AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

21.10.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

 

 

Η κοινωνική ένταξη των τσιγγάνων και οι πρωτοβουλίες του Δήμου Μεγαρέων προς αυτήν την κατεύθυνση στάθηκαν ως αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της Αντιδημάρχου Ελ. Ρήγα, του Δημάρχου Γρ. Σταμούλη και του τέως Δημάρχου Γιαν. Μαρινάκη στη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβούλιου της 18ης Ιουλίου 2018.
Το συγκεκριμένο θέμα της συνεδρίασης αφορούσε στην εγκατάσταση εντός του καταυλισμού των Ρομά στο Βλυχό δημόσιων λουτρών, αποχωρητηρίων, πλυντηρίων και άλλων βοηθητικών χώρων ως τμήμα της γενικότερης παρέμβασης η οποία έχει αποφασισθεί να γίνει προκειμένου να αλλάξει επίπεδο η διαβίωση των κατοίκων του Βλυχού.
Παρά το γεγονός ότι όλες οι πλευρές συμφώνησαν με την συγκεκριμένη παρέμβαση εκφράζοντας την ανάγκη αυτή να υλοποιηθεί, η συζήτηση ξέφυγε. Και αυτό διότι τέθηκε εκ νέου από τον κ. Μαρινάκη το θέμα που αφορά την επιδότηση του ενοικίου σε Ρομά που μπορούν να λάβουν επειδή ζουν σε παραπήγματα.
Ο τέως Δήμαρχος Μεγαρέων αφού έκανε γνωστό ότι δύο οικογένειες Ρομά κατοικούν στις οδούς Σολωμού και Ελευθερίας έχοντας λάβει επιδότηση ενοικίου, κατηγόρησε την διοίκηση Σταμούλη ότι έχει λάβει απόφαση επιδότησης ενοικίου με στόχο να διασπαρθούν οικογένειες Ρομά στον ιστό της πόλης των Μεγάρων «δίπλα στα σπίτια των συμπολιτών μας» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Απαντώντας στον κ. Μαρινάκη ο δήμαρχος, ανέφερε πως σκοπός του κ. Μαρινάκη είναι να σπείρει πανικό αλλά και φόβο στους συμπολίτες μας διαδίδοντας πολιτικάντικα ότι «οι τσιγγάνοι θα μπουν μέσα στην πόλη».
Από την πλευρά του ο κ. Σταμούλης διευκρίνισε, ότι ένταξη κατά την διοίκηση γίνεται και με παρεμβάσεις εντός του οικισμού των Ρομά επισημαίνοντας ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει την απαρχή της ομαλής ένταξης των αθιγγάνων στην κοινωνία.
«Οι Ρομά πρέπει να αποκτήσουν σωστές συνθήκες διαβίωσης στη γειτονιά τους όπως συμβαίνει σε όλες τις γειτονιές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμούλης τονίζοντας ότι αυτός είναι ο σκοπός των προγραμμάτων, διαμηνύοντας ότι «η διοίκηση του Δήμου επιθυμεί την ειρηνική συμβίωση».

Ελ. Ρήγα: Διασπείρετε ψευδείς ειδήσεις

Ακολούθως το λόγο πήρε η αντιδήμαρχος Ελ. Ρήγα η οποία αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι στα Μέγαρα υπάρχουν οικογένειες Ρομά που έχουν λάβει επιδότηση ενοικίου βάσει του συγκεκριμένου προγράμματος. Πρόσθεσε δε ότι όλες οι παρεμβάσεις στον Βλυχό απαιτούν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θυμίζοντας στον κ. Μαρινάκη πως το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει λάβει καμία τέτοια απόφαση.
Η κ. Ρήγα ζήτησε από τον κ. Μαρινάκη να φέρει στοιχεία στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις οικογένειες που έχουν επιδοτηθεί αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Αν στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο δεν φέρετε αποδείξεις γι αυτό που καταγγέλλετε δημοσίως θα πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη. Διασπείρετε ψευδείς ειδήσεις. Τίποτε δεν γίνεται αν δεν περάσει από Δημοτικό Συμβούλιο. Οφείλετε να ζητήσετε συγγνώμη. Δεν είναι έντιμο αυτό που κάνετε».
Στο θέμα των παρεμβάσεων στο Βλυχό στάθηκε και ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» Γιάννης Μιχάλαρος χαρακτηρίζοντας το μέτρο «ως κάτι το οποίο άργησε να έλθει». «Έπρεπε να είχε έλθει πριν πολλά χρόνια», τόνισε, επισημαίνοντας ότι και οι αθίγγανοι είναι άνθρωποι που συναλλάσσονται με επιχειρήσεις μας, πηγαίνουν στους γιατρούς, στις τράπεζες και δεν πρέπει να βρωμάνε.
Παρά την αντιπαράθεση και τις κόντρες, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την κατασκευή των παρακάτω εγκαταστάσεων:
Α) Εγκαταστάσεις Ατομικής Υγιεινής: Υγειονομικά containers, τα οποία ανάλογα με το μέγεθος του οικισμού και των αναγκών του πληθυσμού μπορεί να διαθέτουν τουαλέτες, νιπτήρες και ντουζιέρες και βοηθητικούς χώρους που είναι απαραίτητοι για αποδυτήρια και αποθήκευση υλικών (πετσέτες, σαπούνι, σαμπουάν κλπ.).
Β) Εγκαταστάσεις Καθαρισμού Ιματισμού: Μονάδες πλυντηρίων-στεγνωτηρίων ή κατασκευή δεξαμενών πλύσης ιματισμού με στέγαστρο.