AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

18.06.2018

Ο καιρός μας

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017. Ημερομηνία σταθμός για την Βαν. Μαυροειδή που έκανε την πρώτη της εμφάνιση ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου έχοντας φυσικά στο πλευρό της τον αντιπρόεδρο Αθ. Ζάλη αλλά και την γραμματέα Π. Γρίβα. Εμφάνιση «γούρικη» αν αναλογιστούμε πως και τα 13 θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν εγκρίθηκαν ομόφωνα.

781marinakis

Όμως και πάλι τα προ ημερησίας θέματα ήταν αυτά που κέντρισαν το ενδιαφέρον. Την αρχή έκανε ο Γιαν. Μαρινάκης ο οποίος αφού εξέφρασε τις ευχές του για καλή θητεία στους νέους αντιδημάρχους, έθεσε ενώπιον του σώματος το θέμα του δανείου για το οποίο είχε ληφθεί απόφαση με ισχυρή πλειοψηφία, δάνειο το οποίο ουδέποτε ελήφθη. Ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως από το σύνολο του δανείου που είχε αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο για να πάρει ο δήμος ελήφθησαν μόνο οι 780.000 ευρώ δίχως να εκταμιευθούν από το ταμείο παρακαταθηκών τα υπόλοιπα χρήματα. Ο πρώην δήμαρχος τόνισε πως έχει περάσει μεγάλο διάστημα ώστε να μην έχει ληφθεί απόφαση για μη αποδοχή του δανείου, ζητώντας η μη αποδοχή να γίνει το συντομότερο δυνατόν.
Το δεύτερο θέμα που έθεσε ο κ. Μαρινάκης αφορούσε τον Ν. Στρατουδάκη, αναφέροντας σχετικά: «Πρόκειται για μια υπόθεση που έχει να κάνει με τις ευαισθησίες απέναντι σε ανθρώπους που έχουν δείξει την αγάπη τους για τον τόπο όπως ο κ. Ν. Στρατουδάκης. Ο κ. Στρατουδάκης έχει ένα πολύ μεγάλο παράπονο το οποίο δεν θα έπρεπε να υπήρχε. Το παράπονο του είναι πως δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το δικό του χώρο στο Στρατουδάκειο. Πρόκειται για χώρο αμιγώς ιδιωτικό αφού δεν έχει παραχωρηθεί με συμβολαιογραφική πράξη και ο άνθρωπος αυτός δεν έχει κλειδιά για να μπει στο χώρο του. Άραγε είναι πρέπον να συμβαίνει αυτό το πράγμα σε έναν άνθρωπο που έχει προσφέρει τόσα πολλά στην Μεγαρική κοινωνία και ιδιαίτερα στην εκάστοτε δημοτική αρχή; Πιστεύω πως αυτό που έχει γίνει δεν είναι πρέπον και θα πρέπει να αποκατασταθεί τάχιστα, αφού ο κ. Στρατουδάκης πρόσφατα πλήρωσε ακόμη και τον ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο κτήριο».

Οι απαντήσεις του δημάρχου

Απαντώντας ο δήμαρχος στον κ. Μαρινάκη στάθηκε αρχικά στην πρώτη ερώτηση που αφορούσε το δάνειο αναφέροντας πως δεν χρειάζεται να ληφθεί απόφαση μη αποδοχής του δανείου από το δημοτικό συμβούλιο, διότι έστω και ένα μικρό μέρος των χρημάτων το λάβαμε. Οπότε ισχύει η απόφαση τη στιγμή που δεν λάβαμε τα 6.000.000 ευρώ αλλά το ποσό των 780.000 ευρώ περίπου.
Όσον αφορά τον κ. Στρατουδάκη ο δήμαρχος ανέφερε: «Τον κ. Στρατουδάκη και τον σεβόμαστε και τον τιμούμε γιατί του αξίζει πράγματι η τιμή αυτή για όσα προσφέρει στον δήμο. Μου κάνει εντύπωση για όλα όσα είπατε, αφού ο χώρος του υπάρχει όπως και το γραφείο του. Η υπόθεση με τα κλειδιά είναι μια παραφιλολογία, αφού ο κ. Στρατουδάκης όλο αυτό το διάστημα και ενώ του είχαν παραδοθεί τα κλειδιά από τον κ. Μιχάλαρο, δεν έχει εκφράσει κάποιο παράπονο. Εάν ο κ. Στρατουδάκης είχε κάποιο πρόβλημα με τα κλειδιά θα μπορούσε κάλλιστα να αποτανθεί στο σημερινό και όχι στον τέως δήμαρχο και το πρόβλημα θα λυνόταν. Το γραφείο του είναι στο Στρατουδάκειο, είναι άδειο όποτε θέλει ευχαρίστως να τον συνοδεύω και εγώ για να εγκατασταθεί. Γνωρίζω ότι από τότε που του παραδόθηκαν τα κλειδιά ο κ. Στρατουδάκης δεν το χρησιμοποίησε ποτέ. Δεν πρέπει να δημιουργούμε θέματα από το πουθενά για ένα άνθρωπο που σεβόμαστε και τιμούμε».

