AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

24.05.2018

Ο καιρός μας

789ds

Πολύς ντόρος έγινε την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των αντιδημάρχων.
Η απόφαση του Δημάρχου Γρ. Σταμούλη για αλλαγή των 4/5 του διοικητικού σχήματος, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της δημοτικής του ομάδες και ιδιαίτερα σε δημοτικούς συμβούλους που περίμεναν να αξιοποιηθούν, σε πολίτες που τον έχουν εμπιστευθεί, όσο και σε φίλους – ψηφοφόρους που πρόσκεινται σε άλλα δημοτικά στρατόπεδα.
Δεν ήταν λίγοι μάλιστα αυτοί, που έκαναν λόγο για αλλαγές που δείχνουν περίτρανα ότι το απερχόμενο διοικητικό σχήμα απέτυχε, με τον Γρ. Σταμούλη να βλέπει τις αλλαγές ως εφαλτήριο ανάκαμψης της διοίκησης.
Υπήρχαν όμως και άλλοι που τόνιζαν ότι ο Γρ. Σταμούλης αιφνιδίασε ξεφεύγοντας από την «συνταγή» των περισσοτέρων δημάρχων που σε τέτοιες περιπτώσεις επιλέγουν την ανακύκλωση προσώπων με αλλαγές αρμοδιοτήτων. Τέλος ακούσαμε και τις απόψεις των πιο αισιόδοξων, που είδαν τις αλλαγές απλά και μόνο ως ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα με τον Δήμαρχο να σηματοδοτεί με αυτές μια πορεία ανανέωσης.

Περισσότερες λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας

Τι μπορεί όμως ο πολίτης να περιμένει από το νέο σχήμα; Αυτό τελικά είναι και το ερώτημα που προκύπτει μετά τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν στο διοικητικό σχήμα του Δήμου Μεγαρέων.
Αρχικά από τον αντιδήμαρχο Κ. Φυλακτό όπως ακούμε, ο κόσμος περιμένει όχι μόνο να συνεχίσει το επιτυχημένο έργο του προκατόχου του σε νευραλγικούς τομείς, όπως η καθαριότητα και το πράσινο, αλλά και να συνεχίσει με όρεξη την προσπάθεια που ο ίδιος έκανε όταν δεν κατείχε καρέκλα αντιδημάρχου. Με πιο απλά λόγια περισσότερες λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας.

Ο πολιτισμός ένα από τα πιο ισχυρά συνεκτικά υλικά της κοινωνίας

Από την αντιδήμαρχο Ελ. Ρήγα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν πως μπορεί να δώσει πολλά περισσότερα από την προκάτοχό της Β. Μαυροειδή στην ανάπτυξη των τομέων πολιτισμού και τουρισμού, αποδεικνύοντας πως ο πολιτισμός δεν αναδεικνύεται με 2 – 3 ομιλίες, ημερίδες ή διαλέξεις. Δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτισμό χωρίς να τον αναγνωρίζουμε και να τον αναζητούμε στην καθημερινότητα κάθε πολίτη, στην ποιότητα της ζωής του, στον τρόπο που συνομιλεί με τους άλλους και συμμετέχει στην κοινωνία.
Ο πολιτισμός είναι ένα από τα πιο ισχυρά συνεκτικά υλικά της κοινωνίας. Είναι παιδεία και εκπαίδευση. Είναι γνώση, καλλιέργεια της σκέψης, της κρίσης, της ευαισθησίας. Είναι μαθητεία δημοκρατίας. Και όλα αυτά δυστυχώς δεν τα είδαμε ούτε τα τελευταία δυόμισι χρόνια αλλά ούτε και παλαιότερα. Ελπίζουμε – όχι μόνο εμείς αλλά και οι πολίτες – να δούμε μέρος αυτών από την κ. Ρήγα που δείχνει να έχει την όρεξη να ανταπεξέλθει στην θέση που της εμπιστεύθηκε ο Δήμαρχος.

