AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

21.06.2018

Ο καιρός μας

767DRITSAS

Γράφει ο Ιωάννης Δρίτσας

Ειδικός Συνεργάτης της ΑΙΧΜΗΣ

 

Ο Φεβρουάριος σηματοδότησε -εκτός του ημερολογιακού τέλους του Χειμώνα, κατά συνέπεια τον ερχομό της Άνοιξης- την φανταστική κορυφή στην καμπύλη διοίκησης της δημοτικής αρχής.
Ο κ. Σταμούλης πλέον, έχει διανύσει κατά το ήμισυ, την θητείας του ως Δήμαρχος Μεγαρέων. Μια θητεία που μοιάζει να την διάγει ασθμαίνοντας.
Μια θητεία που η αφετηρία της είχε την φράση «Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να πάμε επιτέλους μπροστά!». Μία φράση που οι πολίτες υποδέχτηκαν και εν τέλει αποδέχτηκαν με χαρά, πίστη και εμπιστοσύνη.
Πέρασαν λοιπόν 30 μήνες. Οι προσδοκίες μεγάλες, όχι μόνο επειδή ο κ. Σταμούλης και οι… συνεργάτες του πρέσβευαν μια άλλη νοοτροπία, μέσα από την οποία δεν είναι αναγκαίο να υπάρχουν «προβεβλημένα» στελέχη για κερδηθούν οι εκλογές, αντίθετα, είναι αναγκαίο να πρεσβεύεται η αλήθεια, η σοβαρότητα και η ειλικρίνεια. Το τρίπτυχο της επιτυχίας στην νέα πολιτική συνταγή για όλους εμάς στην «Ένωση Πολιτών».
Δεν θέλαμε να πιστέψουμε πως υπήρχε περίπτωση τακτικισμών και πολιτικών υποχωρήσεων. Θέλαμε, και εικάζω πως η θέληση είναι αυτή και σήμερα, έναν άνθρωπο που να οδηγήσει την περιοχή στην αναβάθμιση και στην αναγνώριση που της αξίζει. Έναν άνθρωπο που όσα έλεγε, τόσα και περισσότερα θα έπραττε. Έναν άνθρωπο που θα ξεπερνούσε, μαζί με τους… συνεργάτες του, όλους τους προκατόχους του. Τόσο μεγάλες ήταν οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν.
30 μήνες μετά είναι καιρός να αναρωτηθούμε για το εάν και κατά πόσο ικανοποιούνται κάποιες από αυτές τις προσδοκίες;
Σταμάτησαν οι απ’ ευθείας αναθέσεις έστω και εάν ο νόμος προβλέπει πως αυτό μπορεί να γίνει μέχρι του ποσού των 15 χιλιάδων ευρώ;
Έγινε κατορθωτό οι πολίτες, που τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια διαμαρτύρονταν για τις λακκούβες και τα προβλήματα γενικότερα στους δρόμους, να μην διαμαρτύρονται για την οδοποιία;
Το πρόβλημα με τους Ρομά, όχι τους έχοντες εντοπιότητα, αλλά τους «εσωτερικούς μετανάστες» που κατέρχονται ως κατακτητές, από καιρού εις καιρόν, που αφενός εφορμούν στις περιουσίες των πολιτών αφετέρου είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να μεταφέρουν ναρκωτικές ουσίες και παράνομο οπλισμό, δεν έχει λυθεί. Αποτέλεσμα η ανασφάλεια των πολιτών να είναι στο ζενίθ, παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις -και επισκέψεις εργασίας- με την πολιτική και την αστυνομική ηγεσία.
Η ανάπτυξη της περιοχής μας, είτε μέσω της ΒΙ.ΠΕ., είτε με οποιονδήποτε τρόπο, όχι μόνο δεν έχει σχεδιαστεί και στοχοποιηθεί, αλλά δεν έχει καν προταθεί, πλην γενικόλογων συζητήσεων. Η παραλία παραμένει αναξιοποίητη, οι επαγγελματίες που προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν εκεί, πολλές φορές βιώνουν την αδιαφορία, την εναντίωση ή τον φθόνο, αλλά σε καμία περίπτωση την βοήθεια. Η παραλία μας, που τόσα πολλά μπορεί να προσφέρει στον τόπο, απλώς παραμελείται.
