AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

22.05.2018

Ο καιρός μας

787rebythoysa

Η προ ημερών από ανακοίνωση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (Δ.ΕΠ.Α.) για την επέκταση του δικτύου παροχής φυσικού αερίου της Επιχείρησης σε 18 πόλεις και η απουσία από τον σχεδιασμό των πόλεων των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, μας ανάγκασε να προχωρήσουμε στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ.
Η εφημερίδα μας μετά από έρευνα που διενήργησε, φέρνει σήμερα στην επιφάνεια το ιστορικό των ενεργειών που έγιναν στο παρελθόν – γιατί είναι βέβαιο πως έγιναν – ώστε τα Μέγαρα να τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο.
Όμως όπως προκύπτει, πέρα από την προσπάθεια έγιναν και άστοχες ενέργειες που έφεραν τον σχεδιασμό πίσω, αν αναλογιστούμε πως υπήρχε έγγραφη δέσμευση του αρμοδίου υπουργού τότε Δημ. Σιούφα, ώστε να έρθουν στα Μέγαρα 3.000.000 ευρώ, χρήματα με τα οποία θα καλύπτονταν το κόστος των εγκαταστάσεων στην πόλη των Μεγάρων ώστε αυτή να τροφοδοτηθεί επιτέλους με φυσικό αέριο.
Γιατί προσωπικά και έχοντας πάντα το θάρρος της γνώμης μας, θεωρούμε αδιανόητο η πόλη που έχει στα σπλάχνα της τις εγκαταστάσεις του φυσικού αερίου, να μην περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό για την επέκταση του δικτύου παροχής φυσικού αερίου, την στιγμή που το φυσικό αέριο έχει προβλεφθεί να φτάσει έως και την Αλεξανδρούπολη!
Αν όμως κάποιος προσέξει τα αποτελέσματα της έρευνας και τις σχετικές διαπιστώσεις, μπορεί ξεκάθαρα να συμπεράνει πως η πόλη των Μεγάρων «πλήρωσε» ακριβά την αλλαγή της διοίκησης του Δήμου το 2007, εφόσον η νέα τότε διοίκηση Δημ. Στρατιώτη πήρε πίσω απόφαση της απερχόμενης διοίκησης Χρ. Σύρκου που στα αντισταθμιστικά οφέλη για την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από τον κάμπο των Μεγάρων – που παρά τις φωνές και τις αντιδράσεις πολιτών και φορέων πέρασε – είχε συμπεριλάβει και την σύνδεση της πόλης των Μεγάρων με φυσικό αέριο.

Ποιες οι διαπιστώσεις της έρευνάς μας

Τον Αύγουστο του έτους 2003 η επιχείρηση παροχής αερίου (Ε.Π.Α.) Αττικής ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την επέκταση του δικτύου παροχής αερίου σε διάφορες πόλεις, χωρίς και τότε σε αυτές να περιλαμβάνονται τα Μέγαρα.
Ο τότε δήμαρχος Μεγάρων, Χρ. Σύρκος στις 14-8-2003, απέστειλε έγγραφο στην ΔΕΠΑ ζητώντας να συμπεριληφθεί και η πόλη των Μεγάρων στο σχεδιασμό της επέκτασης του δικτύου παροχής φυσικού αερίου.
Επακολούθησε αλληλογραφία του δημάρχου Μεγαρέων με: τον υπουργό, υφυπουργό, γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης και του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ με θέμα την επέκταση του δικτύου παροχής και στην πόλη των Μεγάρων.
Φθάσαμε έτσι στην περίοδο που το δημοτικό σκηνικό της πόλης μας διαταράχθηκε από την απόφαση της Δ.ΕΠ.Α. να διέλθει ο αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης από τον κάμπο της πόλης των Μεγάρων.
Περίοδος στην οποία ειπώθηκαν πολλά απαξιωτικά από την τότε αντιπολίτευση στο δήμο μας και από διάφορους φορείς της πόλης, για την πολιτική που τήρησε στο θέμα αυτό η διοίκηση Χρ. Σύρκου. Οφείλουμε βέβαια να θυμίσουμε αλλά και να σημειώσουμε ότι με την διέλευση του αγωγού σύμφωνα με την χάραξη που είχε προτείνει η ΔΕΠΑ, συμφωνούσαν ανεξαιρέτως όλοι οι βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής τότε, χρησιμοποιώντας την «καραμέλα» του … «εθνικού συμφέροντος», μιλώντας για «έργο εθνικής σημασίας».

Το κλίμα πόλωσης και η απόφαση με οριακή πλειοψηφία υπό προϋποθέσεις

Έτσι μέσα σε κλίμα πόλωσης και αντιπαραθέσεων στις 25 Μαΐου 2006, συνήλθε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μεγαρέων, όπου με οριακή πλειοψηφία 9 έναντι 8 γνωμοδότησε ότι δέχεται να διέλθει ο αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης από τον κάμπο της πόλεως των Μεγάρων υπό 7 προϋποθέσεις, με κυρίαρχη «την επιδότηση της Ε.Π.Α. με το ποσόν 3.000.000 ευρώ, από την Δ.ΕΠ.Α. προκειμένου η πόλη των Μεγάρων να τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο».
Η απόφαση αυτή επικρίθηκε, λοιδορήθηκε και ειπώθηκαν πολλά μειωτικά για την διοίκηση του δήμου και προσωπικά για τότε δήμαρχο Χ. Σύρκο. Το δε κυρίαρχο σύνθημα της εκλογικής αναμέτρησης του Οκτωβρίου του 2006 ήταν: «Ανάκληση της απόφασης 324/2006 ώστε να μην περάσει ο αγωγός του φυσικού αερίου υψηλής πίεσης από τον κάμπο των Μεγάρων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ ΑΙΧΜΗ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ...