AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

18.11.2018

Ο καιρός μας

767DRITSAS

Γράφει ο Γιάννης Δρίτσας

Ειδικός Συνεργάτης της ΑΙΧΜΗΣ

Μια ξεχωριστή εκδήλωση έλαβε χώρα στην περιοχή μας το Σάββατο 21 του Απρίλη. Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε παραγωγικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, εδώ στον τόπο μας, ανακίνησε μνήμες και σηματοδότησε μια νέα προσπάθεια.
Οι μνήμες που ανακινήθηκαν ήταν αυτές που έχουν να κάνουν με την επίσκεψη του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σχεδόν 30 χρόνια πριν, όντας εν δυνάμει Πρωθυπουργός, ο οποίος τότε είχε περπατήσει κατά μήκος της… Βασιλικής στράτας, από το γήπεδο προς την Κεντρική μας πλατεία. Διαφορετικές εποχές τότε, περισσότερος φανατισμός, και ένας πολιτικός ογκόλιθος με μια αύρα, μια δύναμη, μια ηρεμία και μια σιγουριά, που αν και 22 περίπου ετών τότε, δεν μπορώ να ξεχάσω.
Εκείνος τότε, όπως και οι άλλοι μεγάλοι, Καραμανλής και Παπανδρέου, επισκίαζαν όποιους κι εάν τους πλησίαζαν. Ήρθε λοιπόν, και σάρωσε. Ως ο πλέον ανατρεπτικός. Ο μόνος που νίκησε τον Αντρέα παρά την λυσσαλέα αντίδραση τότε όλων των… προοδευτικών δυνάμεων.
Τόση η πολιτική του δύναμη και η οξύνοιά του που κατάφερε να ενώσει Αριστερά και Δεξιά, καταργώντας τις διαχωριστικές γραμμές στην πολιτική όταν πρόκειται για το συμφέρον ενός τόπου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επίσης εν δυνάμει Πρωθυπουργός, μπορεί να μην έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά. Είναι όμως ένας μάνατζερ. Ένας πολιτικός που δεν μασάει τα λόγια του. Με γνώσεις. Με παρακαταθήκη πολιτική που δείχνει να την σέβεται. Ένας πολιτικός που έχει αντιληφθεί ότι τα ψέματα πλέον δεν κερδίζουν. Απλώς…
Ίσως «δεν τον αφήνουν» να δείξει την δύναμή του. Τον πνίγουν. Ίσως επειδή είναι διάχυτος ο φόβος του να χαθούν προνόμια και θέσεις. Όχι αυτές που ο Κυριάκος υποτίθεται ότι θα μοιράσει, αλλά εκείνες που ενδεχομένως ο καθείς γύρω του έχει ήδη προσφέρει στον εαυτό του.
Η επίσκεψη του Κυριάκου στην πόλη μας ανέδειξε μια νέα προοπτική, το νέο πρόσωπο της πολιτικής. Η επίσκεψη του Κυριάκου χαρακτηρίζεται ως η πλέον επιτυχημένη σε όλους τους τομείς όσον αφορά την σαφή και επακριβώς ακολουθούμενη πολιτική γραμμή του κόμματος. Εκεί κρίνεται και η επιτυχία της Τοπικής Οργάνωσης.
Η υποδειγματική πολιτική φιλοξενία που επιφυλάχτηκε στον Κυριάκο είναι τρόπον τινά μια «Μελέτη Περίπτωσης» στην οποία όλα τα κομματικά στελέχη, όλων των παρατάξεων, πρέπει να προστρέχουν ώστε να μπορούν να διδαχτούν πολιτικό μάρκετινγκ.
Για πρώτη φορά αναδείχτηκε η φιλοξενία και η οργάνωση -βάσει συγκεκριμένου πρωτοκόλλου- όλων των βημάτων και των επισκέψεων του Κυριάκου.
Κίνηση ματ ήταν η πρόσκληση εκ μέρους της Τοπικής Οργάνωσης στον δήμαρχο Γρηγόρη Σταμούλη, που εκπροσώπησε επί της ουσίας όλους τους δημότες τιμώντας τον «φιλοξενούμενό του». Σημειολογική η προσφορά βιβλίων με την τοπική ιστορία των Μεγάρων στον Κυριάκο από τον δήμαρχο, και τοπικών προϊόντων εκ μέρους της Τοπικής Οργάνωσης.
