AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

21.10.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

767DRITSAS

Γράφει ο Γιάννης Δρίτσας

Συνεργάτης της ΑΙΧΜΗΣ

Στην ημερήσια διάταξη πλέον βρίσκονται οι παραβατικές ενέργειες, που προέρχονται, όπως οι μαρτυρίες στην πλειονότητά τους υποδεικνύουν, από Ρομά. Η αύξηση της εγκληματικότητας, από όλες τις κοινωνικές ομάδες όχι μόνο τους Ρομά, όπως έρευνες κατά καιρούς δείχνουν, είναι και απόρροια των δυσμενών συνθηκών διαβίωσης που βιώνουμε. Όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι μόνο η κοινωνική ομάδα των Ρομά που παραβαίνει τους νόμους. Που παρανομεί. Είναι όμως η ομάδα εκείνη που «προτιμά», παρά τα «προνόμια» που απολαμβάνει, την επιδοματική πολιτική, αλλά και όλες εκείνες τις στοχευμένες διαχρονικά κρατικές ενέργειες, που επιδιώκουν τον «εκβαρβαρισμό» της, την κοινωνική της ενσωμάτωση, να ρέπει προς την παραβατικότητα.
Το φαινόμενο αυτό είναι πολυδιάστατο. Διότι δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζεται οριζόντια και εύκολα. Η αντιμετώπισή του, η λύση του, είναι συνισταμένη πολλών και στοχευμένων ενεργειών από πολλούς φορείς. Υπάρχουν πόλεις που αντιμετωπίζουν το φαινόμενο με την βίαιη απομάκρυνση του πληθυσμού των Ρομά από τα όριά τους. Πόλεις που προσπαθούν και τους εντάσσουν στον κοινωνικό τους ιστό, και πόλεις που αφήνουν τα πράγματα να εξελίσσονται, επιδεικνύοντας ανοχή είτε για ψηφοθηρικούς είτε για άλλους λόγους.
Στην περιοχή μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια υπάρχει ένας καταυλισμός ο οποίος διαρκώς και μεγαλώνει. Εξαπλώνεται. Υπάρχει σε αυτόν ο γηγενής πληθυσμός, αλλά εισέρχονται ανεξέλεγκτα και ξένα στοιχεία, τα οποία με την ανοχή ή την αδιαφορία ή για οποιουσδήποτε άλλους λόγους έχουν αφεθεί να παρεισφρήσουν και σε πολλές περιπτώσεις να «αλλοιώσουν» την ομαλή συνύπαρξη του γηγενούς πληθυσμού των Ρομά με τις τοπικές κοινωνίες. Έχουν παρατηρηθεί κρούσματα έντονης παραβατικής συμπεριφοράς, αύξηση της εγκληματικότητας και παράξενη πολιτική ανεκτικότητα που είναι μάλλον προς εξέταση.
Έχει πάμπολλες φορές αποδειχτεί ότι όταν υπάρξει η πολιτική και όχι μόνο βούληση, κάθε είδους στρέβλωση είναι αντιμετωπίσιμη ακόμα και σε απόλυτο βαθμό. Έτσι σήμερα, που η τεχνογνωσία και οι μεθοδολογία αντιμετώπισης κάθε λογής προβλήματος είναι προσπελάσιμή και εύκολα μεταδιδόμενη ειδικά στην ΕΕ, είναι απορίας άξιον το γιατί δεν προβαίνει η οργανωμένη πολιτεία σε εκείνες τις ενέργειες που θα αντιμετωπίσουν άπαξ και δια παντός το φαινόμενο.
Είναι δυνατόν να μην έχει γίνει έλεγχος και καταγραφή του πληθυσμού των Ρομά στην χώρα; Είναι δυνατόν να μην υπάρχει απογραφή τους; Είναι δυνατόν να ακολουθείται με συνοπτικές διαδικασίες η επιδοματική πολιτική χωρίς τουλάχιστον την εφαρμογή του άρθρου του Συντάγματος που αναφέρει περί της ισότητας των πολιτών, και ενώ για όλους τους πολίτες εφαρμόζεται και σε πολλές περιπτώσεις εξαντλείται με αυστηρότητα το γράμμα του νόμου, η συμπαθής αυτή ομάδα να παίρνει χωρίς κανένα σχεδόν έλεγχο κάθε λογής επίδομα; Δεν είναι «μικροπολιτική» αυτή η αναφορά, όμως οι πράξεις δείχνουν πως τα πάντα είναι θέμα βούλησης.
Οπότε με πολύ στοχευμένες κινήσεις της συντεταγμένης πολιτείας μπορούν να γίνουν κάποια βήματα που να προσφέρουν λύση στο ζήτημα, όπως λ.χ.
• Άμεση και εμπεριστατωμένη απογραφή του πληθυσμού των Ρομά στην χώρα, ανά Περιφέρεια και δη ανά δήμο.
• Οι Περιφέρειες να προχωρήσουν στην τοποθέτηση οικίσκων, τύπου εργατικών κατοικιών που να καλύπτουν τις στοιχειώσεις ανάγκες κάθε οικογένειας και φυσικά να προετοιμάσουν τις υποδομές στον κάθε τόπο διαμονής αποκλειστικά γηγενών Ρομά.
• Υποχρεωτική σύνδεση σε δίκτυο ύδρευσης αποχέτευσης και ηλεκτροδότηση στα σπίτια τους.
• Έλεγχος των στοιχείων ταυτότητας και εν τέλει μια και μοναδική ταυτότητα για κάθε μέλος.
• Ξεκαθάρισμα των Α.Φ.Μ.
• Μείωση των επιδομάτων και σύνδεσή τους με τον εργασιακό βίο των ατόμων.
• Πλήρης αποτύπωση των τραπεζικών καταθέσεων στις δηλώσεις εισοδήματος που υποχρεωτικά θα καταθέτουν στην εφορία του τόπου διαμονής τους.
• Δημιουργία πολυδύναμων αστυνομικών τμημάτων μέσα ή στις «παρυφές» των καταυλισμών τους.
• Νομιμοποίηση και δημιουργία δομών, εφαρμογή σχεδίου πόλεως, ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, και όλα όσο είναι απαραίτητα ώστε να λειτουργεί σωστά ο καταυλισμός.
• Σύνδεση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης με το «επίδομα μόρφωσης» το οποίο θα δίνεται σε δόσεις ανάλογα με την παρακολούθηση του Ρομά μαθητή και φυσικά ανάλογα την επίδοσή του
• Υποχρεωτική επιμόρφωση των ενηλίκων Ρομά μέχρι την ηλικία των σαράντα ετών και παροχή τίτλου σπουδών ώστε μόνο τότε να είναι ικανός να προβεί σε εμπορικές πράξεις.
• Ο τρόπος απόκτησης της άδειας οδήγησης να είναι αυστηρός και φυσικά για την απόκτησή της να αποδεικνύεται πως στοιχειωδώς τουλάχιστον υπάρχει ευχέρεια ανάγνωσης και κατανόησης.
• Υποβολή φορολογικής δηλώσεως υποχρεωτικά για όλους, είτε είναι άνεργοι είτε εργάζονται και πράττουν εμπορικές πράξεις.
Αυτές είναι μερικές από τις «εύκολες» πρακτικές που μπορούν άμεσα να παρέξουν θετικά αποτελέσματα και να ανασχέσουν σε μεγάλο βαθμό την ροπή προς την παραβατικότητα των ατόμων αυτών. Πάνω από όλα μπορούν να ελέγξουν και να προλάβουν αντί να αδιαφορούν και να ανέχονται…