AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

21.10.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

858syriza01

Το μεσημέρι της Τετάρτης 25 Ιουλίου 2018, με την μεγάλη φωτιά να μην έχει κοπάει αλλά να συνεχίζει και να αποδεκατίζει τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, τα Γεράνεια Όρη, πολυμελές κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής το Γραμματέα της Κ.Ε., Πάνο Ρήγα και τους βουλευτές Αρ. Μπαλτά, Γ. Πάντζα και Γιαν. Δέδε, επισκέφθηκε το δημαρχείο Μεγάρων όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους του Δήμου. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να γίνει απολογισμός, σχετικά με την έκταση των ζημιών, αλλά και συζήτηση για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν από τη Δημοτική Αρχή, ώστε να αποκατασταθεί η «κανονικότητα» στην ευρύτερη περιοχή της Κινέττας. Οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος αναφέρθηκαν στις επόμενες ενέργειες αντιμετώπισης της βιβλικής καταστροφής που έπληξε την Αττική στο σύνολό της διαβεβαιώνοντας τους υπεύθυνους του δήμου Μεγάρων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία θα σταθούν έμπρακτα αρωγοί στις ανάγκες της δημοτικής αρχής και της τοπικής κοινωνίας.

Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκε ο τέως αντιδήμαρχος Ιερ. Πολυχρόνης, στο γραφείο δημάρχου, αφού ο κ. Σταμούλης την ίδια στιγμή μετείχε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Πολυχρόνης έκανε λόγο για μια φυσική καταστροφή, που άφησε πίσω της πολλές ζημιές σε οικισμούς, κτήρια και επιχειρήσεις δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη, αφού δύσκολα τα καμένα θα μπορέσουν να αποκατασταθούν άμεσα».
Ο κ. Πολυχρόνης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο χρονικό της καταστροφής, αλλά και στην αντίδραση του Δήμου Μεγάρων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Λιμενικού Σώματος, της Αστυνομίας και του Ελληνικού Στρατού. Ο πρώην αντιδήμαρχος υποστήριξε πως ο κ. Σταμούλης προέβλεψε το μέγεθος της καταστροφής ζητώντας την εκκένωση της Κινέττας και ιδιαίτερα του οικισμού της Γαλήνης ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα. Μάλιστα τόνισε πως όλες οι δομές του Δήμου Μεγάρων λειτούργησαν άψογα και σε χρόνο ταχύτατο ώστε με τη βοήθεια διαφόρων άλλων φορέων, εθελοντικών ομάδων αλλά και απλών πολιτών μπήκε ένα ορθολογικό πρόγραμμα ώστε να αντιμετωπιστούν σωστά οι καταστροφές.

858syriza02

Εκτιμήσεις για 200 ολοσχερώς καμένα σπίτια

Συνεχίζοντας ο κ. Πολυχρόνης έκανε γνωστό πως από την επόμενη ημέρα της καταστροφής ξεκίνησε η καταμέτρηση των ζημιών, όπου οχτώ συνεργεία του δήμου δουλεύουν πυρετωδώς ώστε να καταγραφούν όλες οι καταστροφές. Συμπλήρωσε δε πως έχουν καταγραφεί 139 σπίτια πλήρως κατεστραμμένα, ενώ οι αισιόδοξες εκτιμήσεις του δήμου είναι πως ο αριθμός αυτός θα σταματήσει στα 200 σπίτια. Δράττοντας της ευκαιρίας της επίσκεψης του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ ευχαρίστησε θερμά τους εκπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος για το ενδιαφέρον που έδειξαν. Ευχήθηκε μάλιστα μετά την αποκατάσταση των ζημιών, να γίνουν ουσιώδεις μελέτες με στόχο τη δημιουργία σοβαρών υποδομών, ώστε την επόμενη φορά που θα υπάρξει ένα τέτοιο αντίστοιχο φυσικό φαινόμενο, η έκταση των καταστροφών να είναι περιορισμένη.
Κλείνοντας και με αφορμή τη δεύτερη βιβλική καταστροφή, που υπέστη η Δυτική Αττική μέσα σε λιγότερο από οχτώ μήνες, ζήτησε από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση να επαναπροσδιορίσει τη στάση της στο θέμα των αντικειμενικών αξιών για τις περιοχές αυτές.