Δεν θέλω να φανταστώ πόσο αρνητικό και πολιτικά αναίσχυντο θα ήταν να απαξιωθεί ο δήμαρχος του τόπου και κατ’ επέκταση ο λαός των Μεγάρων, δια της μη προσκλήσεως του. Η Τοπική Οργάνωση για μια ακόμα φορά ανέδειξε πως δεν πρυτανεύει η μικροπολιτική και τα μικροσυμφέροντα. Αντίθετα είναι μια δυναμική οργάνωση που διεισδύει στην κοινωνία.
Αντιλήφθηκαν, ευτυχώς, πως τυχόν αποκλεισμός του δημάρχου θα ήταν το μελανότερο σημείο. Θα μπορούσε εύκολα να γίνει πολιτική εκμετάλλευση. Διότι θα έδειχνε πολιτική φοβία ή προσπάθεια απαξίωσης του δημάρχου άρα και των δημοτών. Ειδικότερα όταν ένα χρόνο σχεδόν πριν τις δημοτικές εκλογές δεν έχει προταθεί ή αναδειχθεί ένας υποψήφιος δήμαρχος…
Ξεκάθαρα η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι ένα κλειστό κλαμπ. Δεν είναι ένα πολιτικό παραμάγαζο για κάθε εκμετάλλευση ανέλιξης, αποκατάστασης ή κενόδοξων φιλοδοξιών. Αντιθέτως. Είναι αυτό που όλοι οι πολιτικοποιημένοι πολίτες αναζητούν. Είναι μια κυψέλη! Χωρίς κομπρεμί. Δεν υπάρχουν «Γκρούεζες» στους κόλπους του. Όλα τα στελέχη έχουν μάθει από τα πολιτικά λάθη τού παρελθόντος. Έτσι επιβιώνει και προχωρά στο μέλλον.
Από την άλλη, πολλά νέα πρόσωπα έδωσαν το παρόν, εκτιμώντας την προσπάθεια που έγινε από την Τοπική της Νέας Δημοκρατίας. Η ανανέωση αυτή αναδεικνύει το πόσο πολύ εμπνέονται οι νέοι, γενικότερα οι πολίτες, όταν βλέπουν πολιτικούς να ενδιαφέρονται για αυτούς. Όταν διαπιστώνουν πως «ανοίγουν τα στεγανά», όταν βλέπουν ότι δεν υπάρχουν μικροσυμφέροντα που διαγκωνίζονται στο ποιος θα είναι κοντά στον εκάστοτε πολιτικό, στην περίπτωσή μας στον Κυριάκο. Δεν τους απομονώνουν και δεν τους απαξιώνουν υποτιμώντας την νοημοσύνη τους. Είναι θετικότατο ότι όλα τα στελέχη της Τοπικής Οργάνωσης έχουν αντιληφθεί, ότι πλέον είναι η ώρα της ένωσης, της σύνθεσης κι όχι της διαίρεσης. Μπορεί ένα κόμμα με τέτοια οργάνωση, με τέτοιες Τοπικές Οργανώσεις να χάσει τις επερχόμενες εκλογές; Η απάντηση είναι όχι.
Εντύπωση επίσης προκάλεσε στους παριστάμενους πως ο πρώην δήμαρχος κ. Μαρινάκης παραχώρησε την θέση του δίπλα στον Κυριάκο, παρά το πρωτόκολλο, παραμένοντας όρθιος πίσω του, καθόσον αυτός καθόταν περιστοιχισμένος από νέους ανθρώπους. Πολιτικός πολιτισμός σε όλο του το μεγαλείο…
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσους έτρεξαν και μόχθησαν για να γίνουν όλα οργανωμένα, με σχεδόν μηδενικά παράπονα. Τα περισσότερα συγχαρητήρια αξίζουν σε εκείνους τους ανθρώπους που πλαισιώνουν την ομάδα του Κυριάκου και επιλέγουν τους συνεργάτες τους σε κάθε Τοπική ανά την Ελλάδα. Διότι μόνο με την ποιότητα αυτών των ανθρώπων των τοπικών κοινωνιών, την ακεραιότητα και τον αλτρουισμό, την χωρίς ιδιοτέλεια προσπάθειά τους, μπορεί ένα κόμμα να είναι επιτυχημένο και να κυβερνήσει με γνώμονα το συμφέρον των πολλών κι όχι των ελαχίστων.