761lelis

Η ΔΕΜ στο προσκήνιο με ερώτηση Μ. Λέλη

Η ΔΕΜ και οι αλλαγές που έγιναν τον Αυγουστο του 2016, ήταν το θέμα που έθεσε αρχικά ο Μελ. Λέλης. Συγκεκριμένα ο κ. Λέλης ανέφερε πως στις 29-8-2016 με απόφαση της τακτικής γενικής συνέλευσης άλλαξε ο σκοπός της εταιρίας και συγκεκριμένα το άρθρο 3. Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος ρώτησε τον δήμαρχο: «Εφόσον ο δήμος είναι κύριος μέτοχος της ΔΕΜ δεν θα έπρεπε το Δημοτικό Συμβούλιο να είχε ενημερωθεί. Γιατί δεν μας ενημερώσατε;» Η απάντηση του κ. Σταμούλη ήταν πως όλα θα έρθουν στην ώρα τους. Ο Δήμαρχος μάλιστα γνωστοποίησε ότι η διοίκηση σκοπεύει να δώσει ιδιαίτερο ρόλο στην ΔΕΜ ενεργοποιώντας την καλύτερα σαν εταιρεία, οπότε όλα θα συζητηθούν όταν πρέπει.

Η μεταφορά της λυμματολάσπης

Η επόμενη ερώτηση του κ. Λέλη αφορούσε την αλλαγή τρόπου επεξεργασίας της λυμματολάσπης. Συγκεκριμένα ο κ. Λέλης είπε: «Επί διοικήσεως Μαρινάκη με απόφαση που είχε ληφθεί, η λυμματολάσπη δεν μεταφέρονταν πλέον σε εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων αλλά «εξαφανίζονταν» με βιολογικούς μικροοργανισμούς οι οποίοι τρέφονται με αυτήν. Ακούγεται πως το κόστος αυτής της μεθόδου είναι χαμηλότερο σε σχέση με τον τρόπο που μεταφέρονταν παλαιότερα η λυμματολάσπη. Οι πληροφορίες μου λένε, ότι το τελευταίο διάστημα η συγκεκριμένη μέθοδος δεν συνεχίζεται στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού. Θα ήθελα να ενημερωθώ αν αυτό ισχύει, αλλά και να μου γνωστοποιήσετε τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρεται σήμερα η λυμματολάσπη και ποιο το κόστος μεταφοράς της».

Ασύμφορο το πρόγραμμα με τους βιολογικούς μικροοργανισμούς

Ο κ. Σταμούλης εξήγησε πως το πρόγραμμα της εταιρείας με τους βιολογικούς μικροοργανισμούς είχε ξεκινήσει πιλοτικά με απόφαση της διοίκησης Μαρινάκη, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν, αυτό ήταν ασύμφορο για το δήμο, οπότε κρίθηκε σκόπιμο από κάθε άποψη, να λειτουργήσει το σύστημα και να μεταφέρεται η λυμματολάσπη στις εγκαταστάσεις της ΜΕΓΑΕΚΟ.
Στο θέμα παρενέβη και ο Λευτ. Κοσμόπουλος, έχοντας γνώση του θέματος ως εντεταλμένος στην ΔΕΥΑΜ. Ο κ. Κοσμόπουλος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία γνωστοποιώντας ότι ετησίως το κόστος του προγράμματος με τους μικροοργανισμούς ήταν περίπου 140.000 ευρώ, ενώ το κόστος μεταφοράς της λυμματολάσπης στις εγκαταστάσεις της ΜΕΓΑΕΚΟ ανέρχεται ετησίως περίπου στις 80.000 ευρώ. Γι’ αυτό και όπως είπε, «αποφασίσαμε να γίνεται η μεταφορά της στις εγκαταστάσεις της ΜΕΓΑΕΚΟ, κάνοντας φυσικά όλες τις νόμιμες διαδικασίες».

789mperdelis

Ποιος κατασκευάζει το έργο στην οδό Κολοκοτρώνη;

Το θέμα που τέθηκε από τον Γ. Μπερδελή αφορούσε το έργο ανάπλασης της οδού Κολοκοτρώνη, έργο που είναι σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα ο κ. Μπερδελής ρώτησε ποιος έχει την ευθύνη κατασκευής του έργου, με ποιες διαδικασίες κατασκευάζεται και ποιος πληρώνει τις εργασίες αλλά και τα τιμολόγια που αφορούν τα υλικά. Η απάντηση του δημάρχου στον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης ήταν κατηγορηματική. Ο κ. Σταμούλης τόνισε πως ο δήμος δημοπράτησε το έργο, ο δήμος το εκτελεί και ο δήμος πληρώνει τις εργασίες. Ερώτηση που κατ’ εμάς προκαλεί απορίες αφού είναι γνωστό σε όλη την κοινωνία των Μεγάρων πως το συγκεκριμένο έργο αποτελεί δωρεά του συμπολίτη μας Σωτ. Παπαηλία. Είναι όμως έτσι; Γιατί από τα λεγόμενα του δημάρχου μάλλον αυτά που εμείς γνωρίζουμε αμφισβητούνται.