858syriza03

Μόνο η ενότητα και η αλληλεγγύη μεταξύ μας θα κρατήσουν όρθια τη χώρα μας

Λαμβάνοντας το λόγο μετά ο επικεφαλής του κλιμακίου Παν. Ρήγας, έκανε λόγο για μεγάλα προβλήματα που δεν λύθηκαν ποτέ εδώ και τόσα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή και ζήτησε από τους τοπικούς φορείς να υπάρξει αγαστή συνεργασία ώστε να αντιμετωπιστεί η καταστροφή. Εξέφρασε την πεποίθηση του πως η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ στους πληγέντες κατοίκους θα είναι συνεχής. Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μόνο η ενότητα και η αλληλεγγύη μεταξύ μας θα κρατήσουν όρθια τη χώρα μας».

Αυστηρότητα στο τρόπο λειτουργίας των διευθυντικών στελεχών των υπηρεσιών των υπουργείων και των κρατικών φορέων

Το λόγο έλαβε και ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» Γιαν. Μιχάλαρος που συνόδευε το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας πως θα πρέπει να υπάρξει αυστηρότητα στον τρόπο που λειτουργούν τα διευθυντικά στελέχη όλων των υπηρεσιών, ώστε να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση και να μην γίνονται παρατυπίες, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μη ύπαρξη διαχειριστικού φορέα στα Γεράνεια Όρη.
Ο κ. Μιχάλαρος υποστήριξε πως εάν είχε δημιουργηθεί διαχειριστικός φορέας θα υπήρχαν δομές πυρασφάλειας, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να μην δείχνει ανεκτικότητα σε διάφορους ιδιοκτήτες οικοπέδων που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν δίνουν δύο μέτρα ο καθένας τους ώστε να υπάρχουν δρόμοι να περνούν πυροσβεστικά και ασθενοφόρα σε δύσκολες καταστάσεις» όπως αυτή που βιώσαμε.
Έκλεισε την τοποθέτησή του θέτοντας με ένα ερώτημα: «είναι δυνατόν να καίγονται σπίτια δίπλα στη θάλασσα;» απόρησε ερωτώντας τους βουλευτές και επισημαίνοντας τους πως το θέμα με τους διευθυντές των υπηρεσιών θα πρέπει να λυθεί άμεσα, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να είναι περισσότερο απαιτητική στα διευθυντικά στελέχη των υπουργείων.

Αναγκαία η άμεση αποκατάσταση ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεπικοινωνιών

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Τ. Δέσκος, ο οποίος δήλωσε, πως τόνισε πως θα πρέπει να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της ύδρευσης, του ηλεκτρισμού και των επικοινωνιών στη Κινέτα διότι αν γίνει ξανά κάτι αντίστοιχο στο μέλλον θα υπάρξουν πολλά θύματα. Ο κ. Δέσκος έκλεισε λέγοντας, πως η Κινέτα πλέον δεν θεωρείται όπως μέχρι πριν τρεις μέρες, τουριστικό θέρετρο πρασίνου, ζητώντας από τους παρευρισκόμενους να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναδάσωσης της περιοχής ώστε να μπορέσουν τουλάχιστον οι νεότεροι να βιώσουν ξανά την μοναδική φυσική ομορφιά της περιοχής, που έδινε στα Μέγαρα ανάσες ζωής αλλά και μεγάλες ανάσες στην τοπική οικονομία μέσω των παραθεριστών.
Τοποθετήσεις σύντομες έκαναν και οι βουλευτές κ.κ. Γ. Πάντζας και Γιαν. Δέδες με τον πρώτο να αφήνει ξεκάθαρα αιχμές για καθαρό εμπρησμό που προκάλεσε την καταστροφή.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, το κλιμάκιο, με την συνοδεία του Ιερ. Πολυχρόνη επισκέφθηκε την περιοχή της Κινέττας ώστε να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ την καταστροφή που προκλήθηκε.