Το μεγάλο στοίχημα με τη νεοσύστατη αντιδημαρχία

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η δημιουργία αντιδημαρχίας που στον προγραμματισμό των δράσεων αλλά και στην επεξεργασία – διαχείριση κοινοτικών πόρων με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Ν. Παπαπανούση.
Μια σημαντική αντιδημαρχία, μέσα από την οποία προκύπτουν αρμοδιότητες που σχετίζονται ακόμη και με τον προγραμματισμό των διαδικασιών για έργα ή δράσεις του δήμου που είναι αναγκαίες, αλλά και με την προσπάθεια εξεύρεσης πόρων για χρηματοδότηση έργων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Πράσινο Ταμείο, όπως και από προγράμματα του υπουργείου. Ένας τομέας που δεν είχε αναδειχθεί από κανέναν μέχρι σήμερα δήμαρχο, κάτι που δείχνει πως ο κ. Σταμούλης περιμένει πολλά από τον επικεφαλής της νεοσύστατης αντιδημαρχίας, όπως πολλά περιμένουν και οι πολίτες.

Καλείται να αναστρέψει το κλίμα υπερκαλύπτοντας τις «φωνές» στη Νέα Πέραμο

Ο τοπικός αντιδήμαρχος Νέας Περάμου Λευτ. Κοσμόπουλος καλείται να συνεχίσει το έργο του Γιαν. Δήμα και με ακόμη μεγαλύτερο έργο, να αναστρέψει το κλίμα για την διοίκηση του Δήμου, υπερκαλύπτοντας τις φωνές των συνδημοτών μας στη Νέα Πέραμο που κάνουν λόγο για μια Δημοτική Κοινότητα απομονωμένη αλλά και ξεχασμένη – αυτά τα δυόμισι χρόνια – από τον Γρ. Σταμούλη.

Θα «κυνηγήσει» το μεγάλο έργο, δίχως να αφήσει πίσω τα πολλά μικρά έργα

Για το τέλος αφήσαμε τον παλιό, δηλαδή τον Στ. Φωτίου που άλλαξε αρμοδιότητες και βρέθηκε να έχει την ευθύνη της υπηρεσίας πολεοδομίας, ύδρευσης και αποχέτευσης.
Επιτυχημένος στην θέση που του εμπιστεύτηκε ο κ. Σταμούλης την προηγούμενη δημοτική περίοδο, ο κ. Φωτίου «μετακομίζει» σε έναν τομέα που απ’ ότι φημολογείται δεν ήθελε, αντικαθιστώντας (;) τον σωστά διαβασμένο και έμπειρο πλέον σε πολεοδομικά ζητήματα – ιατρό Κ. Καράμπελα. Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Φωτίου θα μπορέσει να είναι ένας αντιδήμαρχος καλύτερος από τον προκάτοχό του. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως ο Στ. Φωτίου θα εκμεταλλευτεί την τεράστια εμπειρία του στην αυτοδιοίκηση, αλλά και το χάρισμα που έχει να αφουγκράζεται τις υπηρεσίες, να συνεργάζεται με αυτές αλλά και να ακούει τα προβλήματα του πολίτη. Γνωρίζοντας λοιπόν πολύ καλά τον τρόπο που διοικεί ο κ. Φωτίου πιστεύουμε πως με την βοήθεια των υπηρεσιών θα «κυνηγήσει» το μεγάλο έργο, δίχως να αφήσει πίσω τα πολλά μικρά έργα τα οποία και στις περισσότερες περιπτώσεις κάνουν την διαφορά σε έναν Δήμο.
Αυτά λοιπόν που προαναφέραμε, είναι κάποια πράγματα που περιμένουν οι συμπολίτες μας από τους νέους αντιδημάρχους, που από την πρώτη ημέρα έδειξαν πως έχουν την θέληση να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στους τομείς τους, γνωρίζοντας και αυτοί πως στο τέλος της θητείας τους θα κριθούν από τους πολίτες. Καλή επιτυχία λοιπόν. Για το καλό των πόλεών μας ρε γαμώτο!