Γ.Π.Σ.: Είναι το σύγχρονο γιοφύρι της Άρτας. Ολημερίς «συγγράφεται και υπογράφεται» και το βράδυ σχίζεται. Το ύψιστο εργαλείο ανάπτυξης και προοπτικής για την περιοχή μας δεν προχωρά. Τουλάχιστον δεν μας ενημερώνει κανένας για το τί συμβαίνει με αυτό.
Η ασφάλεια των πολιτών υποτυπώδης έως ανύπαρκτη. Είναι γεγονός πως η έκταση του Δήμου Μεγαρέων είναι από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας. Και η ανάγκη για πολυποίκιλα είδη προστασίας τεράστια. Εκτός των σπιτιών, χρειάζεται και η προστασία δασών, αγροτών κ.ά. Αποτέλεσμα; Το αποδυναμωμένο τμήμα περιμένουμε μονίμως να ενδυναμωθεί. Αγροφύλακες έχουν έδρα την Ελευσίνα, γενικότερα οι καταστάσεις είναι τραγελαφικές.
Μέχρι σήμερα, η περιλάλητη λογοδοσία, για την οποία ο κ. Μαρινάκης κατά κόρον εγκαλέστηκε, δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε στα απαξιωμένα όργανα ή μέλη της Ένωσης Πολιτών.
Η ποιότητα ζωής και η μείωση της ανεργίας στην περιοχή μας είναι ανέκδοτο και μάλιστα πολύ επιτυχημένο. Τα λέμε και τα γέλια μέχρι δακρύων αντηχούν παντού.
Τα έργα υποδομής συνεχίζονται, αλλά οι κακοτεχνίες δεν έχουν μειωθεί. Είναι δυνατόν να μην ελέγχονται οι κατασκευαστές και να υπάρχει η απαίτηση να γίνει κατά το δυνατόν σωστό έργο;
Αναμένουμε με ανυπομονησία τον σχεδιασμό για την οικογένεια, τα παιδιά, την νεολαία και φυσικά τον σχεδιασμό για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Αναμένουμε την πρόοδο και την υποτυπώδη ευημερία που έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Δεν είναι δυνατόν να στήνονται ανά την Ελλάδα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, να δημιουργούνται μονάδες αφαλάτωσης, και εδώ, στον κατ’ εξοχη τόπο που αυτά μπορούν άνετα να γίνουν…. Ακινησία.
Δεν το χωρά ο νους ανθρώπου ότι δίπλα μας, στην Ρεβυθούσα, την Λυδία λίθο του φυσικού αερίου, εκείνου για το οποίο ο αγωγός προς τους Αγίους Θεοδώρους πέρασε πάνω από πτώματα πολιτικών και μη ανδρών, πλην όμως η πόλη μας δεν έχει καν τις υποδομές για να το λάβει. Ναι, αναφέρομαι σε εκείνο το…. «πράγμα» που οι ανεπτυγμένες χώρες, στα πλαίσια της οικολογικής τους συνείδησης, το χρησιμοποιούν, μειώνοντας την χρήση του πετρελαίου. Είναι εντυπωσιακό πως η δημοτική αρχή ούτε καν το συζητά!
Τόσο απλά, σαν επίλογο δεν πρέπει να ξεχνάμε:
«Στην ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ πιστεύουμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι χώρος εκπλήρωσης προσωπικών φιλοδοξιών και προβολής, ή εκπροσώπησης κομματικών και οικονομικών συμφερόντων, αλλά χώρος αδιάκοπης προσπάθειας και πάνω από όλα ανιδιοτελούς προσφοράς στον τόπο, που κατοικούμε και αγαπάμε!»