θα αποκτήσει εμπειρίες και θα ζήσει μαζί μοναδικές βραδιές, αφού το ROMEO έκλεινε με τις πρώτες ηλιαχτίδες.
Ήταν αναμφισβήτητα ένας σημαντικός σταθμός στην μετέπειτα καριέρα και ένα «μεγάλο σκαλοπάτι» για την συνέχεια.
Μετά το ROMEO η μετέπειτα εξέλιξη του Γ. Στρατήγη θα είναι ραγδαία. Το 2005 ο μαέστρος του Γ. Μαζωνάκη, Γιάννης Λιονάκης του κάνει πρόταση να είναι το «πρώτο βιολί» του εκκεντρικού καλλιτέχνη.
Αποδέχεται την πρόταση και ξεκινάει το όνειρο στις μεγάλες πίστες, ταξίδια στο εξωτερικό, τηλεοπτικές εκπομπές. Με τον Γ. Μαζωνάκη συνεργάστηκε για μεγάλο χρονιό διάστημα, ενώ ενδιάμεσοι σταθμοί ήταν η συνεργασία με την Δ. Βανδή, Στ. Γονίδη, δισκογραφικά με τον Γ. Πλούταρχο και αμέτρητα ταξίδια σ’ όλο τον κόσμο για συναυλίες με τους παραπάνω καλλιτέχνες.
Οι καλλιτεχνικές ανησυχίες και η διάθεση να δημιουργήσει κάτι εντελώς δικό του, οδηγούν στην δημιουργία των 4friends.
Ήταν Μάιος του 2010 όταν το τετραμελές γκρουπάκι έκανε την εμφάνιση του στο «Μικρό καφέ», με εντελώς ερασιτεχνικό ύφος και παρεϊστικη διάθεση. Ακολούθησαν αρκετά live σε διαφορετικούς χώρους (πεζόδρομος Π. Γεωργακή, Del Sol, Level café, Bel Air, Le Roi, BOX), και η ανάγκη για να «μεγαλώσει η λίμνη» που λεγόταν 4friends ήταν επιτακτική.
Οι 4friends άνοιξαν τα φτερά τους, όμως 7 χρόνια μετά την δημιουργία του συγκροτήματος, εντελώς αναπάντεχα και πολύ γρήγορα άνοιξε τα φτερά του και ο Γιάννης. Άνοιξε τα φτερά του για την γειτονιά των Αγγέλλων, όπου εκεί στων … «Αγγέλλων τα βιολιά», πλάι σε άλλους μεγάλους καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν την δική τους μπάντα.

793STRATHGHS03

793STRATHGHS02

Δυσαναπλήρωτο κενό του

Από το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, ο Γιάννης δεν είναι κοντά μας. Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στον καλλιτεχνικό χώρο που υπηρέτησε με ευλάβεια και καθαρότητα.
Ο χαμός του σκόρπισε μεγάλη θλίψη αλλά και πόνο στην οικογένειά του, στους γονείς του Σταύρο και Ρούλα, στα αδέρφια του, στους συγγενείς και στους πολυάριθμους φίλους και θαυμαστές του.
Ο Γιάννης μας, το καλοσυνάτο, ευαίσθητο παλικάρι μπορεί να έφυγε, όμως οι μελωδίες του μένουν όμως παρακαταθήκη για να μας συντροφεύουν.
Φίλε Γιάννη καλό ταξίδι και καλή αντάμωση! Θα μας λείψεις…
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και … απέραντο κουράγιο στους γονείς του.

Αντώνης Γ. Υψηλάντης